Sivut

keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Oireilua

Vili oireili ensimmäisen allergialöydöksen aikaan elokuussa 2009 vain tassuja jyrsimällä. Tammikuussa 2010 oireilu oli koko kropan suunnatonta kutinaa ja totaalinen pohjavillan lähteminen.

Nyt oireilu on taas eriluontoista. Vili kaluaa tassunpohjia, nuolee käpäliä karvojen päältä, rapsuttelee kroppaansa ja ensimmäistä kertaa näyttää naamakin kutiavan. Sitä Vili hankaa tassuillaan monasti päivän aikaan. Minusta tuntuu, että Vilin naama on hiukan turvoksissa, vaikea ihan varmasti sanoa, kun on tuollainen ruttunaama jo luonnostaan.

Vilin saama lääkitys pitää näitä oireita kurissa, mten olisi kokonaan ilman kortisonia? Nykyistä suuremmalla kortisoniannoksella ei oireita olisi ollenkaan.

Uutta on myös silmävuoto, sitäkään ei ole aikaisemmin ilmennyt.
Korvat tuhriutuvat jonkin verran, myös se korva, joka tähän asti on aina ollut täysin puhdas.
Tassujen anturat ovat kuivat ja halkeilevat kaikesta rasvaamisesta huolimatta.

Vilillä ei ole mitään karvattomia kohtia turkissaan, karvapeite on kaunis ja tuuhea. Oksentelua ei ole, ruuansulatus tuntuu toimivan moitteettomasti, ei ole ripulia, ei kovaa vatsaa. Tuhnuja ei myöskään päästele.

Leikkiminen on ollut viime aikoina sangen vähäistä. Liekö helteillä osuutta asiaan?

Varomerkkejä Vilin kohdalla ovat juuri tuo leikkimättömyys, jos olo on huono. Samoin kiihkeä mattojen ja peittojen raapiminen kertoo kutinoista. Tällä hetkellä sellaista ei ilmene, petaaminen tuntuu olevan normaalin rajoissa ja siitä puuttuu se raivo ja kiihtyneisyys.

6 kommenttia:

Arielin paranemispäiväkirja kirjoitti...

Tulin tänne teidän blogiin etsimään jos löytäisin mitään mikä auttaisi meitä.. Ivin kanssa on tänään vasta huomattu ongelma joka on ollut varmasti jo pidemmän aikaa koska on raapinut naamaa/suupieliä/leukaa tavallista enemmän jo pitkään. Mutta nyt vasta huomasin (kun karvat leikattiin lyhyeksi), että iho on ihan punainen ja jopa verestävän näköinen paikoin. Erikoisesti myös suuren osan päivästä vain hiukan punoittaa, mutta sitten tänään kerran aamulla ja kerran illalla muuttui taas tosi pahan näköiseksi. Ja rauhoittui sitten taas pikkuhiljaa. Aamua en osaa yhdistää mihinkään, illalla tapahtui heti ruuan jälkeen. Joka oli vain kanaa ja riisiä koska tarkoitus oli heti aluksi ottaa hänet pois nappulalta ja alkaa koittaa eri vaihtoehtoja ruokintaan. Muuten Ivi on ihan normaali ja iloinen mutta voi kun keksisi mikä tuossa naamassa on, näyttää ikävältä ja varmasti siltä tuntuukin.:(

Hanne kirjoitti...

Mitähän se voisi olla?
Onko Ivillä uusi ruokakuppi? Mahdollisesti allergisoivaa materiaalia?
Onko Ivi tai joku koiristasi saanut jotain lääkettä, joka nuolemisen kautta voisi aiheuttaa ihottumaa?
Voisiko olla, että Ivin kuono siellä karvojen alla on lähes aina jotenkin kostea ja se aiheuttaa ihottumaa? Kuolaako Ivi päivän mittaan? Jos, niin voisi olla jotain häikkää hampaissa, ikenissä, suussa.
Hiivaa? Kosteus saattaa aiheuttaa hiivaa, ihosientä.
Jääkö Iville ruuantähteitä kuonon karvoihin?
Nuoleeko jotain, tassuja, peppuaan? Niistä voi tarttua myös jotain kuonoon.
Onko mahdollista pitää se ihottumaseutu kuivana ja ilmavana? Siitä voisi olla apua, ei ainakaan haittaa. Seuraa, kostuuko se iho itsellään päivän mittaan vai liittyykö se jotenkin ruokailuun.

Laitoin nyt kysymyksiä, jos niistä vaikka olisi apua. Vastaa vaikkapa tänne, jos sinulle tulee uusia asioita mieleen, samoin minä kirjoitan tähän jatkoa, jos löydän jotain mielenkiintoista netistä. Tsemppiä!

Muistan omalla Vililläni olleen kerran huulissa kutiavaa punoitusta, laitoin siihen hädissäni Tummelia, hieroin hellästi ihon sisään ja loput pyyhkäisin nenäliinalla pois. Ajattelin sen Tummelin olevan sopivaa, koska sopii lehmien utareisiinkin ja on antiseptista. Vililtä hävisi se ihottumantapainen nopeaan, en tiedä, oliko Tummelista apua vai ei.

Hanne kirjoitti...

Tässä juttua Vilin huulen kutinasta: http://allergisenkoiranblogi.blogspot.de/2012/08/totinen-torvensoittaja-osa-ii.html

Arielin paranemispäiväkirja kirjoitti...

Ruokakupit vaihtelee meillä, siis materiaalit, onko mitkä materiaalit sellaisia että voisivat aiheuttaa allergiaa/reagointia helpommin? Enpä tällaista ole edes ajatellut...
Ivi ei kuolaa oikeastaan ollenkaan ja nuo punaiset alueet ovat nytkin kuivana, eivät siis märät. Mutta ei siis niin kuivat että hilseilisi tms. Ainoastaan silloin kun tuo pahempi allerginen kohtaus tms. mikä se sitten onkaan tulee niin silloin näyttää jotenkin oudosti siltä että lähtisi märkimään tai jotain mutta menee 15-25min ohi ja palaa tuohon lievempään punoitus tilaan.
Tassujen nuolemista on ollut kausittain. Välillä tassujen pohjaa mutta ehkä enemmän nuolee/kaluaa tassuja siitä päältä. Ei kuitenkaan niin paljon että karvat lähtisi. Nyt ei ole mitenkään pahin kausi siitä menossa mutta välillä tekee sitäkin.
Iviltähän leikattiin huulesta edellisellä viikolla patti josta ei tiedetty mikä oli, patologi tutki ja oli vain joku vähän isompi tulehdus joka ei lähtenyt antibiooteilla silloin paranemaan. Sen takia lääkäri ajeli karvat kuonosta ja nyt on ihan parin millin terällä vedetty koko alue, ajelin itse sen siistimmäksi ja nyt siis ensimmäisen kerran huomasin tämän ongelman mutta olen aivan varma että sitä on jatkunut jo pidempään, en ole vain karvojen takia huomannut:(
Uusi antibioottikuuri alkoi tänään, oltiin lääkärissä poistamassa tikkejä sen leikkauksen jäljiltä kun Ivi alkoi rapsuttaa siellä tuota aluetta ja silloin huomasin että leuka/posket oli ihan tulipunaiset. Lääkäri kyseli ruokailusta jne. ja sanoi että pitää selvittää mahd. allergioita ehkä mutta antoi sitten vaan tuon antibioottikuurin.
Mitään rasvaa tai muuta en ole alueelle uskaltanut laittaa, lääkärikin sanoi että ehkä parempi pitää niin kuivana vaan kun mahdollista mutta ehkä jotain ihmisten bepanthenia voi koittaa laittaa jos haluaa. En oikein uskalla lähteä rasvailemaan.
Kiitos avusta ja tuesta, välillä tuntuu että on niin yksin näiden koirien ongelmien kanssa.

Hanne kirjoitti...

Se on totta, että koiran terveydellisten ongelmien kanssa sitä on aika yksin. Silloin, kun oma Vilini sairastui, aloitin bloggaamisen ihan sen takia, kun en löytänyt mitään yhteyttä, kontaktia, vertaisapua, en niin mitään, mistään. Blogin myötä sitten tuli apua, jos ei ihan konkreettista, niin ainakin sitä tukea, joka on myös tärkeää.

Ruokakupeista ainoastaan teräskuppi ja ihmisille tarkoitettu lasi-, posliini, fajanssi- tai keramiikkalautanen ovat turvallisia. Lemmikkien keramiikkakupit voivat olla myrkyllisillä maaleilla värjättyjä, Eihän ne toki kaikille koirille aiheuta mitään, mutta niille herkille ja allergisille kyllä.
Voisiko olla, että karvojen ajelu on aiheuttanut ihon ärtymisen? Ja se on kutinnut ja Ivi raapinut? Sellaisesta voi alkaa vaikka joku infektio tai raapimiskierre. Eläinlääkärit ajelevat aika rajusti karvat, tietenkin, kun se on heille tärkeää, että karvat eivät ole häiritsemässä.
Entä Flou, onko hän tulollaan aiheuttanut erityistä stressiä juuri Iville? Stressi voi alentaa vastustuskykyä elimistössä. Ja kaikki nuolemiset voisivat olla stressinpurkukeinoja.
Minä en laittaisi Bepanthenia mihinkään, mistä koira voi sen nuolla pois. Ainoastaan Tummelia pidän jotakuinkin harmittomana, tai ainakin melkein. Parempi nyt, ettet laitakaan mitään. Ehtiihän sitä, jos tarve ilmaantuu.

Jatketaan tästä. :)

Hanne kirjoitti...

Unohtui kokonaan mainita, että eläimille myytävät muoviset ruokakipot voivat myös joillekin lemmikeille aiheuttaa ihottumia tai kutinaa.
Ihmisille tarkoitetuissa muoviastioissa lukee pohjassa "elintarvikemuovia" tms. Eläimille tarkoitetuissa muoviastioissa ei sellaista tekstiä ole, joten on kyseenalaista, onko ko. muoviastia turvallinen .