Sivut

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Närästys & gastriitti

Kuinka tyhmä olenkaan ollut!

Vili on aina ollut koira, jolle tulee aika ajoin päiviä, jolloin ruoka ei maistu. Sitten maistuu taas. Olen pitänyt sitä pelkkänä nirsoutena, minulle ei ole hevin tullut mieleeni, että sen syynä voi olla närästys. Vili on myös oikeastaan ihan pennusta lähtien maiskutellut, olen pitänyt sitä vain rotuominaisuutena tai Vilin persoonallisena tapana.

Närästys tarkoittaa mahahappojen nousemista ruokatorveen. Se aiheuttaa kipua, poltteen tunnetta ja ärsytystä ruokatorvessa ja nielussa. Syynä yleensä liikahappoisuus, myös vähähappoisuus voi aiheuttaa samankaltaisia oireita.
Gastriitti eli mahakatarri on mahahaavataudin lievempi muoto, mahalaukun seinämän limakalvon tulehdus.

Närästystä ja gastriittia voivat aiheuttaa mm.
* suun kautta annettavat, pitkäkestoiset lääkekuurit, esim. kortisoni, kipulääkkeet
* liian kuivat ruuat, kuivamuona
* huonosti sulavat ruuat, esim. possunkorvat
* liian maustetut ruuat, ihmisten ruuat
* paistetut ruuat
* muut sopimattomat ruuat, esim. runsas puruluitten syöminen
* mahalaukkuun "pesiytyneet" vierasesineet, kivet, kävyt ym. usein jo pentuaikana syödyt
* stressi, esim. eroahdistus
* immuniteetin heikkous (allergiat)


Närästyksen oireita mm.
* maiskutus
* huulten lipominen
* nieleskely
* ruokahaluttomuus
* oksentelu
* runsas juominen, lumen syöminen
* yletön ruohon syöminen
* syömäkelvottoman syöminen (keppejä, käpyjä)
* köyry asento
* vatsanalueen aristelu
* suoliston kurina ja murina
* levottomuus tai päinvastoin "äkillinen joutilaisuus"

Edellämainitut oireet voivat johtua monista muistakin syistä.  

Kannattaa kuitenkin ihan ensimmäiseksi miettiä, voisiko olla kyse närästyksestä tai jopa gastriitista.

Kumpaakin on kohtuullisen helppo hoitaa. Koiran ruokavalio kannattaa muuttaa sopivammaksi. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Ensin on tuo liikahappoisuus hoidettava pois ja gastriitin vioittama vatsalaukun limakalvo saatava terveeksi.

Närästyksen ja gastriitin hoito lääkkeillä, esim.
* käsikauppavalmisteita ovat mm. Antepsin ja Pepcid
* eläinlääkäriltä saa reseptivalmisteita sekä koirakohtaiset annosteluohjeet
ja/tai luonnonmenetelmillä, esim.
* maustamaton jugurtti, kermaviili, piimä
* maitohappobakteerit
Silicea geeli, joka vahvistaa vatsan limakalvoja
lakritsi, (sisältää vehnäjauhoa, vaihtoehtona gluteeniton lakritsi, joka sisältää riisijauhoa)

Närästyksen lääkehoito tuo yleensä välittömästi  apua tilanteeseen. Jos kaivattua helpotusta ei ilmene, kannattaa pohtia muita syitä koiran huonovointisuuteen, ehkä kyse ei olekaan närästyksestä.

Lähes kaikki edellä kirjoitettu on netistä löydettyä tietoa ja osa omaa kokemusta. Tiedot eivät ole tietenkään täydellisiä eivätkä myöskään mitenkään asiantuntevasti listattuja, maallikko kun olen...

150 kommenttia:

Jemima kirjoitti...

Fionalle neuvottiin Silicum Tonic nimistä valmistetta, on varmaan vähän samanlainen kuin tuo Silicea geeli. Lisäisin aiheuttajiin vielä myös vierasesineet, jos vellovat mahassa pidemmän aikaa ja joita koira yrittää usein oksentaa ulos kun vatsa on tyhjä (ilmenee usein ns. tyhjän vatsan oksenteluna). Tästä vatsa ärsyyntyy myös, nimim. kokemusta on :)

Meille naturopaatti korosti sitä, että liian vähät vatsahapot aiheuttavat ihan samanlaisia oireita kuin liikahappoisuus ja närästys. Eli mahahapposalpaajat saattavat pahentaa oireita jos kyse on tästä.

Hanne kirjoitti...

Jemima,
kiitos! Lisäsin tuohon tekstiin mainitsemasi asiat.
Sinulla onkin runsaasti kokemusta tästä aiheesta, kiva, että jaat sitä muillekin!

creek kirjoitti...

Jep, meillä oli sama naturopaatti Jemiman kanssa ja hän sanoi samat asiat mullekkin tuosta vähä happoisuudesta.

Eläinlääkärille silloin mainitsin tästä ja JOS muistan oikein niin vatsalaukun koepaloista/tähystyksestä näkee onko vatsalaukussa liian vähän vatsahappoja tuottavia "soluja" (en tiedä sitä oikeaa termiä, olen jo unohtanut) -Muistaako Jemima kirjottelinko sulle jotain tuosta miten vähähappoisuuden näkee?

Jemima kirjoitti...

Creek, joo muistan kun puhuttiin tuosta, olisiko jossain KC:n uumenissa keskustelu. Niin se kuitenkin meni, että nuo happosalpaajat pitkään syötettynä ilmeisesti jotenkin tuhoaa niitä soluja jotka tuottavat mahahappoja ja jos ne kuolee niin sitten kyse alkaa olla kyse liian vähähappoisuudesta. Sen muistan, että ainakin hapankaali aktivoi noita soluja :D. Siksi Fiona söi jonkun aikaa hapankaalia ja Minillekin taidettiin suositella.

Jotain ne oli nimeltään ne solut, mutta sitä en kyllä yhtään muista.

Tähystyksessä tosiaan olisi voinut niitä katsoa, sitä en muista/tiedä pitikö niihin kiinnittää jotain erityistä huomiota vai olisiko niiden epänormaali tilanne näkynyt ihan peruspatologin lausunnossa.

Danny ja Eikka kirjoitti...

Hotkiiko Vili silloin kun on ruokahalua? Eikka on kova poika hotkimaan, joten hotkiessa "syö" tavallaan ilmaa mukana, hotkiminen loppui siihen kun aloin antamaan ruokaa käytetyistä maitopurkeista eli keskeltä/ylempää poikki ja ruoka tölkin pohjalle. Saa samalla tehdä töitä sapuskan eteen ja tosiaan ei hotki ruokaa 60 sekunnissa!

creek kirjoitti...

Juu Jemima, hapankaalta ja ruotsintippoja.

Ainakin jos koiralla on närästystä, niin se näkyy/voi näkyä tähystyksessä/koepaloissa (mahtaako olla ärtyny vatsakalvo tai jotn sellasta) kai se vähähappoisuuskin on sitten nähtävissä.
Minillä ei ollut vatsassa mitään närästykseen viittaavaa eläinlääkärin mukaan, mutta mistä tuostakin nyt ottaa loppujen lopuksi selvää..

Hanne kirjoitti...

villispojanelämä,
Vili ei hotki milloinkaan. Se syö aina maltillisesti, pureskelee hyvin, silloinkin, jos on toinen koira samalla lautasella.
Vili ei niele ilmaa eikä kärsi ilmavaivoistakaan. Suolistokin tuntuu olevan ok, toimii kuin luotettava makkaratehdas...
Iso osa koirista tietääkseni hotkii. Eräät ovat laittaneet isoja kiviä ruokalautaselle, jotta eivät hotkisi, vaan joutuvat näkemään vaivaa ruokansa eteen.
Niinkuin Eikka.

bonnie kirjoitti...

Et usko, miten paljon tämän jutun löytäminen huojensi mieltäni!
Kääpiöpinserini Myy, 10 kk, on ajoittain saanut nieleskely/oksennus-kohtauksia, jotka kestävät pari päivää. Silloin se syö ihan mitä sattuu - lunta ihan hullun lailla pahimpaan hökimiseen, pureskelee kaikkea ja nielaisee kaiken, siis sopimattoman, esim roskat, juo kuin hullu, suolisto kurisee ja vain ruuan syöminen auttaa vaivaan - hetkellisesti.
Myy on kauhean kova syömään luita, se on myös luonteeltaan herkkis. Varmaan myös Myylle sopimaton ruokinta-aikataulu on osittain aiheuttanut tätä.. Mutta olen ollut sydän syrjällään, kun en ole tiennyt mistä kiikastaa!
Nyt piimäkauppaan ja maitohappobakteerikuurille!
Kiitos!

Hanne kirjoitti...

Voi kuinka toivon, että Myy pääsee vaivastaan! Koiran vaivoja on niin vaikea tulkita, aina menee ainakin osittain arvaamiseksi.
Itse olen Vilin kanssa käynyt kaikkea mahdollista läpi, kokeillut yhtä sun toista. Nykyään vältän mm. närästyslääkkeen antamista, pyrin hoitamaan muulla tavalla ja ennen kaikkea poistamaan ruokavaliosta kaikki sellainen, mikä mahdollisesti aiheuttaa närästystä. Possunkorvat yms. saavat huutia. Kuivamuona usein on myös syyllinen sekä muutkin viljatuotteet. Koira kun luonnostaan ei ole viljan syöjä, vaan lihan.
Lue uusimpiakin kirjoituksiani, olen jonkin verran muuttanut mieltäni, kun olen saanut lisää tietoa ja oppinut ymmärtämään paremmin koiraani.
Se, mikä auttaa yhdellä, ei välttämättä auta toisella, joten täytyy löytää se oikea tapa antaa apua sille omalle koiralle.
Maitohappobakteerit ainakin ovat hyväksi ja piimän ja muiden maitotuotteiden kohdalla suosittelen täysin laktoositonta, siis Hyla ei kelpaa. Ne maksavat enemmän, mutta onneksi koirasi on pieni.
Tsemppiä!

westieneito kirjoitti...

Moikka! Olen tasapainoillut nyt voimakkaiden mahaoireiden kanssa 2 viikkoa westieni kanssa. Hän on 4-vuotias leikattu narttu ja jo pennusta oli nirso. Piti pitkiä paastoja. On aina ollut kova maiskuttelemaan. On aina nuollut mielellään esim. sohvaa tai ihmisten housuja tai omia tassujaan. Oksennellut mahahappoja ja reagoinut mahallaan kaikkeen. Ja ei yksikään minua viisaampi, eläinlääkäri, kasvattaja, trimmaaja, ole maininnut että nämä "rotuominaisuudet" voisivat johtua närästyksestä!! Kunnes bongasin jossain keskustelussa asian ja googlettamalla löysin tämän jutun.

Et usko, kuinka paljon kaikkea olen ehtinyt kokeilla tässä välissä ja kuinka paljon koirani onkaan mahtanut kärsiä tästä. Olen kyllä jo pitkään barffiruuan lisukkeena syöttänyt kermaviiliä ja tehobaktia, mutta minua suositeltiin jättämään maitotuotteet pois koska ne aiheuttaa vaivoja. Olen tietenkin syöttänyt vähälaktoosisia tuotteita. Nyt tänä iltana tytön mahan meteli oli aivan hirveä ja soitin taas eläinlääkäriin. Käski tuoda huomenna jos ei rauhoitu yön aikana. Kokeilin vielä viimeisenä keinona antaa pari lusikallista kermaviili-tehobaktia ja maha hiljeni kuin taikaiskusta.

Voiko tämä oikeasti olla näin yksinkertaista?? Koiraani kiusaa närästys!! Sama vaiva kuin minulla! Otamme heti vatsaystävällisen ruokavalion käyttöön ja seuraamme tilannetta. Aivan uskomatonta, että apu voi olla näin lähellä ja käsittämätöntä, ettei kukaan ole vuosien saatossa tullut epäilleeksi tätä! Ihana löytää apu ja helpotus.<3 kiitos siis blogillesi!! :)

Hanne kirjoitti...

Iloinen uutinen todella, jos saat apua koirallesi! Koiran kärsimisen seuraaminen on kuluttavaa ja masentavaa, kun loppujen lopuksi ei ihan tarkkaa tietoa vaivojen laadusta ole eli menee olettamiseksi ja arvaamiseksi.
Närästyksen kaltaiset oireet voivat johtua muistakin syistä kuin happovaivoista, mikä ei tietenkään tee asiaa helpommaksi.
Minäkin luulin aluksi, että tiibetinspanielin lyhyehkö kuono aiheuttaa rotuominaisuuden eli maiskuttelun, mieleeni ei tullut ollenkaan se, että voisi olla kyse närästyksestä. Samoin pidin vatsan mölinää Vilin erityisominaisuutena...
Joltain foorumilta luin, että joku muukin nousee yöllä antamaan levottomana valvovalle tai murisevavatsaiselle koiralleen kermaviiliä+tehobaktia ja se kuulemma auttaa.
Itse annan nykyään Vilille keitettyä muussattua perunaa, jos epäilen närästystä tai Vili oksentelee siihen viittaavasti. Perunahan ei sovi kaikille koirille, mutta Vilille kyllä.
Suosittelen sinulle, että luet kaiken mahdollisen närästyksestä, sen lääkitsemisessäkin piilee vaaroja eli se on aika moninainen vaiva näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta. Parasta olisi, että sopivalla ruualla saa pidettyä närästyksen kurissa. Monelle koiralle nimenomaan raakaravinto on se auttava ruokavalio.
Tsemppiä sinulle ja koirallesi ♥

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on 4-vuotias kääpiövillakoira, joka sairasteli 3 kuukautta ikävän närästyksen vuoksi. Oksenteli veren sekaista limaa ja aamuyöt syöksyi matalana ja venytteli itseään rukoilija-asennossa. Kävimme useita kertoja lääkärissä, kunnes ultrauksen jälkeen lääkäri diagnosoi närästyksen. Pepsidiä ja Losecia, auttoivat hetkittäin. Onneksi löysin tämän sivuston ja aloitimme raakaruokinnan, välillä myös kypsennettyjä ruokia. Koiramme on aina ollut huono syömään, pääsääntöisesti syönyt kuivanappuloita. Uuden ruokavalion johdosta koiramme on muuttunut silmissä iloiseksi ja leikkisäksi koiraksi, kipuiluja ei ole esiintynyt lainkaan! Tämä oli meidän pelastus, toivottavasti myös muut närästyksestä kärsivät koirat saisivat apua tästä ruokavaliosta.

Hanne kirjoitti...

Tulin oikein hyvälle mielelle lukiessani kommenttiasi. Minusta koiran närästys on yksi hankalimmista vaivoista. Aina ei edes voi olla varma, onko kyseessä närästys vai joku muu juttu.
Me Vilin kanssa olemme kulkeneet pitkän tien ja matkan varrella on tarttunut paljon uutta tietoa närästyksestä. Lue sinäkin kaikki tämän blogin närästys-aiheiset tekstit, niin huomaat, kuinka tietoa on tullut lisää ja omakin suhtautuminen jonkin verran myös muuttunut. Vieläpä on niin koirakohtaista, mikä närästystä aiheuttaa.
Luulen monien koirien joutuvan kärsimään närästyksen aiheuttamista vaivoista pitkään tai ikuisesti omistajan ymmärtämättä tilannetta. Toisekseen luulen monien vain lääkitsevän närästystä lääkkeillä pohtimatta lainkaan sen aiheuttajaa. Pelkkä jatkuva lääkitseminen voi johtaa ojasta allikkoon.
Ruokavalio on se pelastaja. Meidän Vili ei tosin syö juurikaan mitään raakaa, mutta muuten terveellistä. Tarkkaan mietin mahdolliset närästystä lisäävät ruuat ja herkut, ennen kuin annan ja tähän asti on sujunut kohtalaisen hyvin.
Olen tosi iloinen koirasi ja sinunkin puolesta, kun koira kärsii, kärsii omistajakin, niinhän se on.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos neuvoista.meillä samoja vaivoja bichon frise-tytöillä.tänään vaihtuu ruokavalio ja käväistään apteekissa:)

Hanne kirjoitti...

Hyvä, jos saat apua koirallesi. Se on sellaista hakuammuntaa tuo auttaminen, vain kokeilemalla löytyy sopiva apu kullekin. Jos kyseessä on gastriitti, niin se vaatii aikaa parantuakseen, happovaiva voi mennä ohi nopeastikin.
A ja O on mielestäni ruokavalio, on karsittava pois kaikki mahdolliset närästystä aiheuttavat sekä raskaat, paistetut yms. Myös ruoka-aineallergia ja -yliherkkyys rasittavat vatsaa eli monenlaisia syitä on olemassa.

Anonyymi kirjoitti...

Meilläkin epäillään nyt 4-vuotiaalla närästystä, syö Eukanuban adult medium breediä ja satunnaisesti saa herkkuja (denta stixejä, possun korvia, luita... viime viikon aikana on ruvennut nuolemaan seiniä ja on vähän vaisun oloinen sen aikana, ruoan mukana yleensä annan piimää, raejuustoa tai raakaa jauhelihaa tai kermaviiliä.. en tosin laktoosittomana.. Nyt aattelin että käy apteekin kautta tänään ja katotaan auttaako, koira myös juo ihan mahdottomasti on juonut jo pidemmän aikaa, mutta kun elämässä oli muutoksia (tuli perheeseen lisää koiria uuden miehen mukana) ja koira on muutenkin melko huomionhakuinen niin olen ajatellut että se ylijuominen liittyy siihen. Lisäksi on myös satunnaista oksentelua.. Ruoan myös ajattelin vaihtaa viljattomaan kuivamuonaan..

-T&S

Hanne kirjoitti...

Kurja vaiva, jos närästää. Sinun asemassasi jättäisin ainakin kuukaudeksi pois koiran ruokavaliosta denta stixit ja possunkorvat yms. mahdollisesti huonosti sulavat turhat herkut. Possunkorvat ovat viime vuosina olleet todella tummiksi "paistettuja", aikaisempina vuosina ne olivat vaaleita ja helpommin sulavia. Aiheuttavathan ihmisellekin käristetyt ruuat närästystä. Nämä ovat minun taholtani vain arvailuja, syitä on niin vaikea selvittää, koira kun ei kerro mitään.
Runsas juominen liittyy yleensä närästykseen. Eli siis jätä kaikki "turha" herkuttelu koiralta pois, anna kuitenkin luita ja jatka tavallista ruokailua, kuulostaa ihan ok tuo mitä kerrot. Älä heti välttämättä vaihda kuivamuonaa muuksi, jos tuo on koirasi vatsalle sopinut. Seuraa nyt noitten herkkujen poisjättämisen vaikutusta ja tee siitä sitten johtopäätöksiä, vaihtaako kuivamuonaa tai ei.
Tsemppiä teille!

bonnie kirjoitti...

Siitä onkin jo melkoisen kauan, kun tähän viimeksi kommentoin. Sellainen päivitys vaan, että meillä koko ikävän vaivan lopetti kokonaan raakaruokinta. Halleluja!

Hanne kirjoitti...

Hieno juttu! Olen tosi iloinen tästä uutisesta. Joillekin koirille taas raakaruokinta on pelastus ja teille se oli juuri päinvastoin. Siinä se nähdään, kuinka yksilöllistä kaikki on.
Halleluja sanon minäkin!

bonnie kirjoitti...

Siis niin se oli meillekin, taisin olla epäselvä kommentissani :) Luulenpa, että juuri tuo teollinen ruoka ja yletön pururullien narskuttelu aiheutti ongelmia Myylle. Nyt, kun koirat saavat puhdasta ja tasapainoista ruokaa ja syövät tasaisesti aina kupit tyhjäksi, ongelmat ovat kurissa :)

Hanne kirjoitti...

Ai niin, lukaisin nopeasti ja ymmärsin just väärin, hyvä että oikaiset. Tuo se onkin yleisin syy närästys- ym. vatsavaivoihin, juuri ylenpalttinen turhien herkkujen antaminen. Varsinkin pienikokoiselle koiralle ne kaupan puruluut ovat valtavan suuria suhteessa niiden pikkuruisen vatsalaukunn kokoon.
Meidän Vili ei oikein tykkää raakaruuasta, hiukan syö, mutta siihen se sitten lopahtaa. Teollista ruokaa ei kuitenkaan anneta, koska siitä tulee aina vaivoja.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Meillä myös närästystä luultavimmin. Meillä.edellisten oireiden lisäksi luulen koiran hampaiden narskuttelun olevan yksi oire meillä myös. Kamalaa kuunneltavaa :-( meillä vielä hakusessa ruokavalio, täältä sai joitakin vinkkejä! Ainakin maitohappobakteeria nyt ostamaan!!

Hanne kirjoitti...

Toivotan paljon onnea koirasi vaivojen selvityksessä! Lue ahkerasti kaikki, mitä käsiisi saat närästystä koskien, itse olen huomannut, kuinka vaikea on tulkita koiraa oikein. Olen kokeillut pitkän listan kaikkea, enkä siltikään ole aina varma, mikä auttaa ja mikä ei. Maitohappobakteeritabletit ovat onneksi turvallisia annettavia, varsinkin, jos koira on saanut antibioottia lähimenneisyydessä.
Lykka till!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hurjasti tästä blogitekstistä! Valvoin juuri taas yön koiran pahaa oloa (ja juurikin oireisiin viittaavia touhuja katsellen), osaamatta itse tehdä mitään auttaakseni. Syömme tälläkin hetkellä mahaystävällisiä ruokia aika paljon, mutta puruluita ja possunkorvia senkin edestä. Eli täytynee näin aluksi jättää ne ruokavaliosta kokonaan pois ja katsoa, tapahtuisiko muutosta. Ajattelin myös rueta syöttämään aamuisin vähän naudan mahaa ja illalla sitten "kunnon" ruuan, jottei tyhjän mahankaan oksentelua tulisi. Täytyy myös selata ja tutkia blogiasi enemmältikin läpi ja googlettaa närästyksestä enemmän!

Toivottavasti tämän kirjoituksen jälkeen tälle kamalalle huolelle saisi stopin!

Hanne kirjoitti...

Voih, ymmärrän huolesi, siitä on minullakin kokemusta ihan liiaksi.
Jätä ihan kaikki teolliset herkut pois, anna sen sijaan vaikka naudanmahapullia tms. pakasteherkkua palkkioksi koiralle. Nuo possunkorvat ovat kuin jos ihminen söisi päivittäin paistettuja perunoita, ei niitä kaikkien vatsa kestä.
Silti kaikki ei aina ole närästystä, sen olen minäkin oppinut kantapään kautta huomaamaan. Mutta sinun koirallasi närästys on enemmän kuin todennäköistä. Ruokavalio kevyemmäksi, niin ehkä helpottaa jonkin ajan kuluttua. Pidän peukkuja!

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Meidän muuten niin ihana cavalier-narttu Ella (8-v.) on pitänyt minua nyt viikon hereillä öisin.
Ella on öisin todella levoton ja kiertelee huoneesta toiseen, on erittäin huomion kipeä, maiskuttaa ja juo jonkin verran vettä. Kaikki tämä kovan kuorsauksen lisäksi. Kahtena edellisenä yönä Ella on haukkunut yöllä vesikupilla, vaippa kuppi on ollut täynnä vettä. Ella, kuten kaikki Cavalierit, on syöppö ja kaikki mitä irtoaa lattialta tai pöydältä, menee alas. Ulkonakäynti yöllä on hiukan rauhoittanut Ellaa. Viime syksynä ella söi ihan kamalasti ruohoa ja päivittäin Ella syö sekä kuivamuonaa, että kaupan koirien kotiruokaa. Herkkupaloja tosin menee jonkin verran, mutta Ellalla ei ole paino-ongelmia. Voisiko syy levottomuuteen olla meilläkin närästys?

Hanne kirjoitti...

Kuulostaa ihan närästykseltä, tosin voi olla jotain muutakin vatsa/suolistovaivaa. Onko sinulla mahdollisuutta antaa muuta ruokaa kuin nappuloita? Mielellään barffausta, lihapitoista kotiruokaa tai laadukasta tölkkiruokaa? Neuvoisin jättämään viljat pois tai ainakin vähiin, ja myös possunkorvat yms., jotka ovat erittäin huonosti sulavia. En tiedä, onko noista neuvoistani oikeasti hyötyä, mutta jotainhan on kokeiltava. Jos ajattelee itseään ihmisenä, niin jotkut ruuat ovat huonosti sulavia ja niistä saa närästystä ja vatsavaivaa itse kukin. Kai se on koiralla sama juttu.
Jos sinulla on kotona tai hae apteekista Pepcid-närästystabletteja ja anna kokeeksi 5mg. Jos siitä on apua, niin todennäköisesti on kysymys juuri liikahappoisuudesta. Tätä Pepsidiä saa antaa koiralle, se on samaa tavaraa kuin reseptillä eläinlääkärin antama Famotidin Hexal. En tiedä, mitä koirasi painaa, Vili painoi 8kg, eiköhän se ole suurinpiirtein samanpainoinen kuin sinun koirasi, joten tuo 5mg on sopiva annos.
Osta kaupasta laktoositonta tai tavallista kermaviiliä, anna lusikalla suuhun, jos ei lautaselta syö, sen pitäisi auttaa myös närästykseen. Sitä on helppo antaa yölläkin, jos on oikein levoton.
Sitten käy jossain vaiheessa eläinlääkärin juttusilla, jos näistä neuvoista ei ole apua löytynyt.
Kommentoi sitten tähän, kuinka käy. Pidän peukkuja, kurjaahan se on, jos koira kärsii kivuista, vatsavaivat ovatkin yksi niistä kaikkein kurjimmista vaivoista.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka kaikki!

Meidän koiralla 3v on närästystä ollut pennusta saakka. Silloin nieleskelee, nuolee ilmaa, sekä syö vaikka mattoja. Meillä on mielestäni juurikin BARF, joka tuota tekee. Eli siis aina, kun syö jotakin raakaa, niin vatsa on pahana. Toisekseen, dentastixit ja muut sellaiset halpisluut ja herkut saavat aikaan nieleskelyä. Toisaalta joskus, jos lapset antaa omasta pizzastaan vaikka koiralle, niin soppa on taas valmis. Meillä siis auttaa se, että koira syö juurikin helposti sulavaa ruokaa. En tiedä onko tämä sitten niin urbanisoitunut tapaus, mutta liha ei raakana sula sen vatsassa, vaan nimenomaan laadukas koiranruoka on parasta.

Jos koiralla on närästystä, kannattaa miettiä sitäkin, onko se saanut madotuksen. Meille tullessaan koirallamme oli suolinkaistartunta (paha sellainen) ja oireili silleen, että jotakin tuli suuhun, kakoi, sitten nielaisi sen jonkin.. Eli siis närästystä tulee myös matotartunnasta. Toukat nousevat keuhkoihin, sieltä sitten yskän kautta takaisin mahaan YÖKS! Madotus vei oireet silloin.
Usein ajatellaan, että ei suomalainen koira saa niin helposti matoja, mutta jos sillä on tapana popsia jäniksenpapanoita ja se juoksee metsälenkillä vapaana, aina on suurikin mahdollisuus matskeihin. Jälleen YÖKS!

Tsemppiä kaikille koirille ja teille heidän ihmisilleen - On ikävää katsoa närästävää koiraa, tiedän tunteen <3

Hanne kirjoitti...

Koirat ovat yksilöllisiä. Joten joillekin on BARF parasta, toisille juuri tuo mainitsemasi laadukas muu ruoka. Jotkut koirat voivat syödä mitä tahansa ilman oireilua.
Nuo kuivatut koiran purutuotteet ovat usein närästyksen aiheuttajia. Vaikeasti sulavia.
Harvoin aikuinen koira saa matoja, mutta jos yleiskunto laskee, niin ne koirassa uinuvat madonalut? vai mitä lienevät, alkavat lisääntyä. Jos koira syö tai nuolee toisten koirien jätöksiä, niin siinä voi olla tartunnan paikka. Jäniksen papanoista kuulemma koira ei saa mitään matoja, koska madot ovat lajikohtaisia. Koira saa siis koiran matoja, kissa kissan matoja. Papanoiden syöminen ei siis ole haitallista, niistä koira saa jotain entsyymejä yms.
Noista madoista vielä. Joskus kauan sitten eräs koirani oksensi kasan spaghettia lattialle. Ennen kuin ehdin pohtia, että eihän se ole edes syönyt spaghjettia, niin spaghetit alkoivat liikkumaan. Siis lautasellisen verran suolinkaisia! Yäk. Eli ne liikkuvat jopa mahalaukussa, jos koiralla niitä on runsaasti. Tämä kyseinen koira oli katukoira eikä ollut madotettu, se oli pentuna otettu meille, kun löydettiin se kadulta. Siitä on niin paljon aikaa, silloin ei ollut paljon valistusta saatavana, mutta tuon tapauksen jälkeen kyllä ymmärsin hakea apteekista matolääkettä.
Rapsuja teidän koiruliinille!

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Epäilen koirallani närästystä.. koirani oireet ovat jatkuva kova läähätys, ylenpalttinen vedenjuonti, haukotteleminen/suun availu, levottomuus sekä kova röyhtäily. Koira syö nappuloita (RC giant junioria). Voisiko sinun mielestä olla kyse närästyksestä?

Annan koiralleni joskus laktoositonta piimää tai kermaviiliä ja sen jälkeen se lopettaa läähätyksen hetkeksi eikä käy juomassa hetkeen.

(Huom. Koiraani on käytetty monet nerrat eläinlääkärillä ja siltä on tutkittu mm. Sydän, vatsa kuvattu ja otettu lukuisia verikokeita ja kaikki ok). Närästys tuntuu olevan yksi vaihtoehto jota nyt itse epäilisin..

Hanne kirjoitti...

Kuulostaa kyllä pahoilta vatsavaivoilta. Koska koirasi on jo hyvin tutkittu läpikotaisin, niin ainakin voi oikeastaan poissulkea lähes kaiken muun.

Paras mahdollisuus olisi siirtyminen nappuloista kotiruokaan tai jopa raakaravintoon. On mahdollista myös syöttää puoliksi nappulaa ja puoliksi raakaravintoa tms. Silloin ne pitäisi antaa eri aterioilla. Jos on kuitenkin olosuhteista johtuen pakko pysyä nappularuuassa, niin anna nappulat liotettuna.
Voisit ostaa apteekista ilman reseptiä Pepcid närästyslääkettä, se on samaa, mitä eläinlääkäri määrää reseptillä eli Famotidin. Annostus omalla koirallani (8kg) oli 5-10mg aamuin illoin tai tarvittaessa. Kokeile, jos ne auttavat! Varminta olisi soittaa eläinlääkärille ja kysyä annostusta, ettei anna liikaa eikä liian vähän. Pepcid ei maksa paljon.

Lue kaikki närästystä koskevat kirjoitukset http://allergisenkoiranblogi.blogspot.de/search/label/n%C3%A4r%C3%A4stys

Voisit antaa joka päivä kermaviiliä tai piimää koirallesi, minä annan nykyiselle koiralleni joka aamu maustamatonta rahkaa (40% rasvaa) varmuuden vuoksi.

Lykkyä tykö!
Närästyskivut eivät ole mitään pikkuvaivoja, kuten olet jo koirasi käyttäytymisestä huomannutkin. Kerro tänne, jos ja mistä on koirallesi apua löytynyt!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta!

Nappulassa pitäisi pitäytyä, kun kasvattaja niin haluaa.. mutta jos tämä nyt on närästystä, niin koiran parhaaksi vaihdetaan ruoka juuri sille sopivaksi. Mutta ensi alkuun koitan nyt noita närästyslääkkeitä (hain apteekista Ranixalia) ja nappulat aion turvottaa taas veteen (on syönyt jo jonkin aikaa nappulat kuivina).. ja lisäksi lisään ruokaan piimää tai kermaviiliä.. Jos olo alkaa vähänkään kohenemaan, niin eiköhän se sitten närästystä ole.. ja sitten rupean katsomaan sitä ruokavaliota uusiksi..

Onneksi löysin blogisi, täällä on paljon tietoa ja asiaa närästyksestä sekä omia kokemuksianne siitä! :)

Hanne kirjoitti...

Hyvä, että annat heti alkuun lääkettä happovaivoihin, jotta koirasi olo paranee. Pirauta vaikka jollekin päivystävälle eläinlääkärille ja kysy annostusta, se on tärkeää, ettei anna liikaa eikä liian vähän. Eivät ota maksua tuollaisesta asiasta. :)

Minä en ole ekspertti tässäkään asiassa enkä edes Vili-koirani kohdalla loppujen lopuksi tiennyt, mikä oli närästystä ja mikä ei.
Kasvattaja ei kyllä voi määrätä koiran ruokavaliota, suositella toki voi, mutta pakko se on valita koiran voinnin parhaaksi. Kaikki koirat eivät siedä nappularuokaa, toiset taas oikein hyvinkin.
Tuo Katiska on kirjoittanut paljon koiran ravinnosta ym. käy katsomassa:
http://www.katiska.info/

Älä ainakaan anna possunkorvia äläkä mitään noita kuivatettuja herkkuja koirallesi, ainakaan tässä vaiheessa ne eivät ole hyväksi.
Kerro, miten sujuu!
Tsemppiä teille molemmille, koirallesi ja sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Moi taas..

Kasvattajan kanssa keskustelin tästä närästysjutusta.. uskon koko ajan enemmän ja enemmän että kyse on närästyksestä, joka aiheuttaa koiralle vatsakipuja ja kurkussa poltetta.. ehdotin kasvattajalle, että jos siirtyisimme koirani kanssa raakaruokintaan, koska sillä voisi saada hyviä tuloksia närästyksen suhteen.. kasvattaja sanoi tiukasti, että raakaruokintaa parempi vaihtoehto on eläinlääkäriltä saatavat nappulat (en tiedä mitä sapuskaa tarkoittaa)..

Haluaisin kuitenkin itse koettaa raakaruokintaa, koska se on niin kehuttu närästyskoirilla ja monella helpottanut/vienyt pois närästyksen oireet..

ongelmani on vain se, etten tiedä raakaruokinnasta paljoakaan.. mistä olisi hyvä aloittaa, miten paljon, mitä raakaruokia.. ja sitten se, että tarvitseeko koiralle sitten syöttää jotain vitamiinilisiä yms.?

Voisikohan esim. Mush-ruokia koittaa? En tiedä onko sinulla kokemusta Mush-ruoista, mutta ylipäätänsä, että voisiko niillä Mush-ruoilla koittaa, saisiko närästystä kuriin..

Anonyymi kirjoitti...

Ja vielä lisäyksenä.. koirallani on vaihdettu muutamaan otteeseen nappulamerkkiä (alun alkaen söi RCtä, sitten kasvattajan suosituksesta vaihdettiin Hillssiin + NEUheviin, ja siitä sitten oireet lähtivät käyntiin. Muutamien viikkojen kuluttua (kun koira oli tutkittu perinpohjin), päätin koittaa vaihtaa takaisin RCeehen, ja oireet helpottivat hieman pariksi päiväksi, kunnes taas pahenivat. Sitten mentiin taas sillä hetkisen aikaa, kunnes eläinlääkärikäynnin jälkeen saatiin mukaan Hypoallergenic ruokaa ja oireet helpottuivat taas pariksi päiväksi, kunnes taas pahentuivat samalle tasolle. Ja nyt koira syö RCtä (kasvattajan suosituksesta) ja koiralla on nyt tosiaan noita pahoja oireita.

Koirani on 8kk ikäinen.

Anonyymi kirjoitti...

Ja nyt taisin tajuta jotain uutta taas.. Barf ja raakaruokinta on eri asia..? Hyvä minä..

No kuitenkin, tuota Mushia olen vähän ajatellut koiralleni..

Pahoitteluni monesta viestistä ja vähän ehkä sekavista viesteistä.. :D

Hanne kirjoitti...

Voit aloittaa Mush-, NEU-, Mustin & Mirrin Maukas- ja/tai Murren Murkina-ruualla. Kaikki pakasteita, ne pötköt saa sahalla pienemmiksi, jos tarvis.
http://www.neufrau.net/neufrau/index.html
http://www.mustijamirri.fi/editor_files/Maukas-esite_web.pdf
http://www.murrenmurkina.com/

Niitä saa useista lemmikkieläinliikkeistä, Citymarketeista, Vauhti-Raksulta, Kennel-Rehulta, Prismasta jne.
http://www.vauhtiraksu.com/
http://www.kennelrehu.fi/

Muuten, keitetty, haarukalla muussattu peruna on hyvää närästävälle koiralle. Laita sitä reilusti pakasteruuan joukkoon. Tarjoa pakasteruuat huoneenlämpöisinä. Voit kokeilla myös markettien kylmähyllystä löytyviä valmisruokia. Anna hiukan raakaa lihaa silloin, kun kotiin ostetaan lihaa omiin tarpeisiin, jotta koira tottuu siihenkin.
Kala on myös hyvää ravintoa, jos koirasi siitä tykkää. Kevyesti kypsennettynä mieluummin, en antaisi raakaana.
Ruuan joukkoon lorauta joka päivä hiukan jotain ruokaöljyä, oliivi- tms. Ensi alkuun et muita lisäravinteita tarvitse. Perehdy rauhassa niiden tarpeeseen ja katso, mitä koirasi tarvitsee.
Herkkunameiksi ja palkkioiksi voit silti antaa nappuloita koirallesi, kunhan ne eivät ole pääruokana.
Myös laaduksta tölkkiruokaa voit antaa, sekoittaa siihen jotain muuta sapuskaa joukkoon. Kokeile, katso, mitä koirasi vatsa sietää, jos tulee ripulia, niin vaihda ruoka toiseksi.
Toistan vielä itseäni. Tuo keitetty peruna on tosiaan hyvä juttu. Kannattaa kokeilla!

Nyt peukut pystyyn!

Hanne kirjoitti...

Ihan oikeaoppiseen BARF-ruokintaan en ole koirillani ryhtynyt, mielestäni raakaruokinta on enempi se meidän juttumme.
Yksi blogikaveri kirjoitti barffista, sitä ekaa osaa en nyt löytänyt:
http://mayrakoiruuksia.blogspot.de/2012/06/barf-vol-ii.html

Anonyymi kirjoitti...

Oi, kiitos paljon! :) Ja tuota semmoinen kysymys vielä, että jos vaikka siirrän sen siihen Mushiin, niin miten vaihto nappulasta tuohon Mushin ruokiin tapahtuu?

Ja sitten, syötänkö vain jotain tiettyä Mushin sapuskaa, esim. tätä-> http://www.mushbarf.com/fi/koiranruokamme/mush-barf-vaisto/mush-barf-vaisto-nauta-sika-kana-ateria
Tuota ainakin Mushin sivuilla suositellaan, kun vaihdetaan nappulasta raakaruokaan..

Hanne kirjoitti...

Tuo Mush-sivusto vaikuttaa hyvältä! Aloita siitä ja seuraa heidän ohjeitaan. Minä en ehtinyt koskaan kokeilemaan Mushin ruokia, kun jo muutimme tänne Saksaan, kaikkiin muihin olenkin jo tutustunut.
Jos olet Facebookissa, niin sielläkin on MUSH-sivusto. :)
Olen kuullut monen aloittaneen ruokavaliomuutoksen kertaheitolla, toiset taas siirtyneet vähitellen. Riippuu ihan koirasta. Tämä meidän uusi Wuppe-koira oli syönyt 3,5 vuotta nappulaa meille tullessaan. Muutimme ruokavalion raaka/kypsäliharuuaksi vähitellen eli hiukan nappulaa joukkoon ja joka päivä eilistä vähemmän, viikon jälkeen nappulaa ei lisätty enää ollenkaan eikä Wuppe ole sen jälkeen huolinutkaan.
Kaiken uuden aloittaminen on vaikean tuntuista, mutta pian siihen tottuu ja kaikki sujuu omalla painollaan. Toivon totisesti, että onnistut saamaan koirasi hyvään kuntoon! ♥

Anonyymi kirjoitti...

Selvä ja kiitos neuvoistasi! Aion tehdä vaihdon hiljalleen, kun koirallani on kuitenkin niin herkkä vatsa.. :)

Minäkin kyllä todella toivon, että tämä uusi ruokavalio olisi pelastuksemme.. olemme niin kauan taistelleet ja alkaa olla todella raskasta katsoa omaa koiraansa, joka ei todellakaan voi hyvin :( Menen heti huomenna hakemaan tätä Mushia ja tulen sitten tänne kertomaan, että miten meillä sujuu (toivotaan että hyvin!) :)

Kiitos vielä kerran!

Hanne kirjoitti...

Vielä kerran lykkyä tykö!
Koirasi on vielä nuori, tottuminen uuteen ruokaan sujuu todennäköisesti nopeasti.
Sitten kun kerrot kuulumisia, niin kerro koirasi rotu. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei vain! Nyt olemme siirtyneet koirani kanssa barffaamaan. Kyselit koirani rotua, se on leonbergi :)

Eilen koirani sai ekan kosketuksen raakaan lihaan ja kyllä maistui! Tein sittenkin vaihdon ihan kerralla eli jätin heti nappulat pois ja nyt se on eilis iltapäivästä asti syönyt tätä raakaa. Yllätyksekseni maha on toiminut paremmin kuin hyvin! Eilen aamulla uloste oli vielä löysähköä kun söi nappuloota, mutta tänä aamuna uloste oli täysin normaalia ja vieläpä pientä. Ennen koira ulosti järkyttäviä läjiä..

Läähätystä on vielä ja röyhtäilyäkin jonkin verran.. mutta ei muutokset varmaan kovin äkkiä näy.. vedenjuonti on vähentynyt roimasti! :)

Toivon todella että tämä raakaruokinta sopisi meidän koiralle. Ja että nuo mystiset oireet häviäisi..

Hanne kirjoitti...

Hiukan pelkäsin lukea kommenttiasia, mutta ihan turhaan. Nyt sitten vaan perehdy koirasi tarpeisiin ja yleensäkin raakaruuan antamiseen. Älä ota mitään ohjeita tiukkapipoisesti, vaan koirasi voinnin mukaan. Pääasia, että koirasi voi hyvin ja senhän huomaa varsinkin ulosteista.
Sitten ala antamaan isoja lihaisia luita kaluttavaksi, ehdottomasti aina raakana. Jos teillä on pihaa, niin ulkona on hyvä syöttää suttaavia luita.
Koska koirasi on noin isoa rotua, niin ota selvää, mistä lihaa yms. saa edullisesti. Marketin liha-altaista ei ainakaan kannata ostaa... :)
Veden juominen vähenee selvästi, kun syö kosteaa ravintoa. Ja hanki tietoa!
Iso, kasvuikäinen koira tarvitsee ehkä tiettyjä ravinnelisiä, mutta kannattaa muistaa se, että liha on kuitenkin kunnollista ruokaa ja koira on lihansyöjä luonnostaan. Eroa on siinä, että villi koira syö saaliinsa karvoineen päivineen, joten saa monipuolisempaa ravintoa kuin kotikoira, joka saa lihan jo valmiiksi putsattuna. Siksi täytyy antaa sisäelimiä lisäksi yms. Maksan antamisen suhteen ole varovainen, ettei vatsa mene löysäksi eli vain vähän kerrallaan.
Ja kananmunat myös raakoina, toiset antaa valkuaisineen päivineen (niinhän villi koira munan syökin) mutta toiset antavat vain keltuaisen. Voi silputa kuoretkin joukkoon, jos ei syö paljon luita.

Meidän pikkuinen Wuppe, joka on chihuahua 2,5kg, syö raakaa lihaa+kypsää perunaa+kukkakaalia pääasiallisesti, on jo täysi-ikäinen eli kasvu on päättynyt. Edellinen koiramme Vili 8kg, jolla näitä vaivoja oli vaikka muille jakaa, söi myös lihaa. Ostin sitä Vauhti-Raksun autolta ja myös marketin lihatiskiltä.

Ja sen minkä menettää rahassa raakaruokinnalla, säästää eläinlääkärilaskuissa.

Kertoile, miten sujuu! Jos kysymyksiä tulee mieleen, niin vastaan, jos osaan. :)

PS. Leonbergi on hieno, viisas koira. ♥

Anonyymi kirjoitti...

Koirani syö nyt MUSH barf Vaisto-sarjaa, starter formula sika-nauta-kanaa, siinähän on liha, sisäelimet ja luut kaikki samassa paketissa, eli minunhan ei tarvitse huolehtia mistään muusta kunhan vain lappaan ruuan koiran kippoon :) Ymmärsin ainakin MUSHin sivuilta, että esim. luita ei tarvitse antaa erikseen, koska ne on jo tuossa Vaisto-sarjan ruuissa?

Lueskelin uudemman kerran tätä sun postausta ja rupesin miettimään tuota kohtaa, jossa luetellaan noita asioita jotka voivat aiheuttaa närästystä ja gastriittia, ja sieltä nimenomaan tuota kohtaa "suun kautta annettavat, pitkäkestoiset lääkekuurit, esim. kortisoni, kipulääkkeet". Koirallani on tällä hetkellä päällä kipulääkitys (Dolox), koska sillä todettiin viime viikolla jalassa panosteiitti, eli "kasvukipua" ja sai siihen sitten tuon lääkityksen. Se on saanut siis nyt viikon verran tätä kipulääkettä ja rupesin miettimään, että voisiko sekin aiheuttaa jotain vatsanvääntöä ja närästystä? Se saa puolikkaan tabletin kerran päivässä. Eläinlääkäri ainakin "varoitti" minua, että kipulääkkeet ei yleensä ole mitään vatsaystävällisiä..

Kyllähän tämä raakaruokinta joo aika kalliiksi tulee, mutta jos se sopii meidän koiralle, niin olen valmis maksamaan! :) Ja jotenkin kivempi itsellekin, kun saa lapata tuonne koiran ruokakippoon ihan "oikeata" ruokaa, eikä vain tylsiä nappuloita.. Koira odottaa nyt aina tohinoissaan, kun laitan sille ruokaa valmiiksi :D

Ulosteesta vielä. Tänään aamukakka oli tosiaan tosi hyvä ja sitten aamupäivällä tuli jo toinen kakka, joka sekin oli tosi hyvä, mutta sitten tuossa iltapäivällä tuli jo kolmaskin kakka ja se oli jo vähän löysempää. Onko ihan normaalia että koira saattaa ulostaa useamman kerran päivässä kun tekee tämän ruokavaihdoksen ja osa kakoista voi olla vähän löysempiäkin (ehkä vähän tyhmä kysymys, mutta pakko varmistaa..)? Kaikki ulosteet oli kuitenkin pieniä, eikä edes tuo löysempikään kakka ollut iso, vaan itseasiassa tosi pieni, koiran kokoon nähdenkin..
Koirani on nappuloita syödessään ulostanut yleensä 3-4krt päivässä.

Koira saa myös Inupekt fortea nyt kun on ruuanvaihdos meneillään.

Hanne kirjoitti...

Tuo MUSH aloitusruoka kuulostaa tosi hyvälle, kuten sanot, siinä on kaikki yhdessä eli se riittää. Mushin sivuilla tuntuu olevan paljon tietoa ja muiden arvokkaita kokemuksia, kannattaa nyt alkuun hakea kaikki tieto sieltä. Minun tietoni ovat sirpaletietoja, siis en hallitse kokonaisuuksia. Tiedän vähän sieltä, ja vähän täältä.

Luin netistä tuon Doloxin pakkausselostetta, siinä ei sivuvaikutuksista mainittu ollenkaan vatsavaivoja paitsi oksentelua ja löysiä ulosteita ja niidenkin pitäisi hävitä pois. Jos kyseessä on vain väliaikainen lääkitys niin en usko sen haittaavan ollenkaan koiraa.
Eiköhän nuo ulostustiheydet liiku ihan normaalin rajoissa ja nyt ruokavaliomuutoksen myötä sieltä suolesta voi tulla vaikka mitä. :) Tuo Inupekt forte on hyvä juttu, minäkin olen sitä aina antanut koirilleni, jos on uloste muuttunut löysäksi tai juurikin ollut kysymys uudesta ruuasta.
Luulenpa, että täysikasvuinen leonbergi syö vähemmän kuin kasvuikäinen, voin olla väärässäkin. Nyt näyttää homma hyvältä, varsinkin kun koirasi on innokas uuden ruuan suhteen. Jään odottelemaan tulevia uutisia!

Anonyymi kirjoitti...

Pakko tulla hehkuttamaan! Kakka on ollut edelleen ihan normaalia, ja voi miten mukavaa on kerätä kakkoja pussiin, kun ne on niin pieniä :) Mutta kaikista paras juttu on se, että pitkääästä aikaa meidän koira nukkui kunnon yöunet! Se illalla alkoi nukustella siinä 21.00 jälkeen ja itse valvoin 23.00 asti, tuossa ysin ja yhdentoista välissä se nosti pari kertaa päätä hetkeksi ylös ja läähätti, mutta se kesti tosi hetken ja sitten jatkoi uniaan. Se nukkui siinä samassa paikassa koko yön eli ei ole yöllä ramppaillut. Ja itse heräsin yöllä käymään vessassa, niin poju nukkui sikeästi, kun ei herännyt siihen että kävin vessassa. Kun yleensä se on kyllä samantien havahtunut, jos vähänkin kuuluu ääniä tms, eli ei ole nukkunut sikeästi.

Ihan mahtavaa, jos tämä alkaa nyt tästä helpottamaan! :) Ja saan kyllä kiittää sinuakin, koska sain sinulta kysyä apua ja neuvoit hyvin.

Tulen vielä muutaman päivän päästä uudestaan kertomaan meidän kuulumisia ja pidetään peukkuja, että saan taas tulla kertomaan iloisia uutisia! :)

Hanne kirjoitti...

Saat hyvän mielen minullekin! Mukavaa, että alku on sujunut hyvin, se ennustaa hyvää jatkoakin.
Kiitellä ei tarvitse, koska neuvot ovat kuin kepillä jäätä kokeilisi. Riittää, jos joku, kuten sinä, löydät koirallesi oikean ratkaisun. Närästysoireet ovat nimittäin aika hankalia, ne voivat johtua jostain muustakin kuin närästyksestä. Tarvitaan myös koiran omistaja, joka on valmis kokeilemaan jotain muutosta, ilman muutosta ei tule muutosta, niin se on. :)
Annatko koirallesi nyt närästyslääkettä myös? Jos annat, niin jossain vaiheessa kokeile ilman. Jos närästystä ei enää ole, niin silloin ei lääkettä pidä antaa. Siis ei saa antaa varmuuden vuoksi jatkuvasti.
Kaikenlaisia kuulumisia odotellen!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se on saanut maanantaista asti antepsinia + ranixalia (ensin antepsin ja tunnin päästä ranixal). Ainakin ranixalin voisin koettaa jättää pois. Antepsinia voisin vielä jatkaa vähän aikaa..

Hanne kirjoitti...

Hyvä juttu ja ihan oikeaoppisesti eri aikaan. :) Anna nyt kuuriluontoisesti ainakin viikon verran molempia ja jätä sitten toinen pois ja myöhemmin se toinenkin. Koirasi voinnista huomaat kyllä, miten asiat ovat, närästääkö vieläkin. Jos sinulla on ell.:n ohjeistus, niin noudata sitten sitä. Vaikka olen kyllä vankasti sitä mieltä, että omiakin aivoja pitää käyttää...Ainakin on selvää, että närästyksestä oli kyse, koska lääkkeet ja ruokavalio auttavat. Hyvä!
Minusta olisi kivaa nähdä kuva koirastasi, tähän ei sitä ei kai voi laittaa. Jos sinua haluttaa, niin voit lähettää sähköpostiin, osoite löytyy profiilistani.
Kuulumisiin!

Anonyymi kirjoitti...

Joo, minä teen näin, elikkä maanantaihin asti syötän noita lääkkeitä eli sitten tulee viikko kuurin pituudeksi. Miten muuten tiedätkö, että voiko tuon Ranixalin antaa ruuan kanssa, vai pitääkö antaa esim. tunti ennen ruokaa tai tunti ruuan jälkeen? Olen nyt tehnyt niin että aamulla ihan ekana antepsin, siitä tunnin päästä ranixal ja siitä tunnin päästä ruoka.. Helpompaa siis tietysti olisi, jos ruuan ja ranixalin voisi antaa yhtäaikaa, mutta jos ne pitää antaa erikseen, niin ei siinä sitten auta :)

Ja sitten vielä semmoinen.. Haluaisin ehkä koittaa koiralleni myös muutakin lihaa (kuin tätä nauta-sika-kanaa) ja MUSHilla olisi mm. Basic-sarjan riista-mix sekä lampaan luullinen lihaseos, joita haluaisin koettaa, mutta voinenko koettaa vai pitääkö nyt ensin syöttää jonkin aikaa tätä starter ruokaa.. siinähän sanotaan että tätä starter ruokaa olisi hyvä syöttää ekat 2-4vkoa, mutta ajattelin, että JOS vaikka oireet eivät täysin helpottuisikaan tai palaisivat taas takaisin, niin voisi kokeilla tuota riistaa ja lammasta, joita koirani ei ole ennen edes saanut. Ja niissäkin on mukana niin liha, luu kuin sisäelimetkin ja riistassa on myös kasvikset, mutta lampaassa ei ole. Mutta lammastahan voisi varmaan syöttää tuon riistan kanssa yhdessä, niin saisi siitä riistaseoksesta niitä kasviksia? Kerro toki jos olen väärässä, kun en ole vielä yhtään harjaantunut näiden raakojen kanssa ja ehdottomasti haluan varoa tekemästä virheitä.

Ja mietin tässä myös, että mitä JOS kävisi esim. niin, että koiralleni sopisikin vain esim. tuo riista-mix, niin elääkö koira pelkästään sillä lihalla (+ sen luut ja sisäelimet sekä kasvikset).. eli voiko pelkällä riista-mixillä ruokkia koiran? Ja jos voisi, niin tarvitsisiko se mahdollisesti jotain lisäravinteita tms?

Tuntuu että tulee kauhean sekavaa tekstiä, mutta toivottavasti ymmärrät edes jotain mitä yritin söpertää :D Ja kiitos kun jaksat niin ahkerasti vastailla kysymyksiini ja muutoinkin!

Kyllähän minä voin koirastani laittaa sinulle kuvan! Viime aikoina en ole hirveästi siitä ottanut kuvia, mutta laitan viimeisimmän kuvan, joka taitaa olla otettu 7,5kuukauden iässä :)

Hanne kirjoitti...

Ranixalista sanotaan näin: "Ranixal tabletti voidaan ottaa nesteen kera joko tyhjään mahaan tai ruokailun yhteydessä. Ruokailu ei vaikuta ranitidiinin imeytymiseen." eli anna ruuan yhteydessä.
En siis ole asiantuntija kovinkaan pitkälle näissä ravintoasioissa. Mielestäni koiran ruokkimisesta ollaan tehty korkeatasoista tiedettä, liikaa hifistelyä, ei ihmisetkään laske, mitä kaikkea tarvitsevat ravintonsa lisäksi.
Silloin kun oma Vili-koirani sieti vain yksitoikkoista ravintoa ja kyselin ympäriinsä, pärjääkö koira sellaisella ruualla, niin kaikkialta kuulin, että kyllä pärjää.
Nyt kun olet aikasi syöttänyt koirallesi tuota MUSHin perusruokaa, niin minä ostaisin muitakin sortteja ja sekoittaisin tähän ensimmäiseen ruokaan jotain muuta sekaan ja sitä rataa. Saattaahan villikoirakin luonnossa syödä samana päivänä sammakoita ja jäniksen (mikä vertaus!) Huomaat kyllä, jos koirasi jostain ruuasta ei ollenkaan tykkää tai aiheuttaa ongelmia, niin jätä se pois.
Minulla on tapana lirauttaa vähän erilaisia öljyjä ruuan joukkoon, esim. viikko oliivi-, toinen viikko kookos-, kolmas viikko rypsiöljyä jne. Tuohon lisävitamiiniasiaan sinun täytyy hakea tietoa jostain viisaammalta taholta. Oma periaatteeni on, mieluummin hiukan liian vähän lisävitamiineja kuin liikaa. Kaikki eivät ole samaa mieltä.
Ruoki koiraasi kuten haluat ja mikä tuntuu sinusta oikealta, näethän, voiko koira hyvin ja sen mukaan sitten toimit. Olen saanut sen käsityksen, että koirasi on hyvissä käsissä. :)

Hyvää jatkoa toivotellen!

Anonyymi kirjoitti...

Heips!
Meillä on juuri "löydetty" syy koiran tassujen mutusteluun, ympäriinsä ravailuun, ruokahaluttomuuteen ja päin vastoin, eli juurikin närästyz. Rotuna on akita joten meillä ollut muutenkin nämä 7 ensimmäistä kuukautta ihon kanssa ongelmaa, antibioottikuuria ym. Meillä syödään 50/50 1'st choise junnunappulaa ja raakaruokaa. Siltikin ongelmia, eli ruokavaliota joutuu hieman viilailla. Sitä haluaisin nostaa esille, kun monet on lisäilemässä erilaisia öljyjä koiran ruokavalioon että olkaa toki tarkkoina ettette anna liikaa. Meillä annettiin "extrana" ruokalusikallinen päivittäin lohiöljyä ruuan sekaan kun monet sitä suositteli. Koira alkoi haista pahalle, ja iho ei tykännyt. Kun asiaa tutkiskelin huomasin että kuivanappulat sisältävät aika hyvin kaikki vitskut ja protskut öljyjä myöten. Joten jos syöttää kuivanappulaa kannattaa tarkastaa ettei anna liikaa öljyjä ja muita lisiä jos taipumusta niitä lisäillä. Monesti liika on liikaa ja tuleekin ongelmia.

Hanne kirjoitti...

Olet aivan oikeassa. Syitä koiran huonoon oloon voi olla todellakin lukemattomia, kuten esim. tämä yletön öljyn ja myös muiden "vitamiinien" lisääminen ruokaan. Itse olen sitä mieltä, että kaikkia ravinnonlisiä pitää antaa mieluummin vähän vähemmän kuin liikaa. Liika on yleensä pahasta, pieni puute on parempi, iso puute tietenkin on yhtä paha kuin liika.

Haluaisin lisätä vielä yhden asian, joka ei suoranaisesti liity ravintolisiin eikä närästyksiin. Koirien nykyrokottaminen. Se on eäinlääkärien toimeentulosta yksi suurimmista osa-alueista. Suuri bisnes myös lääketehtaille.
Koirille pitää antaa kunnollinen perusrokotus pentuna ja sen jälkeen ainoastaan hyvin harkiten antaa lisärokotuksia. Onneksi koirasi on isokokoinen, se sietää paremmin kuin pienet koirat noita rokotteita.
http://prange.blogspot.de/search/label/rokotukset

Anonyymi kirjoitti...

Olipa mahtavaa löytää tällainen blogi! Meillä 2 v. uros kärsinyt nyt viimeisen vuorokauden ajan aikamoisesta närästyksestä, ja itsellä melko lohduton olo, kun ei meinaa saada oireita loppumaan. Todennäköisesti oireet alkoi jauhelihapötköstä, jota annoin puuron seassa. On tosin aiemminkin syönyt puuron seassa jauhelihaa, ja se vaikuttanut sopivan hyvin, mutta nyt kyseessä oli eri jauheliha (ostin Prisman "eläinosastolta" pakasteena). Ekaks koira meni kuralle, ja seuraavana päivänä alkoi närästys...

Poitsu tuli meille muutama kk sitten, ja on kuulema joskus aiemminkin kärsinyt närästyksestä. Meillä kerran aiemmin (maaliskuussa) oli yksi kohtaus, mutta se meni nopeasti piimällä ohi. Nyt kuitenkin tuplasti hankalampi tilanne. Maiskuttelua, nuoleskelua, nieleskelyä ja kaiken maasta löytyvän imurointia... Kävin illalla hakemassa Pepcidiä apteekista ja olen nyt antanut sille yhteensä 3 tablettia: eilen illalla, tänä aamuna ja nyt taas illalla (koira painaa noin 35 kg). Eilen annoin lisäksi piimää useammassa otteessa, mutta lopulta sekin tuntui vain pahentavan oireilua. En tiedä, onko mahdollista? Tänään olen sitten antanut pieninä annoksina raejuustoa, ja iltapäivällä ja alkuillasta lisäsin joukkoon pitkään keitettyä vaaleaa riisiä. Yhteensä max desin/kerta. Kuitenkin toisella kertaa tuntui, että sekin lisäsi hetkellisesti oireita... Nyt sitten tuskailen, että mitä uskallan koiralle antaa, kun ei kuitenkaan haluaisi kauan tällaisella raejuustodieetilläkään kasvavaa koiraa pitää. Muutenkin on tällä hetkellä turhan hoikassa kunnossa. :(

Ajattelin, että uskaltaisikohan aamulla antaa pienen annoksen hyvin keitettyä kaurapuuroa raejuuston kera? Ja päivän mittaan ehkäpä vähän naudanmahaa (se on sopinut ainakin aiemmin)? Koira on syönyt meillä ollessaan noin 40% nappulaa ja 60% puuroa+raakaa lihaa. Vaihdoin noin 3 vkoa sitten nappulan hieman tuhdimpaan, kun tosiaan pitäisi hieman massaa saada lisää, mutta todennäköisesti tästä johtuen pojalla ärtyi korvat ja oltiin 2 vkoa tippakuurilla. Kuuri loppui eilen ja nyt alkoikin sitten "sopivasti" tämä närästys... Mietin myös, olisiko kalkkunan jauheliha mahdollisesti jatkossa parempi jauhelihavaihtoehto puuron sekaan kaiken kaikkiaan? Täytyy kyllä myöntää, että on todella ikävä ja hermoja raastava vaiva tämä närästys... :(

Anonyymi kirjoitti...

Tähän 2v. urokseen vielä: unohdin kertoa, että Pepcid on kyllä lieventänyt oireita jonkun verran, muttei ole poistanut niitä kokonaan. Ehkä olen liian hätäinen? Ostin samalla myös Tehobaktia ja sitä olen antanut nyt 4 mitallista/pvä. Enemmän kuitenkin tuskailen nyt tuon ruokapuolen kanssa... Uskaltaisikohan antaa raejuuton kera pienen annoksen hyvin keitettyä kaurapuuroa? Ja seuraavalla annoksella pienen määrän naudanmahaa (tämä ainakin aiemmin sopinut koiralle)? Ja missä vaiheessa uskaltaa antaa "normaaleja" annoskokoja, eli pitääkö odottaa, että oireet on poissa?

Hanne kirjoitti...

Tuo närästys on kyllä, sanonko mistä. En sano. Se on vaikeasti tulkittava vaiva, kun koirasta ei oikeasti tiedä, onko sillä närästystä, vaikka oireet siihen viittaavat. Koira kun ei osaa kertoa, mikä mättää. Olen oman koirani kanssa välillä tuntenut helpotusta, toisinaan taas täysin avutonta oloa.
Meidän Vili ei sietänyt nappularuokaa ollenkaan, en tiedä, mistä se johtui. Viljaa kykeni kuitenkin syömään eikä ollut varastopunkkiallergiakaan.
Ainakin jätä makupalat pois ja jos jotain haluat antaa, niin ei kuitenkaan mitään teollista eikä savustettua eikä kuivaa. Kokeile, jos koirasi sietää keitettyä, haarukalla muussattua perunaa muun ruuan ohessa. Sen pitäisi sitoa mahahappoja. Omalle koiralleni peruna sopi oikein hyvin ja se tykkäsi siitä ihan sellaisenaan.
Kaurapuuro on myös suositeltavaa, siinähän on kauralimaa ja se on siksi vatsaystävällistä. Jos naudanmaha on aiemminkin sopinut, niin anna ihmeessä.
Onko sinulla mahdollisuutta ruokkia koiraasi muulla kuin nappulalla? Vähennä edes jonkin verran.
Olen oikeastaan ihan avuoton neuvomaan, kun loppujen lopuksi ei tiedä, mikä on vikana. Minulla oli omani kanssa myös tuo kokemus, että välillä koiran tila paheni, vaikka yritin auttaa.
Tuo korvien kukkiminen johtuu yleensä ruuasta, vaikka eräät ovatkin eri mieltä.
Kokeile noita mainitsemiasi ruokia, vain kokeilemalla tiedät, mikä sopii. Anna kuitenkin vain yhtä lajia kerralla, niin tiedät sopiiko vai ei. Jos annat useampaa yhtä aikaa, et tiedä, mikä niistä auttoi/sopi tai pahensi tilannetta.
Sen verran tiedän, että nappuloita ja raakaa lihaa ei saa antaa samalla aterialla, koska niiden sulamisaika on täysin eri ja ne vaativat erimäärän vatsahappoja ruuan sulattamiseen.
Onko sinulle tuttu http://www.katiska.info/ sieltä saatat löytää vastauksia. Jos olet Facebookissa, niin siellä on ryhmä "Luonnonmukainen ruokinta, barffaus, raakaravinto", sieltäkin voi löytää hyviä vinkkejä.
https://www.facebook.com/groups/353346992367/

Anna nyt jonkin aikaa koirallesi vatsaystävällistä ruokaa, ei haittaa, vaikka muutaman viikon saisikin vähemmän ravitsevaa ruokaa, se on kuitenkin väliaikaista. Nyt täytyy vatsan saada toipua, oli se sitten närästystä tai jotain muuta.
Muuten, stressi lisää myös vatsan oireilua. Koirasi on kodinvaihtaja ja voi olla, että se stressaa vielä. Oma nykyinen koirani on myös kodinvaihtaja ja vasta noin puolen vuoden kuluttua oli täysin sopeutunut meihin.
Minua harmittaa, etten osaa antaa mitään pätevää neuvoa koirasi suhteen. Itsekin olen ollut hätää kärsimässä omani kanssa. Jos oikein pahaksi tulee koirasi olotila, niin sitten on pakko mennä lääkärille, joskin eivät nekään aina osaa auttaa, riippuu ihan lääkärin ammattitaidosta.
Lykkyä tykö ja kerro, miten sujuu. ♥

Hanne kirjoitti...

Oma koirani sai eläinlääkäriltä muistaakseni viikon tai 10 päivän kuurin Pepcidiä, aamuin illoin. Ole tarkka oikean annostuksen suhteen, soittamalla eläinlääkärille sekin selviää eikä maksa mitään.
Ei tuo vatsanärsytys heti häviä, kyllä sitä lääkettä pitää kuuriluontoisesti antaa. Ihmisilläkin se on niin, että jos on vaikeaa närästystä, niin vatsansuojalääkettä syödään viikko kaksi. Liikahappoisuus eli närästys aiheuttaa mahalaukun seinämille ja ruokatorven suulle ärsytystä ja paranee sitten aikanaan.
Tehobakt on hyvää, mutta älä anna sitä samaan aikaan Pepcidin kanssa. Tehobakt sitoo lääkeaineita ja myrkkyjä itseensä, joten lääkkeen vaikutus on joko pienempi tai ihan olematon. Jos koirallasi ei ole ripulia tms. niin älä anna Tehobaktia sinä aikana ollenkaan, kun annat Pepcidiä.
Tuo on hyvä juttu, että Pepsid tuntuu auttavan. Anna sitä nyt vaikkapa viikko ja katso, mikä on silloin tilanne. Kun lopetat Pepsidin antamisen, niin anna joitakin päiviä edelleenkin sitä "dieettiruokaa" ja vasta vähitellen siirry normaaliin ruokailuun, seuraten
koirasi vointia.

Anonyymi kirjoitti...

Näköjään olin hieman sekoillut viesteissä, kun molemmissa oli tuo kaurapuuro/naudanmahajuttu... ajatukset pörrää niin kovaa vauhtia päässä, ja välillä näköjään samaa rataa, ettei pysy itsekään perässä! :) Mutta siis ISO KIITOS kommenteista!

Viime yö sujui poitsulla jo huomattavasti toissa yötä paremmin. Pari kertaa kuulin jonkun yksittäisen nieleskelyn, mutta tietty nielu/ruokatorvi on närästyskohtauksesta ärtynyt ja varmasti aiheuttaa jo itsessään tuossa määrin ajoittaista nieleskelyä. Tuo Tehobakt-asia oli hyvä, kun tuli esiin! Nythän olen siis toiminut täysin väärin antaessani sitä samanaikaisesti Pepcidin kanssa :/ Korjaan asian välittömästi ja pidän paussin Tehobaktista Pepcid-kuurin ajan, koska ripulia ei nyt tosiaan ole. Tuon Pepcid-annostuksen tarkastan vielä apteekista/ell:ltä... Ajattelin vaan, kun olit omalle 8 kg koirallesi saanut 2 x 5-10 mg/pvä ohjeistuksen, että tuolle voisi hyvinkin antaa sen 2 x 10 mg, kun painaa kuitenkin sen 35 kg. Ja tuo 2 x 10 mg/pvä on kuitenkin maksimiannos ihmisellekin (yli 12 v. vuotiaille).

Tänä aamuna, kun käytiin "pissityslenkillä", poitsu söi jonkun verran ruohoa/heiniä ja oksensi ne sitten hetken päästä pois - luonnollisesti matolle siinä vaiheessa, kun oltiin päästy takaisin sisälle! :D Olin ennättänyt antaaa sille Pepcidin reilu ½h aiemmin, joten en nyt tiedä, ennättikö tabletti vaikuttamaan... Joka tapauksessa annoin sille sitten hieman oksentamisen jälkeen pari reilua rkl:sta raejuustoa ja ½ dl kaurapuuroa, eikä niistä tullut oireita. :) Ajattelin että annan muutaman tunnin kuluttua tästä uudelleen samanlaisen tai hieman suuremman (esim. 3 rkl raejuutoa ja 0.75-1 dl kaurapuuroa). Jos nyt menisin sitten tällä ruualla tämän päivän, ja mikäli oireet eivät pahene, katson sitten huomenna sitä naudanmahaa...

Anonyymi kirjoitti...

P.S. Ja vielä kerran, on kyllä mahtavaa, kun pidät tällaista blogia ja olet vielä näin aktiivinen! :) Tuntuu helpottavalta, kun pääsee jakamaan ajatuksia/kokemuksia sellaisten kanssa, jotka painiskelevat/ovat painiskelleet samanlaisten asioiden kanssa. Se on kuitenkin täysin eri asia, kuin saada "ohjeita" sellaisilta, jotka eivät todellisuudessa ole joutuneet kokemaan ko.oireilua ja tunteneet samanlaista avuttomuutta vaivan kanssa... Eli kiitos vielä kerran! :) :)

Hanne kirjoitti...

Tuo laskemasi Pepcid-annostus kuulostaa ihan loogiselta. Jos nyt kun pidät paussia Tehobaktista ja koirasi alkaisi ripuloimaan, niin siinä tapauksessa anna Tehobaktia, mutta eri aikaan kuin Pepcidiä. Esim. jos annat Pepsidiä aamuin illoin, niin Tehobaktia siinä puolivälissä.
Oletetusta närästyksestä ei koskaan tiedä, johtuuko se liikahappoisuudesta vai jostain muusta. Jos se on pahaksi päässyt liikahappoisuus, niin se voi olla gastriitti tai jopa vatsahaava.
Yksi mahdollisuus on myös olemassa: että koirasi on pentuna tai myöhemminkin syönyt jotain, joka ei sula ja on edelleen mahalaukussa! Erään blogikaverini kääpiökokoisella koiralla todettiin 3 käpyä vatsassa! Pennuthan saattavat syödä vaikka kiviä. Toivottavasti ei kuitenkaan ole nyt kysymyksessä mikään vakava asia. Tuo em. kääpiökoira jouduttiin leikkaamaan ja ne kävyt poistettiin.
Anna vaan yksinkertaista ruokaa koirallesi, mutta älä kuitenkaan nälässä pidä. :) Yksinkertaisella tarkoitan vatsaystävällistä ja vain muutamaa lajia kerrallaan, on helpompi huomata, mikä tuntuu helpottavan koiraa.
Lue kaikki mahdollinen gastriitista ja närästyksestä, mitä netistä löydät! Katso kuitenkin, että ei ole mainosluonteinen sivusto, vaan joku luotettavampi taho. Minä kulutin aikaani todella paljon lukemiseen, olin ihan pyörällä päästäni ja kun en ole enää mikään nuori, niin ainakin puolet unohtui. Siksi aloin tätä blogia pitämään, lähinnä itselleni muistin tukena. :)
Ruohon syönti ei ole haitallista, tietenkin tuo ajankohta lääkkeen antamisen jälkeen ei nyt ollut paras mahdollinen. Omat entiset lapinkoirani, jotka eivät koskaan oireilleet millään vaivalla, laidunsivat kuin lehmät, harvoin edes oksensivat. Tykkäsivät vissiin kasvisruuasta.?
Toivottavasti Pepcid-kuuri on avuksi ja mieti siinä samalla koirasi ruokavaliota, mitä siinä voisi muuttaa, mitä jättää pois jne. Esim. possunkorvat ovat yksi paha, jos ei koiran vatsa niitä kestä. Mutta sinä tunnet koirasi ja tiedät, mitä syö eli siitä on hyvä lähteä eteenpäin.
Muuten, tuli mieleeni, että ei kai tuo oireilu koirallasi voi johtua lähitienoon narttujen juoksuista? Tiedän ainakin yhden koiran, joka oireili närästystä muistuttavalla levottomuudella juuri tuohon.
Tsemppiä!

Hanne kirjoitti...

Pysyn tässäkin blogissa aktiivisena ihan sen takia, että muistan kuinka oman koirani vaivojen alkaessa en löytänyt mistään mitään vertaistukea.
Olisi niin hienoa ja helppoa, jos osaisin oikeasti auttaa eli sanoa "tee näin ja noin ja koirasi tervehtyy", mutta niinhän se ei mene. Hiukan on onneksi kokemuksia kertynyt ja tiedän, että sekin on vastapuolelle tyhjää parempi.

Anonyymi kirjoitti...

Tästä on kyllä apua todella paljon ja varmasti todella monelle, joten älä ainakaan aliarvioi tämän merkitystä! :) Ja vertaistuki on monesti juuri sitä parasta...

Soitin tänään eläinlääkäriin ja sieltä annettiin sama ohje kuin mitä olin jo omatoimisesti aloitellut..eli max 2 x 10 mg päivässä. Oli puhetta, että jos nyt ei viikon sisällä ala menemään ohi tai pahenee, niin sitten vien tietty koiran lääkäriin. Olen kuitenkin lähes 100% varma, että nimenomaan närästyksestä on kyse. Kasvattaja kertoi silloin, kun hain koiran, että sillä on ollut joskus pentuna närästystä ja sen emällä on myös samaa vaivaa. Kahden ekan viikon aikana, kun koira tuli meille, sain aikaiseksi yhden närästyskohtauksen - sekin omaa tyhmyyttäni, kun menin syöttämään liikaa sisäelimiä. Nyt olen lähestulkoon varma, että aiheuttajana oli tällä kertaa se jauhelihapötkö.

Kotiutuminen on tietty vielä myös vaiheessa, mutta toisaalta taas koira elää nyt huomattavasti rauhallisempaa ja stressittömämpää elämää kuin aiemmassa paikassa ja on kotitunut todella hienosti. Tietysti on myös totta, että aina ei ihminen välttämättä ymmärrä/osaa lukea, mitä ajatuksissa tapahtuu...

Mutta nyt siis syödään Pepcidiä ainakin 4-5 päivää vielä ja katsotaan sitten, päästäänkö takaisin "normaaliin" elämään. Kun vaan emäntä löytäisi mahdollisimman pian parhaan mahdollisen ruokavalion...

Hanne kirjoitti...

Sitten kun lopettelet Pepcidiä ja olet antanut aamuin illoin, niin minä lopettelisin jättämällä ensin toisen pois ja sitten muutaman päivän jälkeen jättäisin senkin pois.
T
uosta kotiutumisesta sen verran, että nykyinen 4v koirani on asunut meillä nyt lähes 8kk. Silloin kun oli ollut vasta 6 viikkoa, luulin sen jo täysin kotiutuneen ja kun oli ollut 3kk, sama juttu. Puolen vuoden kuluttua huomasin koiran käytöksestä, että nyt vasta se on omaksunut meidät uudeksi laumakseen eli ihminen helposti kuvittelee koiran käytöksestä sen olevan jo ihan kuin kotona. Vasta jälkikäteen huomaa, ettei se ollutkaan niin. Tosin koirissa on luonne-eroja, meidän chihuahua on hidas hyväksymään uusia ihmisiä, joten sinun koirasi saattaa olla aivan eriluonteinen. Tämä oli nyt vain kommentti minulta, joka ei teemaan liity. :)
Kuulumisiin!

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä löytyi kattava blogi aiheesta, kiitos siitä! Meillä kaikki alkoi 2 kuukautta sitten oksentelusta, joka muuttui jatkuvaksi ja lopulta muuttui ruosteenväriseksi ja haisi vereltä. No, äkkiä lähdimme kiikuttamaan koiraa päivystävälle (tietysti yöaikaan), jossa tehtiin verikokeet ja röntgenit, kaikki ok. Koira sai Cerenia-kuurin (muistaakseni 3 päiväksi), Nexium-kuurin viikoksi jota jatkettiin Pepcidillä 2 tbl aamuin illoin ja kaiken päälle vielä 2 viikon Antepsin kuurin, lisäksi nesteytys nahan alle. Diagnoosina gastriitti. Koirani on siis 30 kg. Pari kolme vuorokautta näytti jo paremmalta, kunnes nirsoilu vaihtui täydelliseen ruoasta kieltäytymiseen ja alkoi ripuli, joka meni vuorokaudessa niin pahaksi, että alkoi jo tulla verta, myös juominen loppui kokonaan. Ja taas lähdimme yöllä eläinsairaalaan. Taas otettiin verikokeet ja kuvat, muuta ei juurikaan löytynyt kuin lieviä tulehdusmuutoksia ja limakalvojen paksuuntumista. Myös jokin stressiin liittyvä arvo oli noussut. Saatiin Kesium-antibiootti, kipulääkkeeksi Litalgin ja mahansuojalääkkeet myös jatkettiin edellisillä ohjeilla. Tällä kertaa nesteytettiin suonensisäisesti. Tulehdus oli edennyt suolistoon. Kotiin päästyämme koiran peräpäästä valui mustaa/verensekaista limaa. Reilun puolivälin jälkeen antibioottikuurista aloin ihmetellä, että miksi maha ei kovene. Kakka oli kyllä jo hieman puuroutumaan päin, mutta saimme rinnalle vielä Flagyl-antibiootin. Tähän mennessä ruokahalu oli kadonnut aivan kokonaan ja eläinlääkärin ohjeitten mukaan pakkosyötin koiraa pienillä annoksilla, että tulehtuneeseen mahaan saadaan edes jotain. Aluksi myös juominen jouduttiin hoitamaan ruiskulla. Jano kuitenkin palasi 3-4 päivässä. Huonoimmillaan koira oli erittäin huonossa kunnossa, mutta silti vaan jollain ihmeen kaupalla sain sen takaisin elävien kirjoihin. Biobak ja Canikur olivat myös tukihoitona ja sitten samoihin aikoihin, kun aloitettiin Flagyl, löysin Inupekt Forten, joka on ollut hyvä. Flagylin loputtua maha ei vieläkään ollut täysin normaali. Edelleen koiralta pääsi tahattomia tuhrupieruja sisälle, joitten siivoaminen oli tehtävä heti, ettei koira itse ehtinyt syödä niitä. Nekin kakkapallerot olivat kyllä kiinteytymään päin, mutta outoa oli että niitä ei koira pystynyt pidättämään. Tässä vaiheessa käytiin tyhjentämässä anaalirauhaset ja saimme myös kaurashampoota ja Bepanthenia, takapään iho täysin palanut, jopa musta pigmentti oli helakanpunainen. Koiralle määrättiin vielä Tylosin kuuri josta aiheutui oksentelua ja siihen taas sitten Cereniaa ja Antepsinia. Kuukausi tämän jälkeen meni hyvin pikkuhiljaa Inupekt Fortea lopetellessa. Sitten koira sai muutamana iltana Dentix pikkuluun, joka aiheutti pientä levottomuutta aamulla. En tosin silloin osannut yhdistää sitä tuohon luuhun kunnes sitten seuraavana aamuna koira oksensi sulamatonta Dentixiä ja ruohonkorren. Tietysti hätäännyin, kun edellisestä mahataudista oli niin vähän aikaa ja koira oksensi luuta vielä kahteen eri otteeseen ja siinä mukana vielä Pepcidin ja Inupekt Fortenkin. Sitten annoin ruokaa ja puolikkaan Cerenian. Lisäksi eläinlääkäri suositteli myös Promax -tahnaa. Kolme ja puoli vuorokautta meni ok, kunnes sitten yhtenä iltana tulimme iltalenkiltä ja koira pyyteli ruokaa. Jostain syystä en sitä kuitenkaan heti antanut ja sittenhän koira oksensi tyhjää mahaa n. tunnin päästä. 2 vuorokautta myöhemmin koira oli oksentanut taas mahanestettä illalla sen jälkeen kun ensin ei huolinut raejuusto-nappula-välipalaa. Seuraavana päivänä iltalenkki ja täten myös iltaruoka venähti hieman (olen aiemmin pyrkinyt säännöllisen epäsäännölliseen ruokintarytmiin) ja lenkillähän tuli myös mahaneste-oksennus. Lopulta iltaruoan yhteydessä annoin puolikkaan Cerenian. Koira on muuten pirteä ja oma itsensä, ei ripuloi, mutta siitä huolimatta kävimme tänään lääkärissä.

Anonyymi kirjoitti...

Edelliseen vielä jatkoa... Tosiaan lääkäri oli sitä mieltä, että suolistotulehduksen jäljiltä mahan limakalvo on herkistynyt ja siihen päälle vielä juoksun läheneminen aiheuttavat yhdessä huonoa oloa, pääsyy kylläkin herkistyneessä mahan limakalvossa, joka ei kestä tyhjän mahan happoja. Eli oksentelusta/närästyksestä on tullut vähän kuin kierre. Saimmekin nyt 4 päivän Cerenia-kuurin ja kuukauden Losec Mups -kuurin. Lisäksi ostin vielä Royal Caninin Gastrointestinal nappulaa, jonka lisänä syötän jauhelihaa ja raejuustoa. Olen pyrkinyt ostamaan laktoositonta tai ainakin vähälaktoosista. Aitoja luita ei voi antaa, joko maha menee kivikovalle tai sitten oksentaa. Aiemmin on satunnaisesti nirsoilusta johtuvaa tyhjän mahan oksentelua joskus ollut, mutta koskaan ei näin usein (4 kertaa viikon sisään). Ja sitten tähän päälle vielä nämä tappohelteet, jotka onneksi ovat hellittäneet. Kyllä tämä on ollut todella karmeaa katsoa, kun koira sairastaa ensin suolistotulehduksen ja sitten vielä päälle nämä tyhjän mahan puklut ja närästys. Itselläkin om fyysisesti koko ajan paha olo, kesän aikana olen itsekin tämän koiran sairastelun myötä laihtunut 4 kg. Sitä tosin ihmettelin, kun lääkäri mainitsi, että koirani voi tarvita kortisonikuurin, jos nämä eivät auta. Epäili kai sitten jotain allergiaa tms. Minusta kyllä kuulosti aika hurjalta yhdistelmä oksenteleva/närästävä koira ja kortisoni. Kunpa tätä pöpöä ei alun alkaenkaan olisi tullut. Kertakaikkisen stressaavaa katsoa koiraa vierestä,, kun huoli on niin kova...

Hanne kirjoitti...

Osaan samaistua sinuun, on kauheaa seurata koiran pahaa oloa, koko ajan on olo, että tekeekö oikein vai pahennanko vielä lisää.
Ensinnäkin tuo "jatkuva" antibiootin syöminen laittaa suoliston ja mahan ihan sekaisin, vaikka se on se, joka auttaa bakteereihin eli kaksiteräinen miekka, hyvä paha. AB-kuurin jälkeen pitäisi saada ne suolistobakteerit takaisin ja muistaakseni Inupekt on siihen hyvä lääke, kuten myös maustamaton hapanmaitotuote, esim. kermaviili.
Annatko jauhelihaa ja nappulaa eri aterioilla? Niin ainakin suositellaan tehtävän.

Kortisoni on myös sellainen hyväpaha lääke, se auttaa tulehdussairauksissa, kuten juuri voisin kuvitella suolistotulehduksen ollessa kysymyksessä. Joten se saattaisi kuuriluontoisena olla hyväkin asia. Saisi suoliston rauhoittumaan. Toisaalta se taas on aikamoinen rasite mahalaukun limakalvoille, joten pitäisi tod.näk. syödä myös happolääkkeitä samanaikaisesti.

Jos olet lukenut kaikki edeltävät kommentit läpi, niin tiedätkin, että possunkorvat ja muut dentastixit ovat rasitteita herkälle mahalle. Ja oikeastaan myös kuivamuona. Moni ruokkii nykyään koiransa 50/50 kuivamuonalla ja tuoreella, eri ateriakerroilla siis ja sujuu hyvin. Se on niin koirakohtaista, mikä sopii kellekin ja mikä ei, ei voi todellakaan yleistää. Ja eläinlääkäreissä on myös paljon eroja. On täysin onnenkauppaa, osuuko kohdalle etevä lääkäri vaiko joku huono.

Oletko ajatellut sterilisoida koirasi? Minulla on ollut lähes vain uroksia, mutta olen kuullut tuon narttujen juoksujen aiheuttavan paljonkin stressiä koiralle, hormoonivaihtelut saattavat olla rajuja, kuten naisihmiset itsestään tietävätkin.

Oletko kokeillut antaa koirallesi keitettyä perunaa? Jotkut koirat, kuten omani, tykkäsi kovasti perunasta ja se rauhoitti myös suolistoa. Kokeile, et menetä siinä mitään, muussaa haarukalla vaikka jauhelihan joukkoon.
Kuulemma myös raastettu raaka porkkana kovettaa kakkaa. Kokeile. Kaikille koirille nuo porkkanat ja perunat ei käy, toisille ne taas ovat pelastus.

En osaa antaa neuvoja sen kummemmin, lue kaikki, mitä löydät, usko vain puolet lukemastasi ja käytä omaa arviointikykyä. Pidän peukkuja sinulle ja koirallesi! ♥

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos neuvoista! Perunaa en olekaan kokeillut. Itseasiassa nyt kun tarkemmin mietin niin ennen koko sairastumista annoin possunkorvan aamupalaksi. Mutta niin raju äkillinen tulehdus vaatii kyllä melkein vielä jonkin viruksen, eli en oikein usko, että koko homma johtuisi yhdestä possunkorvasta, mitkä koirani on aiemmin kestänyt. Toki se on ollut varmasti myös yksi laukaiseva tekijä. Tällä hetkellä meillä on se hyvä tilanne, että suolisto on kyllä rauhoittunut ja kakka on normaalia. Mutta kauan siihen meni! Nyt sitten jälkeenpäin tuli vielä tämä närästyshomma, joka on kyllä harmillista. Nappulat ja lihan olen antanut samalla aterialla, olen vain kuullut että luita ja nappuloita ei saa missään nimessä antaa samanaikaisesti. Sterilointia olen kyllä harkinnut jossain vaiheessa, mutta saa nähdä nyt miten tämän kanssa. Koirani on nyt 2 v. 9 kk ja kyllä viimeistään 5-vuotiaaseen mennessä ajattelin sterkata... Ehkä jo ennemmin.

Hanne kirjoitti...

Tosiaan, yksi possunkorva ei maata kaada, mutta nyt kun tiedät, että koirasi on herkkävatsainen, niin kannattaa välttää kuivattua ja käristettyä, kuten juuri nuo possunkorvat. Anna jatkossa jotain vatsalle hellävaraista herkkua.
Tässä yksi linkki tuosta 50/50 ruokailusta, en ole tarkkaan lukenut, koska en sitä käytä. http://www.katiska.info/katiska/jagster_poiminnat/5050-malli/

Koirasi suolistotulehduksessa on kyllä jyllännyt joku bakteeri, muuten ei antibioottia määrätä, se kun ei viruksiin tehoa. Hyvä, että koirasi nyt voi paremmin, mutta kovia kokenut massu ja suolisto eivät kuitenkaan ole kaiken jälkeen missään teräskunnossa, joten seuraa tarkkaan, miten koirasi reagoi mihinkin ruokaan.
Tsemppiä teille molemmille!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Ja hyviä uutisia, tänään ei enää ole oksennellut, eli lääkkeet tehoaa onneksi jo ekana päivänä. Nyt kun tähän vaivaan osaa tarttua ajoissa niin ei ehdi mennä pahaksi.

Anonyymi kirjoitti...

silmäni avautui...2v kiinanharjakoirani ollut pirun nirso, välillä apaattinen ja välillä levoton..maiskuttelee ja narskuttelee hampaitaan. röyhtäilee ja pulauttelee. vettä jos juo liikaa niin oksentaa sen. aloitettiin raakaruokinta...mutta musta tuntuu et närästys on vain pahentunut. voiko näin käydä??

Hanne kirjoitti...

Valitettavasti voi käydä juuri noin. Ja koko närästys on niin kaksipiippuinen juttu, että ainakaan minä en tiennyt omani kohdalla, missä ja minne mennään. Närästyslääkkeet ovat ok, jos auttavat, mutta kuulemma jos niitä antaa turhaan, eli närästystä ei ole, vaikka niin luullaan eli syy on joku muu, niin silloin ne aiheuttavat lisää samankaltaisia oireita. vaan mistä sen tietää, mikä koiraa vaivaa? On pelkkä närästys, onko vatsahaava, gastriitti, haiman sairaus ehkä?
http://www.katiska.info/terveys/laakkeet-terveys/narastyslaakkeista-ongelmia/

Joka tapauksessa on oikein antaa koiralle vatsaa helliviä ruokia, mausteettomia, ei mitään paistettua eikä käristettyä, ei mitään kuivatettua kuten possunkorvaa, mieluiten antaisin höyrytettyä tai keitettyä ruokaa. Raaka lihakin voi olla monille rotukoirille liian tuhtia tavaraa.
Kokeilisin vaikka sitä vanhaa ja tuttua Yrjölän puuroa. Siihen ei tarvitse laittaa montaa lajia viljoja, riittää riisi tai ohra. Ja liha sitten viimeiseksi joukkoon eikä sitä tarvitse keittää, kun sen lisää kuumaan ruokaan. Pienelle koiralle ei tarvitse keittää julmetun suurta annosta, pakkaseen kannattaa laittaa annoskokoisina erinä.
Jos koirasi on viljoille herkkä, laita pelkkää riisiä joukkoon.

Kerro, jos jotain uutta tapahtuu, toivottavasti positiiviseen suuntaan! Pidän peukkuja. Tsemppiä!

Hanne kirjoitti...

Linkki unohtui http://allergisenkoiranblogi.blogspot.de/p/yrjolan-puuro.html

Anonyymi kirjoitti...

Meiltä taas kuulumisia... Närästys ja pahoinvointilääkkeitten avulla päästiin 7,5 vrk. Sitten tuli viime viikolla yksi pahoinvointikohtaus lenkillä, ei kuitenkaan oksentanut, vaikka lähellä oli. Seuraavana aamuna tuli tyhjän mahan oksu, luulen että Losec teki huonon olon yhdessä pitemmän ruokintavälin kanssa (iltapalasta 11h). Sitten aloitettiin puolikkaalla annoksella taas pahoinvointilääke kolmena päivänä ja myös Antepsin, aamuin illoin 500mg. Näin päästiin ilman oksennuksia 4 vrk, kunnes iltapäivälenkillä tuli taas huono olo. Tosin, koira kyllä nappasi suuhunsa jotakin, todennäköisesti ruohonkorren, jonka sitten meinasi oksentaa. Tämän kuitenkin keskeytti rusakko, ja paha olo unohtui. Eilen haettiin varmuudeksi lisää Cereniaa, jos pahoinvointia vielä tulee. Nyt en kuitenkaan ole sittenkään sitä antanut, koska eilen vähensin nappuloiden määrää puolella ja sitävastoin nostin raa'an määrää. Tänään ollaankin jätetty naput kokonaan pois, koska ei maistu YHTÄÄN ja aloitellaan raakaruokintaa nyt varovasti aluksi pääruokana naudan mahalla, kalkkunan luuttomalla jauhelihalla, sika-nautajauhelihalla, raejuustolla, kermaviilillä, kaurapuurolla, kesäkurpitsasoseella, ja kokeillaan myöhemmin myös pellavaöljyä ja pellavansiemenrouhetta. Jauhetut luut lihan mukana otan mukaan vasta, kun närästyslääkkeet loppuu, niissä kun onmeillä ollut joskus ongelmaa. Broilerin kauloja ei kestä ollenkaan, edes jauhettuna, oksentaa heti. Ja joskus söi ydinluuta tuloksena kivikova kakka. Jos raa'alla ei mene oksentelu ohi, niin tähystetään. Juoksua ei ole kuulunut vieläkään, vaikka nyt ollaan herkkisvaiheessa, koko ajan rapsutuksessa ja sylissä ja tuijotetaan 10 cm päästä suoraan silmiin hellyydenkipeänä. Aamulla piski rupesiliikehtimään vasta 11h iltapalasta, joten toistaiseksi näyttää ihan hyvältä. Toivottavasti pahoinvointi olisi nyt sitten tällä poissa...

Hanne kirjoitti...

Kuulostaa aika hyvältä kaikki, tuosta ruuasta sinulla onkin jo hyvä käsitys, mitä vatsa sietää ja mitä ei. Koirat ovat yhtä yksilöllisiä ruokailun suhteen kuin ihmisetkin.
Sain sen käsityksen, että koirasi syö mielellään raakaruokaakin. varovainen eteneminen on hyvä juttu, samalla huomaa, mitä koira syö mielellään ja mikä aiheuttaa vaivoja.
Luulen, että juoksu on tulossa tai on jo. Tiedän muutaman nartun, joista ei juoksua juurikaan huomaa, ehkä sinun koirasi on myös sellainen, kenties. :)
Toivon, että kaikki sujuu oikeaan suuntaan! Pidän taas peukkuja, kerro, miten sujuu!

Anonyymi kirjoitti...

Noniin. Meillä ollaan nyt viikon aikana siirrytty raakaruokaan niin, että aluksi vähensin nappujen määrää puolella ja lisäsin lihan määrää puolella. Muutamana päivänä aina vähensin nappuja ja lisäsin lihaa ja nyt ollaan oltu pelkällä raa'alla suunnilleen 4 vrk. Oksentelu loppui heti, kun aloin lisäämään naudan mahan määrää. Edellisestä pahoinvoinnista on nyt 8 vrk ja pahoinvointilääkkestä 10 vrk. Ongelmana meillä kuitenkin on ollut koko tämän kolmen viikon aikana ripulin uhka, mikä hyvin todennäköisesti johtuu Losecista, koska löysyyttä on esiintynyt oikeastaan vain sen aloituksen jälkeen. Nyt parina päivänä kakassa on ollut myös limaa niin, että puolet kakasta on normaalihkoa ja loppuosa löysää, jopa vetistä. Aluksi raakaan siirryttäessä kakan määrä väheni ja koostumus koveni, mutta taas ollaan siinä tilanteessa, että Inupekt Forte ja Biopak ovat käytössä. Niinpä tänään soittelin lääkäriin ja kyselin mielipidettä Losecin lopettamisesta, koska kakka näyttää tosi sulamattomalta. No, tänään aamulla meni siis viimeinen Losec ja viikon jatkan vielä Antepsinilla, sitten kokeilen ilman. Losecin tilalla aloitan kolmen päivän Promax-kuurin ja toivon, että koiran suolisto ei olisi Losecista niin ärtynyt, että heittäisi kokonaan ripulille. Nyt kun oksuilut ovat pysyneet kurissa, niin varmaa ainakin on, että raa'alla mennään tästä eteenpäin. Niin ja juoksukin alkoi tänään. Kaikista ihaninta kuitenkin on, että koiralla on pitkästä aikaa nälkä ja se pyytää ruokaa. Jos mami ei heti tajua niin kyllä isketään tassulla päin näköä:-D. Ja neiti on myös virkeämpi, vaikka maha onkin pikkuisen löysällä.

Hanne kirjoitti...

Kuulostaa tosi hyvältä, paitsi tuo ärtynyt suolisto. Mutta eiköhän se tule kuntoon. Annatko maustamatonta rahkaa tai raejuustoa, niillä pitäisi olla hyvä vaikutus vatsalle ja suolistolle. Voi olla, että toistan itseäni (en aina muista, mitä olen jo kirjoittanut...), mutta annan jompaakumpaa vakituisesti koiralleni aamuisin 1 teelusikallisen (koira 2,5kg) tavallaan ennaltaehkäisevästi.
Kukapa noista kaikista osaisikaan sanoa, mikä auttaa mihinkin ja kenellä? :)
Ainakin nuo mainitsemasi lääkeaineet ovat mielestäni ok, itsekin antaisin, jos olisi nyt tarve.

Anna nyt ajan kulua, juoksun mennä, niin sitten tiedät jo enemmän, sietääkö koirasi raakaravintoa eli onko se apu ja pelastus, jota odotamme. Onneksi raakaravinnon mahdollisuudet ovat moninaiset, voi valita, mitä antaa koiralleen ja jättää ne pois, mitä koira sietää huonosti.
Naudanmaha on juuri nyt varmaan hyvä valinta ruuaksi. Minun aiemmat lapinkoiramme saivat ikänsä kerran viikossa naudanmahaa, vaikkei (tai ehkä juuri siksi) niillä ollutkaan mitään vaivoja olemassa.
http://www.mushbarf.com/fi/raakaruokinta-tutuksi-barffauksen-aloittaminen

Lykkyä tykö ja uutisia odotellen!

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa, tänään aamulla oli jo massu kovemmalla, vaikkakin vielä sulamattoman näköistä ja loppu pehmoista. Limaa ei näkynyt, onneksi!!! Eiköhän tämä tästä, kun maha alkaa toimimaan kunnolla, kun hapot tasaantuvat. Jos nyt joku paniikkitilanne tulee, niin tuplaan sitten vaikka Antepsinin määrän, mutta tuo Losec on kyllä meillä nyt kokeiltu loppuun, ei sitä enää. Ehkä äärimmäisessä hätätilanteessa sitten pieni annos Pepcidiä, jos on pakko. Jep, yhdessä vaiheessa annoin raejuustoa ja kermaviiliä, mutta luultavasti Losecin takia maha meni siitä löysälle, kun ei sulanut kunnolla. Joten nyt olen antanut varovaisesti pieniä määriä raejuustoa vain silloin tällöin. Eläinlääkäri suositteli kovasti AB-piimää, mutta sitä en ole uskaltanut kokeilla sen jälkeen, kun Ellulla oli se hirveä mahapöpö. Silloin tarjosin piimää oksenteluun ja siitäkös riemu repesi, siitä räjähti koko maha-suolistotulehdus sillon kesäkuussa:-(. Jatkossa kalkinsaannin olen ajatellut turvata keittämällä kananmunia ja murskaamalla kuoret jauhoksi ja lisäämällä sitä ruokaan. Myöhemmin kokeilen kestääkö naudanmahan, missä on hiukan luuta jauheena seassa.

Hanne kirjoitti...

Hyvä, kannattaa iloita jokaisesta askeleesta parempaan, jokaisesta hyvästä päivästä. :)
Jos koirasi ei syö ollenkaan luita, niin silloin on pikkupakko antaa jotain luunkorviketta. Omalle pikkukoiralleni annan nyt juuri jauhettua kanankaulaa ja jos en sitä anna, niin luujauhoa. Suomessa näyttää olevan kalsium/fosfori-valmisteitakin, voisivat olla hyvä vaihtoehto. Noissa luunkorvikkeissa saa olla tarkka, ettei vaan tule yliannostusta. Kananmunankuoret ovat hyviä, säästä kaikki kuoret, myös raakakananmunan kuoret, niistä pitää ottaa se "sisänahka" "kelmu" pois ennen jauhamista. Kuulemma.

http://www.aptuspet.com/products-fi/g=/pg=Energy+supplements+%26+Vitamins/pgid=2/id=11085877

http://www.katiska.info/ruokinta/raaka-aineet/kananmuna/ (en mene takuuseen Katiskan kirjoituksista"

Toivottavasti hyvä suunta jatkuu!
Muuten, tuli mieleeni, että jostain olen lukenut, että koiran vatsanhoitolääkkeitä eli siis happolääkitystä ei saa lopettaa kertaheitolla, jos koira on niitä pidemmän aikaa syönyt. Siis annosta vähentäen pitäisi lopettaa. Otat varmaan itse selvän näistä jutuista, varmuuden vuoksi. Netissä on niin paljon erilaista tietoa ja jopa ell:itkin omaavat eri näkemyksiä.
Peukut pystyyn!

Anonyymi kirjoitti...

Lääkäri käski lopettaa Losecin heti ja kielsi antamasta Pepcidiä. Antepsin siis menee edelleen, mutta sehän ei ole varsinainen happolääke vaan limakalvosuoja. Toki minulla on kyllä Pepcidiä varalla, jos tarvitaan ja aloitan heti sen kuurina, jos ilmenee oireita. Veikkaan kyllä, että suurin syy tyhjän mahan oksenteluun ja pahoinvointiin oli tällä kertaa meillä juoksun aiheuttamat hormonimuutokset ja stressi. Olen nyt suunnitellut tammikuun loppuun sterilointia tähystyksellä...

Hanne kirjoitti...

Antepsin auttaa samaan vaivaan kuin Losec/Pepsid, mutta eri tavalla, kuten sanot, eli suojaamalla limakalvoja. Siis lääkärisi ohjeita sinun kannattaa kyllä noudattaakin. Ja jos joskus ihmettelet jotain lääkärin ohjetta, niin tee kysymyksiä, miksi jne. Eipä jää mitään epäselväksi eikä tule väärinkäsityksiä. Kuuriluontoisen happolääkityksen voikin lopettää "seinään", mutta ei, jos lääkettä on syöty pitkä aika, en tiedä, mikä on "pitkä" aika, ehkä puoli vuotta-vuosi?
Stressi, johtui se sitten hormonimuutoksista tai mistä tahansa muusta, aiheuttaa ainakin ihmisillä herkästi maha- ja happovaivoja, miksipä ei koirallakin.
Moikka!

Anonyymi kirjoitti...

Meillä onkin jo mennyt paljon paremmin! Lääkkeet on lopetettu ja lenkkejäkin on jo pidennetty reilusti. Ruohon syöminen on loppunut oikeastaan kokonaan ja ainoastaan todella harvoin on jotain pientä huulten lipomista. Koira on huomattavasti energisempi ja juoksukin alkaa olla pikkuhiljaa ohi. Kiitos paljon kaikista neuvoista ja tästä blogista, tämä on monelle varmasti tosi iso apu tämän ongelman kanssa, kun tietoa ei kovin paljoa aiheesta löydy. :-)

Hanne kirjoitti...

Vastasin tähän just äsken, mutta bittiavaruuteen taisi häipyä?

No, otetaan uusiksi.

Voi kuinka hauskaa kuulla!
Ruohonsyönti sinänsä ei ole vaarallista, jos koira muuten tuntuu olevan terve ja hyvinvoiva. Jotkut koirat tykkäävät ruohosta.
Nyt vaan toivottelen sinulle ja koirallesi auvoisaa, tervettä tulevaisuutta!

Talvirinsessa kirjoitti...

Heippa,

Mulla on 5-vuotias cavalierkingcharlesin spanieli, jota on vaivannut vatsa jo pitkään. Koko kesän ajan söi tasaisin väliajoin ruohoa ja maha piti mouruamista. Joskus yöllä heräsin siihen, kun koiran vatsa pitää niin mieletöntä ääntä. Tuolloin annoin aina jotain maitopitoista ja se tuntui vähän helpottavan, jos koira sitä maistoi.

Nyt noin kahden viikon aikan koira on ripuloinut kolmesti. Nappuloita on vaihdettu herkkävatsaiselle sopivaksi. Tänään en antanut enää dentastixejä, ne päätin lopettaa nyt kokonaan, josko siitä olisi apua. Myös nyt annan ihan ripulilääkekuurin, josko suolistossa on jotain pöpöjä. Mietin kuitenkin, että kyseessä on pidempiaikainen vaiva tuosta vatsan ääntelystä asti. Välillä oksentaa valkoista vaahtoa, sitä ei onneksi vähään aikaan ole tehnyt. Nuolee kovasti tassujaan. Äh, en tiedä, mitkä kaikki tavat ovatkin oireita jostain ja alkaa omakin pää olla sekaisin, mitä pitäisi tehdä, kun erilaisia ohjeita tulee kaikilta suunnilta.

Hanne kirjoitti...

Voihan kurja. Minunkin Vili-koirani maha mourusi äänekkäästi ja jos oli yöllä levoton, niin annoin luonnonjugurttia, rahkaa tai kermaviiliä lusikallisen suoraan suuhun. Yleensä se auttoi, ainakin jonkun verran. Annettavien hapanmaitotuotteiden tulee olla rasvapitoisia, ei siis rasvattomia tuotteita!
Hyvä, että lopetit dentastixit, älä anna mitään sen tapaista! Jos haluat palkita koiraasi, niin kypsillä, pienillä lihapalasilla. Tuo kuivamuona minua hiukan askarruttaa, mutta jos koirasi on niitä hyvin sietänyt, niin kai jatkossakin.
Jos nyt annat koirallesi antibiootteja ripulin takia, niin kuurin loputtua (ei sen aikana!) anna hapanmaitotuotteita koirallesi päivittäin suolistoflooran kasvattamiseksi uudestaan, antibioottihan tuhoaa sen. Raaka munankeltuainen pari kertaa viikossa nappuloiden päälle tai erikseen annettuna vahvistaa myös immuunisysteemiä.
Jos oletat, että koirallasi on mahahappojen kanssa ongelmia eli närästystä, niin kokeile Pepcid 5mg tableteilla, saa apteeksita ilman reseptiä eivätkä maksa paljon mitään. Annostus omalla koirallani (8kg) oli 5-10mg aamuin illoin tai tarvittaessa.

Lue koko tämä kommenttilista läpi. Mietin, mitä vielä voisin sinulle ehdottaa. Jos keksin vielä jotain, vastaan tähän samaan. Muistelen lukeneeni hiljattain jostain tähän liittyvästä, koitan etsiä sen käsiini.

Lykkyä tykö. Sinulle ja koirallesi. ♥

Anonyymi kirjoitti...

Niin, koiran elimistö ei ole luotu myöskään lehmän maidosta tehtyjen tuotteiden sulattamiseen. En ymmärrä miksi annatte maitotuotteita koirillenne!?!
Yhdellä edesmenneistä koiristani todettiin allergia maitoproteiiniin - ikävä kyllä
tulokset tulivat liian myöhään, mitään ei ollut tehtävissä.

Hanne kirjoitti...

Olen pahoillanio koirasi puolesta, otan osaa.♥
Ymmärtääkseni hapanmaitotuotteet sopivat yleisesti ottaen koiralle. Maitoproteiiniallergia on minulle ihan uusi asia, tunnen vain tuon laktoosi-intoleranssin. Voitko kertoa, miten tämä allergia koirallasi oireili? Miten selvisi sen oireilun syy?
Toivottavasti kerrot tiedoistasi, sehän koituu koirien hyväksi, jos tiedämme enemmän.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä 2 v sakemanni, on jo pitkään syönyt sammalta, multaa, ruohotuppoja, puiden lehtiä jne. Närästys? Miten tuon saa loppumaan? Pelottaa jo tukosvaara. Koira oli ihojuttujen vuoksi pitkällä antib.ja Kortisonikuurilla, sinä aikana tuo kaiken syöminen paheni entisestään. Mitä tässä voi tehdä?

Hanne kirjoitti...

En usko, että tukoksen vaaraa on, nuo kaikki on sulavia juttuja. Luulen, siis luulen, että koirallasi on joku puutos, jota yrittää vaistonvaraisesti korjata. Pitkä antibioottikuuri ja kortisoni saavat kyllä ihmisenkin suoliston sekaisin, joten oletan kysymyksessä olevan joku suoliston bakteerien epätasapainon tms.
Annoitko koirallesi ab-kuurin päätyttyä maitohappobakteeritabletteja? Jos et ja vaikka ehkä annoitkin, anna niitä. Lacto Seven on hyväksi havaittu, 1 tabletti päivässä. voit antaa vaikka koko paketin loppuun, ei niistä ainakaan haittaa ole. Apteekista saa ostettua.
Jos suinkin koirasi sietää, niin anna joka päivä, vaikka aamuisin, reilu ruokalusikallinen tai pari, jotain hapanmaitotuotetta, maustamatonta jugurttia (esim.bulgarian), viiliä, rahkaa. Omat koirani ovat tykänneet.
Ja jos mahdollista, anna koirallesi vihreää kasvista, brokkolia, vihreää salaattia yms. raastettuna, silputtuna, soseutettuna. Sen tarkoitus olisi antaa K1 vitamiinia, jota muodostuu suolistossa itsestään, mutta ab-kuuri voi hävittää sitä suolistosta liikaa pois. Vihreissä vihanneksissa on juuri sitä K1, jonka tehtävä muistaakseni oli suoliston verenvuotojen ehkäiseminen. En nyt ihan muista noita termejä tähän hätään.

Nämä ovat ihan omia päätelmiä lukemastani, toivon, että niistä on jotain apua koirallesi. Anna sen syödä ruohoa yms. mutta ei kohtuuttomia määriä.
Lueskele näitä kommentteja ja jos sinusta tuntuu, että koiraasi myös närästää, niin palaa kommentoimaan tähän perään. Minäkin kirjoitan tähän, jos keksin vielä jotain.
Tsemppiä! ♥

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos.
Yhtenä päivänä oli jo Kakkiminenkin vaikeaa, kun oli kovalla. Sammalen joukossa menee hiekkaista multaa, se varmaan ärsyttää ruoansulatuskanavaa? Onko noista ell gastro ruuista hyötyä? Tosin rc ainakin aiheuttaa kutinaa.
Nappulat varmasti hyvä liottaa pehmeäksi?
Maitohappobakteereja on saanut.

Hanne kirjoitti...

No, ei tuo hiekka varmaan ihan ongelmatonta ole, kun sitä kulkee siellä suolistossa. Mutta en usko sen kovin vaarallistakaan olevan. En tunne tuota asiaa sen paremmin. Joku vaiva koirallasi on, ei se muuten maata söisi.
Luulisin, että noissa gastroruuissa on jotain, joka hyödyttää koiran ruuansulatuselimistöä. Kokemusta niistä ei ole. Muistan lukeneeni, että monia ell-aseman erikoisruokia ei tarvi loppuelämä syödä, vaan kunnes koira voi hyvin.
Onko koirasi ollut ikänsä kuivamuonalla vai saako muutakin ruokaa?

Oletko Facebookin jäsen? Sieltä löytyy ryhmä "Luonnonmukainen ruokinta, barffaus, raakaravinto" ja siellä käsitellään paljon noita ongelmia, joita sinunkin koirallasi tuntuu olevan. Sinne voi liittyä jäseneksi, vaikka sinun koirasi olisikin kuivamuonan syöjä. Se ei ole este.
https://www.facebook.com/groups/353346992367/

Kokeile tuota nappuloiden liottamista! Juoko koirasi tarpeeksi? Jos ei, niin varsinkin siinä tapauksessa on erinomaisen hyvä liottaa nappulat. Anna myös jotain öljyä joka päivä ruuan joukkoon, rypsi-, oliivi, auringonkukka- tms öljyä, pari lusikallista päivässä.
Mieleeni ei nyt tule mitään muuta, valitettavasti. :(
Voih, toivon koirallesi ja itsellesi myös parempia aikoja, toipumista, ongelman poistumista. ♥

Hanne kirjoitti...

Kerro toki, miten koirasi vointi kehittyy, suuntaan tai toiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon vastauksista. Seuraillaan tilannetta.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys! Tähän hätään en kerennyt kaikkea lukemaan, mut joku oinen hetki kyllä lukasen koko ketjun! Koirallani on taas kerran paha närästyskohtaus! Onko sulla tietoa pystyykö Zolt 30 mg:tä antamaan? Siinähän on vaikuttavana aineena Lansoprazol. Koirani on suht iso, 55 kiloa sylikoiraa! Syötän aika paljon raakaa ja tarkoitus olis siirtyä siihen kokonaan. Apteekki on kaukana ja itselläni on avaamaton paketti tota Zoltia, joka on jäänyt tarpeettomaksi!

Hanne kirjoitti...

Voihan koiraparkaasi! Kurjaa tuo närästys.
Etsin tietoa netistä, saksalaisesta myös, mutta en löytänyt mitään mainintaa tuosta lansopratsolista ja koirasta. Koiralle voi antaa omeprazolia ja famotidiinia.
Kuule, soita jollekin eläinlääkärille ja kysy! Se soittaminen ei paljon maksa eikä eläinlääkäri ota siitä edes maksua, kun vastaa ja sieltä saa varman vastauksen. Sano, että asut kaukana jne. Apteekkiin ei kannata ssoittaa, ei ne tiedä tuollaista asiaa luotettavasti.
Tsemppiä! ♥ Kerro, miten kävi.

PS. Anna jotain hapanmaitotuotetta koirallesi, jos et muuta siihen hätään keksi.

Unknown kirjoitti...

Kiitos kuiteski! Pitänee huomen sanoa ukolle et tuo apteekista ison kasan närästyslääkkeitä! Just äsken sai tosi pahan kuolaamiskohtauksen! Sai tänään raakaa nautasikajauhelihaa ja ei sillä oo pitkään aikaan ollut noin pahaa närästystä! Kuinka nopeasti ihmiset on huomanneet et raakaruoka auttaa? Piimää annoin just ja kermaviiliä. Ja kourallisen kuivia raksuja. Ne onneksi kelpas! Oon muutamaksi yöksi antanut melatoniinia, et nukkuis paremmin! On niin paha mieli koiran puolesta! Kun tietäis mikä tohon auttaa!?!

Unknown kirjoitti...

Nyt lukaisin koko ketjun ja paaaaljon tietoa ja uutta asiaa! Mä siis kirjoitin ton Zolt jutun^. Huomenna ostoslistalla ukolla on jo pepsid ja Antepsin. Kaupalta raahaankin sit niitä kermaviiliä, rahka ja piimää... Laktoosittomana! Koiranai on 55 kiloinen valkkari, jolla ikää kohta 10 vuotta. Tosi paljon sillä on ollut ns.tyhjänmahan oksennusta, eli keltaista vaahtoa... Ja nyt kun miettii, ni varmaan kaikki ne on ollut närästystä!?! Asun niin korvessa, et lähimpään apoteekkin on 50 kilsaa matkaa ja elukkatohtoreille sama matka. Tän päiväisen tosipahan närästyskohtauksen illalla laukaisi nautasikajauheliha raakana. Nyt vaan miettinyt mikä olis sellainen nappularuoka jossa olis mahdollisimman vähän viljoja ja jota sais kaupalle tilattua?!? Kun nappuloilla on ollut ihan normaali!

Hanne kirjoitti...

Kivaa, että anonyymillä on nimi, siten erotan heidät toisistaan. Hyvä!

Hei Miia,
kuule, jos koirasi on tullut kuivamuonan kanssa hyvin toimeen, niin palaa siihen ruokintatapaan. Ei raakaruokinta ole kaikille ratkaisu ei varsinkaan vanhahkolle koiralle, jonka elimistö on tottunut kuivamuonaan. Jos kuitenkin tykkäät antaa lihaa, niin anna kypsennettynä.

Viljattomia kuivamuonia voi tilata kotiinkin: http://www.zooplus.fi/shop/koirat/kuivaruoka/viljaton_kuiva
http://www.mustijamirri.fi/tuotteet/koirat/koiran-ruokinta/kuivamuonat/111/

Muistan joidenkin koiranomistajien antaneen koiralleen öisiin "närästyskohtauksiin" jotain syötävää, laittaneet jo illalla pienen aterian valmiiksi yöllä annettavaksi, jos koira alkaa vaeltamaan. Toimii varmaan joidenkin kohdalla. Noista närästyksistä kun ei tiedä oikein, onko oikeesti närästystä vai tyhjän mahan vaivaa vain.

Oma Vili-koirani oksensi sulamatonta ruokaa, ei niinkään mitään vaahtoa tms. Sen sijaan ihan terveet lapinkoirani oksentelivat silloin tällöin keltaista vaahtoa, mutta voivat ihan hyvin enkä edes osannut kuvitella, että niillä olisi jotain pielessä, pidin sitä ihan luonnollisena koiralle kuuluvaksi "vatsantyhjennykseksi".

Mitä kuivamuonaa koirasi on saanut aiemmin? Ja pärjäsi hyvin vai? Miksi halusit alkaa raakaruokinnalle, terveyden vuoksiko? En alkaisi noinkin vanhalle koiralle antamaan ihan uutta, sulavuudeltaan täysin erilaista ruokaa. Minä sinuna pysyisin nappuloissa. Jos nappulat ovat sopineet, niin hieno juttu. Eri asia, jos ne eivät sovi koiran vatsalle.

Toivon, että kerrot lisää :)

Unknown kirjoitti...

Moikka! Tänään ollut jo parempi päivä! Aamulla annoin kourallisen raksuja ja viiliä kyytipojaksi. Nyt illasta turvotin raksuja, kananmuna ja laktoositonta maitorahkaa purkillinen sekä kax keitettyä perunaa kyytipojaksi ja keitinvettä. Kauhulla odotin mikä show ja meteli alkaa... Mut ei onneksi mitään!!! Eli se eilinen johtui vaan ja ainoastaan siitä jauhelihasta! Se on meillä pannassa Akuherran kupista! Huomenna saan vasta Antepsinin ja Pepsidin! Syötän niitä kuiteski sen parisen viikkoa! Pitää vaan tutustua määriin... Aku painaa sen 55-kiloa, valkkariuros, eli sille voi luultavammin antaa aikuisen ihmisen mukaan! Nyt vaan peukut pystyyn, et olotila olis pysyvä!!!

Hanne kirjoitti...

Miia,
eikö olekin ihana tunne, kun koira syö ja voi hyvin!
Kyllä minunkin mielestäni voi antaa aikuisten annoksia noin isolle koiralle kuin sinun Akusi. Komea koira, täytyy sanoa!
Muista ravistaa sitä Antepsiniä ennen antamista. Kuuriluontoisesti annettuna niistä saa parhaan avun. Muistelen, että meille neuvottiin kuurin loppua kohden antamaan vähemmän/harvemmin eikä lopettaa kuuria kuin seinään.
Seuraa tarkkaan Akun syömiä ruokia ja sen jälkeisiä reaktioita, voiko hyvin, voiko huonosti, mitä söi, söikö mielellään jne. Merkkaa ne toistaiseksi joka päivä muistiin. Jos tulee tarve mennä lääkärille tai itse haluaisi katsella kehitystä, niin ei niitä muista ulkoa. Parempi paperilla.
Muuten, perunoita koiralle pitää kuulemma keittää kauemmin kuin ihmiselle, jotain 40 minuuttia ainakin ja survoa haarukalla mössöksi. Ehkä tiesitkin nuo asiat...
Kuule, pidän peukkuja sulle ja Akulle!
Kuulumisiin!

Unknown kirjoitti...

Huomenia! Ja oikein lumituiskuiset terveiset Heinävedeltä! Noista Pepsidia ja Antepsinin annoista vielä... Eiko toi Pepsid anneta ensin ja sit myöhemmin Antepsin ja sit vasta ruoka? Nyt on ollut normaalieloa, mutta kuurit saa silti ja ruoka on tuttua ja hyväksi havaittua turvotettuja raksuja, munaa. Piimää/rahkaa yms ja keitettyä perunaa. Välillä olen lorauttanut sekaan lientä, jos muille koirille keitetty jotain lihoja tai muuta.

Hanne kirjoitti...

Kiitos terveisistä! Täällä ei ole lunta vielä tänä talvena nähty.
En oikein tarkkaan muista, miten se meni noitten lääkkeitten kanssa. Niitä ei kuitenkaan saa antaa yhtä aikaa. Muistelen, että ensin Antepsin, koska se suojaa limakalvoja, tekee sellaisen suojan vatsalaukkuun. Puolisen tuntia tai tunti myöhemmin sitten Pepcid. Ja sitten puolen tunnin kuluttua aikaisintaan ruoka.
En tiedä, kuinka tarkkaan se näin menee. Kun olin Vilini kanssa eläinlääkärillä, en saanut ohjeita, en edes sitä, että se Antepsin -liuos täytyy ennen antamista ravistaa hyvin. :(
Voit kyllä tarkkailla koiraasi, että jos vaikka pelkkä Antepsin riittää, niin ei tarvitsisi tuota Pepcidiä ollenkaan. Kokeile jonain antokertana sitäkin.
Jos sinulla on nestemäistä Antepsiniä (muista ravistaa hyvin!) niin sen jälkeen voi tabletin antaa hiukan aikaisemmin kuin jos annat Antepsiniä tabletin muodossa.
Olen ihan helpottunut minäkin, jos koirasi voi paremmin eli hyvin. ♥
Aina pelkään lukea uutta kommenttia, kun itsekin ihan ahdistuu koirien kärsimyksistä. Vatsanpoltteet eli närästys ovat yksi kauheimmista vatsakivuista! Silti tietenkin saa kirjoittaa kommentteja!
Hyvää Lucian päivää! Ja kerro taas, miten sujuu!

Anonyymi kirjoitti...

Onpa hieno asia tämä blogi ja viestiketju, tästä närästysasiasta on niin vähän tietoa saatavilla... Suurkiitos! :)

Meillä on 1v terrieri 9kg joka on kärsinyt jo pidemmän aikaa (tajuan sen nyt...) närästysongelmista kunnes kuukausi sitten pahenivat ja siitä lähtien ollaan etsitty ratkaisuja. Tällä hetkellä se syö riisivelliä (keitetty reilusti yli normaalin keittoajan, ohje eräältä ravintoterapeutilta) ja seitiä ja närästys on pysynyt kurissa. Tarkoitus on pikkuhiljaa kokeilla mikä sopii ja mikä ei, nyt kun on tuommoinen sopiva ruokavaliopohja.

Omalle koiralleni olen havainnut sopimattomaksi mm. nahkaluut, possunkorvista puhumattakaan. Tällä hetkellä annan ajanvietteeksi sille riisi-seitiä kongissa pakastettuna. Eilen annoin treeneissä palkkana possunkieltä mutta yö oli huono, joten tämän päivän treeneihin pakko kehittää jotain muuta.

Luulen että suurin närästyksen aiheuttaja on kuitenkin ollut kuivamuona, koirani on siis syönyt aina muonaa yhdistettynä pieneen määrään raakaa naudanjauhelihaa tai kypsennettyä kalaa sekä raejuustoa tai kermaviiliä (laktoosittomaan olen älynnyt siirtyä vasta närästysaiheeseen perehdyttyäni). Muonana on ollut pentumuonan jälkeen ANF Chicken&Rice. Olisinkin kysynyt että onko havaintoja ruuan sisältävän hiivan ja närästyksen välillä? Luin jostain että näin saattaisi olla ja omalla koirallani on närästyksen lisäksi ollut itsensä rapsuttelua ja toisessa korvassa vähän hiivaoireita.

Nyt ostin viljatonta ja hiivatonta kuivamuonaa ja pikkuhiljaa koitan alkaa sitä antamaan. Toiveena olisi päästä 50/50 ruokavalioon mutta koiran ehdoilla mennään... Jos ei kestä mitään muonaa niin sitten niitä ei syötetä.

Pahimpina aikoina annoin koiralleni ruokaa 4-5 kertaa päivässä, jos oireita tuli yöllä niin annoin sille vähän esim. riisiä ja heti helpotti. Nyt ollaan onneksi päästy yösyötöistä eroon ja annan ruuan 3 krt päivässä (kylläkin lisäksi raejuustoa tms. aamulla ja illalla erikseen). Vinkkinä muille, että ainakaan tämä minun koirani ei kestänyt sitä että sai ison ruoka-annoksen ennen nukkumaanmenoa (minun logiikkani sanoi että se estää tyhjänmahanoksentelun). Tällä hetkellä annan ennen nukkumaanmenoa pienen määrän raejuustoa. Aiemmin mainitun ravintoterapeutin ohjeen mukaan muuten maitotuotteet kannattaisi aina antaa omana aterianaan, ei muun ruuan yhteydessä.

On tosiaan kurjaa kun ei osaa auttaa koiraansa vaikka näkee ettei kaikki ole hyvin... Viime yö oli meillä huono pitkästä aikaa ja illalla kun olin vielä niin tyytyväinen koiran rauhalliseen olemukseen... Mutta kyllä se siitä, ajan kanssa ja kokeilemalla. Ihanaa on ollut lukea täältä onnistumisista, toivon niitä kaikille meille! :)

-Hanna

Hanne kirjoitti...

Hei Hanna,
sinä oletkin aika hyvin perillä koirasi tarpeista eli et ole ihan hoomoilasena närästyksen takia. Koirasi on suurinpiirtein oman Vilini kokoinen (8kg) ja nuorena alkoivat minunkin koirani ongelmat.

Jokainen tapaus on kuitenkin erilainen, en usko, että on olemassa kahta samasta syystä oireilevaa koiraa olemassa. Minun koirallani, luojaties, jäi loppujen lopuksi mysteeriksi, miksi oirehti niin paljon.
Minulla on se mielikuva, että ruuassa olevalla hiivalla ei ole mitään tekemistä koiran hiivasairauksien kanssa. Muistelen lukeneeni siitä Katiska.infosta.
http://www.katiska.info/?s=hiiva
Nyt juuri en ehdi lukemaan noita läpi ja tarkistamaan tietoani, mutta olen oikeastaan ihan varma, että esim. ihmisellä esiintyvä hiivan aiheuttama kutina/hiivatulehdus on ihan eri hiivasta lähtöisin kuin se, mitä me ihmiset esim. pullataikinan mukana saamme. Siis koirilla sama juttu.
Tuossa asiassa olen ehdottoman samaa mieltä, että närästyksestä kärsivälle koiralle annetaan ruoka useammassa erässä.
Oletko ajatellut koirasi rokotuksia? Niissä on yksi suuri syy koiran kaikenlaiseen oireiluun. Perusrokotukset on syytä ottaa, mutta sitten ei muuta. Jokavuotiset rokotukset ovat eläinlääkärien ja lääketehtaiden bisnes, perusrokotuksista koira saa elinikäisen suojan bakteerien aiheuttamia sairauksia vastaan. Virusten aiheuttamiin tauteihin ei ole olemassa 100% rokotussuojaa eli yleensä niitä ei edes kannata ottaa. Tietenkin, jos käy näyttelyissä ja matkustaa ulkomaille, on olemassa pakolliset rokotukset, niiltä ei voi välttyä. Tiesitkö, että rokote 9 kg ja 50 kg koiralle on sama määrä? Eli pieni koira saa elimistöönsä niitä saateaineita ja myös sitä rokotetta saman määrän kuin joku bernhardilainen! Ne ovat suurensuuri rasite koiran maksalle ja koko elimistölle, immuunisysteemille yms. Esim. rokotteissa oleva elohopea ei poistu koskaan elimistöstä.
Nykyisen koiran maineikas kasvattaja kertoi noista rokotuksista ja madotuksista ja kirjoitin niistä uuden koirani blogiin.
http://prange.blogspot.de/search/label/rokotukset
En osaa närästyksen suhteen enempiä neuvoa, kuin mitä näissä kaikissa edellisissä kommenteissa jo on tullut ilmi ja blogissa on monen monta tekstiä aiheesta. Täytyy vaan kokeilla, mikä sopii koiralle. Siitä on olemassa kaksi mielipidettä, että pitääkö koiran saada vaihtelevaa ruokaa vaiko vain mahdollisimman yksinkertaista. Eräs ongelmaisen koiran omistaja (myös itse kasvattaja) antoi koiralleen aina yhtä tiettyä märkäruokaa, jonka osti eläinlääkäriasemalta ja koira pärjäsi oikein hyvin. Toiset taas vannovat sen nimiin, että koira tarvitsee vaihtelua. Itse olen sitä mieltä, että koiran tulee saada sitä, mikä sille parhaiten sopii.
Oletko Facebookissa? Siellä on ryhmä "Luonnonmukainen ruokinta, barffaus, raakaravinto", voisit liittyä siihen, jos et jo olekin.
https://www.facebook.com/groups/353346992367/

Luen tuota tekstiäsi vielä paremman ajan kanssa, lisään tähän kommentin, jos mieleeni muistuu joku tärkeä asia. Kuulisin myös sinulta kernaasti, miten homma sujuu teillä! Onko lisää ongelmia vai alkaako suunta avautua?

T. Hanne

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta! :)

Olipa aika järkytys nuo kertomasi asiat rokotuksista ja kävin heti lukemassa lisää uudesta blogistasi. Maalaisjärjellä ajateltunahan se on juuri niin... Itselläni ei vielä ole mahdollisuutta koirani rokotuksiin vaikuttaa koska se on sijoituksessa ja kasvattaja vie sitä näyttelyihin, mutta kunhan se vaihe on ohi niin jatkoa on syytä harkita tarkkaan... Luulen että koirani saattaa olla kaiken lisäksi kovin herkkä lääkeaineille, nyt kun mietin niin sehän oksensi rokotuksen jälkeisenä yönä... Ja yhdestä matolääkkeestä myös. Matolääkkeistähän kerroit myös ja minun on kyllä syytä miettiä onko tarpeellista antaa sitä vain varmuuden vuoksi. Koirani on kyllä "riskiryhmää" koska syö kaiken mitä eteen tulee, mutta silti.

Laittelen mielellään raporttia meidän tilanteen kehittymisestä, pikkuhiljaa edetään yrittämisen ja erehtymisen kautta.... ;) Ja kiitos linkeistä ja vinkeistä, perehdyn mielellään koirani hyvinvointiin myös muuten kuin närästämisen osalta.

-Hanna

Hanne kirjoitti...

Hanna,
noista rokotuksista ja madotuksista vielä. Siis tarpeen mukaan molempia pitää tietenkin antaa. Ei missään tapauksessa kuitenkaan rutiinisti 4x vuodessa madottaa, kuten viime aikoina olen huomannut suositeltavan. Ensinnäkin aikuinen koira saa matoja harvoin, pentujen madotus sensijaan täytyy hoitaa perusteellisesti, koska jokaisen koiran elimistössä olevat madonaihiot heräävät aktiiviseksi nartuilla, kun tulevat kantaviksi ja ne siirtyvät emolta pennuille, sitä ei voi välttää. Siis jokaisella koiralla on niitä passiivisia madonaihioita kropassaan, ne aktivoituvat yleensä vain koiran voidessa huonosti, sairastellessa, laiminlyödysti pidetyillä koirilla.
Omille koirilleni Suomessa olen antanut matokuurin kerran vuodessa ennen joulua, pakkasten tultua. Nykyisille koirilleni, Vilille ja tälle uudelle Wupelle en anna ollenkaan. Jos on syytä epäillä matoja, niin vien kolmen päivän kakkakikkaranäytteet eläinlääkärille.
Älä anna punkkilääkkeitä tms. koirallesi. Ne tosin poistavat samalla matoja, mutta jos suinkin voit välttää, niin karta kaikkia ylimääräisiä kemikaaleja. Ne ovat herkälle koiralle (maksalle) suuri rasite.
Täällä Saksassa kävimme chihuahuamme kanssa eläinlääkärillä ja heti siellä vastaanottoneiti halusi nähdä rokotuspassin ja suositteli rabiesrokotetta otettavaksi. sanoin, että asumme kaupungissa, koirani ei juokse pitkin metsiä, vesikauhuisen ketun kohtaaminen on enemmän kuin epätodennäköistä eli en aio ottaa rabiesrokotetta. Hän jatkoi, että mutta jos lähdette ulkomaille, niin täytyy olla rokotettu, vastasin, että se onkin ihan eri asia, jos laki määrää, niin sitten otetaan... Sen jälkeen ei ole siellä vastaanotolla kukaan puhunut enää mitään rokotuksista pikkuiselle koiralleni.
On se vaan niin ihmeellistä, että ennen ei koirat sairastelleet ollenkaan kuten nykyään. Minulla on ollut koira lapsuudesta asti, monenlaisia, pieniä, suuria eikä niistä yksikään närästellyt. Vasta Vili tiibetinspanieli poti sellaista. Ensimmäinen sairas koirani.
Aikaisemmin ei koiria rokotettu yhtenään, penikkatautirokotus annettiin ja joku muu tärkeä. Kuivamuonaa ei ollut olemassakaan minun lapsuudessani. Matolääkkeitä annettiin vain syystä eli aktiivisten matojen ollessa tosiasia. Nameja ja herkkuja koiralle ei ostettu yhtenään kuten nykyään joka kauppareissulla otetaan jotain mukaan tuliaiseksi koiralle, ihan halutaan vain kaikkea hyvää sille omalle lemmikille. Mutta ei ole hyvää antaa lapsillekaan karkkeja mahan täydeltä, koiriin pätee ihan sama. Itse annan koiralleni kypsistä lihapalasista leikeltyjä pieniä nameja palkkioksi ja iloksi, joskus juustoa. Kuivia leivänkannikoita pureskeltaviksi. Luita olisi tietenkin hyvä antaa, mutta oma koirani ei kykene niitä pureskelemaan.

Nää olivat nyt vain sellaisia mieleen putkahtaneita ajatuksia. :)

Närästystä voi aiheuttaa vaikka mikä tahansa syy ja joku muu taustalla oleva voidaan tulkita närästykseksi. Koira kun ei osaa kertoa, onko kyseessä närästäminen vai onko muuten vaan huono olla.
Antibioottikuurit ovat vihoviimeisiä, joskus sellainen on valitettavasti pakko antaa. Sen jälkeen pitää antaa koiralle maitohappobakteeritabletteja tai muuta vastaavaa ja kyllin kauan, jotta tuhoutunut suoliston bakteeristo elpyy.
Luen juuri yhtä erittäin mielenkiintoista kirjaa, jossa kerrotaan ruuansulatuksesta ja muusta siihen liittyvästä. Siellä luki, että ihmisen ja kaikkien imettäväisten immuunijärjestelmän keskus on suolistossa. Siis suoliston hyvinvointi on erittäin tärkeää! Toisin sanoen: olet sitä, mitä syöt.

No niin, eiköhän riittäne. :)
Tsemppiä ja kuulumisiin!
Hanne

Anonyymi kirjoitti...

Hei taas,

Laitellaanpa vähän meidän tilannetietoa. Edistystä ei ole tapahtunut niin paljon kuin olisin toivonut, mutta jotain lisätietoa kuitenkin ollaan saatu tai paremminkin suljettu pois erinäisiä vaihtoehtoja. Koiraa on tutkittu useaan otteeseen, viimeisimpänä todettu verikokeista ettei kyse ole ainakaan atopiasta. Ulostenäytteistä katsottu myös madot, ei mitään sielläkään.

Oireista viimeisin oli korvatulehdus (ja iho-oireet korvanlehdessä) ja lisääntynyt rapsuttelu. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä että kyse on ruoka-aineallergiasta, nyt pitää "vain" löytää oikea ruokavalio. Kävi ilmi että oireita aiheuttaa mm. kana ja kalkkuna, joita luulin jo aiemmin sopiviksi. No ei ne ole... Eikä myöskään kananmuna, mikä nyt on kai ihan loogista.

Pikkuhiljaa kokeilemalla siis mennään. Erityisesti olen murheissani kun mitään luita tms pureskeltavaa ei voi antaa, hampailla ei ole siis mitään töitä. Mutta ehkä vielä jossain vaiheessa löytyy joku sopiva sieltäkin, vielä ei ole pystynyt edes testailemaan.

Tuo juttu punkkikarkotteista on varmasti ihan totta. Olen aina ollut sitä mieltä että ne on kauheita myrkkyjä... Meillä on vaan se ongelma että koira on oikea punkkimagneetti, viime kesän koitin sinnitellä säännöllisillä tarkistuksilla ja pois nyppimisillä mutta niitä pirulaisia kun on välillä niin vaikea löytää tiheästä karvasta... Loppukesästä sorruin sitten valeluliuokseen. En tiedä, mitä ensi kesänä teen mutta jos mitään "turvallista" torjuntaa ei löydy niin varmaan on koitettava vaan pärjätä käsipelillä.

Itse olen tällä hetkellä hieman väsähtänyt, mutta jatkan asioiden tutkimista ja kokeilemista. Kiitos taas vinkeistä ja tsempeistä! :)

-Hanna

Hanne kirjoitti...

Hanna,
tuollaista se on koiran kanssa, arvata saa, mikä koiraa vaivaa. Onko närästys sitä, mitä oletetaan, onko gastriittia, onko sitä, onko tätä. Huoh.
Nuo punkit eivät maailmaa kaada, on sangen harvinaista, että koira niistä sairastuisi. Me asuimme aiemmin Turun saaristossa saarella, keskellä metsää ja koiristamme toinen, musta lapinkoira oli aina täynnä punkkeja, huhtikuusta lokakuuhun. Joka ilta poistin ainakin tusinan punkkeja, osa löytyi lattialta kylläisinä. Tätä kesti 12 vuotta. Toinen vaalea lapinkoiramme säästyi jostain syystä punkeilta lähes kokonaan. Punkkimyrkkyjä en antanut koskaan. Ne ovat aikamoisia pommeja koiran terveydelle, hermomyrkkyjä, jotka imeytyvät elimistöön. Ihan perusterve koira sietää myrkkyjä paremmin kuin immuuniteettivajaa koira.
Noihin muihin ns. lempeisiin punkkikarkoitteisiin en usko ollenkaan, ne ovat rahastuskikkoja, joka vuosi tulee uusi markkinoille, pari vuotta rahastavat sillä, sitten tulee taas uusi. Mutta mikäs estää itse valmistamasta punkkikarkoitetta, ei maksa juuri mitään, kokeilla kannattaa:
http://leicapicardi.blogspot.de/2014/05/punkkikarkoite.html

Piti jo viimeksi sanomani, että muodosta kaikista mielipiteistä (myös minun!) oma mielipiteesi, ihan kaikkea ei tarvi uskoa eikä kaikki ole totta, mitä joku ns. tietäväinen olevinaan tietää, kuten Jagster/www.katiska.info.
Hän tietää paljon, mutta on myös väärässäkin eikä anna yhtään periksi, jos häntä oikaisee ja vaikka olisi faktaa todisteeksi. Mies kun on. :)
Tuo ruoka-aineallergisuus ei ole ollenkaan kaukaa haettua. Jos koira syö ruokaa, joka aiheuttaa allergisuutta, saa koira yleensä myös närästysoireita, kutinaa jne. Se allergisuus jyllää mahalaukussa ja suolistossa.
Tiesitkö muuten, että immuunijärjestelmä sijaitsee suurimmaksi osaksi suolistossa? Minulle oli uusi asia, tosin en koskaan pohtinut, missä se immuunijärjestelmä sijaitsee, mutta nyt luen yhtä kirjaa, joka on mukavasti ja kansantajuisesti kirjoitettu. Suosittelen kirjaa sydämellisesti kaikille. Itse luen sitä saksaksi, mutta nyt se ilmestyi suomenkielellä, toivottavasti on yhtä hauskasti käännetty kuin alkuperäinen on kirjoitettu.
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9511285696

Yksi blogikamuni painii samankaltaisissa ongelmissa koiransa kanssa kuin sinä. Tässä linkki hänen sivuilleen, valitsin siihen postaukset, joissa aiheena on allergia. Ehkä löydät sieltä jotain valaisevaa, ainakin kohtalotoverin.
http://myymimaikku.blogspot.de/search/label/allergia

Toivotan jaksamista, koiran ongelmat stressaavat omistajaa todella paljon, ajatukset pyörivät alitajunnassakin koiran ongelmissa, ne ovat aina läsnä, vaikka niitä ei aktiivisesti ajattelisikaan.
T. Hanne

Anonyymi kirjoitti...

Loistava sivu! :) Saimme lääkäriltä Antepsin ja Pepcid lääkkeet näräsykseen. Mutta puuteellisen ohjeen, osaisitkohan auttaa.
Jos annan Antepsin tyhjään mahaan aamulla niin kauanko siitä tarvitsee kulua, että voin antaa Pepcidin ja annanko ruoan kanssa vai vaan nakinpalan sisässä ja vasta tunti tästä ruuan. Vai miten? Apteekki ei osannut neuvoa ja päivystykseen soitto hyvän hintaista. Kiitos tuhannesti jos voit auttaa.

Hanne kirjoitti...

Nuo on ne vakiolääkkeet, joita eläinlääkärit määräävät kaikille vatsavaivaisille koirille. Etsin äsken tietoa blogistani, koska en millään muista, miten ne lääkkeet annettiin. En löytänyt täsmävastausta, joten oletan, että niistä voi kumman vain antaa ensin, pääasia, ettei anna niitä yhtä aikaa. Kuulemma vähintäänkin tunnin aikaerolla ne pitäisi antaa. Luulisin, että olisin merkannut sen blogiini, jos sillä järjestyksellä olisi ollut merkitystä. Lue tuo teksti, jonka linkitän. Siinä on sentään pari lisäohjetta näiden lääkkeiden suhteen.
http://allergisenkoiranblogi.blogspot.de/2011/02/valiaikamietintoja.html

Olen ajatellut, että koska nuo kaksi lääkettä määrätään niin rutiinisti, niin voisi olla, että koira pärjää jommalla kummallakin, ettei tarvitsisi molempia antaa. En tiedä, ajattelenko oikein. Toinen suojaa limakalvoja, toinen vähentää vatsahappoja.
Kokeile, mikä tapa toimii koirallasi parhaiten ja sopii ajallisesti teidän päivärytmiin, ruokailuun etc.. Ja mikä lääkkeenantojärjestys, jos annat molempia.
Tule kommentoimaan tänne, miten sujuu!
Lykkyä tykö!
PS. Jos löydän jotain lisätietoa, niin kommentoin sen tähän perään.

Hanne kirjoitti...

Hei, tärkeä asia!
Muista lukea myös kaikki kommentit! Niissä on yleensä paljon tietoa.
Ja lue blogista kaikki aihetta koskevat tekstit, närästys, lääkkeet, gastriitti jne.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta, luin viime yönä lähes kaiken blogistasi ;) Soitin aamuulla varmuudeksi päivystykseen. Antseptin tyhjään vatsaan (ei saa olla syönyt kahteen tuntiin) sen jälkeen n.2h nii Pepcid tyhjäänmahaan ja n.tunti ja ruoka. Ois menny kyl itellä ihan mäkeen jos oisin oman pään mukaan syöttäny kerralla ruoan mukana :D Hyvä et aloin lukeen sivuasi ja tuumiin asiaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitusvirhe eli Antepsin ei Antseptin. :)

Hanne kirjoitti...

Tuttua minullekin, tuo yöllä kaiken mahdollisen lukeminen. Sitä on niin epätoivoinen, kun koira tai muu lemmikki sairastaa, tuntee olevansa niin avuton.
Hyvä, että soitit päivystykseen. On se kyllä ihmeellistä, ettei lääkäriltä saa heti selkeitä ohjeita (tuttua valitettavasti) eikä edes apteekista. Eihän tuo soitto mitään maksanut, eihän? Olen itsekin soittanut ja saanut ihan "ilmaisia" ohjeita.
Sitten vaan täytyy sovittaa nuo lääkkeen antamiset omaan elämään sopiviksi, muistelen, että minunkin piti pohtia, miten se omalle koiralleni parhaiten käy.
Toivon kovasti paljon, että kuuri auttaa koiraasi. ♥

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos <3
Joo tuli kyllä kahlattua kaikki tieto, tää vaan oli hyvä sivusto kun kaikki asiat samassa paikassa ja muidenkin kokemuksia. :)
Heh, soitto oli sunnuntai aamun päivystykseen, maksoi n.20 € :/ Ja lääkärissä kävimme päivystyksessä myös, hintava närästys siis ;)

Hanne kirjoitti...

Kallista lystiä. Varsinkin tuo puhelu oli arvokas, mutta minkäs teet. Koirat tarvitsevat juuri usein päivystysvastaanottoa ja kun ei selviä ohjeita saa maukaan, niin täytyy maksaa vielä soittamisestakin.
Pääasia kuitenkin, että koira saa apua!

Anonyymi kirjoitti...

Hei taas,
Kiitos, on kyllä paljon yhtäläisyyksiä meidän tilanteeseen tuolla linkkaamassasi blogissa.
Meillä edelleen edetään riisi-seitillä ja päivä kerrallaan... Mutta jotain hyvää kuitenkin on eli se, että meillä nukutaan taas (ainakin kokeilujen välillä), jaksan näin ollen paremmin etsiä tietoa ja ratkaisuja tähän meidän ongelmaan ;)

Tällä hetkellä etsinnässä olisi jokin sopiva rasvalisä, nutrolin alkoi aiheuttaa ongelmia. Myöskään rypsiöljy ei sovi, seuraavaksi ajattelin kokeilla oliiviöljyä. Koira on kyllä pirtsakka, mutta laihassa kunnossa ja se huolestuttaa.... Toinen kokeilu on sitten vitamiinit/hivenaineet, monivitamiinijauhe kun ei sopinut myöskään. Aloitan kokeilun siinäkin yksi vitamiini/hivenaine kerrallaan... Seuraava ruoka-aine mitä ajattelin kokeilla on hevonen. Mutta koska päästään sinne asti niin se on eri asia, vasta sitten öljyjen ja vitamiinien jälkeen.

Ja juu muodostan kyllä oman mielipiteeni asioista :) Tuolla raakaruokaryhmässäkin on tosiaan monenlaista tietoa jaossa (ja oppiikohan ihmiset koskaan noissa keskusteluryhmissä pysymään asiassa ja asiallisina.....?).

Mulla on aiemmin omien ongelmien takia ollut jonkinlainen käsitys siitä kuinka suuri merkitys suoliston hyvinvoinnilla on. Tuo kirja täytyykin lukea!

Mutta tällaista siis meillä tänään, päällimmäisenä toiveena olisi tällä hetkellä saada koiran paino nousuun ja sopivat vitamiinit/hivenaineet löydettyä puutostilojen ehkäisemiseksi. Siinä onkin ihan tarpeeksi tavoitetta :)

-Hanna

Hanne kirjoitti...

Hanna,
kiva kuulla kuulumisia!

Oletko mielessäsi laskenut, että koirasi saa tarpeeksi kaloreita/energiaa ruuastaan? Jos on hoikassa kunnossa (parempi kuin ylipaino!) niin kannattaa kiinnittää huomio juuri tuohon, että ei saa liian laihaa ruokaa. Koiran energianlähde on pääosin rasva. Siinä rasvassa on tietty omat ongelmansa, jos koira ei siedä rasvoja hyvin...
Nutrolinia on meilläkin ollut aiemmin, nykyään on pellava- (omega-3), maissi- (omega-6) tai oliiviöljyä (omega-9) päivittäin pikku luraus ruuan joukkoon. Siis yhtä sorttia kerrallaan. Entä ihan normaali voi, rasvaa sekin? Tai rasvainen kala?

Raakaruokaryhmässä suositellaan ihan hirveän paljon kaikkia lisäravinteita, en oikein tajua sitä. Jos koira saa monipuolista, terveellistä ruokaa, niin periaatteessa sen pitäisi riittää. Johonkin selvään puutokseen tietenkin täytyy antaa sopivaa ravintoainetta tai vitamiinia, mutta ei automaattisesti. Ihminenkin syö lisäravinteita vain puutoksiin. Siis järki mukaan. Väittävät tosin, että koira ei voi saada mitään liikaa, ei pidä paikkaansa!
Saattaa olla, että toistan samoja fraaseja, en millään muista, mitä olen aiemmin kirjoittanut...
Joka tapauksessa hitaasti on edettävä koiran kanssa, jos on noita ongelmia kuten sinun koirallasi. Olenko jo suositellut maitohappobakteereita? Todennäköisesti olen...Lactoseven.
Kiva kuulla, että yöt ovat rauhallisempia. Tuo riisi+seitidieetti ainakin luultavasti rauhoittaa masua ja se jo on hyvä asia.
Toivotan edelleenkin roppakaupalla onnea, että koirasi vointi etenee aina vaan parempaan suuntaan! Ja voimia sinulle, on aika rankkaa aikaa varmaan. ♥

T. Hanne

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos <3

Itsekin mietin tuota raakaruokaryhmän lisäravinneasiaa ja hieman ahdistuin niistä kaiken kattavista laskelmista. Katsoin seitin ravintoarvot ja itse arvelin että akuutein puutos voisi olla sinkki, eli sitä ehkä jossain vaiheessa lisänä.
Pellavaöljyä tämä sai pikkupentuna, voi olla että se ei sen takia sovi nyt. Voisin koittaa tuota maissiöljyä. Mites kookosöljy, onko kokemuksia? Siitäkin hieman ristiriitaisia mielipiteitä raakaruokaryhmässä. Voi voisi olla myös kokeilun arvoinen, mutta rasvainen kala ei käy kun se närästää. Koirien lihakaupassa on kyllä myös vähärasvaista lohta, sitä tietysti voisi kokeilla.

En ole kaloreita laskenut, mutta lähtöpainon suhteessa olen koittanut ruokaa antaa ja kokoajan lisännyt, se saa nyt seitiä jo 400g päivässä+n.1-1,5dl riisiä. Paino oli siis 9kg kun ongelmat alkoi, nyt enää 7,5... Koira on pirteä ja toki on parempi että on alipainoinen verrattuna ylipainoon mutta kyllä mua rassaa hirveästi tuo laihuus... Tosiaan rasvan kanssa on ollut nyt se ongelma että kaikki närästää ja rypsiöljy aiheutti ihan oksennuksen. Mutta kokeilen nyt yksi kerrallaan kunnes löydän sopivan. Maitohappobakteerit meillä on käytössä ne varmasti auttaa mahan stabiloimisessa.

Hanne kirjoitti...

Hanna,

kookosöljyä olen myös silloin tällöin antanut. Siitä ollaan tosin montaa mieltä, kuten monesta muustakin asiasta... Kookosöljy on normaalilämpötilassa kiinteää, tuoksuu ihanalle ja maistuu myös omistajalle. Koirani ovat tykänneet. Älä anna mitään öljyä kovin paljon, pieni luraus on parempi kuin iso lusikallinen. Parempi antaa hiukan liian vähän kuin liikaa, ettei mene vatsa löysälle.
Vili-koiranikin laihtui jossain vaiheessa saman verran kuin sinun koirasi, ihan kylkiluut tuntuivat, sitten vähitellen paino nousi, en tiedä, mikä vaikutti laihtumiseen enkä mikä aiheutti takaisinlihomisen.?? Seuraa kuitenkin sitä, että koirasi paino ei koko ajan laske, jos se pysyy tuossa 7,5 kilossa, niin ok. Lisälaihtuminen on sitten jo vähemmän hyvä asia.
Anna mennä toistaiseksi seitillä, turha on ruveta muuta kalaa hankkimaan. Eihän tuo seiti-riisi-dieetti ikuisesti kestä. Ja jos kerran liika rasva on ongelmana, niin ei kannata riskeerata. Heppa on myös kohtalaisen vähärasvaista ja kun siihen asti pääsette, niin hepan luita voi antaa ajanvietteeksi.

Mieleeni tuli, että miten lohesta tehdään vähärasvainen? Kiinnostaisi tietää. Ettei vaan ole markkinointitemppu tai joku ylikäsitelty lohi, mikä ei myöskään ole hyvä asia.

Olenko jo maininnut ristiallergiasta? Jos en, niin tässä yksi linkki:
http://allergisenkoiranblogi.blogspot.de/search/label/ristiallergia

Ja tässä yksi mahdollinen monivitamiinivalmiste koiralle:
http://www.biofarm.fi/tuote/vitamax/

Ja nyt hyvää viikonloppua toivotellen!

Hanne

Anonyymi kirjoitti...

Ihan samaa aloin miettimään siitä vähärasvaisesta lohesta heti kohta kirjoitukseni jälkeen, täytyy joskus kysyä että mitä sille sitten oikein tehdään mutta en kyllä taida tosiaan lähteä kokeilemaan...

Jostain luin että kookosöljy lievittäisi myös koiran pahanhajuista hengitystä (millä tavalla, en tiedä) ja sekin olisi meille vain plussaa :) Kokeilen siis myös kookosöljyä, maltillisesti. Ja se heppa, kun sinne asti päästään. Olisin kyllä tosi onnellinen jos voisin antaa sille vielä joskus luita pureskeltavaksi...

Käynpäs heti lueskelemassa ristiallergiasta. Mukavaa viikonloppua myös sinne! :)

-Hanna

Hanne kirjoitti...

Jagsterin näkemyksiä närästyksestä.
http://www.katiska.info/katiska/kaffepaussin-aika/39-narastys/

Anonyymi kirjoitti...

Raakaruokinta:.Akita koirani ei sitä kaupan raakaruokaa huolinut(saanut maatilamyynnistä jonkun verran tuoreena,), mutta eräs ravintolapäällikkö tuttavani neuvoi käyttämään raakaruoan mm.lihapullat yms uunissa.Nyt maistuu.

Hanne kirjoitti...

Nykyinen koirani Wuppe ei kärsi närästyksestä eli on ihan terve ainakin vielä, mutta hänelle annoin myös raakaravintoa noin puolen vuoden verran ja siirryin sitten antamaan lihat juuri ja juuri kypsennettyinä. Koirani tykkää siitä ja sen vatsantoiminta on parempaa (=todella ok) tämän vähän kypsennetyn lihan kanssa.
Kiitos kommentistasi!

Mimmi kirjoitti...

Kiitos kirjoituksestasi ja tästä blogista !

Oma 9 v ikäinen koirani alkoi syksyllä järsiä heinää kuin hevonen. Madotin sen kahdesti, kun luulin sillä olevan matoja. Madotukset eivät auttaneet. Menimme eläinlääkärillemme nielututkimuksiin, missä todettiin ärtynyt ja vatsahappojen polttama nielu. Koira näet nieleskeli, öykki ja oksenteli syötyään heinää ja nielun tila katsottiin tästä toiminnasta johtuneeksi. Eläinlääkärikäynnistä en tullut hullua hurskaammaksi ja olen hullun lailla etsinyt netistä kirjoituksia vastaavista ongelmista, mutta ilmeisesti väärillä hakusanoilla. Ja koiran himo syödä ulkona ja sisällä ihan mitä sattuu, syömäkelvotonta roskaa, järsiä mattoa yms. ja sitten oksentaa, on vain yltynyt, koira joka ei ole koskaan ennen mitään noin hullua tehnyt (sentään iäkkämpi koira jo nyt). Ja asia on ahdistanut omistajaa niin, ettei muuta osaa enää edes ajatella,
kuin koiran ikävää olotilaa ja pohtia, mitä kummaa tämä voi olla.

Jokuaika takaperin epäilin, josko se on syönyt etanan ja saanut keuhkomadon. Keuhkomato "häätö" ei tuottanut toivottua helpotusta.

Keskustelin taas eläinlääkärimme kanssa koiran ongelmasta ja hän sanoi, josko se onkin ruokinnallinen ongelma, vatsasta johtuva. Ruoan olinkin jo vaihtanut toiseen, joka hetken tuntui auttavan, kunnes oireet taas palasivat.

Oireitten palattua aloin antaa aamuin illoin homeopaattista Pulsatillaa, jonka tiesin mahdollisesti auttavan kurkku/nielu ongelmissa. Tällä oireet taas katosivat, kunnes lopetin Pulsatillan, jolloin oireet taas palasivat. Nyt itseasiassa törmäsin netissä Pulsatillan aiheluetteloon ja siinä sanottiin sen toimivan seuraavissa: röyhtäily, ilmavaivat, närästys, kipeä maha. Voila, oivalsin että kyseessä on siis mahdollisesti närästys ! Tällä sanahaulla löysin sitten tämän valaisevan blogisi.

Johtuen siitä, että olen itse läpi elämäni joutunut syömään lääkkeitä oman krooniseen sairauteeni ja lääkkeet ovat aiheuttaneet paljon ongelmia, olen erittäin harkitseva lääkkeitten suhteen, mitä koiralle annan. Toki lääkitsen lääkkeellä, jos on pakko tai jos mitään saman asian hoitavaa korvaavaa ei löydy. Tänään haimme apteekista antepsiinia vatsalaukun suojaukseen nyt ainakin kuuriluontoisesti. Närästyksen olen nyt nähnyt meidän koiralla pysyvän kurissa homeopaattisella, jatkamme siis sitä. Löysin lisäksi eläimille tarkoitetun Anicol maitohappobakteerin + entsyymin sekä Anicol Boulardii mikro-hiivan hoitamaan mahdollisia aiheutuneita limakalvovaurioita. Nämä tulevat nyt käyttöön + harkitsen tuon ravinnon vielä kertaalleen. Nämä tuotteet piti tilata, kun omalta paikkakunnalta ei löydy, joten hetken odotus edessä, kunnes saadaan nämä käyttöön.

Nyt surffaan etsimään sinun uudempia kirjoituksia !

Hanne kirjoitti...

Mimmi hei,
luin pitkän kertomuksesi ja loppua kohden nousi itselleni hyvä mieli. Alkuhan oli kurjaa ja surullista, tiedän yhä edelleenkin, kuinka raastavaa on seurata sairaan koiran kärsimystä. Ja se ihminen, jolla on kerrankin ollut maha kipeä, tietää kuinka tuskallista se on!
Iloa tuotti ensinnäkin se, että suhtaudut homeopaattisiin ja luonnonlääkkeisiin positiivisesti. Olen vähän aikaa sitten lukenut erään eläinlääkärin kirjoittaman kirjan, jossa hän kokemuksensa perusteella tuomitsee osittain koirien kemialliset lääkkeet, koska niitä oikeastaan ei ole koiria varten kehitelty, vaan ihmisille. Ja niitä annetaan koirille vasta noin 30-40 vuoden ajan eli niiden lopullisia vaikutuksia koiraan ei vielä edes tiedetä.
Toinen ilon aihe oli se, että olet tilannut koirallesi noita maitohappobakteereita ja entsyymejä!!! Ne ovat A ja O koiran voinnin korjaamiseksi. Antibiootit tuhoavat niin mahalaukun kuin suoliston bakteereita eli koiran immuniteetti (joka kaikilla imeväisillä suurimmaksi osaksi on juuri suolistossa) tuhoutuu. Myös teollinen ruoka eli kuivamuona tuhoaa tuota bakteeristoa useilla koirilla, ei kuitenkaan kaikilla.
Anna koirallesi vaikka koko loppuikä maitohappobakteereita ja tilaamiasi entsyymejä, vanheneva koira tarvitsee tukea tervehtyäkseen. Äläkä hae koirallesi enää rokotuksia, se on varmaan jo perusrokotettu koira. Jos käy metsällä, niin voi olla pakko ottaa raivotautirokotus, mutta jos sen voi välttää, niin jätä ottamatta.
Yritä välttää kaikkia matolääkkeitä, antibiootteja yms. Eläinlääkärit mielellään niitä määräävät ja ne ovat todella rankkoja koirille. Usein myös turhia.
Jätä närästyslääkkeet vähitellen pois, kun huomaat koirasi kunnon kohenevan. Ja jatka niiden maitohappojen ja entsyymien (hapanmaitotuotteita voi myös antaa) antamista!
Laitan tähän pari linkkiä, jos satut olemaan kielitaitoinen, niin hyödynnä sitä taitoa:
http://www.adlibris.com/fi/haku?q=Jutta+Ziegler
Nykyisen koirani blogista laitan myös linkin, jossa pari riviä tuon edellisen linkin kirjoista:
http://prange.blogspot.de/search/label/koirakirjat
http://www.annamultanen.net/artikkeli-rokotukset.html

Nyt on jo myöhä, jos mieleeni pulpahtaa uutta ajatusta, niin jatkan kommentointia.
Myös sinusta ja koirastasi kuulisin vielä lisää. ♥


Anonyymi kirjoitti...

Heippa taas Hanne :-). Palasin tänne taas lueskelemaan ja virkistämään luettuja oppeja. Huomaan vastauksestasi, että sinua kiinnosti tietää koiramme jatkot. Jatkampa siis tarinaa, kun alkoi taas pitkästä aikaa tapahtua.

Meillä meni pari kuukautta todella hyvin, bouvardii mikrohiivakuurin jälkeen ja maitohappobakteerit on edelleenkin päivittäin tukena. Noin tunti niin aamu kuin iltaruokailusta, olen antanut viisi Pulsatilla homeopatiapilleriä pieneen vesitilkkaan sulatettuna ruiskulla suuhun. Ruokana yhden proteiinin (lammas) ja hiilihydraattina kasvikset "kuivaruokaa" veteen turvotettuna (tämän ruoan löysin, kun huomasin tuotearvosteluista, sen sopineen muillekin närästysvaivoista kärsineille koirille. Muona ei sisällä mitään "lisäaineita".
Oi, kaikki oli niin hyvin, koira ilman mitään vaivoja tai ongelmia.... kunnes, menin jossain omassa ajatusharhassani tyrkkäämään muiden koiriemme ohella, sille pienen pienen koirien "namipalan", jonka myöhemmin luin sisältäneen vehnää, riisiä, nautaa, kanaa. Siitä pienestä namista seurasi närästysoireet, joihin ei enää homeopaattinenkaan riittänyt, vaan jouduin taipumaan kahtena päivänä Antepsin tablettiin, jota todellakin olen koettanut välttää. Nyt itseasiassa epäilen, että koira on allergisoitunut jollekin sen edellisen ruokavalion sisältämälle aineosalle (epäilen kanaa, joka on yleinen koirien ruoissa käytetty raaka-aine). Nimittäin kahden närästyspäivän päätteeksi, koiralla ilmeni voimakas allerginen reagtio päälle, niin, että pää näytti hiukan turvonneelle ja limoi voimakkaasti. Tilanne on taas hallinnassa, mutta tuon ajatusharhanamin sisältämät kaikki tuotteet ovat nyt pannaan julistettu, kuten varoiksi myös lisä-, väri- ja säilöntäaineet. Hitsiläinen, kun ihan itseäni syytän, kun varmasti ihan vääränlaisilla lisäaineita sisältäneillä sapuskoilla, geenimuunnelluilla viljoilla ynnä maisseilla, olen oman koirani elämän varomattomuuttani ja ymmärtämättömyyttäni mennyt pilaamaan :-/.

Pyrin nyt edelleen saamaan, ne limakalvot kuntoon jatkuvalla maitohappobakteerilisällä, sekä uusin nyt vielä pitkän mikrohiiva bouvardii kuurin (tuon ajatusharhanamin jälkeen). Pitkä bouvardiin mikrohiivakuuri taas tilauksessa, ja siis edelleen siihen limakalvojen kuntoutukseen, kun sitä käyttämääni tuotetta, ei valitettavasti paikkakunnan liikkeissä ole saatavilla. Oletan näin, että viimeisen yhdeksän vuoden toimillani pilattu suolisto, ei ihan pienillä toimilla kuntoudu, vaan siihen tarvitaan aikaa, oikeita tuotteita ja järjettömästi kärsivälisyyttä. Se lienee suolisto vastustuskyvyn kannalta, yksi elävän elämän tärkeimmistä ja hauraimmista sisäelimistä.

Täällä taipuu vieraat kielet, kiitos Hanne linkeistä ja vinkeistä ! Surffaan noita lueskelemaan. Eipä tuo koira enää tuolla iällä rokotuksia enää tarvitse, sillä lienee jo lopunikäinen immuniteetti saavutettu aiemmilla useilla rokotuksilla. Ja jos alkaa pelottaa, ettei olisi, niin ainahan voi ottaa vasta-ainetestit mm. rabieksesta. Tämä koira on geneettisesti lääkeaineyliherkkä MDR -/-, sen geenitestin olen siltä tutkituttanut laboratoriossa verinäytteestä.

Terv. Mimmi

Hanne kirjoitti...

Hei Mimmi,
kiva kuulla uutisia! Ihan ekana piti googlettaa tuo "bouvardii mikrohiiva", joka on minulle ihan uusi, en ainakaan muista sellaista. Kuulosti hyvältä se, mitä siitä kerroit.
Tuosta maitohappobakteeritableteista tai muista vastaavista sen verran, että tosiaan jatka koko koirasi loppuelämä niiden antamista. Saattaa olla, että suolistoon ei muodostu itsellään enää tarpeellista määrää hyviä bakteereita. Antibiootit ja rokotukset, madotukset tuhoavat valtaosan ja voisin olettaa, että eläimillä on huonompi kyky toipua noista lääkkeistä/myrkyistä kuin ihmisellä. Tavallinen villieläin ei joudu alttiiksi noille aineille, joita me ihmiset lemmikeillemme annamme, hyvää tarkoittaen. Ja "kiitos" eläinlääkäreiden, koira saa aivan tuhottoman paljon liikaa myrkkyjä elimistöönsä, joista moni aine ei koskaan erity pois, vaan jää ikuisiksi ajoiksi tuhoamaan herkkää koiraa. Tavallaan kyseessä on myrkytystila.
Minä syön itsekin maitohappobakteereita joka päivä (LactoSeven), vaikka en ole ollut antibioottikuurillakaan, vaan yritän kohentaa immuunisysteemini toimintaa pitkäaikaisen sairauden takia.
Minua kauhistuttaa se, että niin suuri osa koirista kärsii närästyksestä tai siihen verrattavista tiloista, monet jo pennusta alkaen. Taas se kyseenalainen "kiitos" eläinlääkärien suuntaan. Bisnes on bisnes.

Minua ilahduttaa se, että olet tosiaan paneutunut koirasi asioihin, ottanut selvää ja teet parhaasi hänen hyväkseen. On olemassa koiranomistajia, jotka eivät näe koiransa kärsivän, heiltä puuttuu empatiaa, eivät osaa samastua toisen kipuihin, joita eivät itse tunne.
Onneksi olet "eri maata"! Toki teitä hyviä koiranomistajia on paljonkin, onneksi. Mutta jokainen, joka tavallaan on sokea näkemään koiransa todellista tilaa, saa minutkin kyynelehtimään.

Minulla ei ole nyt mitään uusia neuvoja annettavana. Nykykoirani Wuppe on luojan kiitos edelleenkin terve kuin pukki, syö aina kaiken, ei oksentele, ei ripuloi ja niin toivon sen jatkuvankin. Täyttää nyt toukokuussa 6 vuotta. Mutta tulevaisuudestahan ei koskaan tiedä.

Jatka samoin eväin kuin tähänkin asti ja suo itsellesi se anteeksi, että tulit heikkona hetkenä antaneeksi sopimatonta herkkua koirallesi. :) Hieno asia on, että olet kielitaitoinen, tietoa ja kokemuskertomuksia saa monin kerroin enemmän muista maista kuin pienestä vähäväkisestä Suomesta.
Niin, äläkä rokota koiraasi enää äläkä madota. Niistä tulee takapakkia. Mutta jos tulee pakkotilanne, niin sitten on kai pakko...

Toivotan sinulle ja koirallesi kaikkea mahdollista hyvää! Ja kuulen mielelläni jatkokuulumisiakin... Jos, siis jos löydän sattumalta jostain jonkun hyvän linkin, niin laitan sen näkyvästi blogitekstiin!

Hanne

Hanne kirjoitti...

Muutama linkki ihmismaailmasta, jotka tuovat hieman valoa suoliston tärkeään tehtävään immuunijärjestelmän pääasiallisena syntypaikkana:
http://www.seinajoensanomat.fi/content/rapakuntoinen-suolisto-tuhoaa-ihmisen
http://www.adlibris.com/fi/kirja/suoliston-salaisuus-9789511285694

Anonyymi kirjoitti...

En arvannut mainita noita maitohappobakteereita, joitan käytämme, mutta näköjään nimesit itse käyttämäsi tuotteet, niin ehkäpä minäkin arvaan sen tehdä :-). Meillä käytetään Anicol tuoteperheen 4-legs maitohappobakteeria (meidän kissoille ja koirille) ja erikoistilanteissa "vahvempaa" Anicol Boulardii for Animals. Me ihmiset käytetään itsekin päivittäin saman firman Biolatte maitohappobakteereita, niinikään vastustuskyvyn parantamiseen.

Uskon sinua ja pyrin kaikintavoin välttämään lääkkeet ja rokotteet. Hoidan nykyään meidän eläimiä mieluiten homeopaattisilla, kuin lääkkeillä ja syynä tähän, koska olen itse sairastanut nuoresta asti autoimmuunisairautta, johon joutunut ottamaan paljon lääkkeitä, kunnes kynnys ylittyi, eikä elimistö ota enää vastaan mitään lääkeaineita. Elämä on valitettavasti opettanut kantapään kautta ! Ja kiitos taas linkeistä. Palailen taas joskus kertomaan kuulumisiamme.
Tällä hetkellä näyttää sille, että tasapaino on taas löytynyt ja pitkä Boulardii for animals kuuri saapunee alkuviikosta taas extratukihoidoksi.

Mukavaa pääsiäisen odotusta :-).

Mimmi

Anonyymi kirjoitti...

Voi ei, ehdin lukaista tuon suolisto tuhoaa ihmisen. Meillä nykyään vältellään tansrasvoja, suositaan hyviä rasvoja ja käytetään vain kokojyvätuotteita. Ihan samoilla linjoilla !Tilaan tuon suoliston salaisuus kirjan. Tämä aihe kiinnostaa erityisesti, niin ihmisten kuin eläinten vuoksi. Ymmärsin jossain vaiheessa elämää, tuon suoliston hyvinvoinnin merkityksen. Se todellakin vaikuttaa ihan kaikkeen.

Mimmi

Anonyymi kirjoitti...

Lisään vielä tämän linkin, siellä on paljon luettavaa http://www.anicol.fi/

Hanne kirjoitti...

Kivaa Mimmi, että täydennät vielä asioita. Eipä jää epäselvyyksiä.
Juu, LactoSeven on nimenomaan se, mitä itse syön.
Tuo nykyinen tieto suoliston suuresta merkityksestä ihmisen kokonaisterveydelle onkin sitä uusinta tietoa. Ja ihan loogiselta kuulostaakin, ajatellen mm. sitä, kuinka joillakin ihmisillä hermostuminen voi saada aikaan sen, että vatsa menee sekaisin. Siis ihmisen tunnetilat saavat suoliston reagoimaan, onhan se aika mielenkiintoista tosiaan ja sitä kautta on helppo ymmärtää, että suolisto on tosiaan ne "toiset aivot". Ja ihminen kun on nisäkäs hänkin, niin ihmisen kautta käy tie ymmärtämään koiran sisäelinten reagointeja.
Kiitos tuosta anicol-linkistä, olen sen verran jo pudonnut kärryiltä, etten tunne uusimpia tuotteitakaan, muutamaan vuoteen ei ole ollut tarvetta selailla niitä, onnekseni. Minulla on ystäviä, joille tuokin antamasi linkki on ehkä tärkeäkin vinkki.
Täällä, missä nykyään asun, on siitä mukavaa, että homeopaattiset ja luonnonlääkkeet käyvät käsikädessä koululääketieteen kanssa. Omalääkärini on ihka oikea yleislääketieteen lääkäri, mutta myös homeo- ja naturopaatti, samoin tuo eläinlääkärimme, hänelläkin on molemmat hoitotavat hallussa. Aina lääkitään sen mukaan, mikä kulloinkin on tarpeen, siis ei "ammuta tykillä varpusia". Apteekeissa on rintarinnan myynnissä sekä lääketeollisuuden kuin luonnonlääketieteen lääkkeet, ihana asia minusta! On tietynlainen valinnanvapaus.

Hyvää pääsiäisviikkoa toivotellen
Hanne




Hanne kirjoitti...

Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostin kautta, osoite löytyy profiilista.

Anonyymi kirjoitti...

Onpa hyvä ketju. Luin sen alusta loppuun. Itselläni on kohta 8v.leikattu narttu koira. 2kk kestäneen juoksun aikana tuli märkäkohtu ja sen vuoksi koiruus jouduttiin leikkaamaan. Aiemmin oli pahoja valeraskauksia ja kasvattaja kertoi tässä linjassa mistä koirani on esiintyvän paljon pahanlaatuisia kasvaimia. Joten tässä syy miksi koirani jouduttiin leikkaamaan. Itse en tervettä koiraa olisi koskaan halunnut leikkauttaa, mutta pakon edessä on alustuttava. Nyt koiralla on ruvennut olemaan närästys ongelmia ja niitä olen Inupektillä ja ruokavaliolla hoidellut. Aiemmin raakaruokinnalla ollut koira saa nyt samat lihat mutta vähän uunissa kypsennettynä. Huomasin että raakana annettu liha rupesi aiheuttamaan ongelmia. Näin ainakin tulkitsit. Nyt saa hirssipuuroa ja kypsennettyä lihaa ja näyttäisi ainakin toistaiseksi toimivan ko.ruokinta+Inupekt.
Päivä kerrallaan ja toivon kovin ettei ongelma pahene kuten täällä on monella koiriensa kanssa ollut tosi hankalaa.

Kiitos hyvästä vertaistuesta kaikille.

Hanne kirjoitti...

Hei Anonyymi!
Koiraasi stressaa/stressasi varmasti nuo valeraskaudet ja leikkaus kovastikin ja jo se yksinään voi periaatteessa aiheuttaa närästystyyppistä oireilua. Ihminenkin stressatessaan voi saada vatsavaivoja tai peräti vatsahaavan. Luulisi koiralla olevan sama. Joillakin koirilla kuulemma nuo hormoonit aiheuttavat myös runsaasti stressiä, joten ihan hyvä nyt kuitenkin, että koirallesi alkoi siinä suhteessa "eläkevuodet".
Leikkauksen ohella koirasi sai tod.näk. myös antibioottia? Suosittelen antamaa maitohappobakteeria koiralle joko jatkuvasti tai ainakin puoli vuotta.

Kokeilemalla huomaat varmaan, milloin koirasi vointi on hyvä, milloin huono ja niistä voi sitten yrittää päätellä, mistä mikin johtuu. Ei mikään helppo juttu.

Ihan kiva juttu, jos löysit tästä postauksesta vinkkejä, jotka sopivat juuri sinun koirallesi! Ja hyvä, että luit kaikki kommentit läpi, niistä saa paljon infoa.
Olen itse nykyään pudonnut ns. kärryiltä, kun nykyisen koirani on ainakin tähän asti ollut helppo ja terve. Uusinta uutta tietoa närästyksestäkään en tiedä, joskus osuu silmiin sentään jotain, mutta ei mitään kovin uutta eikä mullistavaa.
Vältä sinäkin turhien lääkkeiden ja aineiden antamista koirallesi, mahdollisimman terveet elämäntavat, vähän niin kuin "ennenvanhaan" eli ei käristettyjä possunkorvia eikä pitkälle käsiteltyä ravintoa.
Kuulostatkin jo siltä, että sinulla on homma hanskassa. :)

Toivotan sinulle ja koirallesi auvoisia ja terveitä vuosia!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Hanne kun vastasit kirjoitukseeni.
Minulla on menossa Inupekt kuuri koiralleni ja olen antanut oikeastaan kuureina ko. maitohappoa kun pitkittyneen juoksun aikana taisi mennä 3 antibiootti kuuria ja koiraani ultrattiin moneen kertaan ettei yllätystä tule eli märkäkohtua. Vaan pääsi se kuitenkin tulemaan vaikka lääkitys oli päällää ja sen takia leikkaus oli edessä.

Näitä suolisto ongelmia koirallani on ollut elämänsä ensimmäisenä vuotena aika paljon ja siksi vaihdon ruokinnan raakaravinnoksi. Mutta nyt kun ikää on tullut huomasin, että raaka liha rupesi aiheuttamaan närästystä ja itse asiassa juttelin tutun kanssa jolla on samanrotuinen koira ja meidän koirillamme on sama isä, niin hänenkin koiralle tuli närästystä raakaruokinnasta ja hän käytti koiraansa ravintoterapeutilla joka kehoitti kypsentämään lihan ja vinkkasi siitä minullekin. Eli nyt näillä mennään. Maitohappoja ja kypsennettyä lihaa.

Olen minäkin onnekas kun tämä koira mikä minulla nyt on pärjäsi hyvinkin pitkään näin kun vertaan kahta edellistä koiraani (samaan aikaan omistin kaksi) niin niillä oli niin pahoja allergisia oireita mm. rokotuksista tuli aivan hirveitä ripuleita verioksennuksia ym. ettei eläinlääkärit enää uskaltaneet rokottaa koiria. Niiden edesmentyä päätin etten enää ikinä ota koiraa kun elämä oli yhtä itkua ja hammasten kiristystä. Mutta tässä sitä ollaan ja nyt on ongelmia ruvennut ilmenemään enemmänkin.

Toivottavasti muutkin närästys ongelmien kanssa elävät koirien omistajat löytäisivät tämän sinun postauksesi ja lukisivat mitä vinkkejä täältä voi saada. Tulee ainakin tunne etten ole yksin.

Kiitos toivotuksestasi meille. Mekin toivotamme sinulle ihanaa kevättä ja terveyttä sekä myös karvaiselle kaverillesi.

Hanne kirjoitti...

Hei Anonyymi!

Koira on koira eli eläin ja sitä pitäisi kohdella rakkaudella ja siihen kuuluu koiralle sopiva ruoka, joka ei ole aina sitä, mitä mainostetaan.
Jopa ihan tavallinen vanhainaikainen kotiruoka on parempi vaihtoehto kuin esim. nuo kuivamuonat, jotka eivät ole lihaa nähneetkään, mutta sisältävät kaikkea kemiallista senkin edestä...
Koiria ruokitaan nykyään liian teollisin tuottein, niitä rokotetaan ihan turhaan (paitsi muutama tärkeä, kuten mm. penikkatauti on ok), ne saavat aivan liikaa "herkkuja". Ihmiset ovat mainosten uhreja, hyvää tarkoittavat, mutta hallaa tekevät.
On hirveän vaikeaa ihmisen hoksata, mikä on oikein. Se vaatii paljon informaation hankkimista ja niistäkin pitää osata löytää se oikea tieto.

Ikinä ei ennen ole ollut niin paljon sairaita koiria kuin nykyään.
Jo ihan pentuna oireilevat. Kuulemma se on pitkälti emon ravinnosta riippuvaista. Jos emo on jo ehkä useammassa polvessa saanut huonolaatuista ruokaa, niin se vaikuttaa pentujen myöhäisempään terveyteen. Ne jotkut emon entsyymit yms. jäävät pennuilta saamatta.

Tulipa taas purettua näitä paineita! Minua niin suututtavat monet eläinlääkärit, jotka ovat vain rahan perässä ja lääketehtaitten ja kuivamuonavalmistajien talutusnuorassa.
Vähiten voi syyttää koiran omistajia. Heillä on vähemmän tietoa kuin ammattilaisilla ja mainosten valta on hirmuinen.

Minua ilahduttaa se, että sinä tunnut tietävän, mikä on koirallesi parasta.
Hyviä jatkoja teille! ♥

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kommentoineille närätyksen tiedoista ja kokemuksista, ja kiitos blogin pitäjälle! Meillä 3v. kääpiöpinseri, jolla koko elämänsä ajan ollut nieleskelyä varsinkin öisin ja nielu/kurkunpää aina tulehtunut. On kokeiltu eliminaatiota, dieettiruokia, raakaruokintaa ja vaikka mitä yhdistelmiä ja kuivaruokia. Mikään ei ole auttanut... Antepsinista ei ole ollut hyötyä. Itse alkaa olla jo loppu valvomisen ja koiran huonon yöllisen olon kanssa. Muuten koira on oma itsensä, pirteä ja syökin nykyään paremmin. Onko jollakin neuvoja vielä jäljellä/ kokemuksia? Mikä ihme saa nielun tulehtumaan ja mahd.närästyksen aikaan? syö Orijenin kuivaruokaa aamulla ja illalla raakaa lihaa esim. kana, kalkkuna, poro

Hanne kirjoitti...

Hei Anonyymi,
olet varmaan lukenut kaiken mahdollisen netistä ja myös tästä blogistani sekä kaikki kommentitkin.
Minulla ei tosiaan ole enää mitään takataskussa.

Sinulla kun on tuollainen pieni koira, kuin itsellänikin nykyään (chihuahua), niin ei ole varallisuuskysymys siirtyä vaikka todella laadukkaaseen märkäruokaan. isolle koiralle se tulisi tosi kalliiksi.
Kokeile TerraCanis märkäruokaa. Syötän sitä omalleni enkä mitään muuta. Siinä on kaikki vitamiinit sun muut luonnollisessa muodossa mukana eli ei tarvitse lisätä mitään.

http://www.zooplus.fi/shop/koirat/purkkiruoka/terra_canis

Ja niistä valitse mielestäsi paras mahdollinen. Suosittelen viljatonta. Omalleni olen valinnut vain vasikkaa, riistaa, lammasta, kania, kalaa, puhvelia eli lajeja, joille todennäköisesti ei anneta antibiootteja ym. haitallisia, lihassa koiralle eteenpäin meneviä aineita, kuten massatuotannon eläinparoille tehdään.

En tiedä tarkalleen, mitä lihalajeja on suomalaisessa valikoimassa, asun itse Saksassa ja täällä tietenkin valikoima on suurempi. Tämä TerraCanis on parasta mahdollista lihaa koiralle, sitä voi ihminenkin syödä, jos vain lisäisi mausteita, tuoksuu hyvälle.

Vaikka oma koirani on pieni, niin ostan 400 gramman tölkkejä, avattu tölkki säilyy hyvin jääkaapissa, tuon kokoiset tölkit tulevat edullisimmiksi. Jos lähden jonnekin kotoa pois, niin siltä varalta meillä on muutama 200 gramman tölkki.
Nykyinen koirani painaa 2,5kg ja saa päivässä 110-130 grammaa tölkistä jaettuna kahteen ateriaan, määrä on yksilöllinen eli painon kehitystä kannattaa seurata. Käy kurkkaamassa:

http://prange.blogspot.de/p/mita-wuppe-syo_7012.html

Älä anna koirallesi mitään purupatukoita!
Ei kuivamuonaa!
Ei possunkorvia!
Ei mausteisia ruokia ihmisiltä!
+ Korkeintaan jotain pientä, jos on aikaisemmin tottunut saamaan, anna vaikka nuolla lautaset puhtaiksi, kuten meidän hurtta tekee.
+ Raaka lihainen luu nakerreltavaksi aina silloin tällöin, on myös hyvä juttu.

Muita neuvoja en nyt kyllä osaa antaa.
Pidän peukkuja, että koirallesi ja sinulle myös koittavat paremmat ajat. Muistan liiankin hyvin omat valvotut yöt kipeän koiran kanssa ja sen avuttomuudentunteen.

Ai niin, oma koirani saa joka aamu lusikallisen luonnonjugurttia (esim. bulgarian jugurttia tms) lautaselta, tykkää kovasti. Namuiksi ja palkinnoiksi saa kypsytettyä lihaa, pieninä paloina.Laitan niitä valmiiksi pilkottuna pakkaseen ja otan aina pienen määrän jääkaappiin.
Välipaloiksi saa myös keitettyä kukkakaalia tai brokkolia, hapankaalia purkista, jos itsekin syödään. Kaikki koirat eivät heti tykästy, mutta meidän kyllä.

Lykkyä tykö! ♥
Hanne


Hanne kirjoitti...

Tässä linkki Saksan TerraCanis-firmaan, valintanappula enkuksi ja ranskaksi ylhäällä vasemmalla.
http://www.terracanis.com/de/

Unknown kirjoitti...

Vitsit tää teksti helpotti mun oloa! Justin(leikattu samojedi uros) on ollu aina tosi huono syömään ja maha ollut herkkä ettei kestä mitää. Ollaan kokeiltu lähes jokasta nappula merkkiä eläinkauppojen ruuista markettien. Ja ollaan kokeiltu myös oscar raakaa jauhelihaa ja lihariistaa nappuloiden lisänä. Tähän mennessä ainut nappula mikä on passannu on(hävettää ees kertoa) raimbow nappula ja tosiaan nämä ei oikeen innolla mee alas toisinku toi raakaruoka ois menny ihan liianki mielellään, mutta kun ei maha kestä niin ei sitte :(hauhaun lihariisi yms. Makkaroita testattiin kans, joista sitä punasta syötyään maha kedti mutta sitte ton raakakokeilun jälkeen ei enää nekään. ja tosiaan näillä nappuloilla jatketaan ainoastaan siihen asti kun löydetään sopiva nappula/liha. Kypsennettyä justinin maha kedtää. Justinilla on aina ollu semmosia päiviä jollon oksentaa enemmän ja toisina ei ollenkaan. Ja nää oireet mitä juatinilla on viittaa juuri närästykseen.

Me muutettiin aduntolaan asumaan keskiviikkona justininkans ja joutuu olemaan välillä päiviä yksin kun olen koulussa ja tosiaankaan ei yksin olosta tykkää ja on rauhaton kun ei oo kotona yksin joutnut olemaan.(meillä siis, tuli meille kk vaja 4v ja on nyt 6v6kk)

Tosiaan eilen söi tosi vähän ja oksensi namit ulos semmosina punertava kellertävinä(osa nameista punertavia)"limaläntteinä" ja joi tosi paljon ja oksensi nyt aamulla tommosen tyjän mahan oksennuksen ja meni heti juomaan vettä. Maitohappo bakteeri kuuri syötettiin muutama viikko takaperin. Mutta nyt kun ens vkl meen kotiin niin pitää muistaa se maitohappobakteerijauhe ottaa mukaa ja antaa toinen kuuri.

Unknown kirjoitti...

Ja jos osaat auttaa niin pystyiskö esim ihmisen kanaa antaan kypsennettynä sillon tällön tai jotain muuta?

Hanne kirjoitti...

No hei "Justin",
voihan sentään, nuo mahavaivat ovat kaikkein pahimpia. Ihminenkin sen tietää varsinkin, jos on itsellä ollut esim. mahahaava tai happovaivaa.
Koirasi on todennäköisesti saanut heikot eväät jo emältään, se on kaiketi ruokittu jo useammassa sukupolvessa nappularuualla, siitä seuraa jossain vaiheessa pennuille periytyvä heikko vastustuskyky.

Suosittelen, että annat jatkuvasti maitohappobakteeritabletteja. Sairaan suoliston toipumiseksi ei riitä mikään kuuri. Ainakin LactoSeven on suht edullinen ja sitä on suositellut Vili-koiraani hoitanut eläinterapeutti. Itsekin käytän sitä.

En suosittele mitään nappularuokaa. Ei mitään possunkorvia eikä mitään ns. koiran nameja.

Jos on jatkuvaa mahavaivaa, niin yksinkertaista ruokaa, ei paljon vaihtelua, jos löytyy sopiva ruoka. Omalleni annan TerraCanis märkäruokaa, se on mielestäni ehdottomasti parasta, mitä markkinoilla on. Kun on kyseessä noinkin iso koira kuin samojedi, niin sen ruokkiminen voi käydä liian hintavaksi, joten siinä tapauksessa TerraCanis-ruokaan voi lisätä vaikka pehmeäksi keitettyä, muussattua perunaa. Kannattaa ostaa 800gramman tölkkejä, ne ovat edullisempia.

Älä rokotuta koiraasi. Se on varmaan saanut kaikki perusrokotukset pentuna ja ne riittävät koiran eliniäksi. Kaikki ylimääräinen rokottaminen on eläinlääkärin rahankeruuta. Älä anna matokuureja, jos et tiedä 100% varmasti, että koirallasi olisi matoja.

Lue kaikki kommentit läpi!

Laitan tähän seuraavaan kommenttiini pari linkkiä.
Sillä aikaa voit lueskella edellä olevia kommentointeja ja toisten koiranomistajien ongelmia. :)

Hanne



Hanne kirjoitti...

http://www.wsava.org/guidelines/vaccination-guidelines

http://www.zooplus.fi/shop/koirat/purkkiruoka/terra_canis?utm_source=gridclick&utm_medium=dog&utm_term=wet_food&utm_content=textlink&utm_campaign=terra_canis

TerraCanis ruuissa on ihan kaikki vitamiinit yms. jo lisättynä, mitään ei tarvitse erikseen antaa!

http://annamultanen.net/luontaishoidot-elaimille/asiakkaiden-palaute-koirat/

Jos koirasi alkaa sietämään raakaruokaa, niin sen lisäksi ei saa antaa kuivamuonaa eikä mitään turhia namuja tai puruluita!Raakaruoka ei kuitenkaan ole mikään välttämättä autuaaksi tekevä, ei sovi kaikille ja on aika työlästä, täytyy ottaa omat resurssit myös huomioon.

http://herkkusuun.vuodatus.net/

Terveisin ja lykkyä tykö!
Hanne

Hanne kirjoitti...

Jos osaat saksaa, niin Jutta Ziegler, itse eläinlääkäri, on kirjoittanut muutaman hyvän kirjan, en tiedä, onko suomeksi käännettynä, englanniksi tietääkseni on.
http://prange.blogspot.de/search/label/koirakirjat

Opeksi vuonna 2023 kirjoitti...

Hei,
Eikö tässä ole kuitenkin virheellistä tietoa. Eikö lakritsi ole hengenvaarallista koirille. Itse en ainakaan antaisi.

Hanne kirjoitti...

Jonni:
https://www.agria.fi/koira/artikkeleita/sairaudet-ja-terveys/lista-koiralle-vaarallisista-aineista/

En ole kaikesta tietäväinen, paitsi että itse en saa lakritsia syödä, ihan lääkärin määräämänä.

Vili-koirani oli "kaikkea sairastava" joten hänestä ei oikein selkoa saanut. Tuo linkki ylhäällä toteaa kaikki mahdolliset syyt koiran ruokiin ja herkkuihin, joten koita saada sieltä selkoa. Minä ymmärsin, että lakritsi ei olisi koiralle vaarallista, mutta sen sijaan esim.suklaa.
Terveiset sinulle Jonni!

Opeksi vuonna 2023 kirjoitti...

Lakritsiuute voi aiheuttaa korkean verenpaineen ja jopa myrkytyksen.

Internet on pullollaan hyviä ja huonoja sivuja. Harmittaa, ettei kaikki ota selvää mikä on oikein kirjoitettu ja mikä taas vahingoittaa eläintäsi. Ja jos ei tiedä, siitä ei pitäisi kirjoittaa mitään.

https://fi.vsku.se/can-dogs-eat-black-red-licorice

Hanne kirjoitti...

Hei Jonni,
minä sinuna en antaisi koiralleni lakritsaa ollenkaan, koirathan ovat niin erilaisia, että voi tapahtua myrkytyksiä ja ties mitä.

Sinun kannattaa tietenkin ottaa selvää, mikä on terveellistä ja mikä ei.

Terveisin Hanne, tällä hetkellä chihuahua-koiran omistaja, 3,9 kg ja melkein 7v.