Sivut

tiistai 29. toukokuuta 2012

Juveniili pyoderma"Kaksi viikkoa sitten, kun pennulla oli ikää hieman yli 7 viikkoa, se ei eräällä kerralla noussutkaan koiranpedistä syömään muiden kanssa. Söi kyllä hyvällä ruokahalulla kun sen nosti kupille. Se oli muutenkin vaisu ja noin vuorokaudessa lakkasi myös kävelemästä. Se ei päässyt omin avuin jaloilleen, ja nostettunakin hoiperteli metrin tai pari, kunnes kaatui. Missään vaiheessa koiralla ei ole ollut kuumetta, ruokahaluttomuutta tai oksentelua... Kävely alkoi jälleen sujua pikkuhiljaa, mutta nyt siis alkoi ilmestyä selkeitä iho-oireita. Kuonoon, huuliin ja nenän ympärille sekä silmäluomien reunoihin nousi vaaleita paukamia."

Teksti on lainattu Koirat.comin viestistä ja siitä alkoi tippua vähitellen tiedonmurusia taudista, josta en ollut kuullut muuta kuin nimen. Pyoderma, koirien ihosairaus. En tiennyt, että siitä on olemassa toinenkin sairauden muoto eli pentujen pyoderma. 
Tauti on harvinainen eivätkä eläinlääkäritkään tunnista sairautta helposti. Sen oireilu voi viitata moneen muuhunkin terveysongelmaan. Siksi on hyvä, että sairaus saa lisää julkisuutta ja siksi minäkin siitä kirjoittelen.
Yleistietoa sairaudesta JUVENIILI PYODERMA, pentujen haavaumatauti

Juveniili pyoderma on sairaus, joka puhkeaa alle neljän kuukauden ikäisille pennuille, joissain harvoissa tapauksissa se voi puhjeta myös vanhemmille koirille. Sen syytä ei vielä täysin ymmärretä.

Sairautta kutsutaan monella nimellä:
• Juveniili pyoderma
• Juveniili selluliitti
• Lymphadeniitti eli imusolmuketulehdus
• puppy strangles

Tämä sairaus ei ole bakteeritulehduksen aiheuttama, vaan se on yliherkkyyttä tai immuunijärjestelmän toimintahäiriö. Immunologisen syyn puolesta puhuu sekin, että parhaimmat hoitotulokset saavutetaan yleensä kortisonilääkityksellä.


Oireet
• yhtäkkiä ilmenevä, kivulias turvotus huulilla, silmäluomilla, korvissa ja kasvoilla
• vuotavat haavaumat
• märkänäppylät
• ruvet
• iho-onkalot
• turvonneet imusolmukkeet

Märkänäppylöitä esiintyy yleensä kuonolla, korvien sisäpinnalla ja huulten reunoilla. Kuono saattaa turvota huomattavasti.
Märkänäppylöiden puhjettua syntyy haavaumia, jotka alkavat vuotaa muutaman päivän sisällä ja niiden kohdalle muodostuu onkaloita ja rupea.
Monilla koirilla saattavat imusolmukkeet turvota. Pennut voivat olla masentuneita, ja niillä voi olla kuumetta ja nivelkipua.

Perinnöllisyys
Sairauden periytymisestä on olemassa viitteitä, ja ennen kaikkea sairaus saattaa kulkea suvussa.
Juveniilia pyodermaa tavataan etenkin kultaisilla- ja labradorinnoutajilla sekä mäyräkoirilla. Voi puhjeta mille tahansa muullekin rodulle.

Hoito
Hoito vaatii yleensä sekä antibiootti- että vahvan kortisonikuurin.
Taudin uusiutuminen on hyvin harvinaista.


Tekstit ja kuvat lainattu linkeistä:

6 kommenttia:

Marja-Leena kirjoitti...

No kaikkea sitä on olemassakin. Ensimmäistä kertaa minäkin luin mokomasta taudista. No hyvä sentään, että on parannettavissa oleva tauti. M-L ja Ossi

Ilona kirjoitti...

Tiedän taudin mun kaverilla joka kasvattaa labradorin noutajia niin yhellä pennulla oli tämä, onneksi oireet olivat selvät ja eläinlääkäri sai aika nopeasti selvää tilanteesta ja antibioottia annettiin saman tien ja pentu parani ja nyt kyseinen pentu elelee mun kotona kolmen muun koirani kanssa ja on terve ja iloinen.

Maria, mäyräkoirien ihminen kirjoitti...

Tämä oli ihan uusi juttu mulle! Hitsi miten paljon kaikkea onkaan olemassa...(ja sivuhuomiona: apua miten suloinen pentu! :) Tässä mentiin nyt taas vähän asian ohi, mutta kun se on tämä hauvavauvakuume joka ei ikinä helpota..;)

ilona kirjoitti...

Älä muuta sano olin ihan ihmeissäni kun ensin kuulin tästä taudista ja kun kaveri sanoi taudisn nimen vastasi "terveydeksi".kyllä toi pentu on kyllä ihan syötävän sulonen.

Anonyymi kirjoitti...

Kyseinen syötävän suloinen mäykkypentu kiittää tiedon levittämisestä :)

Hanne kirjoitti...

pauliina,
tässä linkki siihen ketjuun, jossa tuo nimimerkki fox kertoo tästä kyseisestä koirasta. Mielenkiintoista luettavaa!
Enempää en tiedä.
http://www.koirat.com/keskustelu/terveys/miten_nuorella_pennulla_voi_puhjeta_allergia_345554

Terveisin Hanne