Sivut

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Mitä koira ei saa syödä?

Facebookissa liikkui jokin aika sitten tällainen viesti:

"On tullut ilmi tapaus, jossa koira on kuollut nuoltuaan omistajansa jalkaa hetki sen jälkeen kun omistaja oli jalkansa rasvannut. Ongelma on ilmeisesti ainesosa nimeltä Calcipotriol. Sitä käytetään voiteisiin joita käytetään ekseeman ja psoriasiksen hoitoon. Tämän tapauksen perusteella se voi olla koirille kohtalokasta hyvin pienissä annoksissa, jopa yksi nuolaisu voi riittää. Laitattehan tämän eteenpäin varoituksena koiranomistajille joilla on iho-ongelmia, jotta he tarkistaisivat käyttämiensä rasvojen ainesosat." 

Tutkin asiaa vähän tarkemmin ja totta tosiaan, viesti oli ihan aiheellinen. Joissakin psoriasisvoiteissa aineosana oleva kalsipotrioli on todellakin ainakin koiralle hengenvaarallista. Kaikkihan me tiedämme, kuinka mielellään koirat nuolevat ihmisen varpaita ja ihoa.


"Vaaralliset aineet, jo suhteellisen pieninä annoksina hengenvaarallisia:

Xylitoli. Aiheuttaa vaarallisen verensokerin laskun, johtaa shokkiin ja pahimmillaan koiran kuolemaan. Ensiapuna sokerin (mieluiten hunajan tai glukoosin) antaminen koiralle (hierotaan suun limakalvoille) Sokerin annostus on: yksi ruokalusikallinen viittä painokiloa kohti puolen tunnin välein, jotta verensokeri saadaan normaaliksi. Tätä jatketaan niin kauan että oireet häviävät


Suklaa. Erityisesti tumma suklaa. Sisältää teobromiinia mikä aiheuttaa rytmihäiriöitä, sydämen tykytystä ja sydämen pysähdyksen. Suklaamyrkytyksen saanut koira on syytä viedä eläinlääkäriin ja jos suklaan syömisestä on kulunut vähän aikaa: koira kannattaa oksennuttaa.

Nikotiini. Koira saattaa saada nikotiinimyrkytyksen tupakkatuotteita pureskelemalla. Aluksi nikotiini kiihottaa keskushermostoa, mutta myöhemmin hermosto lamaantuu. Hengityslihaksiston ja hengityskeskuksen lamaantuminen aiheuttaa kuoleman. Hengenvaarallinen nikotiiniannos koiralle on 20-100mg. 
HUOM!! Tupakka-askin kyljessä ilmoitetut nikotiinimäärät kertovat saadun nikotiiniannoksen tupakkaa polttaessa, syötynä nikotiiniannos on huomattavasti suurempi ja siten vaarallisempi. Kiireellisesti lääkäriin ja jos syömisestä on kulunut vähän aikaa: oksennutus.

Alkoholi. Koirat eivät siedä alkoholia samoin kuin ihmiset. Ne saavat alkoholimyrkytyksen jo suhteellisen pienistä alkoholi määristä. Älä juota koiralle alkoholia ja huolehdi etteivät muutkaan pääse sitä tekemään! Jos koira on kuitenkin juonut alkoholia, seuraa sen vointia, oksennuta jos juomisesta on kulunut vain hetki ja vie koira tarvittaessa lääkäriin.

Suola. Nostaa verenpainetta ja suuret kerta-annokset voivat johtaa kuolemaan (huom: myös ihmisellä). Hyvin pieninä pitoisuuksina hyödyllinen (suolaa ei kuitenkaan tarvitse lisätä koiran ruokaan). Yleensä koira oksentaa itse syötyään liikaa suolaa. Paljon suolaa saaneen koiran munuaiset tarvitsevat hoitoa eli koira pitää viedä lääkäriin.

Rotanmyrkky. Voi joutua koiran elimistöön kuolleista jyrsijöistä tai niille jätetyistä pyydyksistä. Valitettavasti jotkut myös levittävät myrkytettyjä ruokia maastoon. Erittäin vaarallinen myrkky! Ensiapuna K-vitamiini. Lisäksi koira on vietävä välittömästi eläinlääkäriin.

Haitalliset ruoka-aineet tai aineet, joiden sopivuudesta on erimielisyyksiä:

Kofeiini. (kahvi, tee, kolajuomat yms). "Keskimäärin 170 ml kupillinen suodatinkahvia sisältää kofeiinia 100 - 150 mg, pikakahvi 60 - 80 mg ja tee 40 - 100 mg... Koira on herkkä kofeiinille, ja sille voidaan saada myrkytystila, vakavakin, aikaiseksi - mutta yo. arvoja suuremmilla annoksilla. Erään lähteen mukaan 75 mg/kg aiheuttaa myrkytyksen, mutta tuo raja vaihtelee lähteittäin."
"Tarkoittaa myrykytysrajana kupillista kahvia 2 kiloiselle. Muuntuu elimistössä teofylliiniksi (sama aine miksi suklaan teobromiini muuttuu), teofylliini näkyy doping testeissä."   Pienten määrien kanssa ongelmaa tuskin tulee, mutta kofeiinia on syytä välttää koiran kanssa. Kisaava koira voi jäädä kiinni dopingista nautittuaan kofeiinipitoisia juomia tms.

Rusinat/viinirypäleet. Näiden on todettu joissain tutkimuksissa aiheuttavan koirille munuaisvaurioita ja jopa kuolemaan johtaneita myrkytyksiä. Tutkimuksissa ei ole selvinnyt, mikä ainesosa aiheuttaa ongelmia (mahdollisesti ainakin osasyynä viinirypäleiden kasvatuksessa käytetyt torjunta-aineet) eikä myöskään ole tarkkaan määritelty haitallisen määrän rajaa. Vaikka tutkimustulokset eivät ole varmoja on tuskin syytä syöttää koiralle rusinoita tai viinirypäleitä. Jos koira on näitä nauttinut, niin koiran vointia tulee tarkkailla.

Sipuli. Sisältää sulfidiyhdisteitä, jotka vahingoittavat koiralla veren punasoluja ja voi aiheuttaa anemiaa. (Lähinnä ongelmat siis pidempi aikaisessa käytössä ja suuremmissa määrissä) Huom! Valkosipulia voi antaa mutta muut sipulit on parempi unohtaa. Joidenkin lähteiden mukaan myös valkosipuli aiheuttaisi suurina määrinä anemiaa mutta kyse on luultavimmin aivan käsittämättömistä määristä eli jos ja kun sipuleita ei syötä kilotolkulla niin vaara on luultavimmin pieni. Sipulia toisaalta tuskin on syytä koiran ruokaan lisätä (ruuantähteissä jos on, niin olen ainakin itse antanut surutta) mutta valkosipulista voi olla hyötyä immuniteetin kannalta ja esimerkiksi punkkien torjunnassa. Tällöin valkosipulia voi syöttää 1kynsi/1tl valkosipulirouhetta per 10 kg kuuriluontoisesti.

Avokado. Sisältää ainetta, joka vahingoittaa sydänlihasta. Kyse ei ole pelkästään lehdistä tai siemenistä, vaan koko hedelmästä. Haitallisen määrän rajaa ei tiedetä. Myöskään avokadoa tuskin on tarpeen koiralle syöttää. Jos koira on avokadoa kuitenkin saanut, sen vointia pitää seurata.

Pullataikina. Sen sisältämä hiiva alkaa käydä joutuessaan koiran vatsalaukkuun ja synnyttää siten alkoholia mikä on koirille myrkky. Jos taikinan syönnistä on vähän aikaa ja sitä on syöty runsaasti, oksennuttaisin koiran. Jos taas taikinan syönnistä on aikaa niin tarkkailisin koiran vointia.

Raaka munanvalkuainen. Sisältää avidiinia, joka tuhoaa biotiinia. Toisaalta munankeltuainen sisältää runsaasti biotiinia. Uudemman tiedon mukaan avidiini ei pysty koskemaan elimistön biotiinivarastoihin eli se voi vaikuttaa korkeintaan siihen biotiiniin jonka koira on syönyt yhtä aikaa avidiinin kanssa. Näin ollen raakaa kananmunaa voi avidiinin puolesta syöttää suhteellisen huoleti kunhan ei syötä kananmunia jatkuvasti jolloin koiran biotiinivarastot pääsevät karttumaan.

Raaka makean veden kala. Sisäloisvaara. Raakaa merikalaa voi syöttää, mutta raakaa makean veden kalaa pitäisi kypsentää. Tarkennusta aiempaan: "Leveän heisimadon (Diphyllobothrium latum) voi saada ainoastaan raa'asta järvikalasta, mutta kypsentäminen tai pakastaminen tappaa sen, sillä se ei kestä alle -10 tai yli 55 asteen lämpötiloja. Järvikaloista ahven, hauki, made ja kiiski ovat riskialttiimpia. Tiettävästi lahnassa ja lohessa ei lapamatoa ole. Merikalasta lapamatoa ei voi saada, sillä suolainen vesi estää loisen kehityksen. " 
Merikalan suhteen kannattaa muistaa sekin, että Itämeren suolaisuus on matala, ja jokien suissa puhutaan makeasta vedestä! 

Evira kertoo lapamadon tuhoamisesta seuraavaa:
• Mädin pakastaminen -10 C 3 vuorokautta tai -18 C 24 tuntia tuhoaa toukan.
• Kalan jäädyttäminen tai pakastaminen -18 C:ssa: 1 kg:n kala 8 tunnin ajan ja 4–5 kg:n kala 24 tunnin ajan.
• Tuotteet ja jalosteet, jotka on tarkoitettu syötäväksi kuumentamatta, tulee jäädyttää tai pakastaa vähintään 24 tunnin ajaksi -20 C:ssa tai sitä kylmemmässä.
• Kalan kuumentaminen +56 C:seen noin viiden minuutin ajaksi (pannulla paistettaessa 700 g:n kalapala noin 10 minuuttia).
• Kalan lämminsavustaminen kypsäksi läpikotaisin.
• Erittäin voimakas suolaus. (tämä koirilla poissuljettu vaihtoehto)

Pinaatti, punajuuri ja raparperi. Sisältävät oksaalihappoa mikä sitoo kalsiumia. Näiden kanssa koiran pitäisi saada jotain kalsium pitoista ruokaa samalla jottei kalsiumia imeytyisi koiran luustosta. Lisäksi näitä ei kannata syöttää kovin usein jottei koiran kalsiumin saanti estyisi. Satunnaisesti, pieninä määrinä ja maitotuotteen kera ok. Meillä koirat saavat ajoittain mm. pinaattikeiton jäämiä ja kunnossa ovat kun keitossa on kuitenkin maitoa itsessään.

Maksa. Suurina annoksina tai usein (sisältää paljon a-vitamiinia, joka rasvaliukoisena kertyy elimistöön). Tarkennusta aiempaan: "Greyhoundeilla ei tunneta myrkytyksen aiheuttavan annoksen suuruutta, mutta ihmisillä aikuisille yli 100- ja lapsilla 20-kertainen kerta-annos suosituksiin nähden voi aiheuttaa myrkytystilan. Oireina ovat yleensä pahoinvointi, päänsärky, huimaus, näkökyvyn heikkeneminen ja lihasten toimintahäiriö. Pitkäaikaisessa, useista viikoista vuoteen, kestävä noin 10-kertainen yliannostus voi johtaa krooniseen A-vitamiinimyrkytykseen.
Koirat ja ketut kykenenvät kuitenkin erittämään jopa 60 % saamastaan A-vitamiinista virtsaan, joka on ilmeisesti yksi syy, miksi koirilla veren A-vitamiinipotoisuudet voivat olla erittäin korkeita, eivätkä ne silti saa helposti yliannostusoireita (Schweigert et al. 1991). Koirat sietävät jopa 50-kertaisia A-vitamiinitasoja ilman myrkytysoireita (NRC 1985, Golby et al. 1996). "
Maksaa on vaikea syöttää niin paljon ja niin usein, että saataisiin yliannostus aikaiseksi!

Tomaatti, munakoiso yms koisokasvit. Joidenkin lähteiden mukaan myrkyllisiä. Myrkyn vaikutusmekanismia en tiedä. Ainakin Yuki reagoi selvästi munakoisoon (voi pahoin) eli itse en uskalla koisokasveja enää syöttää (munakoisoa syötin vahingossa kun en tiennyt sen olevan vaarallista). Tomaatti on ilmeisesti lievempi mutta sitäkään ei suositella syötettäväksi.

Raa'at juurekset. Sellaisenaan, suurina palasina (tai suurina määrinä). Voivat tukkia koiran suoliston. Höyrystettyinä, keitettyinä tai raastettuina (tai soseutettuina) voi antaa. Suolistotukosta epäillessä koiralle kannattaa antaa parafiiniöljyä ja jos suoli ei ala toimia, ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Tukos voi vaatia pikaista leikkausta ja on erityisesti kestäessään koiralle hengenvaarallinen tila. Jotkut antavat juureksia pureskeltavaksi hampaiden takia. Itse suosisin silti luita juuri tuon suolitukoksen takia (toki luissakin on sama riski mutta koen sen pienemmäksi).

Maito. Suuri osa koirista on laktoosi-intolerantikkoja, siksi maitoa (tai kermaa) ei ole syytä antaa koiralla. Sen sijaan hapanmaitotuotteet (esim. piimä, viili, kermaviili) sopivat yleensä hyvin. Hapanmaitotuotteet voivat myös rauhoittaa kipeää vatsaa eli niiden antamista suosittelen.

Kypsät luut. Kypsentäminen muuttaa luun rakennetta siten että siitä irtoaa purtaessa teräviä säikeitä jotka voivat sitten rikkoa koiran suolistoa. Raaoista luista säikeitä ei pitäisi irrota.

Sokeri. Koiralle tarpeeton. Nostaa verensokeria mikä voi pitkällä tähtäimellä johtaa diabeteksen puhkeamiseen ja sokeutumiseen.

Useat kasvit (huonekasvit, puutarhakasvit, luonnonkasvit, myös osa sienistä jotka eivät varsinaisia kasveja ole), lääkkeet (mm. ihmisten särkylääkkeet) ja muut kemikaalit (mm. erilaiset pesuaineet) voivat olla koirille myrkyllisiä.

Mitä tehdä jos koira on syönyt jotain vaarallista?

* Jos syömisestä on kulunut vähän aikaa: oksennuta koira. Joko sormet kurkkuun tai sitten 1tl suolaa kymmentä painokiloa kohti (huom! suolan määrää ei saa lisätä!) Ja jos koira ei oksenna ÄLÄ anna sille lisää suolaa. 
- Syövyttäviä aineita tai teräviä asioita syönyttä koiraa EI saa oksennuttaa.
- Maitotuotteet neutraloivat joitakin myrkkyjä.
 -Lääkehiili imee itseensä myrkkyjä ja estää siten myrkkyjen imeytymistä. (annostus koiran koosta riippuen)
* Teräviä asioita syöneelle koiralle tulee syöttää ensiavuksi tankoparsaa. Koira ei pysty sulattamaan sitä vaan parsan kuidut kietoutuvat terävän asian ympärille ja suojaavat siten suolistoa. Koiran lääkekaapissa olisikin aina hyvä olla purkillinen parsaa.
* Mikäli epäilet koirasi syöneen rotanmyrkkyä, mutta oireita ei ole vielä ilmennyt, voit antaa koiralle K-vitamiinia.
* Ensiavun jälkeen soita aina eläinlääkärille. Samoin epävarmoissa tapauksissa. Jos koiralla on selviä myrkytyksen oireita VIE se lääkäriin.

Listat on koottu koirat.com:n keskustelun, koirakoplan sivujen, koiran lääkärikirjojen ja eri koiraharrastajien kommenteista. Uusimmat päivitykset 31.1.2008 Greyhound wiki:n ja koirat.com:ssa kirjoittavan Jagsterin tietojen pohjalta. Otan edelleen vastaan päivityksiä listaan."

*******

En ota kantaa edellä olevan luettelon paikkansa pitävyyteen, eiköhän se ole ainakin suuntaa antava. Koirat ovat yksilöitä ja saattavat reagoida hyvinkin eri tavalla em. aineisiin. Maalaisjärki sanoo kyllä, mitkä aineet ovat todella hengenvaarallisia.

Tässä muutama oma kommenttini:

Tomaatti, munakoiso yms koisokasvit: Peruna on myös koisokasvi, mutta en miellä sitä ollenkaan myrkylliseksi. Ymmärrän, että kaikki koirat eivät sulata perunaa hyvin, eli ei sovi kaikille.
Raa'at juurekset: Tiedän useita koiria, jotka mielellään nakertelevat porkkanoita. Omat edesmenneet lapinkoirani söivät ikänsä joka ilta kasan juustohöylällä leikattuja porkkanansiivuja.
Rusinat/viinirypäleet: Hessu-koirani rakasti rusina+maapähkinä sekoitusta, (Studentenfutter / 
Studentfoder), se oli silloin aikoinaan yhteinen herkkumme.
Teräviä asioita syöneelle koiralle tulee syöttää ensiavuksi tankoparsaa: Harvalla kuitenkaan on kotona tankoparsaa, ei meillä ainakaan. Olen kuullut eläinlääkärin suosittelevan vastaavassa tilanteessa kaurapuuron tai hapankaalin antamista. Ehkäpä hankin tankoparsapurkin kotiin, kaiken varalle, se on ainakin neutraalin makuista, jos joutuisi joskus väkisin syöttämään.

18 kommenttia:

annamari kirjoitti...

Loistava postaus! Kiitos tästä! Täytyy tallentaa suosikkeihin "pahan päivän varalle", jota toivottavasti ei kuitenkaan tule..

Silti äkkiseltäänkin meidän "myrkytysvaarahistoriaan" kuuluu ainakin: järvikalan perkeiden syönti (oksennutus suolalla ja ylimääräinen madotus), suklaan syöminen (ei onneksi vaarallista määrää, mutta maha meni TOSI kuralle), ihmisille tarkoitetun lääkkeen syöminen (hiilitabletteja veteen liotettuna), muutaman xylitolipastillin syöminen (oksennutus suolalla + hiilitabletti-vesiliuos). Eli kyllähän noita sattuu, vaikka tarkkana on yritetty ollakin..

Avocadon myrkyllisyydestä kuulin ensimmäisen kerran vasta tänä vuonna. Silloin tuli huono omatunto, koska olen sitä aina joskus koirille pienen siivun antanut, koska pitävät selvästi sen mausta. Toivotaan, että ei ole kuitenkaan pahempaa tuhoa tehnyt, hui!

Meiltä muuten löytyy tankoparsaa, kun joku eläinlääkäri joskus suositteli sen pitämistä koirien lääkekaapissa. Täytyykin taas katsoa, että miltäköhän vuodelta se kaapissa oleva purkki on. ;D

Marja-Leena kirjoitti...

Oikein hyvä muistutus taas meille koiran omistajille. No eipä tuossa listassa ole kuin muutama aine jota on tullut annettua Ossille. Raakaa maksaa annoin pienen palan kun paistoin itselleni ja miehelleni maksapihvit. Perunalle Ossi on jopa allerginen testien mukaan enkä muutenkaan sitä ole sille koskaan syöttänyt. Karitsanpaistin luu Ossilla on ollut pari päivää kaluttavana ja sain huonon omantunnon, joten pistin sen luun pieneen muovipussiin ja roskikseen. Tosin yöksi olin sen muutenkin poistanut. Terveisiä Turkuun! M-L ja Ossi

Mistä löytyy se pölkkypää joka antaa koiran nuolla mitä tahansa lääkevoidetta keholtaan?? Itse olen muutenkin vähän "allerginen" koiran nuolemiselle. Vaikka rakastankin Ossia niin paljon kuin eläintä voi rakastaa niin nuoleminen on pannassa, eikä Ossi tule minun sänkyyni kuin ihan poikkeustapauksessa. Pystyisin laskemaan ja luettelemaan nämä sängyssä nukkumiset Ossin elämän aikana:)

Tiia kirjoitti...

Mäkin mietin sitä, etten kyllä oo antanut koirien nuolla oikeastaan koskaan ihoa just rasvaamisen jälkeen. Nykyäänkin, kun rasvailen välillä sitkeetä (ja pirun ärsyttävää) ihottumaa 1% kortisonilla ranteista, teen sen yleensä niin, ettei tarvi käpälöidä koiria sen jälkeen.

Ja ihan sama juttu muuten meikkien kanssa! Varsinkin toi Elmo tuppaa pennun innokkuudella pesemään koko naaman, enkä uskaltais sen antaa tehdä sitä, ellen käyttäis pelkästään sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Tosin pyrin nyt muutenkin siihen, että pakkelinaamaa ei paljoa pusuteltais, mutta ei sitä aina ehdi... :D

Jakke kirjoitti...

Edelleenkin:

Suola ja rotanmyrkky ovat väärissä kategorioissa. Samaten raaka keltuainen. Kuin myös maksa. Myöskään oksaalihappo (raparperi jne.) eivät ole mikään käytännön ongelma.

Noilla kriteereillä esim. luut olisi pitänyt olla vaarallisten listalla ;)

Emmi kirjoitti...

Ihan mahtava ! ei oo koskaan käyny mielessä käydä googlaamassa mitä ei saa, mut tän avulla tietää jo paljon, ja mitä tehdä jos tapahtuu tällästä !:D

Jakke kirjoitti...

http://www.katiska.info/terveys/psoriasisvoiteiden-myrkyllisyys/

Hanne kirjoitti...

Alkuperäisen listan laatija toivoo päivitystä, joten ehkä olisi hyvä ilmoittaa hänelle myös. Kiitos, että oikaiset virheitä.

Aikku kirjoitti...

Olen M-L:n kanssa samoilla linjoilla eli ei koiran tarvitse nuolla ihmisen varpaita tai mitään muutakaan.

Olli tempaisi vähän aikaa sitten melkein levyllisen maitosuklaata ja viime kesänä kuhan nahat ja ruodot. Maastakin taitaa noukkia aina tarpeen tullen jotain naposteltavaa. Kevään matokuuri onkin taas annettu.

Hanne kirjoitti...

Hei, hienon ja tieteellisemmän version kirjoitit noista psoriasisvoiteen vaaroista. Eli sinne lukemaan, jos kaipaa enemmän tietoa!
Minä kun kirjoittelen vain näitä karvahattuversioita muille karvahattuihmisille.

Hanne kirjoitti...

Aika kurjaa, jos koiralla on tuo tapa syödä kaikkea suuhun mahtuvaa, saa olla aina vähän sydän syrjällään...

Hanne kirjoitti...

Kai noita pölkkypäitä löytyy, meitä koiranomistajia kun on niin monenlaisia, koirathan siitä omistajiensa pölkkypäisyydestä kärsivät, se siinä onkin se harmillinen puoli.
Ihmettelen myös joitakin, jotka hoitavat koiransa ihottumia lääkevoiteilla eivätkä estä koiraa jälkeenpäin nuolemasta sitä voidetta pois, en tajua ollenkaan.

Hanne kirjoitti...

Opeta koirat naaman nuolemiseen vain aamuisin, silloinhan ei ole vielä meikkejä nassussa... Kaikki koirat eivät kyllä (onneksi) tykkää naaman nuolemisesta, mutta pennuilla se taitaa olla mielistelyä, ns. anomus laumanjäseneksi.

Hanne kirjoitti...

Itse olen säästynyt ikäviltä yllätyksiltä. Jostain syystä ainutkaan kaikista elämäni koiristani ei ole syönyt ikinä mitään sopimatonta. Kuinka onkaan ollut noin hyvä tuuri? Vili ei myöskään ole osoittanut mitään kiinnostusta napostelemaan mitään ylimääräisiä.
Vaarallisina pidän kaikkia lääkkeitä, joita me ihmiset herkästi jätämme lojumaan sinne tänne ja sitten on vielä nuo eläimille tarkoitetut maksanmakuiset makutabletit!
Ja nyt tankoparsapurkkia ostamaan!

Hanne kirjoitti...

Hyvä on tietää edes suurinpiirtein, mitkä aineet voivat aiheuttaa ongelmia. Ei oppi ojaan kaada, eikä tieto tieltä työnnä...

creek kirjoitti...

Mä kans jakelin Jagsterin linkkiä facessa, sielä vasta meitä karvahattuihmisiä on. -suurin osa mun kamuista, omistaa koiran muttei juuri pyöri netissä koira-aiheisissa asioissa.
Eli hyvä juttu :)

Hanna kirjoitti...

Olen jostain kuullut että mansikka olisi koiralle myrkyllistä, tiedätkö pitääkö tämä paikkansa?

Hanne kirjoitti...

Koirat syövät metsässä ainakin ihan itsenäisesti mustikoita suoraan puskasta, joten en osaa kuvitella, että myöskään mansikat olisivat vaarallisia. Tosin jotkut ihmiset ovat yliherkkiä mansikoille ja saavat ns. mansikkakuumeen. Se perustuu mansikoitten sisältämään histamiiniin, se voi toki aiheuttaa myös histamiiniherkälle koiralle oireilua. Ehkä juuri siksi en kuitenkaan antaisi mansikoita koiralleni. Mustikat taas eivät sisällä histamiinia.
Tästä blogistani löytyy myös juttua histamiineista. Tässä vielä yksi linkki:
http://www.camucin.fi/kuvat/Histamiinipitoisia%20ruokia%20ja%20juomia%20210408%20_4.pdf

Hanna kirjoitti...

Kiitos taidankin lukea tuon.