Sivut

lauantai 11. syyskuuta 2010

VarastopunkkiNiitä on yli 30.000 lajia, ne ovat hämähäkkieläimiä, jotka elävät mm. huonepölyssä, homeissa, jauhoissa, heinissä, kuivatuotteissa ja varastoissa. Niitä löytyy ei-toivotusti myös joistakin juustoista, tosin joihinkin niitä laitetaan jopa tarkoituksella antamaan pikanttia makua. Ranskalaiset juustot Mimolette ja Tomme de Montagne sekä saksalainen Würchwitzer Milbenkäse kiittävät suosiotaan juuri punkeista.

Jauhopunkki (Acarus siro), joka on yleisin koiria allergisoiva laji, on kooltaan noin 0,3-0,5 mm, harmahtavanvalkea, pitkulaisen ovaali muodoltaan. Lisääntyy parhaiten 15-30°C kosteassa lämpötilassa.
Muita tunnettuja varastopunkkeja ovat mm.
- Tyrophagus putrescentiae
- Glycyphagus destructor
- Dermatophagoides pteronyssinus
- Dermatophagoides farinaeVarastopunkkeja ei ole kaikissa kuivatuotteissa. Niiden ilmaantuminen on varastointiolosuhteista johtuvaa. Punkit pilaavat tuotteen muuttamalla sen makua ja hajua epämiellyttäväksi. Osa ihmisistä ja eläimistä allergisoituu varastopunkeille, muille varastopunkki ei ole mitenkään vaarallinen.

Varastopunkille allergisoituneelle koiralle pitäisi antaa kuivatuotteita vain harkitusti. Mahdollisimman tuoreista raaka-aineista valmistetut kuivatuotteet ovat kuitenkin turvallisia. Kaikenlainen pitempiaikainen varastointi lisää saastumisen riskiä. Parasta ennen-päiväyksiä kannattaa tarkkailla ja tuotteita tulee säilyttää kuivassa ja viileässä. Myös samassa taloudessa elävät lemmikit, jotka käyttävät heinää, saattavat pahentaa tällaisen koiran olotilaa.

8 kommenttia:

Liftari kirjoitti...

YÖÖÖÖÖKKK !!!! Ikinä en koske noihin juustoihin. Hyi hyyyyyiiii !! Miten ihmeessä jollekin on tullut edes mieleen tökätä moisia elukoita juustoon. Minä olen oikea juustohiiri, rakastunut monenlaisiin juustoihin. Tais tulla just loppu sille rakkaudelle. Byäk ! Tuhat kertaa byäk.
Essi ei saa muita kuivatuotteita kuin puuron muodossa riisiä ja sen pestynä. Kaikki muu on tuoretta. Mutta tuosta tuli kyllä mieleeni, kuinka hyvä olisi, jos noita kylmiöitä olisi paremmin asunnoissa. Säilyisi paremmin moni ruoka-aines. Ennen vanhaan oli kunnon kellarit. Tänä päivänä sellaiset on asuntojen rakentajille hukkatilaa neliöistä. Asuntoja täyteen vaan kaikki pytingit viimeistä neliötä myöten, viis muusta .
Tosi öklön näköinen on tuo varastopunkki, kuten serkkunsa huonepölypunkkikin.
En vieläkään pääse tuon juustojutun yli. Yrks !

Hanne kirjoitti...

Nykyään todellakin säilytetään jääkaappia tarvitsemattomat elintarvikkeet aika lämpöisessä. Asuntojen lämpötila on useita asteita korkeampi kuin joskus 1950-luvulla keskuslämmitystaloissa, puhumattakaan puulämmitteisistä.
Aikaisemmin pidettiin kotona talvisin villatakkia ja nykyään lapset telmivät paljain jaloin T-paidassa talvellakin.
On siinä eroa, todellakin.
Meillä on asiat niin hienosti, että olemme kylmäkellarin onnellisia omistajia.

ElinaVeps kirjoitti...

Laitoin blogisi suosikkeihini, tähän pitää paneutua ajan kanssa. Minulla on kokemusta immuunisairauteen kuolleesta koirasta, jonka pitkän hoidon ajan tuli allergiamaailmaan perehdyttyä isollä kädellä. Syytä ei loppujen lopuksi allergioista löytynyt, mutta aihe jäi silti kiinnostamaan. Tsemppiä teille! :)

Hanne kirjoitti...

No sinulta voinkin sitten ammentaa jotain allergiaan liittyvää, se kun on niin pohjaton laari, ettei ikinä voi oppia tietämään kaikkea.
Käväisen minäkin blogissasi, kunhan ehdin ja laitoin blogisi listoilleni.

Anonyymi kirjoitti...

HEI KAIKILLE!
EPÄILEN VARASTOPUNKKIA MEIDÄNKIN PIKKUISEN ALLERGIAN AIHUTTAJAKSI.
ALLERGIATESTIT OTETTIIN VIIME VIIKOLLA JOTKA LÄHTIJÄT JENKKEIHIN.
PÄÄTIN ETTÄ PAKASTAN KUIVAMUONAN IHAN KOKEEKSI.
KIRJOITTELEN KOKEMUKSIA JATKOSSA KIVAA SYKSYÄ KAIKILLE NELI JA KAKSIJALKAISILLE JA VOIMIA !! TERV. MUMMELI 1954

Hanne kirjoitti...

Onneksi varastopunkkiallergia selviää suhteellisen varmasti testeissä. Sitä punkkia voi sitten olla missä tahansa kuivassa tuotteessa, riisissä, näkkileivässä jne.
Kerro toki kuulumisia, mitä testit sanoivat! Oppia meille kaikille.
Terveisiä sinne teille ja onnea allergianvastaisessa "taistelussa".

Lunatic kirjoitti...

Hyi hitto. Siis onks noita varastopunkkeja oikeesti jossain riisissä ja näkkärissäki? Ja ku mulla on kani niin sen heinissä ihan varmasti... :x voi hyi yäk en kestä asua tollasten öttiäisten kanssa. Imeeks ne verta ihmisistä/eläimistä?

Hanne kirjoitti...

Kyllä niitä voi olla ihan oikeesti kaikissa kuivatuotteissa, mutta ei suinkaan aina. Kauan varastossa olleet ja epäedullisissa olosuhteissa säilytetyt tuotteet saattavat sisältää varastopunkkeja, mutta muuten ei. Joten ole huoleti, lähes kaikki näkkärit yms. on Suomenmaassa oikealla tavalla varastoituja.
Sitäpaitsi terve ihminen tai eläin ei ole allerginen varastopunkeille. Eikä ne pure eikä ime verta, eivätkä ne ole millään tavalla oikeasti vaarallisia, ne elävät niissä kuivatuotteissa. Varastopunkit aiheuttavat allergisuutta joillekin eläimille ja ihmisille, varsinkin ammatikseen viljavarastoissa työskentelevät ihmiset voivat sairastua ammattitautina varastopunkkiallergiaan.