Sivut

maanantai 20. syyskuuta 2010

Uusi viikko, uudet kujeet?

Aaltoliike jatkuu ja vaihteeksi suunta on ylös eli oikea.
Eilinen ruoka oli Vilin mieleen, tykkäsi ihan valtavasti. Tämä oli toinen kerta, että Vili saa karitsaa (tekisi mieli kirjoittaa lammasta, mutta kun paketin päällä luki karitsa...) ja se tuntuu olevan oikeaa herkkua. Kasvissoseena toimi hernesose. Sitten kuten kauniiseen gourmet-annokseen kuuluukin, hiukan persiljaa päälle ripoteltuna.
Vili söi reippaasti, ei oksentanut, nukkui yön kuin tukki, eli maailma on mallillaan taas.

Merkkailen noita Vilin mieltymyksiä ja reagointeja muistiin, jotta osaan poimia jatkuvampaan käyttöön ne suositut ja hyvin siedetyt ruokalajit. Teen niistä sitten listan, jota aion noudattaa järjestyksessä. Siinä toteutuisi myös se rotaatiodieetin idea. Eikä tarvitse aina pohtia, mitäs seuraavaksi antaisi. Omat olemattomat kokkitaidot joutuvat nyt koetukselle, kun yritän keksiä eri tapoja tarjota Vilille näitä ruokia. Jos taitoja olisi, niin kai niistä sallituista raaka-aineista voisi loihtia makuelämyksiä. Ei se koirankaan suu tuohesta ole.
Itselleni tässä tilanteessa on tärkeää, että organisoin nuo asiat jotenkin järkevästi. Elämässä kun on muutakin haastetta kuin koiranruoka!

Mietin Vilin allergiakohtauksia. Kala-allergian leimahtaminen täyteen kukoistukseensa tapahtui sen elokuisen viikon jälkeen, jolloin Vili sai samaa kalaa joka päivä. Runsaasti. Sama juttu tapahtui kananmuna-allergian kanssa: Vili sai joulun ja uudenvuoden välisellä ajalla päivittäin keitettyjä munia syödäkseen, jopa useamman päivässä. Sitten räjähti kutina valloilleen.
Tuossa rotaatiodieetissä on kyllä ideaa. Siinä ei kyllästetä koiraa millään ruoka-aineella, vaan kohta jo annetaan jotain muuta ja taas vaihtuu. Luonnonmukaista siedätyshoitoa, kenties?
Ehkä Vilin yliherkkyydet olisivat pysyneet vaimeina, jos ei olisi tapahtunut näitä "täyteen pumppaamisia"?

Toki kaikki allergiatietouteni on ihmisten allergioista peräisin, mutta oletan, että niissä on paljon yhtäläisyyksiä. Unohtaa ei pidä myöskään ristiallergioita. Niistä löytyy yllättäviä yhdistelmiä. Esim. kuopukseni, joka on huonepölypunkille allerginen, sai vakavan allergiareaktion syödessään mereneläviä. Jälkeenpäin selvisi, että nämä kaksi ristiallergisoivat keskenään, joskin se on hyvin harvinaista. Onkin täytynyt olla siitä lähtien tarkkana kalaruokia syödessä, että ne eivät ole maustettu katkaravuilla tms.
Suomenkielisiltä nettisivuilta en ole läytänyt vielä ainuttakaan "kaikenkattavaa" tietoutta aiheesta.

Allergia
Allergialiitto

Ei kommentteja: