Sivut

maanantai 14. toukokuuta 2012

Kodittomia


Jostain ihmeen syystä tuli tarve kirjoittaa kodittomista koirista. Mistä lie pulpahtanut tämäkin ajatus pinnalle. Poimin tähän muutaman yhdistyksen, jotka vapaaehtoisvoimin tekevät arvokasta työtä hädänalaisten eläinten hyväksi. Perinpohjin en pengo näitten onnettomien eläinten kohtaloita, koska itse en halua ahdistua niistä enkä aiheuttaa sellaisia tuntemuksia muillekaan, halutessaan niitä kyllä löytää netistä, toiset ihmiset ovat kyllin vahvoja kestämään niiden aiheuttaman tunnekuohun, minä taas en.

Jokaisella näillä yhdistyksillä on kattavat nettisivut, paljon asiallista tietoa ja kaikista näkyy rakkaus eläimeen, sen yhden tietyn koiran tai kissan pelastaminen elämälle. Kukaan ei voi pelastaa kaikkia maailman hätää kärsiviä, ei ihmisiä eikä eläimiä, mutta jo yhdenkin pelastaminen on tuikiarvokas asia juuri sille yhdelle.

Oitis tulikin mieleeni tarina, jonka jo kauan sitten olen kuullut ja jonka alkuperästä en ole selvillä:

- Vanhan tarinan mukaan mies näki pienen lapsen puuhaavan jotain rannalla. Hän kiinnostui ja lähti katsomaan, mitä oli tekeillä. Lähempää hän näki, kuinka lapsi kantoi simpukoita mereen hiekkarannan niistä nopeasti kuivuvista lätäköistä, joita laskuvesi oli jättänyt jälkeensä. Lapsi ei häiriintynyt siitä, että mies katseli hänen kiireistä toimintaansa. 


Lopulta mies kysyi: "Mitä sinä yrität tehdä?" "Minä pelastan simpukoita", lapsi vastasi. Mies jatkoi: "Ymmärrätkö sinä, että ranta on kilometrien mittainen. Näitä simpukoita on lähes loputtomasti. Et sinä voi niitä pelastaa". "En tietenkään kaikkia", sanoin käsiään katsoen ja jatkoi: "Mutta ainakin vielä tämän yhden minä voin pelastaa." 

Tässä sitten muutamia yhdistyksiä omine esittelyineen, otsikot toimivat linkkeinä:

Kodittomien koirien ystävät ry
Yhdistys on vuonna 2007 perustettu eläinsuojeluyhdistys. Se toimii Romaniassa Mustanmeren köyhällä rannikolla yhteistyössä Save the Dogs -järjestön kanssa.
Yhdistyksen tavoitteena on työskennellä Romanian kulkukoira- ja muiden eläinsuojeluongelmien ratkaisemiseksi kestävällä ja eettisellä koko yhteisön etua ajavalla tavalla, ja auttaa Romaniaa huolehtimaan jonakin päivänä omatoimisesti eläimistään. Tavoite on haasteellinen, sillä Romania on maa, jossa ei vielä tunneta lemmikki- tai eläinsuojelukulttuuria.
Yhdistyksen toiminta perustuu ennaltaehkäisevään eläinsuojelutyöhön, kuten koirien ja kissojen sterilointeihin, ihmisten valistamiseen sekä lainsäädäntötyöhön. Jokapäiväisen avun piiriin kuuluvat omistetut ja omistamattomat koirat, kissat, hevoset ja aasit, mutta myös köyhät ihmiset sekä kohdistetusti vammaiset lapset.

Kodittomat Espanjan Koirat ry
Yhdistys on perustettu kodittomien koirien auttamiseksi. Espanjassa toimintamme keskittyy Aurinkorannikon alueelle, missä hylättyjä ja kodittomia koiria on tuhansia.
Tavoitteemme on auttaa koiria ja löytää kodittomille koirille uusia pysyviä koteja myös Suomesta. Mahdollisuuksien mukaan autamme myös paikallisia yhdistyksiä, kroonisesta varojen puutteesta kärsiviä koiratarhoja lahjoituksin. Haluamme tiedottaa ja valistaa ihmisiä koirien tilanteesta ja osaltamme näin edistää eläinten hyvinvointia.

Rekku Rescue ry
Yhdistys toimii kodittomien eläinten auttamiseksi Suomessa ja Virossa ja on perustettu vuonna 2002.
Haluamme tukea eläinsuojelun edistämistä sekä Suomessa että Virossa etsimällä koteja kodittomille eläimille sekä tekemällä yhteistyötä eri eläinsuojeluyhdistysten ja viranomaisten kanssa.
Teemme edelleen alueellista eläinsuojelutyötä apua tarvitsevien eläinten auttamiseksi sekä avustustyötä yhteistyössä virolaisten löytöeläintahojen kanssa. Autamme ja tuemme hallituksen erillisillä päätöksillä yksityisiä eläinten omistajia eläinten pitoon ja hoitoon liittyvissä ongelmissa.
Tavoitteenamme on myös edelleen lisätä tietoa eläinten hyvästä kohtelusta sekä vähentää kodittomien eläinten määrää tiedottamalla mm. steriloinneista ja neuvomalla eläinten käytösongelmissa. Yksi päätavoitteistamme on edelleen steriloida ja kastroida mahdollisimman moni kauttamme kodin saava eläin.

Elämä Koirille ry
Yhdistys on uusi vuonna 2010 rekisteröity yhdistys, jonka tavoite on Venäjän kodittomien koirien auttaminen. Valitettavasti kodittomien eläinten tilanne Venäjällä on hankala ja monimutkainen. On vaikeaa löytää kotia tai edes paikkaa tarhalla jokaiselle eläimelle. Yhdistyksemme toivoo, että yhdessä voimme vaikuttaa kodittomien koirien määrän vähenemiseen ja antaa mahdollisuuden tuntea ihmisen rakkautta, hyväilyä ja huolenpitoa.
Emme rajoita apuamme vain määrätylle alueelle Venäjällä. Kaikki kodittomat eläimet tarvitsevat ja ansaitsevat yhtälailla apuamme. Pääasiassa kuitenkin avustamme kodittomia koiria Pietarista ja Pietarin alueelta.
Viemme koirille lahjoituksia, mikäli mahdollista huolehdimme rokotuksista, lääkkeistä ja muista tärkeistä tarvikkeista. Kuitenkin paras apu koiralle on aito lämmin koti, missä koira on turvassa ja saa hyvää hoitoa.

Pelastetaan Koirat ry 
Yhdistys toimii hylättyjen ja kodittomien eläinten hyväksi niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Pelastetaan Koirat ry:n toimintaideologiaan on aina kuulunut ajatus auttaa siellä missä apua eniten tarvitaan, siellä missä eläinten hätä on suurinta ja missä konkreettinen avun tarve on todellista. Tästä syystä yhdistys on jo kymmenen vuoden ajan keskittänyt voimavaransa Viroon sekä vuoden 2011 alusta Romaniaan.

Viipurin Koirat ry
Viipurin Koirat ry:n on perustanut joukko suomalaisia eläinten ystäviä vuonna 2006. Yhdistyksemme toimii vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusvaroin Viipurin löytökoirien hyväksi. Viipurin Koirat ry avustaa kahta Viipurissa sijaitsevaa koiratarhaa parantamalla koirien elinoloja. Hankimme ja toimitamme koirille ruokaa, lääkkeitä ja autamme rakentamaan koirille suojia ja turvallisia aitauksia. Tärkeä osa avustustyöstä on myös etsiä Viipurin kodittomille koirille pysyviä koteja Suomesta.Betsi - Elämä Koirille ry:n kautta pelastettu
Eri syistä kodittomia eläimiä löytyy tietysti myös Suomesta sekä muualta Euroopasta. Kuten Suomi, useimmat Euroopan maat osaavat hoitaa eläinsuojelunsa melko kunniakkaasti ja kodittomien eläinten välitys hoituu omassa maassa luontevasti.

Hesy
Löytökoirajärjestöt Suomessa ja ulkomailla

Tilanne on aivan toinen monessa muussa maassa, esimerkiksi juuri näissä kohdemaissa, johon on perustettu yhdistyksiä. Eläinsuojelusta ei ehkä ole edes lakia olemassa eikä useimmilla ihmisillä ole mitään kunnioitusta eläintä kohtaan. Kulkukoirien pelastamista ja yleistä eläinsuojelutyötä näissä maissa tekevät useat yhdistykset eri maista, ei suinkaan vain suomalaiset.


Erityisesti olen ihaillut Brigitte Bardotin uhrautuvaa eläinsuojelutyötä. Hän, kuuluisa BB, aikansa seksisymboli, hylkäsi uransa jo 39 vuotiaana ja on siitä lähtien elänyt eläinsuojelun hyväksi. Nyt hän on jo lähes 80 vuotias, toivottavasti hänen perustamansa säätiö saa tulevaisuudessakin tuloksia aikaiseksi.

Fondation Brigitte Bardot

Olen nuorena asunut joitakin vuosia Välimeren läheisyydessä ja ainakin silloin siellä oli surkea asenne eläimiin. Oli sydäntäsärkevää nähdä omasta ikkunasta poikien pallottelevan pienellä koiranpennulla tai naulaavan tervapääskyn siivestään seinään ja heittävän siihen tikkaa. Tai koiranpentu naru kaulassa hylättynä, kasvaessaan siihen naruun tukehtuvana...
Kun yritin puuttua asioihin, joita näin, aikuiset, sivusta seuraavat ihmiset, vain nauroivat minulle. Kukaan ei puuttunut mihinkään lasten tekemiin eläinrääkkäystilanteisiin.
En ole niiden aikojen jälkeen halunnut koskaan matkustaa maahan, jossa joutuisin näkemään vastaavaa.
Minusta ei ikinä olisi voinut tulla esim. eläinsuojeluaktivistia tai eläinlääkäriä, ei edes pieneläinhoitajaa. En kestäisi nähdä niin paljon kärsimystä. Kunnioitan valtavasti kaikkia aktiivisesti eläinsuojelutyötä tekeviä ihmisiä, oli se sitten katukoirien pelastamista tai mitä tahansa muuta.


On vain kaksi tapaa elää. Kuin  mikään ei olisi ihme. Tai kuin kaikki olisi.  
- Albert Einstein2 kommenttia:

Marja-Leena kirjoitti...

Näinhän se on, että jokaisella pienelläkin hyvällä teolla on merkitystä. Se tosissaan on merkillistä miten välinpitämättömästi Etelä-Euroopan maissa monet ihmiset suhtautuvat kissoihin, koiriin ja muihin lemmikkieläimiin. Olen kyllä varma, että Suomestakin löytyy melkomoinen määrä pelastettavia kotieläimiä. Ainakin kissoja hylätään joka kesän jälkeen. Sekin on uskomatonta.

Liftari kirjoitti...

Tuo tarinasi loppuosa sai palan kurkkuun, raivon nousemaan ja lopuksi sydämen särkemään. Olemme samiksia siinä, että en minäkään kestäisi jatkuvasti katsoa eläinten kärsimystä. Ja niin olen tyytynyt siihen, että pienestä purosta, kun niitä on m onta, kasvaa iso joki. Eli kun itse toimin eläimen parhaaksi ja rakkaudella, se voi olla esimerkki jollekin joka alkaa toimia samoin. Essillä on rakastava koti, Ja kaikilla muillakin tutuillani joilla koira tai mikä eläin tahansa on samoin. Pitäisi olla onnellinen siitä ja olenkin. Mutta silti särkee sydäntä tuo ihmisessä asuva pahuus .
Hienoa, että Betsy on saanut hyvän kodin. Syvä kunnioitukseni kaikille eläinsuojelutyötä tekeville.
Ja BB, lienee oivaltanut elämän syvempää tarkoituta ja käyttää vaurauttaan vähäosaisimpien hyväksi. Minusta on hienoa, että jonkin asian keulakuvana on joku kenet suuri maailma tuntee. Ei ole tärkeää omistaa hienoja autoja, jalokiviä tai kymmentä taloa. Tärkeää on juuri tuo mitä hän tekee. Kohteita kyllä maailmasa riittää.
Kiitos HooPee tästä bloggauksesta.