Sivut

lauantai 29. toukokuuta 2010

Allergiaa, atopiaa, utopiaa...

Atopia tarkoittaa perinnöllistä taipumusta herkistyä tavallisille elinympäristössä oleville allergeeneille.

Allergia vai yliherkkyys?

Termit allergia ja yliherkkyys eivät ole toistensa synonyymejä. Yliherkkyys kattaa laajan joukon erilaisia immunologisella mekanismilla välittyviä haitallisia reaktioita, kun taas varsinainen allergia tarkoittaa vain IgE-välitteisiä reaktioita. (IgE = immunoglobuliini E)

Allergian ja yliherkkyyden raja on usein epäselvä. Ruuan aiheuttama yliherkkyys on ruoka-allergiaa, jos se on spesifinen, tietyn aineen aiheuttama, immunologisien mekanismien välityksellä syntynyt reaktio.
Ruokayliherkkyyden eli intoleranssin syynä sen sijaan voi olla ruuan sisältämä histamiini tai muu biogeeninen amiini, joka aiheuttaa yliherkkyysoireita.

Allerginen reaktio on epätarkoituksenmukainen immunologinen reaktio. Silloin immuunijärjestelmä ylireagoi ja elimistössä syntyy allerginen tulehdusreaktio.
Allergisessa reaktiossa vapautuu vasta-aineita ja niiden reagoidessa allergeenin kanssa vapautuu histamiinia, joka saa aikaan allergian oireet: ihon kutinaa, punoitusta, ihottumia ja ruoansulatuskanavan oireita. Ruoka-allergiassa allergeeneinä toimivat tavallisesti ruuan sisältämät proteiinit tai eräät muut aineet.
Vaikeissa tapauksissa allergia voi aiheuttaa hengenvaarallisen anafylaktisen shokin, joka vaatii välitöntä lääkärihoitoa.

Oikein toimiessaan immuunijärjestelmä tuhoaa valkosolujen vasta-aineiden avulla elimistöön tunkeutuneet taudinaiheuttajat. Immuunijärjestelmä myös muistaa torjutut taudinaiheuttajat, jotta sama sairaus ei iskisi uudestaan (esim. ihmisillä vesirokko). Rokotteet perustuvat myös solumuistiin.

Biogeeniset amiinit
Niitä ovat mm. histamiini, tyramiini, tryptamiini, serotoniini ja fenyylietyyliamiini. Ne eivät ole normaalisti mitenkään haitallisia aineita, osa ihmisistä ja eläimistä voi kuitenkin olla jollekin amiinille yliherkkä.

Runsaasti eri amiineja sisältäviä ruoka-aineita


Tyramiinia: säilötyt sillit, hiivauute. makrilli, aromaattiset juustot, kananmaksa, salami, naudanmaksa, pepperoni, soijakastike, tofu, avokado, hapankaali, banaani, vadelma, viini, olut, kaalirapi, punaiset luumut

Histamiinia: anjovis, makrillifileet, aromaattiset juustot, hiivauute, salami, pinaatti, hapankaali, sardellit, tomaatit, viini, tonnikala

Tryptamiinia: pepperoni, kinkku, salami, banaani, tomaatti

Serotoniinia eli ns ”mielalahormonia”: ananas, avokado, banaani, viikuna, tomaatti, pekaanipähkinä, luumu, suklaa ja saksanpähkinä

Fenyylietyyliamiinia eli ns. ”rakkaushormonia”: sardellit, matjesilli, salami, suklaa, emmentaali- ja cheddarjuustot

Histamiini on lämmölle stabiili aine. Se kestää kuumentamista ja sterilisoimista ja sen takia sitä voi esiintyä myös säilykepurkkiruuissa.

Ei kommentteja: