Sivut

tiistai 7. syyskuuta 2010

Uusi alku taas kerran

Nyt on pakko nostaa taas purjeet ja lähteä uuteen suuntaan. Turha tässä on murehtia, kuinka tyhmä taas olenkaan ollut, ei se miksikään siitä murehtimisesta muutu. Ehkä kaikki kokemus on kuitenkin tarpeellista, oppiihan kaikesta jotakin, joten ihan turhaan ei tätäkään polkua tallata.
Se aikaisempi "neuvonantaja" saa nyt jäädä unholaan. Hänen puoleensa minun tuli kääntyä uudestaan vasta, kun Vili pärjää ilman kortisonia. Toisaalta, ei hän mikään oppinut neuvonantaja ollutkaan, kokenut kylläkin.
Uutta tuulta purjeisiin lähdetään hakemaan nyt muualta. Toivotaan, että jonkinmoista apua löytyy ja ennenkaikkea tarvitsen taas uuden potkun takalistoon, että jaksan jatkaa. Ajatukseni ovat yhtenä sekamelskana tuolla nupissa, ihan kuin kaikki mapit olisi vedetty lattialle...




Tassut 23.8.2010

Vili on jättänyt tassunsa rauhaan (uskallankohan tätä tähän edes kirjoittaa). En huuhtele niitä nyt mitenkään säännöllisesti. Yritän saada niistä uuden kuvan huomenna. Tilanne tuntuu olevan nyt jonkin tasoisessa hallinnassa.

Kortisonia on saanut nyt seuraavasti:



Jos nyt jonkin aikaa annosteluna 'joka toinen päivä' olisi riittävä, niin ihan hyvä niin.

Jostain syystä epäilen vehnän osuutta tähän Vilin allergisuuden yhtäkkiseen aktivoitumiseen. Voisiko se olla ennemminkin nauta?

NEU sisältää sianliha, naudan maha, elimiä (kurkun lukko, kieltä, maksaa, munuaista) kananmuna, riisi, ohra, porkkana, herne, nokkonen, valkosipuli, AB piimä, mutta tämä NEUP, jota Vili nyt syö, on "perunapohjainen NEU ilman nautaa, kananmunaa ja ohraa".
Hevosdieetti on vielä tulevaisuuden yksi vaihtoehto. Ehkä.

Jostain (lattialle vedetystä mapista) bongasin sellaisenkin tiedon, että viljoille allergiselle koiralle ei suositella annettavaksi viljoilla ruokittua possua eikä kanaa. Päinvastoin olisin luullut, että nehän nyt ovatkin erityisen terveellisiä, kun ovat laadukasta rehua saaneet.

Samalla tuli taas mieleeni, että kalalle ja kananmunalle allerginen koira voisi olla myös kanalle allerginen tällä samalla periaatteella. Jos kanoille syötetään kalarehua, niin voiko se kala jotenkin vaikuttaa sitten vielä kananmunassa ja kananlihassa? Kommentissa minulle kyllä selitettiin, että ei kana kalaksi muutu, vaikka kalarehua söisikin, mutta mutta...

7 kommenttia:

Liftari kirjoitti...

Heips taasen...eli täällä sitä vaan oleillaan.
Heitäpäs kehiin tuo turkkivitamiini eli biotiini. Sitä ajattelin itsekin ruveta antamaan, kun Essin turkki on myös sen näköinen että tarttis joatin. Pellavaäljy olisi myös hyvä vaihtoehto ja sitäkin ajattelin kokeilla. Kyllä niitä apuja löytyy, mutta kaivamista se taas vaatii.
Minä jättäisin Vililtä pois naudan, ihan kokeilumielessä. Se on myös yksi listan kärkisijoilla oleva allergisoija. Kaikkea muutakin hyvää lihaa on, ei sen välttämättä tarvitse olla nautaa.
Olen törmännyt myös yrttikapseleihin mutten ole niitä vielä tohtinut ottaa käyttöön ja tuskin otan ennen kuin olen ne yrtit niistä verrannut Essin testilistaan. Tärkeintähän se olisi tukea kroppaa kaikin tavoin, jotta kortisonin vaikutus, se haitallinen puoli, olisi mahdollisimman pieni. Ja asetankin toivoni siihen, että kropan vahvistuessa myös allergisuus vähenee. Allergisuus saattaa vähetä iänkin myötä, kuten itsellenikin on käynyt. Elän toivossa.
Essi on pirteä ja leikkisä. Syyskuun lopussa vähennän kortisonin määrää joka kolmanteen päivään ja toivon ihan vietävästi, että se onnistuu.
Kyllä me tästä allergiasuosta vielä noustaan. Sinä, minä ,Vili ja Essi. Sellaista tietoa ei olekaan jota emme löytäisi, jompikumpi meistä. Ja on erinomaisen hyvä asia, että netin kautta saamme jaettua näitä tiedon murusia. Ja kun asumme vielä samassa kaupungissakin (päättelin tuosta tältpuoltjokke) niin saadaan toisillemme vielä nekin tiedot, että mistä mitäkin valmistetta sitten saa.
Tässä ollaan vähän kuin muskettisoturit allergiapahista vastaan. Usko on vakaa, että se pahis vielä selätetään.
On ihan totta, että turha murehtia, kun se ei ainakaan asiaa paranna. Koirakin vain hermostuu, miksi äippä on niin kireä ja murheinen. Ja siinä se onkin sitten kierteenpoikanen valmis. Essi on niin herkkä vaistoamaan mielialani, lukee ajatuksiani. Essi on minulle rakas, niinkuin Vili sinulle. Kyllä tämä tästä.
Yritän hakea sen linkin niihin yrttikapseleihin.

Tiia kirjoitti...

Mä muistelisin vähän niin, että nauta tulee koirilla helpommin läpi juur sen takia, kun ravinto on voimakkaampaa ts. laadukkaampaa(?) kuin esim. sioilla.

No, vehnä ei ainakaan hevosten normaaliruokintaan kuulu (paitsi leseenä, mutta sitäkään ei vissiin enää oikeen suositella syötettävän).

Voikohan muuten koiralla olla keliakia tmv...?

Jutta kirjoitti...

Hei!
Löysin bloginne sattumalta ja luin kaikki tekstit. Alusta asti vaikutitte tutuilta, nähtävästi olen tiibetinspanieli ry:n foorumilla viestejäsi lukenut. Pakko sanoa, että viesteistäsi näkee kuinka jaksat tehdä kaikkesi rakkaan hurtan eteen. Itse en valitettavasti osaa auttaa, minulla ei ole omakohtaista kokemusta esimerkiksi allergisista koirista. Jään seuraamaan blogianne. Toivottavasti löydät uuden "neuvonantajan" ja Vili paranisi, toivon sitä todella!

Hanne kirjoitti...

Maija,
mietin juuri, millaista elämä olisikaan ilman tätä koirien allergiaa? Osaisimmeko arvostaa sitä ilman tätä kokemusta? Emme varmaan, pitäisimme sitä itsestäänselvyytenä.
Vili saa Nutrolin Ravintoöljyä jo huhtikuusta lähtien, se on pehmentänyt Vilin tassujen anturat ja karvakin kiiltää, mutta niitä karvoja on nykyään harvemmassa...
Mitäs me muskottisoturit, miten se menikään, kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta tai jotain sinne päin.

Tiia,
olen saanut sen käsityksen, että koiran vilja-allergia on nimenomaan sitä keliakiaa, ainoastaan gluteenitonta viljaa saisi antaa. Tiedä sitten, pitääkö paikkansa, niin moni seikka on pelkkää arvailua.

Jutta,
muistan hyvin Totti-koirasi sieltä tiibetinspanielifoorumilta, Totilla oli kauniit valjaat ja kyselin sinulta niistä, mitä merkkiä ovat.
Saat olla onnellinen, että Totti on terve koira ja sen verran, mitä sukutauluja katselin, niin yhteisiä esi-isiäkään ei Totilla ja Vilillä näytä olevan, joten ei ainakaan mitään sukurasitustakaan tarvitse pelätä.

Jutta kirjoitti...

Aivan, sinä oletkin se joka kyseli niistä valjaista!

En pelkäisikään "sukurasitusta", itselläni on aina ollut sellainen mielikuva, että kaikki allergiat yms on koirakohtaisia. Tiedä sitten onko totta.

Voin kuvitella kuinka vaikeaa noinkin allergisen koiran kanssa on, saa varoa koko ajan mitä sille koiralle tarjoaa. Tsemppiä!

Liftari kirjoitti...

http://www.betterchoice.fi/kauppa.php?cat=2

Löysin kuin löysinkin tuon linkin josta puhuin. Kyseessä on Charmaid yrttikapselit. Tuoteseloste kuulostaa hyvältä, en ole vielä kokeillut, mutta jossain mutkassa aion kyllä. Pitää vain selvittää tuo tuoteseloste ensin. Jos sitä ei mistään löydy, täytyy varmaan tilata purkki tuurilla. Onneksi voin sen sitten antaa tyttären koirille eteenpäin jos Essille ei käy.
Tällä sivustolla löytyy muutakin mielenkiintoista tuotetta.Pitänee soitella nää kaupungin liikkeet josko niitä joku myis ettei tarvii tilata. Siinähän sen näkis sitten samalla tuoteselosteen.
Tuosta gluteenittomasta sen verran, että kysehän on viljan gluteenista eli valkuaisaineen aiheuttamasta ongelmasta. Sitä ei pidä sekoittaa vilja-allergiaan, joka on eri asia kuin keliakia. Itselläni on keliakia, mikään vilja ei käy paitsi kaura ja sekin vähissä määrin. En usko siis, että on koirilla samasta kyse, pikemminkin vilja-allergiasta. Essi ei siedä ohraa eikä ruista, mutta kaura käy hyvin eikä vehnästäkään tule mitään. Allergioissa tietysti syytä on vielä katsoa nämä ristikkäisvaikutukset eli jotkut aineet provosoivat toisiaan. Monimutkaista. Ei käy elämä tylsäksi.
Jos Vili reagoi vehnään, sitä ei kannata käyttää. En käyttäisi vaikka ei reaktiota tulisikaan juuri näiden ristikkäisvaikutusten vuoksi. Vehnä on muutenkin havaittu herkäksi provosoimaan , siksi se on niin monesta raksusta poistettu. Kun valmiita raksuja ostelee kannattaa ottaa huomioon myös varastopunkki, jolle niin monet ovat allergisia. Silloin ei voi käyttää mitään raksuja, ei näkkileipää. Itse pesen riisin esimerkiksi aina ennen keittämistä. Essi on allerginen varastopunkille. Ja se on kyllä tullut todetuksi. Peseminen auttaa asiaa, pölyt ja mahdolliset punkit huuhtoutuvat pois. Vesi on aina ihan harmaata, että pikkasen ellottaa. Tulee pestyä omatkin riisit.
Allergisen koiran kanssa saa olla muutenkin tarkka. Ihmiset tykkää niin antaa jotain makupalaa eivätkä tahdo ymmärtää asiaa. Aina saa kieltää, selittää, karjuakin välillä. "Mää ihan pienen palan vaan....". Eivät ymmärrä, että se ihan pieni pala vaan laukaisee allergian päälle seuraavaksi kuukaudeksi ja taas taistellaan, tehdään töitä hartiavoimin kutinoitten keskellä. Murrghh!!!
Mutta kyllä tää tästä, muskottisoturivoimin ja toisten blogeista kalastelluilla tiedon hippusilla.

Hanne kirjoitti...

Maija,
kiitos linkistä, en löytänyt sieltä mitään tuoteselostetta, jossa olisi tarkkaan kerrottu ne yrtit. Googletin saksankielellä, mutta sieltä ei noita tuotteita löytynyt näin äkkiä haettuina lainkaan. Sen sijaan löysin tämän monikielisen sivun, jota olen joskus vähän tutkinutkin, mutta en sen enempää sisäistänyt:
http://www.petherbs.co.uk/index.html

Noista vehnäallergian ja keliakian eroista olen tietoinen (jälkikasvussani on keliaakikkoja), mutta koirien kohdalla tuntuu liikkuvan monenlaista tietoa eli kukaan ei kai tiedä oikeasti mitään. Ehkä myös koirat potevat jompaa kumpaa kuten ihmisetkin?
Varastopunkki on edelleen itselleni kysymysmerkki. Nappuloissa sitä on, mutta onko sitä kaikessa kuivassa elintarvikkeessa automaattisesti vai vasta pitkän varastoinnin seurauksena?
Voivoi, näitä epäselviä kysymyksiä kyllä riittää ja niin myös monenkirjavia vastauksia...