Sivut

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Keskiviikon kimaraTästä se kesä alkaa, keväästä. Koivut ovat saamassa lehtensä ja luonto herää eloon kiireellä, vauhdikkaasti. Ajattelin kirjoittaa juttukimaran, eli kaikkea pientä eri aiheista.

Eilen satuin näkemään erään kokkiohjelman, jossa harrastelijat kilpailevat viikon ajan kokkauksillaan. Eräs kandidaatti oli valmistanut pangasiusfilettä. Tuomarina toimiva Michelin-tähtikokki antoi merkillisen kommentin siitä kalasta ja se sai aikaan keskustelua Facebookin sivuilla. Sieltä löysin seuraavat linkit:

Don't Eat this fish

Onneksi löytyivät, en tiennytkään, mitä moskaa se on, onnekseni en ole ikinä syönyt sitä kalaa, mutta Vili on. Ja paljon. Tämä koko blogi alkaa kertomuksella Vilin ensimmäisen allergian ilmestymisestä. Silloin Prismassa oli tarjouksella, erittäin edullisesti, pangasius-pakastekalaa, taisi maksaa 0,99 euroa paketti. Isäntä hullaantui niihin ja osti pakastimen täyteen. Kantoi selkärepullisen sitä kalaa kotiin. Hän ja Vili söivät ainakin viikon joka päivä pangasiusta, olivat molemmat aivan hulluina siihen. Sitten seuraavaksi teinkin johtopäätöksen, että Vili on kalalle allerginen, kun oli kalunnut käpälänsä lähes verille. Sehän on nyttemmin osoittautunut erheeksi, tänään Vili voi syödä kalaa mielinmäärin. Meillä ei kuitenkaan ole sen jälkeen edes isäntä syönyt pangasiusta, onneksi. Ei ole ollut tarjouksessa...

* Nyt tulee vääjäämättä mieleen, että alkoiko Vilin kutinat pangasius-kalan antibiooteista, hormooneista, saastuneisuudesta? Villi ajatus, mutta jotenkin mahdollinen.

*******

Vili ja pieni ystävä

Jokainen koiranomistaja tietää, että koiran rabies-rokotukset ovat voimassa joko 2 tai 3 vuotta. Sopivassa tilanteessa tiedustelin asiaa eläinlääkäriltä, että mikä ero niillä on, onko toinen parempi kuin toinen. Ei ole.

RABDOMUN® vet 2v
RABISIN® 2v
NOBIVAC RABIES VET® 3v

Se lääkefirma, jonka rokote on voimassa 3 vuotta, on suorittanut tutkimuksia rokotteensa vaikutuksesta, teettänyt laboratoriossa selvitystä rokotettujen koirien immuniteetin kestosta ja siten näyttänyt toteen, että rokotteen vaikutus riittää 3 vuodeksi.
Ne lääkefirmat, jotka eivät ole uhranneet rahaa näihin tutkimuksiin, eivät ole saaneet oikeutta mainostaa rokotettaan pitempiaikaisena kuin 2 vuotta. Rokotteet ovat kuitenkin samaa alkuperää, niissä ei ole eroja.
Nyt ihmettelen taas, että miksi eläinlääkärit suosivat tuota 2 vuotta voimassa olevaa rokotetta? No tietenkin, taas kerran rahan valta jyllää, on eläinlääkärille tuottoisampaa rokottaa koira joka toinen vuosi kuin joka kolmas, selvähän se. Sivuseikka, että koira periaatteessa saa turhan usein rokotuksia.

*******Plarasin jokin aika sitten Vilin papereita ja tulipa ensi kertaa luettua "Liite kauppasopimukseen".

"Tiibetinspanielilla esiintyviä vikoja ja sairauksia:
7. Selkäviat
Matalaraajaisilla roduilla, myös tiibetinspanielilla, rakenne on kondrodystrofinen, jalostuksella aikaan saatu virheellinen rustorakenne. Kondrodystofisilla roduilla selkänikamien välilevyt voivat rappeutua hyvin nuorena ja rappeutuneista välilevyistä suurin osa myös kalkkeutua. Kondrodystrofia altistaa selkärangan välilevyt vaurioille ja välilevyn paikoiltaan menosta seuraa ns. mäyräkoirahalvaus. Välilevytyrän oireet vaihtelevat vaurion sijainnin ja asteen mukaan lievistä kipuoireista täydelliseen takaraajojen halvaantumiseen. Vaurion vakavuudesta ja hoidosta riippuu kuinka koira toipuu."
Siis jalostuksella aikaansaatu! Argh!

*******


Oi aikoja, oi tapoja! Joskus ovat asiat olleet näinkin päin. Nykyään täysin toisin päin. Leike on kuulemma Tuomas Kyrön uusimmasta kirjasta.

*******

Sain tyttäreltäni lahjaksi hänen virkkaamansa, superkauniin ja ahkerasti kukkivan saintpaulian, ihanan helppohoitoisen kukkasen.

Vilin peitto edistyy hitaasti, mutta varmasti. Tunti kuluu yhden neliön kutomiseen. Kuvassa värit ovat taas kummallisen vääristyneet, ruskea näkyy sinertävänä, mistä lie johtuu, ihan päivänvalossa ilman salamaa otettu, kuten viimeksikin.Aidot värit, onnistuipa se sittenkin...

*******

Lopuksi kunnon haukku.

" Ei ihme, ettemme aina osaa elää toistemme kanssa, koska kuulemme puolet siitä, mitä meille sanotaan, ymmärrämme kuulemastamme vain puolet, uskomme puolet ymmärtämästämme ja siitäkin muistamme vain puolet."
(Perheen vuosi -94)

6 kommenttia:

Marja-Leena kirjoitti...

Onneksi en eläissäni ole maistanut pangasiuksia. Eikä kukaan perheenjäsen:) En tiennytkään, että tipsuilla on samaan vikaa kuin mäyriksillä tuon selkänsä kanssa. Kait kaikilla pitkärunkoisilla koirilla voi olla. Ja jalostuksellahan sitä runkoa on pitkitetty. Aivan MIELETTÖMÄN hieno tuo sinun paavalinkukkasi. Todella mahtava. Täytyypä verestää virkkaustaitoja. Luulenpa, etten tuohon yllä. Ja Vili se on saamassa hienon peiton. Tuohon minun kärsivällisyyteni ei enää riittäisi, kun Ossi pistelee suuhunsa kaikki minkä sille antaa "omaksi". Matot ovat suurin työ mitä jaksan sille paukuttaa. Metrin palttinaa kutoo alle kahdessa tunnissa. Sen nyt jaksan uhrata Ossin käsityöhön. Terveisiä Turkuun!! M-L ja Ossi

Myrsky kirjoitti...

On se hianoo, Vili, että säkin osaat kunnolla haukkua. Sä oot koira mun makuuni. Äippä käski sanoon, että samoilla linjoilla noista rokotuksista ja muista. Raha ratkaisee...

Marja-Leena kirjoitti...

Vielä tuosta rabies-rokotteesta. Jos nyt oikein muistan, niin ainaskin suositus on metsästäville koirille kerran vuoteen. No tuolta luonnosta sen kyllä voi saadakin. Kai se kuitenkin on aika hyvin onnistuttu poistamaan Suomesta. No en mene vannomaan mutta yritystä on ainakin ollut....

Hanne kirjoitti...

Minäpä luulen, että Vili ei tule peitostaan paljon piittaamaan, ei ole sen sorttinen koira. Mutta ei se sitä rikokaan. Vili ei ole pentuajan jälkeen tehnyt mitään pahojaan. Olenkin saanut sen käsityksen, että mäyrikset ovat kaikki vähän ahneita syömään sopimattomia ja ottamaan lelutkin hengiltä...
En ole päässyt koskaan kangaspuille, mieli on tehnyt, mutta tilaisuus puuttunut. Vaan ehkä vielä joskus?
Niin se onkin, että metsästyskoirille ja muille rabiesvaarassa oleville rokote täytyy antaa joka vuosi, tavallisille koirille sitten 2-3 vuoden välein. Luin juuri jostain, että tilanne Suomessa on hyvä eikä kaupungissa asuvia pikkukoiria tarvitsisi enää välttämättä rokottaa perusrokotusten jälkeen raivotautia vastaan. On muuten kauhea tauti tuo vesikauhu.

Tiia kirjoitti...

Onko kennelyskää vastaan rokotus?

Hanne kirjoitti...

On olemassa, tietääkseni se annetaan yleensä siinä nelosrokotteessa.
http://www.lansirannikonelainklinikka.net/html/rokotukset.htm