Sivut

keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Oliko se Ivomec?

Mieleeni muistui juuri, että Vilin kasvattajan kertoman mukaan (kysyessäni madotuksista ostotilanteessa) Vili oli saanut jo ennen luovutusikää loiskarkotteet injektiona, muistaakseni se oli Ivomec nimeltään.
Ivomec- pistos on laajakirjoinen "matolääke"...?

Ensimmäisellä rokotuskerrallamme eläinlääkärikin sen varmisti, että Vili oli madotettu jollain injektiolla. Vili oli jo pikkupentuna käynyt kasvattajan kanssa samalla eläinlääkärillä, missä me myöhemmin ollaan vierailtu. Täytyy vielä varmistaa tuo nimi siltä eläinlääkäriltä. Ties vaikka ei suostu sitä enää kertomaan.

Nyt luin, että Ivomec ei ole edes koirille hyväksytty lääke, eikä sitä saa missään tapauksessa antaa collie-sukuisille koirille! Kuulemma monet eläinlääkärit eivät suostu edes antamaan tuota lääkettä millekään koiralle, eikä varsinkaan pikkupennuille.
Vilillä oli jo lapsuudenkodissaan jotain allergista ilmentymää takatassujen arpien perusteella. Oliko se tämä loishäätö, joka oli sen aikaansaanut? Oliko kasvattaja niin laiskansorttinen, ettei viitsinyt madottaa koiranpentujaan perinteisellä tavalla?

#¤!§&%!!!

4 kommenttia:

Jagster kirjoitti...

Ivermektiiniä käytetään maailmalla aika paljon myös sisäloisten häätöön, olkoonkin, että pääkäyttö on ulkoloisissa. Sen yhteydestä allergioihin ei löydy ensimmäistäkään viitettä mistään - ei edes kokemusperäistä.

Se, että ivermektiini on hevoslääke, on aika toissijaista. Ihmislääkkeitäkin käytetään koirille ihan ilman ongelmia.

Ivermektiinin ongelma on se, että osalla colliesukuisista (ja sinisistä) kantaa geenivirhettä, joka päästää ivermektiinin aivoveriesteen läpi keskushermostoon ja aiheuttaa myrkytyksen. Tutkimuksen sama geenivirhe löytyy muistakin roduista, mutta vähäisemmissä määrin. Osa lekureista tietää tämän, eikä anna ivermektiiniä yhdelleköään koiralle. Osa tietää, mutta ei piittaa. Ja loput eivät ole hajullakaan.

Hanne kirjoitti...

Kiitos selvennyksestä!
Allergisen reaktion voi ymmärtääkseni aiheuttaa mikä tahansa eli se siitä.
Kuka niitä tutkii tai selvittelee? Ei kukaan.
Yritän itse epätoivoisesti selvittää, mistä mikin johtuu...

Anonyymi kirjoitti...

Pienikin määrä ivermektiiniä (esim. madotetun hevosen ulosteessa) tappaa koiran, jolla on mdr1-geenivirhe. Se on yleisin collieilla ja colliesekoituksilla, mutta sitä esiintyy jonkin verran myös muilla paimenkoirilla sekä satunnaisesti muillakin roduilla.

Mitään allergiaa en usko että ivermektiini aiheuttaa sen enempää kuin lääkkeet yleensäkään, mutta mikään koiran lääke se ei silti ole. Ensinnäkin se tehoaa vain tiettyihin loisiin (hevosetkin madotetaan ivermektiinillä vain kerran vuodessa) ja annostuksen kanssa pitää olla tarkka, koska suuri määrä tappaa minkä tahansa koiran geeneistä riippumatta.

Hanne kirjoitti...

Kiitos kommentista!
Kovia myrkkyjä joutuvat nykykoirat sietämään, onneksi suurin osa ne kestää ilman näkyviä haittoja.
Joku tuntematon "X" on meidän Vilin ja monien muiden koirien immuunisysteemin saanut sekaisin. Eihän se Viliä auta, vaikka sen saisi selville, mutta ehkä muita koiria.