Sivut

maanantai 16. heinäkuuta 2012

Neljäs päivä

Kuten otsikko sanoo, nyt on vasta 4. päivä operaatiosta menossa. Tuntuu kuin siitä olisi jo pitkäkin aika, aika, joka matelee. Vilin peppu on paljon paremman näköinen kuin silloin klinikalta tullessa, silloin se oli suorastaan kauhistuttava. Suihkuteltaessa siinä tuntuu edelleenkin kovia alueita ja yritän niitä painella saadun ohjeen mukaan. Tuntuu siltä, että homma ei ole vielä tässä.  Vili on oksennellut myös tiuhaan tahtiin pieniä määriä, ympäri vuorokauden. Mikä mättää?

Vili-baby

Ruokahalu on kohtalainen, mitä nyt eilen paastosi. Betsi on otettu hyötykäyttöön eli animaattoriksi lenkille. Vili on saanut Betsistä virtaa ja kävellyt reippaasti eilen pikkulenkin. Pissasi ensimmäisen kerran 2. päivänä eli  lauantaina piiiitkät tyttöpissat, eilen illalla jo merkkaili. Vatsakin on jo toiminut.

Klinikalta saatiin lääkkeitä mukaan seuraavasti:
* Fuciderm vet geeli 15 g, ohuelti tulehtuneelle iholle 2 kertaa päivässä, kunnes iho on pafrantunut
* Kefavet 250 mg 20tabl, 1 tbl 2 kertaa päivässä kuuri loppuun (harmillisesti tämä piti hakea erikseen apteekista)
*Kipulääkkeeksi jo kotona olevia Rimadyl-tabletteja tarpeen mukaan, max. 2 kertaa 15 mg /vrk

Kipulääkettä Vili sai kaksi ensimmäistä päivää, nyt vaikuttaa pärjäävänsä ilman. No, minä kun olen minä, niin tuota voidetta en ole laittanut lainkaan, peläten, että Vili sittenkin onnistuu nuolemaan sitä, pakkausselosteessa teksti "annosteltaessa geeliä tulee käyttää kertakäyttökäsineitä. Kädet pestään huolellisesti annostelun jälkeen" ja jo tuo kertoi ainakin minulle, että on parempi olla nuolematta.
Sen sijaan olen voidellut pepaa Tummelilla, sillä lehmien antibakteerisella voiteella, joka on meidän perheen luottovoide, auttaa aina. 


Edellisellä anaalipaise-episodilla ei voidetta määrätty erikseen ollenkaan. Elli sanoi "te kun olette tuon ikäisiä, niin teiltä varmaan löytyy Mobilatia kotoa, sitä voisi laittaa". No, vaikka ollaan sen ikäisiä, niin eipä vaan löytynyt mobilaattia, ja ehdotin ellille Tummelia, sanoi sen olevan ihan yhtä sopivaa.


Kaksin aina kaunihimpi

Olen kovasti ahkeraan pohtinut anaalirauhasten poistoleikkausta. Suomenkielisessä netissä siitä on luettavissa pääasiassa positiivisia tuloksia, saksankielisessä taas varoitellaan ihan hirveän paljon ja tuntuu, että joka toiselle olisi käynyt huonosti eli tullut sitä pidätyskyvyttömyyttä. Siellä kauhisteltiin myös kovasti, jos joku ilmoitti itse tyhjentävänsä koiransa anaalit, tyyliin "miksi luulet eläinlääkärien opiskelevan vuosikausia, ettäkö asiakas osaisi samat hommat tuosta vaan, opiskelematta..."  Mielenkiintoista.

Joka tapauksessa siitä leikkauksesta toipuu nopeammin kuin tästä paiseesta, koska siihen ei liity tulehdusta. Nips naps ja pari tikkiä. Niin, ja siitä nukutuksesta pitäisi myös selvitä, se onkin se suuri kysymysmerkki.
Siis näitä anaalipaiseita en jaksaisi Vilillä enää ainuttakaan, niistä selviäminen kestää jopa kaksi viikkoa ja on koko pepa joka kerta revitty hajalle. Rahallisesti 3 kertaa anaalipaise = leikkaus.

* Jos joku osaa ottaa kantaa tuohon leikkaukseen ja ehkä suositella Turun seudulla jotain tiettyä, taitavaa eläinlääkäriä, niin sähköpostiini voi kirjoitella tai sitten kommentoida tänne. 

Tällä kertaa tuntuu taas niin toivottomalta tuo Vilin toipuminen ennalleen, vaikkakin peppu on jo paremman näköinen. Tällä kertaa se vaan oli klinikalta lähtiessä aivan karmea, edellisellä kerralla ei ollenkaan niin pahan näköinen.


Leikin huumassa

Henkisesti kärsin taas Vilin ohessa. Harmillisesti noita potkupukujakin on vain yksi kappale, olisi ollut kiva vaihtaa välillä, pestä tai edes kuivattaa se kostuva takaosa. Nyt onneksi on pysynyt kuivempana kuin aluksi. Kokeilin joitakin virityksiä, mutta en saanut mitään toimivaa aikaiseksi.
Vili sai eilen leikinpuuskan Betsin kanssa, sain sen vaikutelman, että Betsi leikki varovaisemmin kuin ennen, tiesikö se, että Vili on vasta toipilas? Betsi on onneksemme ollut vaivaton lomahoidokki, suuresta koostaan huolimatta. Betsi on toiminut isännän Personal Trainer'inä painonpudotuksessa ja tulosta on tullut. Molemmilla, niin Betsillä itsellään kuin treenattavallaan.

Vielä kaksi yötä...

17 kommenttia:

Maria, mäyräkoirien ihminen kirjoitti...

Voi että tuo nyt ottaa koville Vilillä...tosi ikävää kuulla :/ Tuossa Me and the mäyräkoira-blogissa (jos ei ole tuttu ennestään, niin mun sivupalkista löytyy) omistaja käytti Fanni-mäyräkoiralleen hunajapohjaista (hunajahan on antibakteerista ainetta) Vetramil-suihketta, joka näytti tekevän haavalle ihmeitä! Voiskos siitä olla apua?

Kummalliselta kuulostaa kyllä tuo oksentelu nyt tuohon kaupanpäälle...sen osaan Alphonsen kokemuksista kertoa, että meillä olleet ainoastaan anaalirauhaset tukossa, mutta siihen liittyi oksentelua ja kuumeilua samaan aikaan. Oliko sitten niillä sinällään yhteyttä toisiinsa, mene ja tiedä, mutta kuume ainakin tulee noiden tukkeutuneitten rauhasten mukana Alphonselle.

Meillähän ei Alphonsen rauhaset sinällään ihan priimaa ole, koska nopeasti ja herkästi reagoivat jos uloste ei ole riittävän kovaa, joten luuateria illassa pitää kakan kovana ja rauhaset tyhjentyvät luonnollisesti. Jos ulostuleva tavara on löysää, annan aina sitä iänikuista Inupekt Fortea, koska se on meillä auttanut joka kerta. Muuta en osaa tähän oikein sanoa...ruuan koostumus on meillä kait lähinnä se, mikä on määräävä tekijä.

niNni kirjoitti...

Voi pientä :( Surkeaa on seurata, kun pikkuisilla on mitä tahansa vaivoja. Jimillä anaalirauhaset ei aina tyhjene, enkä osaa sanoa mistä se johtuu tai mikä siihen auttaisi, kun vatsa ei kuitenkaan ole löysällä juuri koskaan. Tsemppiä ja pikaista paranemista!

creek kirjoitti...

Olen saattanut mainita jossain vaiheessa -sellainen muistikuva, mutta sanon uudestaan: kaverillani on tipsu mix, uros sekin ja siltä poistettiin anaalirauhaset jo nuorella iällä.(on jotain Vilin ikäinen, nuori siis vieläkin)
Leikkaus tehtiin muist.Salossa (voi olla Turussakin, mutta kutina on että Salossa) en kyllä muista minkä takia, mahtoivat tulehtua usein?.. Kuitenkin, leikkaus onnistui, paraneminen nopeaa ja ei ongelmia. Tällä koiralla on samalla tavalla ollut/on myös allergian(?) ja suoliston kanssa ongelmia, kuten me ollaan jouduttu kokemaan.
Näköjään nämä asiat pakkautuu helposti samoihin tilanteisiin oleviin uhreihin :/

Emmi kirjoitti...

http://onnentassunartturi.blogspot.fi/2012/07/haaste.html sinut on haastettu !

Hanne kirjoitti...

Ok, kiitos!

Hanne kirjoitti...

Muistan kyllä kuulleeni tuosta Vetramil-suihkeesta, jotenkin on päässyt unohtumaan, kun akuuttia tarvetta ei ole ollut. Nyt on ja aionkin ostaa kotiin, sitten sitä on kun tarve tulee.
Viimeksi Vili ei oksennellut, saattaa kyllä johtua myös närästysvaivasta, nuo lääkkeet ehkä ärsyttävät mahaa. Katsotaan, mihin suuntaan kehittyy, toivottavasti ei johdu antibiootista. Vili on myös lämpöillyt molemmilla kerroilla, nyt tosin ei mitattu, mutta oli selvästi lämpöinen.
Eläinlääkäri suositteli kuitupitoisempaa ruokaa, mitä siihen nyt osaisi lisätä, luujauhosta ei kuulemma ole apua, vaan ulosteen massaa täytyisi saada lisää eli isoja jätöksiä. Voi voi. Vili on sellainen tasalaatuinen prinssimakkaratehdas, ihanteellinen minun mielestäni, mutta ei se näköjään auta, että minä tykkään...

Hanne kirjoitti...

Muistelen sinun kertoneen tuosta koirasta, kiitos, että virkistät muistiani.
Mikähän sen eläinlääkärin nimi mahtoi olla? Nuo ellit ovat niin liikkuvaista väkeä, vaihtavat klinikoita ja tuuraavat niissä ristiin rastiin.
Olen kans lukenut jostain, että allergia ja yleinen yliherkkyys lisää anaalivaivoja. Siis kellä jo on, sille annetaan lisää...

creek kirjoitti...

Laitan sulle sähköpostiin tuon ellääkärin nimen, eikä se kuulemma ole enään Salossa ellääkärinä, liekkö ollu just joku kiertävä.

Hanne kirjoitti...

Kiitos!

Jalo kirjoitti...

Voi Viliä, toivotamme pikaista parantumista!

Marja-Leena kirjoitti...

Vilille pikaista paranemista. Tuo Kefavet on tehokas, mutta pahanhajuinen. Viime kuurin tabletteja sain tunkea Ossin kurkkuun yleensä monta kertaa. Miten on, eihän tuollainen "peittopuku" vain haudo sitä paisetta? Ymmärrän kyllä, että tarkoitus on estää sen paiseen nuoleminen Vililtä itseltään ja Betsiltä. Toivottavasti saatte paiseen paranemaan pian! Ikäviä tuollaiset. M-L ja Ossi

Hanne kirjoitti...

Vili on saanut tablettinsa voilla liukastettuna ja hyvin on alas mennyt, vastentahtoisesti kuitenkin.
Tuo puku on puuvillaa, mutta eihän se kovin ilmava ole, se siinä onkin harmillista. Ihanteellista ei tunnu noin vain löytyvän, kun se tötterö on Vilin kohdalla poissuljettu vaihtoehto. Toivottavasti paranee...

Danny ja Eikka kirjoitti...

Voi Viliä ja meidän kesäpoikia. En tiedä mutta tuntuu että kesäisin Eikallakin on aina jotain vaivaa. Viime kesänä tassutulehdus, nyt vatsan kanssa ongelmia. Henkisesti itse olen ihan masis kun Eikka on kipeänä, ei edes tee mieli syödä mitään. Rauhasongelmista ei ole kokemusta, tutun koira kävi rauhasleikkauksessa, oli useamman päivän ja yön kipeänä. Muistan kuinka omistaja sanoi että jos olisi tiennyt miten kipeänä koira on leikkauksen jälkeen ei olisi ehkä vienyt ollenkaan leikkaukseen. Enkä ymmärrä miksi rauhasia omistajien pitää tyhjennellä, usein olen kuullut että pesun yhteydessä monet omistajat tyhjentävät koiriensa rauhaset. Olen aina ollut itse sitä mieltä että koiran pitää itse tyhjentää rauhasensa. Jos eivät tyhjene itsestään on ruokavaliossa ja/tai liikunassa jotain vikaa. En kyllä tiedä mistä tulehtuminen johtuu, sen verran on koettu elämää allergisen koiran kanssa että nämä allergiset koirat ovat super herkkiä ja kaikki vaivat tulevat kymmenkertaisina :/ Tsemit sinulle ja Vilille, pikaista paranemista!

Hanne kirjoitti...

Tuon henkisen tilan jaan kanssasi täysin, kuinka se ottaakin koko elämänilon ihmisestä, kun koira sairastaa.
Nuo anaalipaiseet ja tukokset ovat enimmäkseen alle 10 kiloisten koirien ongelma, tosin isoillakin voi olla häikkää. Olen nyt lukenut sen verran, että syy voi olla vaikka mikä, geneettinen, liian ahtaat tiehyet, väärä ruokavalio, allergisuus, suoliston toiminnan häiriöt tai sitten tuntematon aiheuttaja. Tulehdus syntyy sitten siihen jämähtäneeseen anaalinesteeseen, usein vaivihkaa, salaa.
Kädet ristiin kyynärpäitä myöten, kun asiat on kunnossa, saa ja osaakin olla onnellinen allergisen koiran omistaja silloin.
Tervettä kesää teillekin sinne!

Laura ja Mauri kirjoitti...

Voimia teille molemmille, seurasin itse oman noutajani kipuja sydän sykkyrällä niin pitkään, että tiedän tarkkaan mitä tarkoitat....se vie voimat ja elämänhalun ihmiseltäkin, kun koira on sairas, ja lisäksi minulla tuli se, ettei huvittanut tosiaan lähteä yhtään mihinkään, jos koira olisi pitänyt jättää yksin kotiin - sitä olisi vaan koko ajan kaivannut takaisin kotiin potilaan luokse. Toivottavasti Vilin tila paranee nyt normaaliin tapaan, eikä takapakkia tule -eikä varmasti tulekaan noin huolellisella hoidolla. Minä olen käyttänyt koirile myös yrttipohjaista antiseptista Cothivet-suihketta, sitä ei voi käyttää avonaiseen haavaan koska sisältää alkoholia, mutta siinä on niin pistävä haju että sitä ei minun koirat ainakaan nuole kirveelläkään, ja vaikka nuolisivatkin niin se on myrkytöntä. Maurilla kun poistettiin joku vuosi sitten patti jalasta, niin kaulurin irrottamisenkin jälkeen sai olla aika huoleti, koska tuota suihketta kun käytti niin Mauri yritti lähinnä vaan pitää nenänsä mahdollisimman kaukana koivestaan :-)

Hanne kirjoitti...

Kiitti suihkevihjeestä, lisään sen listaani, jotta ei unohdu.
Kyllä tosiaan koiran sairastamista voi verrata vaikkapa oman lapsen sairastamiseen, tosin säilyyhän siinä se tietty järjestys, mutta aivan peräkkäin ovat stressilistalla.

Hanne kirjoitti...

Luin jostain, että anaalirauhasten huono tyhjeneminen ei välttämättä ole ollenkaan tekemisissä ulosteen laadun kanssa, vaan se saattaa yhtä hyvin johtua koiran rakenteellisesta poikkeavuudesta. Sellaisessa tapauksessa ei auta luiden syöttäminen eikä muutkaan ruokaniksit.