Sivut

perjantai 27. heinäkuuta 2012

Mielenkiintoista...ko?

Niin totta. Kokemuksena toistuvat, monen tunnin sähkökatkot ovat tosiaan mielenkiintoisia, joskin vähemmän hauskoja. Pisin viime päivien katkoista oli tänään, jo yöllä alkanut ja peräti reilut 7 tuntia kestänyt.
Lämmin kesäpäivä, pakastin sulaa, jääkaappi ei ole enää nimensä veroinen, kattotuulettimet eivät toimi, nettiyhteys ei pelaa, lämmin vesi muuttuu haaleaksi, kahvinkeitin, hella, valot, hiustenkuivaaja eikä hissi toimi. Vähemmän hauskaa asua ylimmässä kerroksessa.
Sähkö on aivan liian tärkeää nykyään. Liian moni vempele lakkaa toimimasta ja lamaa niin ihmisen kuin kodinkin. Mieleen tulivat ne myrskyjen uhrit, jotka joutuivat kylmään vuodenaikaan sähkökatkon uhreiksi useaksi päiväksi. 
Kaikkihan on elämässä tarkoitettu opiksi, kai sitten tällainen "lyhytkin" katkos normaaliin arkeen. Jos ei muuta opi, niin sen ainakin, että elämässä mikään ei ole itsestään selvää. Onnellisin lienee ollut Vili, sillä Vilin aamulenkki venyi 2½ tuntiseksi, onneksi oli kaunis sää.Vili on toipunut anaalipaiseestaan hyvin, kaikki on pepassa paikallaan, mitä siellä kuuluu ollakin. Kävimme näyttämässä Viliä omaehtoisessa jälkitarkastuksessa omalääkärillä. Vilin anaalirauhaset olivat molemmat tyhjiä, vaikka luulin sen oikean olevan täynnä. Eläinlääkäri suositteli odotetusti anaalirauhasten poistoleikkausta, Vili on sopivan nuori eivätkä rauhaset ole ehtineet tulehtua liian montaa kertaa, se nimittäin aiheuttaa arpikudosta, joka taas voi vaikeuttaa leikkausta. Hän kertoi koko operaation kulun alusta loppuun. Valvontalaitteet ovat nykyklinikoilla tasokkaita, ihan vetävät vertoja ihmisten leikkaussalivarustukselle. Toipuminen leikkauksesta kestää noin 14 vrk. Näitä leikkauksia tehdään kuulemma runsaasti.


Yksi mutta ilmestyi sotkemaan suunnitelmaa. Sopivaa leikkausaikaa ei löytynyt, sen olisi pitänyt olla "heti", varhaisin mahdollinen olisi kyllä ollut melko pian, mutta meillä on muuta stressaavaa tiedossa elokuulle, joten olisi ehkä edesvastuutonta ottaa operaatiostressi siihen samaan aikaan. Ihan omia voimavaroja ajatellen. Aikamme asiaa pohdittuamme päätimme siirtää leikkauksen syksyyn, toivottavasti sitä ennen ei tule mitään paiseita eikä tukoksia...

Anaalirauhasten poistoleikkauksesta toipuminen kestää siis 10-14 vrk. Vaiheet olivat erään kyseisen leikkauksen koirallaan kokeneen mukaan olleet seuraavanlaisia:
- leikkaus kesti noin 30 minuuttia. Leikkausta edelsi 12 tunnin paasto.
- ensimmäiset 4 päivää Lady-niminen koira halusi vain olla, kävelemään ei halunnut ollenkaan.
- viidentenä päivänä alkoi tekemään tunnin lenkkejä.
- kipulääkkeitä sai 8 vrk.
- oma vilkas itsensä Lady oli 11. päivänä.
- koko toipilasajan koira käytti suojapukua.

Anaalirauhasten kotityhjennyksistä eläinlääkärimme oli henkilökohtaisesti sitä mieltä, että ulkoinen tyhjennystapa on ok, mutta hän ei oikein suosi sisäistä tyhjennystä kotona tehtäväksi.
Jos anaalivaiva on jatkuvaa, paremmat vaihtoehdot ovat siis leikkaus tai ulkoinen tyhjennys. 

Vili on viime aikoina tai oikeastaan siis Betsin lähdön jälkeen ollut tavallista vaisumpi ja huonoruokainen. Laihtunut ei kylläkään ole, sen verran on jotain syönyt, että paino on pysynyt ennallaan. Pari päivää makasi kuono ulko-oven kynnyksellä ja reagoi tapojensa vastaisesti kaikkeen porraskäytävän hälyyn. Nyt on siirtynyt jo peremmellä makoilemaan. Kaipaakohan Vili Betsiä?4 kommenttia:

Laura ja Mauri kirjoitti...

Ukonilmatko teillä siellä Turussa katkoo sähköjä, vai mistä moiset katkot? Olipa varmaan helpotus kuulla omaltakin ell:ltä, että Vili paranee hyvää kyytiä. Isoja päätöksiä edessä teillä leikkauksen suhteen, itse varmaan päätyisin sen puoleen kyllä - tuo yksikin koettu paise oli niin kammottava kokemus sekä koiralle että omistajalle. Ps: löysinpä muuten edellisessä postauksessa suosittelemasi kirjan nettidivarista, se on jo matkalla postilaatikkooni, kiitos suosituksesta!

Hanne kirjoitti...

Ei ole ukonilmoja ollut, ihan vaan joku maanalainen kaapeli mennyt epäkuntoon. Yhteiskunnan riippuvaisuus sähköstä on kyllä valitettava tosiasia, mikään ei toimi ilman sähköä, aika hurjaa oikeastaan.
Kiva, että löysit kirjan, se on lukemisen jälkeen mukava antaa vaikkapa kiertoon, noita vanhoja kirjoja kun on usein vaikea löytää.

Myrsky ja Tuisku kirjoitti...

Myrsky: Hyvä kun leikkaus poistaa ton ikävääkin ikävämmän vaivan. Voisko Vili saada koirapikkuveljeä? Olis virikettä ja puuhaa.

Hanne kirjoitti...

Voi, Vili joutuu näillä näkymin tyytymään kaverikoiriin, vaan kukapa tulevaisuudesta tietää? Pitäisiköhän kertoa joulupukille toive...