Sivut

tiistai 7. kesäkuuta 2011

Sitä sun tätä

Vilin vointi on ja ei ole, (riippuu miltä kantilta asiaa ajattelee) erityisemmin kohentunut. Vatsa vaivaa edelleenkin, puree aika ajoin kylkiä/vatsan aluetta, joten tulkitsen sen jonkinsortin kivuntunteeksi. Tassut ovat saaneet olla lähes rauhassa viime päivinä. Eilen oli taas totaalinen flaattipäivä, ruokakin maistui vasta illemmalla. Niin kauan kuin Vili kantaa häntäänsä selän päällä, en huolestu ja se puoli on nyt ollut kunnossa.

Lääkepuoli on nyt 2-3x vrk Antepsin 2 ml, yhtenä aamuyönä tuuppasin Vilille Pepsid 5 mg suuhun, kun tuli herättelemään jo klo 5 aikoihin. Viime yön nukkui hyvin. Jospa se siitä. Puskaradiosta kuulemani perusteella ajattelin antaa Vilille kokeeksi ruuan mukana tai sellaisenaan pellavalimaa. Sen pitäisi olla vatsaystävällistä. Pelkoni on, että se aiheuttaa ripulointia, sitä Vili ei kaipaa. Vai olisiko kauralima parempi vaihtoehto?

Ruoka on ollut edelleenkin puoliksi tölkistä ja puolet omasta keittolasta. Hyvin on pojalle maistunut. Lammastölkin lisäksi olen antanut strutsia ja siitä Vili tykkäsi erityisesti. Nyt on odottamassa porotölkki ja kengurutölkki.
Tilasin nimittäin satsin vararuokaa Saksasta. Toimitus oli supernopeaa, tilasin 30.5. ja eilen 6.6. tuotiin paketti kotiovelle. Tällä välin ehti olla yksi viikonloppu + yksi pyhäpäivä. Haluan, että Vilillä on pieni ruokavarasto pahan päivän varalle. Lampaan- ja hevosenlihan saanti saattaa olla aika ajoin vaikeaa tai tyssätä kokonaan, me isäntäväki voimme sairastua ja kuka sitten Viliä hoitaakin, niin pääsee alkuun sillä tölkkiruualla. Myös jos lähtisimme Vilin kanssa reissuun, niin tölkki on helppo ottaa mukaan. Mielenkiintoista, että saatavilla oli poronlihatölkkejäkin, mistä lie poronlihat niihin on saatu, ei kai vaan ihan Suomesta?

Olen kovin tyytyväinen, että ne tölkit ovat sopineet Vilille ja Vili syö niitä mielellään. Lisäksi Vili sai pitkästä aikaa "puruluun", 100% kuivatettua lammasta. Siitä Vili oli mielissään, sen päällä kiehnattiin, että se lampaantuoksu oikein tarttuisi vastapestyyn turkkiin ja sitten sitä naposteltiin selällään maaten. Vili on viimeksi saanut tuon tyyppistä herkkua yli vuosi sitten, nyt ajattelin kokeilla näitä allergiselle koiralle tarkoitettuja herkkuja. Piristää Vilin arkea hiukkasen. Nyt on sitten Vililläkin karkkipäivä kerran viikossa.

Karkkipäivän viettoa

Tölkkien lisäksi tilasin myös tämän kaltaista, vastaavaa tuotetta, "mineraalihiekkaa", suomeksi kai sitä nimitetään "vihreäksi saveksi". Sitä annetaan pienelle koiralle 1 tl vrk. Sen pitäisi auttaa vatsavaivoissa. Lisäksi se sisältää luontaisia mineraaleja ja vitamiineja. Saa sitten nähdä, miten vaikuttaa, ainakin Vili nukkui viime yön paremmin kuin aikaisemmat, ja eilen sai sitä ensi kertaa. Saattaa tietenkin johtua muistakin syistä.

Tänään on kulunut 3 kuukautta siitä, kun Vili sai viimeisen, säännöllisesti annettavan kortisonitabletin! Toukouussa jouduin antamaan Vilille 4 kertaa Prednison 2,5 mg tabletin kutinan hillitsemiseen, eli noin kerran viikossa. Sitä en kokenut lainkaan pahaksi, vaan päinvastoin siitä oli suuri apu. Ihmeellistä, että olen oppinut suhtautumaan kortisoniin ystävänä, kaiken kokemamme jälkeen. Hyvä niin. Nyt kesäkuun puolella ei ole ollut onneksi ainakaan vielä tarvetta antaa kortisonia.

3 kommenttia:

creek kirjoitti...

Voiko tuo purkkiruoka olla osasyynä Vilin vatsavaivoihin? Vai oliko niissä sitten mitään ylimääräisiä mömmöjä, (esim. säilöntäaineita) pitämässä vatsaa ärtyneenä?

Hanne kirjoitti...

creek,
kaikki on tietysti mahdollista. Vilillä on kyllä noita vaivoja ollut jo ennen purkkiruokaakin, eikä tietääkseni niissä purkeissa ole paljonkaan säilöntäaineita, ei kai tölkkiruuissa ole sellaisia yleensäkään? En tiedä.

Tuoteseloste sanoo näin:
lammasta 64%
perunaa 5%
lammas-perunalientä 30%
safloröljyä 0,5%
kalsiumkarbonaattia 0,5% (E 170)
Lisäaine per 1 kg: Cassia Gum 1000 mg
http://www.cassiagums.com/

Muuten, tuo kalsiumkarbonaatti on antasidi eli vatsahappoja vähentävä/estävä.

creek kirjoitti...

Ok.
Ajattelin, kun meillä nappularuoka alkaa kutittamaan, purkkiruoka taas laukasee suolistotulehduksen. Siitä päättelen että niissä jotain mömmöjä on, vaikka Minillekkin on kokeiltu niitä herkkävatsaisille/allergisille jne. purnukoita. Ei tosin samaa merkkiä mitä syötät Vilille.