Sivut

torstai 9. kesäkuuta 2011

Koiran kanssa puheväleissä

Omasta kokemuksestani tiedän, että on toisinaan vaikea huomata näitä signaaleja, jos itse touhuaa koiransa kanssa jotakin. Sellaisessa tilanteessa on apua tarkkailijasta, joka seuraa koiran eleitä ja kertoo tilanteen jälkeen huomionsa. Lähietäisyydeltä videoiminen on myös hyödyllistä.
Olin eräällä koirakurssilla monia vuosia sitten ja siellä käytettiin tarkkailijaa. Esim. kun laitoin koiralleni valjaita, pidin itse tätä jokapäiväistä tilannetta aivan harmittomana enkä huomannut mitään erikoista koirassani. Tarkkailija sensijaan huomasi Hessu-koirani välttelevät ja rauhoittavat signaalit, se ei ilmiselvästikään pitänyt tilanteesta, jossa minä ylhäältä käsin ja yli koiran pään puin sille valjaita.

HUOM. Alla olevat tekstit on lainattu suoraan otsikkoina olevista linkeistä. Alinna lisäksi muutama linkki lisäopiskelulle...

Rauhoittavat signaalit

Koirat viestivät jatkuvasti eleillään. Harva ihminen tuntee koiran kielen merkityksiä, mutta esimerkiksi rauhoittavien signaalien tunteminen auttaa oman koiran ymmärtämistä. Jos osaisimme lukea paremmin koiran lähettämiä viestejä, pystyisimme välttämään monet koirien väliset rähinät ja rinnakkaiselo koiran kanssa olisi mukavampaa.

Koira käyttää rauhoittavia signaaleja välttääkseen ristiriitatilanteita. 
Samoilla eleillä koira rauhoittelee itseään, kun se kokee olonsa stressaantuneeksi tai muuten epämukavaksi. Jos vastapuoli ei ymmärrä rauhoittavia signaaleja, koira joutuu ottamaan käyttöön uhkaavamman käytöksen. Jos sekään ei auta, viimeisenä vaihtoehtona koiran on hyökättävä. Jotkin koirat käyttävät rauhoittavia signaaleja enemmän kuin toiset. Koira voi myös jostain syystä kadottaa kielitaitonsa, mutta sen voi opettaa käyttämään sitä uudelleen.

Koiran käyttämiä rauhoittavia signaaleja tiedetään olevan kolmisenkymmentä. Niistä yleisempiä on ihmisenkin helppo matkia. Seuraavassa esitellään muutamia yleisempiä koirien käyttämiä rauhoittavia signaaleja, joita ihmisenkin on helppo jäljitellä.

Kuonon nuolaisu: Koira lipaisee kuonoaan nopeasti. Kuonoa koira voi nuolaista erityisesti toista koiraa lähestyttäessä. Kun ihminen kumartuu koiran yläpuolelle, pitää siitä liian tiukasti kiinni, tai puhuu vihaisella äänellä koira voi nuolaista kuonoaan nopeasti. Koirasta tilanne on epämiellyttävä ja se viestii haluavansa pois tilanteesta.

Haukottelu: Haukottelemalla koira yrittää rauhoittaa toista osapuolta tai haukotella tilanteessa, josta ne eivät pidä. Ihminen voi haukotella saadakseen epävarman, pelokkaan tai stressaantuneen koiran rauhoittumaan.

Pään kääntäminen: Kun kaksi koiraa lähestyy toisiaan, ne tavallisesti vilkaisevat muutaman kerran sivuille, ennekuin uskaltautuvat lähemmäksi toisiaan. Tällä koirat viestivät, että ne eivät uhkaa toisiaan. Ihminen voi samoin kääntämällä päänsä pois koirasta viestittää uhkaavalle koiralle olevansa vaaraton. Monet koirat halailevat hyväntahtoisesti koiriaan. Koirasta halaaminen voi kuitenkin tuntea uhkaavalta ja jos oma koira kääntää katseensa sivulle, kun halaat sitä, se haluaa eleillään kertoa sinulle, että tilanne on siitä epämukava.  

Silmien siristäminen: Koira voi siristää silmiään, laskea luomiaan tai väistää uhkaavaa katsetta. Kaikki nämä ovat rauhoittavia signaaleja. Koira käyttää näitä eleitä etenkin tilanteissa, joissa ihminen tuo kasvonsa liian lähelle. Tällaisia tilanteita voi syntyä esimerkiksi näyttelyissä tai eläinlääkärin vastaanotolla. Sylissä olo voi tuntua koirasta myös siltä, että päät ovat liian lähekkäin. Jotkut koirat siristelevät silmiään myös kun niitä valokuvataan. Syy tähän löytyy siitä, että ne pitävät tilannetta epämiellyttävänä.

Jos vastapuoli ei osaa jostain syystä reagoida koiran rauhoittaviin signaaleihin oikealla tavalla, koira voi ottaa käyttöönsä järeämmät konstit, kuten murinan, hampaiden näyttämisen, haukkumisen tai jopa hyökkäämisen.

Koirat osaavat sietää ihmisen kummallista käytöstä ja rauhoittavien signaalien käyttämisen tai ymmärtämisen puutetta yllättävän hyvin, mutta siitäkin huolimatta koiran omistajilla olisi vielä paljon opeteltavaa koiran kunnioittavassa kohtelussa. Oppiihan koirakin ymmärtämään meidän kieltämme hyvin, joten miksei jokainen koiranomistajakin vaivautuisi ottamaan selvää ja opettelemaan edes alkeet koirien omasta kielestä. Ihmiset käyttäytyvät koiran mielestä usein hämmentävästi ja uhkaavasti esimerkiksi kävelemällä suoraan koiraa kohti, tuijottamalla koiraa, taputtamalla koiraa pään päälle ja näyttämällä koiralle hampaitaan (hymyilemällä).


Koira-aapinen

Koirat ovat mukavia kavereita. On kuitenkin hyvä tietää miten vierasta koiraa lähestytään oikein.

Usein ihmiset menevät suoraan koiran luokse ja hymyilevät niin että hampaat loistavat. Ihminen luulee olevansa ystävällinen, mutta koiran kielellä suoraan edestä lähestyminen ja hampaiden näyttäminen on riidan haastamista.

* Kysy aina ensin koiran omistajalta lupa sen silittämiseen. Jos omistajalla on makupaloja mukanaan, voit kokeilla haluaako koira syödä niitä kädestäsi.
* Anna koiran lähestyä sinua. Älä tuijota koiraa, vaan käännä päätäsi kohteliaasti hieman poispäin. Jos koira on pieni, voit mennä itsekin kyykkyyn. Jos koira ei halua tulla luoksesi, anna sen olla rauhassa.
* Anna koiran ensin tutustua sinuun nuuskimalla. Silitä sitä kyljistä ja rinnasta. Pään päälle taputtaminen on koirasta pelottavaa.


Koira viihtyy seurassasi kun olet itsekin rauhallinen ja ystävällinen. Vaikka oma koirasi ehkä tykkääkin halailusta ja suukoista, ei kannata halia ja pussailla vierasta koiraa. Jotkut koirat eivät pidä edes oman emännän tai isännän pusuista.

Linkkejä:
Haukottele koira hiljaiseksi!
Koirien kieli ja käyttätyminen-seminaari
Rauhoittavista signaaleista
Koirien ja susien johtajuudesta
Ongelma-aapinen

2 kommenttia:

Myrsky kirjoitti...

Tässä onkin paljon luettavaa, opiskeltavaa ja ennenkaikkea sisäistettävää meidän äipälle. Hyviä artikkeleita, kertakaikkiaan.

Hanne kirjoitti...

Kuulehan Myrsky,
äippäsi täytyy taas kertaalleen opetella uusimmat tuulet, jotka puhaltavat koirarintamalla. Ilman tuulia ei tule kunnon myrskyä...