Sivut

perjantai 15. huhtikuuta 2011

Vilin lapsuudenkoti

 Raivostuttaa, kiukuttaa, itkettää...

"Parikymppinen nainen piti 20 koiraa nälässä ulosteiden keskellä

Kaksikymmentä koiraa ja kaksi kissaa joutui elämään kuukausien ajan omien ulosteidensa ja muun lian keskellä, kunnes eläinsuojeluviranomaiset puuttuivat noin 25-vuotiaan turkulaisnaisen toimintaan. Viime vuoden syyskuussa kaupungineläinlääkäri kävi tarkistamassa 45 neliön kokoisen asunnon, ja löysi sieltä muun muassa 18 nälkiintynyttä ja erittäin laihaa tiibetinspanielia.
Lääkäri kuvaili raportissaan asunnon löyhkäävän järkyttävälle, sen ulosteista märkä puulattia oli kulunut puhki, eikä eläimille ollut kuin yksi kuppi vettä, vaikka esimerkiksi imettäviä naaraita oli useampia. Ruokaa koirille ei ollut lainkaan. Lattialla oli myös kuivunutta ulostetta niin, että muun muassa osa asunnon sähköjohdoista oli liimaantunut kiinni lattiaan.
Koirista yhdeksän oli vielä pentuja, joista kolme oli ollut huolestuttavan laihoja. Samoin turkulaisnaisen kaksi kissaa olivat nälkiintyneitä. Kaikki eläimet olivat likaisia, haisivat ulosteelta ja niiden turkit olivat täynnä takkuja. 

Vilin äiti siinä vasemmalla...
 

Eläinlääkäri ja eläinsuojeluviranomaiset olivat vierailleet naisen luona aiemminkin. Vuoden 2009 marraskuussa eläinlääkäri otti kaksi laihinta koiraa tilapäiseen hoitoon. Myöhemmin tehdyissä kahdessa tarkastuksessa paljastui, että eläinten omistaja oli edelleen laiminlyönyt muun muassa pitopaikan puhtauden ja ilmanvaihdon sekä eläinten ravinnon ja hoidon.

Lopulta eläinsuojelurikoksesta käräjille päätynyt nainen kuitenkin kiisti syytteet ja vastusti eläintenpitokieltoa. Hän myönsi omistavansa parikymmentä koiraa ja kaksi kissaa, mutta kertoi ruokkivansa eläimet säännöllisesti, ja esimerkiksi takut olisivat johtuneet kuolaamisesta koirien leikkiessä. Turkkien huopaantuminen olisi puolestaan johtunut riittämättömästä hoitoaineesta.
Omistaja kiisti, että eläinten kurja kohtelu olisi jatkunut pitkään. Hänen mukaansa asunto pestiin kerran päivässä, ja esimerkiksi eläinlääkärin löytämät ulosteet olivat pentujen edellisyön aikana tekemiä. Hän myös kertoi aikuisten koirien olevan näyttelykoiria, ja kiisti niiden olevan nälkiintyneitä. Omistajan mukaan vain kaksi koirista oli laihoja. Naaraskoiran laihuus johtui omistajan mielestä imetyksestä, toinen koira oli laiha ”jonkinlaisen hormoniongelman” vuoksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus ei kuitenkaan vakuuttunut naisen selityksistä. Oikeus totesi keskiviikkona, että eläinten huono hoito on todisteiden perusteella jatkunut selvästi pidempään kuin nainen itse kertoi. Esimerkiksi eläinten laihuudelle ei löytynyt sairaudesta johtuvaa syytä, sillä eläimet olivat muualla hoidossa syöneet normaalisti ja lisänneet painoaan. 

Käräjäoikeus totesi naisen syyllistyneen tahallaan eläinsuojelurikokseen, ja määräsi hänet neljän vuoden mittaiseen eläintenpitokieltoon. Lisäksi hänelle määrättiin 300 euron päiväsakot."  Turun Sanomat 13.4.2011

Neljän vuoden kuluttua alkaa, kukaties, kaikki taas alusta. 

Ei kommentteja: