Sivut

tiistai 11. tammikuuta 2011

Sisäilman pölypunkit

 minä olen pölypunkki


Pölypunkki on hämähäkkieläin ja kooltaan niin pieni, että silmä ei sitä pysty erottamaan. 
Punkkeja on eniten vuodevaatteissa, kokolattiamatoissa ja pehmustetuissa huonekaluissa. Jo metrin päässä vuoteesta punkkipitoisuus pienenee oleellisesti, koska punkki käyttää ravintonaan ihmisen hilsettä ja jonkin verran myös sienirihmastoa ja toisia punkkeja.

Punkin eritteet sekä murskautunut kuollut pölypunkki aiheuttavat allergisia oireita. Oireet huomaa aamuisin tukkoisuutena, rähmivinä silminä, nenän vuotamisena tai yöllisenä yskimisenä.
Punkki lisääntyy ja voi hyvin, jos huoneilman kosteus on yli 50 % ja huoneilma on lämmintä. Tällaiset olosuhteet ovat vuoteessa yökosteuden jälkeen, kun sitä käytetään.

Punkkipöly pidetään kurissa säännöllisellä vuoteen puhdistamisella. Patja imuroidaan ja pölytetään kerran kuussa. Muut vuodevaatteet viikoittain. Vuodevaatteet tulisi pestä 60 asteen pesussaa. Pölypunkit eivät viihdy kuivassa, joten aina nukkumisen jälkeen vuoteen tulisi antaa olla jonkun aikaa sijaamatta  kosteuden haihduttamiseksi.

* Tyynyn suosituspesumäärä 1-3 kertaa / vuosi. Uusinta n. 2-3 vuoden välein.
* Peiton suosituspesumäärä 1-2 kertaa / vuosi. Uusinta n. 5-6 vuoden välein.
* Patjanpäällisen suosituspesumäärä 1-2 kertaa / vuosi. Patjan uusinta 8-10 vuoden välein.
* Sijauspatjan suosituspesumäärä 3-4 kertaa / vuosi. Uusinta 5-8 vuoden välein.

Punkeista pääsee eroon myös lämpökäsittelyllä. Silloin vuodevaatteet pidetään kuivassa, + 60 asteen saunassa tunti, jolloin kaikki punkit kuolevat. Vuodevaatteiden tuuletus pakkasella tappaa valtaosan pölypunkeista.
Senhetkinen punkkikasvusto voidaan hävittää kokonaan, jos on mahdollisuus tuulettaa vuodevaatteita vähintään -18 asteessa 24 tuntia. Jos pakkasta on -28, kaikki punkit kuolevat kuudessa tunnissa. Lämpö- ja kylmäkäsittelyjen jälkeen punkkipöly imuroidaan pois.

Punkkiriskiä lisäävät vanhat kokolattiamatot, pehmustetut huonekalut, lemmikkeläimet, runsaat huonekasvit, huoneiden tavarakuormitus, asukkaiden runsaus, vaatteiden kuivatus sisätiloissa, ilman suuri suhteellinen kosteus (yli 50 %), ilman korkea lämpötila (yli 25 astetta) ja huono ilmanvaihto.

Liian kauan käytössä olleet vuodevaatteet ovat selvä terveysriski. Älä koskaan käytä “perintönä” saatuja vuodevaatteita hygieniasyistä. Aikuisen vuoteessa saattaa olla jopa miljoonia pölypunkkeja. On laskettu että yhdessä grammassa vuodepölyä mahtuu sata pölypunkkia. Sijauspatjan käyttö patjan päällä on tärkeää myös lapsilla.

* Ilmankostuttimet voivat kiihdyttää pölypunkkien lisääntymistä.
* Pölypunkkiallergiaan liittyy myös höyhenallergia. Luultu höyhenallergia on useimmiten allergiaa pölypunkille.
Vanhat höyhentyynyt ja -peitot saattavat muodostua pölypesiksi. Uudet korkealaatuiset höyhentuotteet eivät ole allergiariski.
* Ristiallergia pölypunkin ja äyriäisten välillä on mahdollista.

Tekstit kopioitu lähes suoraan allaolevista lähteistä.

Terveyskirjasto
Tietoa pölypunkista
Ristiallergioista

3 kommenttia:

Liftari kirjoitti...

Tekipäs mieli ottaa kärpäslätkä ja lösäyttää tota liikkuva ötökkää. Yäks.
Onneksi noi on tutkijoiden mukaan kuolemssa sukupuuttoon. Vaan uskoiskohan tuota. On luvanneet niin monta muutakin asiaa.

Tiia kirjoitti...

Mäkään en jaksais olla erityisen huolissani pölypunkeista, ellei sitten siisteys- ja kosteustaso poikkea kovasti normaalista.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/P%C3%B6lypunkit+kadonneet+Suomesta+l%C3%A4hes+kokonaan/1135235181614

Hanne kirjoitti...

Uskon pölypunkkien kyllä vähentyneen elintason ja tietouden noustessa, mutta että sukupuuttoon...
Onneksi niistä ei tarvitse välittää, jos ei ole niille allerginen. Ja se onneton, joka on allerginen, reagoi kyllä pölypunkkien vähälukuiseenkin joukkoon.