Sivut

torstai 6. lokakuuta 2011

Onnesta soikeena

Onnesta soikeena ja samalla lähes sanaton.
Vili on ollut yllättävän seesteinen ja tyyni. Viime viikkoisesta eläinlääkärikäynnistä lähtien on Vilin arjessa jotain muuttunut. Vili ei ole sen jälkeen juurikaan nuollut enää ranteitaan/nilkkojaan eikä ole rapsutellut sen enempää kuin kuka tahansa terve koira. Huom. klinikalla Vili ei saanut mitään lääkityksiä tms, siellä otettiin vain allergiatesti.

Aloitin viime viikon tiistaina kalatestin. Vili sai kypsäksi höyrytettyä kalaa (pakasteseitä ja -merilohta) lähes viikon ajan. Mitään reaktiota ei tullut! Ei yhtään mitään.
Hätähousu kun olen ja koska Vili on ollut oireeton, pelokkuudestani huolimatta päätin kokeilla myös luomukananmunaa. Sen antaminen pelotti todella. Vilin kananmunaepisodi  lähes kaksi vuotta sitten oli hurja ja ehdottomasti pahin, mitä olen Vilin kanssa kokenut. Vili sai tiistaina puolet raa'asta kananmunasta ja keskiviikkona toisen puolen. Olen ollut melkein hengittämättä ja hiljaa, ettei vaan mitään kauheaa pääse tapahtumaan, koko ajan koiraa tarkkaillen. Aivan kauhea pelko! Heti sen ensimmäisen muna-annoksen jälkeen jo kaduin, että annoin sen. Nyt on jo torstai-ilta eikä mitään reaktiota ei ole tullut! Ingenting! Olen aivan sanaton, ymmällä, onnellinen ja iloinen.

Käsittämätöntä. Kertakaikkiaan. Kaksi vuotta olen tarkkaillut kuin haukka, että Vili ei saa suuhunsa mitään kalan näköistäkään eikä munan munaa. Olen täysin erheellisesti ollut siinä käsityksessä, että ne ovat Vilin yliherkkyysreaktion aiheuttajat. En kyllä tällä nykyiselläkään tiedollani olisi osannut tehdä muuta johtopäätöstä, niin ilmiselvältä se tuntui.

Mikä on aiheuttanut Vilin kaikki kutinat näiden kahden vuoden aikana?
Ja miksi nyt taas on tällainen suhteellisen auvoinen aika?
Onko Vilin yleiskunto kohentunut näinä kahtena vuotena niin paljon, että nyt on jotenkin vastustuskykyisempi? Vili on tosiaan tänä aikana saanut syödäkseen hyvää ja terveellistä ruokaa, laadukkaita vitamiineja ja öljyjä, kuivamuonaa ei ole nähnytkään koko aikana.

Eikö Vilillä olekaan mitään ruoka-aineallergiaa?
Onko kyse vain ja ainoastaan atooppisesta yliherkkyydestä ulkoallergeeneja kohtaan, siitepölyt, pöly- ja varastopunkit yms?
Jos näin on, niin miksi ihmeessä välillä on huonoja aikoja ja sitten taas auvoisia päiviä?
Miksi nyt pärjää ilman kortisonia ja aikaisemmin ei?
Voiko vielä tulla joku reaktio tästä ruokakokeilusta?

Vanhasta kokemuksesta tiedän, että huomenna tai ylihuomenna voi kaikki olla taas toisin. Allergiatestin tuloksia odotellen...

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Lopuksi viisaita sanoja, jotka taaskaan eivät mitenkään liity tähän aiheeseen, vaan ovat lähinnä parisuhteessa eläville ihmisille suunnattuja.

"Sanon aina, että avioliitossa ei rakkaudella ole mitään tekemistä. Kyse on pelkästä tahdosta. Joka jumalan aamu sinun on tahdottava. On ajateltava, että tämä on se kumppani, jonka valitsin - ehkä tyhminkin perustein, mutta valitsinpa kuitenkin. Tämän kanssa haluan elää tämän päivän niin hyvin kuin mahdollista. Tiedän täsmälleen, mikä tekee sen hulluksi, ja yritän välttää sitä. Tiedän, millä sen saa iloiseksi, pyrin siihen. Ja jos on päivällä mennyt pielehen, illalla sovitaan.
Riittää, kun tahtoo päivä kerrallaan. Silloin kaikki avioliitot onnistuvat. 
Ja sekin pitää tajuta, ettei toista voi ikinä muuttaa. Se on juuri niin ärsyttävä elämänsä loppuun asti."
Kirjailija Kirsti Manninen/Kodin Kuvalehti 17/2011

7 kommenttia:

Liftari kirjoitti...

Upeeta !! Kerrassaan. Essillä on myös nyt rauhallisempi kausi. Ja heti tulee sellainen olo, että nyt kun sen ääneen sanoin, niin varmasti tulee joku kauhea takapakki.
Meillä Essi syö kananmunat ja kalat keitettyinä. Ihan sen takia, että kalasta yritetään välttää kaikki huonot jutut mitä kalassa saattaa olla . Ja kananmunassa on (en nyt muista kumpi osio) on toinen osa huonoa raakana. En enää muista mitä se oli jota se sitoo itseensä koiran ruuansulatuksesta ja estää imeytymästä ja kuluttaa kropasta. Mutta ei siitä varmaan suurtakaan haittaa ole, kun annat vain puolikkaan.
Voihan se olla, että niin Vilillä kuin Essillä on oma kroppa alkanut löytää toimintaansa, kun kortisoni ei enää hyvyydestään huolimatta rassaa kroppaa. On tulleet ne terveemmät mekanismit tilalle. Ja nythän siitepölyt ovat poissa, ei ole kuin sitä huonepölyä. Ilma on kosteampaa ja raikkaampaa. Voi olla, että kaikki tämä on saanut aikaan paremman olotilan.
Mielenkiinnolla odotan mitä tuloksia Vili saa. Kerrothan niistä sitten??
Tuo on niin totta, mitä avioliitosta tuossa lopussa kirjoitit. Ihan paikalleen on Manninen tuumaillut.
Mukavaa viikonloppua Vilille ja terveiset Essiltä.

Hanne kirjoitti...

Maija,
tuosta raa'asta kananmunasta liikkuu monenlaista uskomusta/tietoa. Luonnossa eivät ketut ja kumppanit kuitenkaan munia keittele ja jostain luin myös, että harvakseltaan annettuna raaka muna ei saa mitään pahaa aikaiseksi. Tarkoituksena on kuitenkin jatkossa antaa sekä että, mitä nyt sattuu olemaan ulottuvilla.
Eihän näillä hyvillä päivillä ole mitään takeita jatkuvuudesta. Siinä on se hyvä puoli, että myös huonot päivät menevät aikanaan ohi, vaikka välillä toivottomalta tuntuisikin.

Mieleeni putkahti fantasia, että tuo eläinlääkärireissu kaikkine stressineen on ehkä vapauttanut Vilin elimistössä endorfiineja ja siksi on ollut niin rauhaisan auvoinen. Stressitilanne ainakin saa elimistön erittämään runsaasti kortikosteroideja, ehkä sekin vaikuttaa jotakin. Vili nimittäin stressasi aivan tolkuttoman paljon sinä päivänä.

Toki kerron allergiatestin tuloksista ihan julkisesti, mutta jos oikein ymmärsin, niin niistä ei selviä mikään ruoka-aineyliherkkyys, ainoastaan nuo ulkoapäin tulevat allergeenit. Voi olla, että olen ymmärtänyt ihan päin prinkkalaa, se selviää sitten aikanaan.
Muutenkin on aika tyhmä olo, mutta eihän nämä helppoja asioita ole viisaammillekaan.
Terkkuja Essilän väelle!

Anonyymi kirjoitti...

Onpa mukava kuulla, että Vilin elämä alkaa helpottaa. Ethän itse stressaa, kun tarkkailet Vilin reaktioita nyt, kun Vili "pärjää" ;).
Pippasen antibioottikuuri,reilu 20pvää loppui toissa aamuna. Se ei auttanut mihinkään!!
Epätoivoisena soitin eläinhomeopaatille ja kävimme koiruuden kanssa hänen luonaan. Sain jotain rakeita 3:ssa eri pussissa, 1pussista 1x3, 2 ja 3 pusseista 1x1 pvä:ssä.Homeopaatti arveli, ettei vaikutus ole niin hyvä antib.aikana, joten eilen annoin rakeita uusi kierros, joita kaksi raetta laitetaan 2dl vetta, josta 5ml annetaan koiralle. Lisäksi hän suosittelei raakaruokintaa, barffausta hienosti sanottuna.
Radikaalia muutosta ei ole tullut, eikä hän täyttä takuuta antanut, mutta kaikkea pitää kokeilla.
Pippasemme oli 2:lle eri varastopunkille allerg., koivu, heinät,puna-apila,nokkonen, kalkkuna, maito,merilevä,sienille jota on maaperässä myös näkyi allerg.testissä. EI mennyt rahat hukkkaan, kun allergiaa löytyi :/.
Jos en ihmettä odota, niin toivon, että homeopaattinen "raekuuro" auttaa ja raaka ruokinnalla olisi joku tervehdyttävä vaikutus koiran elämään.
Suunnitelmissa oli siedätyshoito 9kk:n ajan, mutta vielä ei ole viestiä tullut,että sen pääsisi hakemaan ell. Itse pistäisin koiralle niskaan aineen. Homeopaatti epäili aikajanaa katsoessaan, että Pippasen kutinat on voineet tulla rokotteista!! Kivaa! Niitähän ilmankaan ei vissiin voi olla?!
Kaikkea hyvää teille ja mukavan kirpeitä syyspäiviä!PP

creek kirjoitti...

Minä alan melkein olla sitä mieltä, ettei puolet suomen koirista voi olla allergisia. (kärjistetty)

Ehkä joo jotain yliherkkyyttä, mutta tuntuu niin oudolta että joka toiselta löytyy allergiaa, ja oli oire mikä tahansa, jota ellääkäri ei pysty jäljittämään, niin se kuitataan allergiaksi. (viittaan tällä meihin)

Mitä allergia testeihin tulee, niin uskon kyllä että ne ei ole ihan vedenpitäviä, koska meillä on muka joka oire kuitattu allergialla, kuitenkaan eläinsairaalan ammattilaiset ei ole koskaan suositellu meille testejä, koska "ne ei välttämättä kerro todellisuudessa mitään",

Onko sitten näiden meidän koirien vaivojen takana allergia? En tiedä, eikä tiedä kukaan mukaan. Mini ei selvästi siedä teollista ruokaa, koska suolisto tulehtuu, mutta onko se allergiaa vai yliherkkyyttä vai sitä ettei luonnosta ole löytynyt aikanaan E-koodilla varustettua ravintoa ja täten joidenkin eläinten suolisto ei osaa käsitellä sitä?
Mutta niinkuin eräällä foorumilla eräs viisas(?) ihminen on sanonut, että allergiat on harvinaisia koirilla, vaivat tulee "elämäntavoista", kuten liikunnasta, ravinnosta, aktiivisuudesta..
Kumpa tietäis, joka toinen päivä uskon toista, joka toinen toista. Ei näistä ainakaan selvää ota :)

Hanne kirjoitti...

Anonyymi/Pippanen,
en aina ymmärrä, miksi niin herkästi määrätään antibiootteja, onko se silloin, kun ell ei muuta keksi...
Kokeile vaan homeopaattisiakin aineita, niistä nyt ei ainakaan haittaa ole. Vain kokeilemalla tietää mahdollisen vaikutuksen.
Yritä saada Pippasen yleiskunto kohenemaan, antibiootit ja allergia/atopia huonontavat vointia. Luonnonmukaisia vitamiineja ja laadukasta öljyä ja mahdollisimman terveellistä, luonnonmukaista ruokaa, ei sen nyt ihan täyttä barffia tarvitse olla, mutta siihen suuntaan.
Rokotuksista ollaan monta mieltä, mutta tavallinen kotikoira ei kaikkia niitä tarvitse. Ei kannata ylirokottaa koiraa, siinä ei ole mitään mieltä. Kysele eläinlääkäriltä, mitkä rokotukset ovat todella tarpeellisia ja mitkä voi jättää pois.
Toivottelen Pippaselle ja sinulle kaikkea mahdollista hyvää! ♥

Hanne kirjoitti...

creek,
vanha sanonta "suo siellä, vetelä täällä" pätee tuohon allergiavouhotukseen. Koirat reagoivat jollekin, olkoon sen nimi sitten ihan mitä lystää. Nykykoirat syövät hyvin paljon moskaa, kun ajattelee jo niitä koirien päivittäisiä teollisia karkkeja, ns. nameja, mitkä ovat täysin turhia ja ylimääräisiä. Lääkkeitä lykätään joka käänteessä, rokotusten määrä lisääntyy, rotuja jalostetaan sisäsiittoisesti ja lisäksi moni koira kärsii stressistä, toiminnan puutteesta jne jne jne.
En oikeastaan yhtään ihmettele, että niin moni koira kutiaa, oksentelee, ripuloi.
Mitähän syntyvät pennut saavat emoltaan, jotka myös ehkä usein voivat vähemmän hyvin?
Äh, ei ymmärrä ei.

Liftari kirjoitti...

Pippanen !!
Lukemani perusteella Pippasella on paljon samoja allergioita kuin Messisellä (Essi). Jos teet kotiruokaa itse hänelle, kokeiles pestä esim riisit ennen laittamista. Jos varastopunkeille on allerginen, se karsii heti pois näkkärit, papanat ja yleensä kaikenlaisen hiutale- ja kuivamuonan. toivottavasti olet huomioinut tämän.
Siedätyksestä ei ole kokemusta, mutta itse en uskaltaisi kokeilla, jos oireet ovat päällä ja koirulla on jo valmiiksi hankala olla.
Kaikkea hyvää Pippaselle ja toivon helpompaa polkua teille terveyteen kuin mitä täällä on talsittu. Sen tiedän, että barffauksella on tosi moni koiransa kuosiin laittanut.