Sivut

maanantai 15. elokuuta 2011

Suo siellä - vetelä täällä

Pistää miettimään...

Edellinen viestini täältä meiltä oli hyvinkin positiivinen. Tietäähän sen, että pilviä tulee eikä risukasaan enää silloin paista aurinko. Juuri niin meille kävi. Taas. Taisi olla kokonaiset 10 päivää suhteellisen auvoista tämä olotila. Eihän sitä enempää kestäisikään, vai mitä?
Sitä voisi vaikka tottua.

Tätä nykyä Vili kutisee sieltä sun täältä. Kortisonia Vili ei ole joutunut ottamaan tässä kuussa vielä kertaakaan.
- Etukäpälät ovat kaluttuja ranteisiin? asti, anturat ovat onneksi melko hyvässä kunnossa.
- Kylkien/kupeitten kirputtaminen on jokapäiväistä, nappasin pari kuvaa siitä, epätarkkoja, koska liike on niin nopeaa, olisi pitänyt videoida.
- Naamaa hierotaan kaksin tassuin. Silmät eivät vuoda ja korvat ovat ihan siistit.
- Pippeliään Vili on alkanut myös nuolemaan turhan paljon. Istahtaa lenkilläkin oikein nuolemaan sitä. Mitään vuotoa tms siinä ei näy eikä Vili ole mitenkään seksuaalisesti aktiivisen oloinen ollut, paitsi mitä suvun nuorimmaista (17 kk) piti astua jatkuvasti, kun oli käymässä. Olen suihkuttanut sitä pippeliä muutaman kerran viileällä vedellä, siitä Vili on ilmiselvästi tykännyt. Luin jostain pippelin huuhtomisesta Betadinella, en osaa kuvitellakaan, miten se käytännössä onnistuisi. Enpä ole milloinkaan moiseen joutunut, vaikka suurin osa elämäni koirista ovat olleet uroksia.
- Peppuun on ilmestynyt samanlainen perineaalinen pullistuma kuin toukokuussa. Ymmärtääkseni ei tällä kertaa kuitenkaan ole kysymys anaalirauhasten tukkeutumisesta.

(peppukuva)

- Närästys muistutti myös itsestään. Vili, jolla on nykyään hyvä ruokahalu, jätti useita syöntikertoja väliin, vaikka ei ollut enää hellettä. Arvasin jo siitä, että jotain on mahassa taas mullinmallin. Sitten Vili nousi usein makuulta istumaan ja nieleskeli ja maha alkoi pitämään murinaa ja mölinää. Selvä juttu. Vili joutui (pakko)syötettäväksi, koska oletan tyhjän mahan olevan närästyksen kannalta paha juttu. Lusikalla kermaviiliä, siinä uskossa ja toivossa, että se olisi hyväksi liikahappoisuudessa. Iltasella sitten söikin jo ihan omasta aloitteestaan. Vili sai kahtena päivänä (pe-la) Pepsid 5 mg yhteensä 3 kertaa. Nyt on tilanne kaiketi taas parempi. Harmi, että jouduin jättämään perunan pois ruokavaliosta, se olisi ollut vatsaystävällistä tuollaiselle närästäväiselle.
- Kutinoihin olen antanut kahtena päivänä (su-ma) Cetimax 5 mg. Sen vaikutusta en osaa vieläkään arvioida, ei se kutina ainakaan ole yltynyt päivän mittaan.


Vili ei oksentele, ei pode ummetusta eikä ripulia. Vartalon iho on siisti kauttaaltaan ja turkki on hyvässä kunnossa. Ilmeisesti allerginen koira on kaikin puolin herkkä. Onhan elimistö pois raiteiltaan ja tavallaan hälytystilassa, kun pitää reagoida kaikkiin allergeeneihin, jotka terveellä eivät aiheuttaisi mitään oireilua.
Olen miettinyt, mitä tehdä? Pitäisikö Vilin kanssa lähteä eläinlääkärille? Mitä menisin sieltä hakemaan? Päänsilitystä ja nopeasti ovesta ulos... Menisinkö toiselle eläinlääkärille? Olen huomannut, että joillakin eläinlääkäriasemilla vaihtuu henkilökunta hyvin usein ja joissakin taas on melko pysyvä miehitys. Siitäkin voi ehkä tehdä jotain johtopäätöksiä. Silti saattaa olla "suo siellä, vetelä täällä" -tilanne vastassa, meni sitten kenelle lääkärille tahansa. Ihmisiä kun ovat, hekin.

6 kommenttia:

annamari kirjoitti...

Heippa!

Voi voi Viliä! Meillähän tosiaan Rosa-mummu oli kovasti allergista sorttia. Turun eläinlääkäreistä en tiedä mitään, mutta Helsingistä tiedän muutaman paikan, joista ei ihan varmasti pistetä pois pelkän lämpimän tassun tarjoamisen jälkeen. Jos haluat näistä paikoista lisää tietoa, niin kerron toki mielelläni!

Meillä on vuosien varrella kertynyt (ikävä kyllä) paljon kokemuksia eri eläinlääkäreistä ja heissä on kyllä todella paljon eroja. Ihan niin kuin sanoit, ihmisiähän hekin vaan ovat. Toisilla vaan tietysti kokemusta kertyy tietynlaisen potilaskannan ja sitä kautta kiirivän maineen johdosta eri lailla kuin toisilla.

En tiedä oletko kuullut tai oletko jo Vilille kokeillut sellaista lääkettä kuin Atopica. Rosa ei koskaan ko. lääkettä syönyt, mutta olen muilta koiranomistajilta ja useammalta (luotettavalta) elliltä kuullut siitä todella paljon hyviä kokemuksia.

Toinen tuote, joka tuli vielä mieleen, on Malaseb lääkeshampoo. Se on tarkoitettu kai lähinnä hiivasienen häätämiseen ja toimii siihen kyllä hyvin.

Liftari kirjoitti...

Atopica on siklosproniia sisältävä lääke, joillakin tehoaa joillakin ei. Meillä sitä käytettiin oma aikansa, kunnes vahva lääke pisti vatsan Essillä niin huonoon kuntoon, että siitä oli pakko luopua. Tabletin koko oli myös kuin peräsupon eli hankalaa oli myös sen antaminen. Noita shampoita meillä on käytetty ihan hyvillä tuloksilla. Malaseb on aika vahva shampoo ettei sitä usein kannata käyttää. Mutta ehk ajaisi asiansa näin siitepölyaikana. Eihän sitä pysty silmällä näkemään paljonko noita siitepölymikrobeja iholla on. Meillä kirputtaa koko lauma ja aamuisin on Essillä ja Onnilla oikein sessiot rapsuttamisessa. Essi harrastaa myös tuota naaman hieromista. Huoh !!
Vilillä on herkkä maha niin en suosittele tuota Atopicaa. Ja kalliskin se on kuin mikä, vaikka meillä vakuutus korvasi sen ihan kiitettävässä määrin.
Voisko perunan tilalle kokeilla bataattia??
Ei olisi ollenkaan huono juttu käyttää Viliä lääkärillä ihan kunnon tarkastuksessa ja hakea sellainen pitkän tähtäimen hoitosuunnitelma. Kenelle lääkärille sitten veisi? Sille, johon tuntee luottavansa, jolla on hyvä ja varma ote asiaan ja koiraan. Mistä sellaisen löytää?? Kyllä heitä näillä lääkäriasemilla on, joita tässä kaupungissa on. Ei muuta kuin vatsemaan oman intuition mukaan.

creek kirjoitti...

Täällä on Atopicasta kokemusta paljonkin, HooPee varmaan muistaakin.

Mutta sen verran atopicasta, että se tosiaan auttaa joillain, (niinkuin meillä)ja on ystävällisempää vatsalle kuin kortisoni. Mulle on ellit sanoneet, että jos koiralla on vatsalaukussa/suolistossa/ruokatorvessa tulehdus, kortisoni pahentaa ongelmaa.
Meillä kortisoni ei sopinut vatsalle, vaikka nuo kaikki edellä mainitut oli parantunut alta pois, vaan kierre meinas alkaa uudestaan.

Atopicassa on myös ison listan verran vähemmän sivu/haittavaikutuksia, joka tietysti voi johtua siitä, ettei tätä ole käytetty (markkinoilla) niin kauan kuin kortisonia, jotta nähtäis mitä pitkällä käytöllä voi kehittyä.

Kallista se on. Varsinkin aluksi, kun vaste täytyy saavuttaa. Mutta niin on koiran terveyskin.

Mutta Vilin kutina kuulostaa mun mielestä tosiaan sisäiseltä, kaiken järjen mukaan? Ja melkein koko kropassa? Kuin kokovartalo hiiva..
Atooppista?

Eläinlääkäriin jos lähdet, kysy voiko olla muuta mahdollisuutta kutinalle, kuin allergia esim. joku sisäelin prakaa/ei toimi niiku pitäs? Veriarvot ok? Ja tietysti jos muuta ei keksitä, niin kannattaahan se ainaki miettiä juuri tuota Atopicaa?

Tsempit joka tapauksessa Vilille ja emännälle!

Myrsky kirjoitti...

Rapsutusta on täälläkin ilmassa. Kirputusta ja näppyöitä otsalla ja nenän päällä. Ellille kai meidänkin tästä täytyy suunnistaa. Hyvän ellin löytäminen ei ole ihan helppoa. Seuraavaksi kokeillaan pienen paikkakunnan yksityiselliä. Hänen luulisi muistavan asiakkaansa/potilaansa. Toivottavasti Vili voi jo paremmin.

Hanne kirjoitti...

Kutinan perussyy on kyllä ruoka-aineallergisuudessa, mutta kuulemma lähes jokainen koira-allergikko on myös atooppinen eli nuo ulkopuoliset allergeenit kiusaavat myös. Mikä se suhde nyt olikaan, vain 10% koirista on ruoka-aineallergikkoja ja loput 90% siitepölyille, varasto- ja pölypunkeille ja homeille. Osalla on molemmat tyypit. Näin olen ymmärtänyt.
Vilille ei ole tehty mitään veri- tai muita tutkimuksia, siksi onkin niin epävarma olo. Nyt kun kortisonista on päästy eroon, voi otattaa allergiatestit. Kuulemma ovat viime vuosina kovasti kehittyneet tarkemmiksi.
Toivoisin jotain tarkempaa tietoa myös Vilin vatsasta eli poissulkea muut kuin gastriitti/närästys. Muistan Minin kävyt ja muutaman muunkin vastaavan tapauksen. Vili ei kyllä meillä ole syönyt mitään sopimatonta, mutta aikaisemmasta en tiedä.
Atopicaan en osaa juuri nyt ottaa kantaa, katsotaan ensin, suositellaanko sitä Vilille ja tarvitaanko ollenkaan mitään lääkityksiä.
Hartaasti toivon, että Myrsky ei seuraa Vilin tassunjälkiä, vaan on kysymys jostain harmittomasta ♥

Hanne kirjoitti...

Maija,
bataatissa on enemmän hiilihydraatteja kuin perunassa, se on siis makeampi, joten oletan sen olevan Vilin tapauksessa huono vaihtoehto. Sellaisille koirille se sen sijaan mahdollisesti sopii, joiden vatsat eivät tykkää perunasta.