Sivut

sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Koirapäivät

Hohhoijaa, näitä mätäkuun juttuja
Mätäkuu tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin aurinko on Leijonan horoskooppimerkissä, eli noin 23.7. - 23.8. Pohjoismaihin on mätäkuu-nimityksen tuonut tanskalaisten aikoinaan aikaansaama käännösvirhe. Heiltä meni käännöksessä sekaisin koiraa merkitsevä "rode" ja mätää tarkoittava "roden", ja näin jo muinaisessa Egyptissä koirakuuna tunnetusta ajanjaksosta tuli mätäkuu. Koira, joka Egyptissä ilmoitti koirapäivät alkaneiksi, on koko taivaan kirkkain tähti Sirius, Koirantähti, joka sijaitsee Ison Koiran tähtikuviossa..Jaakko heittää tänään kylmän kiven järviimme. Kustaa Vilkuna kertoo siitä seuraavasti: "Miehekäs Jaakko - apostoli Jaakob Sebedeuksen poika - päättää naisten viikon. "Hän heittää kylmän kiven veteen ja lopettaa kansanomaisen uimakauden, hän naulaa tuohen kiinni ja houkuttelee lapset papumaahan, hänen päivästään alkaa kaura kasvaa, hän sokaisee paarmat ja panee ne pussiin, jne."

3 kommenttia:

Myrsky kirjoitti...

Nyt täytyy tokasta sivistymättömästi, että TÄH? Ollaanks me menetetty koirakuu??? Ja ihan kauhee sana tuo mätä. Sen tilalla olisi voinut olla komea sana: koira. Kyllä meitä nyt Vilin kanssa pännii.

Tiia kirjoitti...

Mutta kaipa siinä mätäkuussakin on jotain perää, muistelisin ainakin niin, haavat paranee huonommin jne.

Tuli muuten tästä mieleen, ootkos kuullut seuraavaa:
eläinten nimiä käännettäessä hirvi ja leijona ovat menneet sekaisin, hirvittävästä leijonasta piti tulla hirvi ja komeasta hirvestä jalopeura.
Tiedä sitten, onko tarina totta vai tarua, mutta jaksaa aina kovasti hymyilytyttää :)

Hanne kirjoitti...

Myrsky,
oikeassa olet. Mikäs estää meitä oikaisemasta tätä suurta vääryyttä: ainakin me kaksi tiedämme, että nyt on koirakuu.
Hyvää koirakuuta toivottaa
Vili

Tiia,
niinhän se on, kesähelteillä tulee helposti pöpöjä niin ruokiin kuin haavoihinkin eli sopii se toisaalta tuo mätäkuukin. Koirakuu kuulostaa kyllä kauniimmalta...

Tuossa jalopeurajutussa on varmaan perää. Ei leijona kissaeläimenä ole mitenkään yhdistettävissä peuroihin, sen sijaan iso hirvi on oikeasti aika jalo peura.
Hirvi sanakin sopii leijonalle, onhan se aika hirveän pelottava kissa.