Sivut

maanantai 11. heinäkuuta 2011

Gastriittia ja upponettiä

Taas puhaltavat uudet tuulet Vilin vatsakatarrin suunnalla. Olen ollut huomaavinani, että Pepcid- ja Antepsinlääkitykset eivät tuo mitään autuutta Vilin vointiin. Vili on jollain tavalla levoton tai huonovoipa niitä saatuaan eikä yörauhakaan ole aina taattu.
Joten mitä tekee koiramamma? Syöksyy tietenkin upponettiin tietoa hakemaan! Tällä kertaa keksin ottaa kohteeksi englanninkieliset sivut. Minähän en osaa englantia, mutta ystäväni Google "osaa", joten hän ystävällisesti käänsi kaikki haluamani nopeasti ja hauskasti tälle tutulle suomenkielelle.

Tässä muutama ote teksteistä.

"Gastriitti syntyy, kun vuori mahan ärsyyntyy. Yleisin syy on ruoka-aineallergia tai syömästä jotain koiran pitäisi olla kuten ruohoa.  Ongelma joko ratkaista itse 48 tunnin kuluessa tai eläinlääkäri määrää lääkkeitä suunniteltu suojaamaan vatsaa ja maantieteellisten merkintöjen järjestelmä kuten Pepcid tai Tagamet."
" Anna yksi teelusikallinen hunajaa aterioiden auttaa takki vatsa ja tukea ruuansulatusta. Tämä auttaa haava parantua nopeammin ja minimoimaan ärsytys."
"Lakritsi
Kun hoidetaan koiran ihon allergiat, et käytä vain kaikenlaista lakritsi.  Et voi juosta ruokakauppaan ja ostaa lempi brändi lakritsi ja ruokkia sitä koiran tai hiero sitä teennäinen. Sen sijaan lakritsi että hoidetaan koiran ihon allergiat on lakritsi root."
"Lääke mahahaava ja Hydrotherapy: lämmin märkä pakkaa kivusta. Kivun kylmä hakemuksen."

Muutaman tunnin kuluttua nuo tuntuivat jo aidolta suomenkieleltä, kielipäätä kun on, niin omaksuu nopeasti uuden "murteen"...
 
Tarkoitukseni on auttaa Vilin oireilua ruuan avulla. Tässä saalistuksen tuloksia.
* hunaja hoitaa haavoja, on antibakteerinen, teelusikallinen päivässä
* aloe vera, juomaveden joukkoon lusikallinen
* peruna, sopii vatsakatarripotilaalle, ei tuota histamiinia
* lakritsi eli esim. Solgar deglycyrrhised Licorice root extract, hoitaa vatsan limakalvoja ja stimuloi elimistön omaa kortisonintuotantoa, ½ kapselia/tbl päivässä
* lääkemalva, "Marshmallow" (Althaea officinalis), limakalvoärsytystä lieventävä ominaisuus sekä aloe veran ja lakritsiuutteen paranemisprosessia tukeva vaikutus, valitettavasti en löytänyt tästä tarpeeksi tietoa...
* histamiinit, lisäävät vatsahappojen erittymistä vahingoittaen limakalvoja. Ruokia-aineita, jotka sisältävät histamiinia, tulisi välttää!
* ruuat on hyvä antaa pieninä annoksina pitkin päivää

Kaikki edellä mainitut ovat tukitoimia vatsakatarriin. Jos katarri on lievä, niin ne yksistään voivat parantaa vaivan. Vilin gastriitista en tiedä, mitä laatua se on, onko liikahappoisuutta vai peräti päinvastoin, liekö edes gastriittia... Vähähappoisuus oirehtii kuulemma lähes samoin kuin liikahappoisuus. Vilin vatsan mörinät ja kurinat ovat joka tapauksessa lähes kokonaan häipyneet pois. Vatsa-alueen näykkimistä ilmenee edelleenkin, milloin enemmän, milloin taas vähemmän.

Histamiineista olen aikaisemmin kirjoittanutkin jotain. Nyt jää Vilin rakastama iltajuusto kokonaan pois histamiinivaaran vuoksi. Perunaa annan joka aterialla, toivottavasti se ei aiheuta mitään kutinoita. Ruokailukertoja olen lisännyt, annoskokoa pienentänyt.
Kermaviilin joukossa annan lakritsanjuurta. Laktoositon kermaviili ei ottanut tuulta purjeisiin Vilille, mutta nyt keksin sekoittaa sitä tavallisen kermaviilin kanssa ja kas kummaa, poika syö sitä ihan mielellään. Vähennän normikermaviilin osuutta ja toivon, että parin päivän kuluttua Vili syö sitä laktoositonta pelkästään.

Lääkkeet ovat nyt tauolla, otan taas käyttöön, jos tilanne karkaa käsistä. Saa nähdä, kuinka meitin käy. Eläinlääkäri kyllä voisi antaa ohjeita myös ruokavalioon gastriitin ollessa kysymyksessä eikä pelkästään lääkehoitoa. Vai mitä?

6 kommenttia:

Liftari kirjoitti...

Hauskaa tuo käännös. Mieletöntä miten sana coat ei käänny vatsan kyseessä ollessa peitteeksi vaan takiksi. Nää on kivoja.

Kiitos taasen muutamasta hyvästä vinkistä, esim. tuon Solgarin tuotteen suhteen.
Meillä olen tuon röyhtäilyn ja paijaamisen kerjäämisen ottanut närästykseksi ja liiaksi hapoksi tuon refluksin ( nieleskely ja huulien lipomisen, jopa yskiminen). Hoidan siis koiraani kuten itseäni ja olen päätellyt , koska oireet ovat samat kuin minulla on sama vaivakin. Voipi olla, että olen ihan tukkimetässä, mutta toistaiseksi ollaan selvitty vähin lääkityksin ja tasaisilla yöunilla. Ilman yskityksiä vaan mahan paijaamisesta onkin tullut sellainen herkku, jota kerjätään aina nukkumaan mennessä ja sylissä lötköttäessä. sellaisia kelmejä meillä on kotona.
Kannattaa muuten käydä tsekkaamassa siinä Hilan talossa missä on Jysk ja k-kauppa sitä uutta lemmikkieläinkauppaa nimeltä Lemmikkiasema. Monipuolinen ja miellyttävä uusi tuttavuus. Palvelu oli myös ystävällistä.

creek kirjoitti...

Peruna aiheuttaa joillekkin koirille kuulemani mukaan, helposti ripulia tai oksentelua huonon sulavuutensa takia. Muista mäskätä kypsä pottu mössöks ettei jää kummittelemaan suolistoon :)

Onko Vili piristynyt hunajasta? Sitähän käytetään koirilla esim. verensokerin nousuun, hieromalla ikeniin.
Minkähänlainen duracellpupu Ministä kuoriutuis jos itsekin kokeilisin? :D

Hanne kirjoitti...

Maija,
oli aivan uusi tieto, että Hilan talossa on avattu uusi alan liike. En ole mistään sellaista lukenut, vaikka lehtiä kyllä plaraan, täytyypä käydä tsekkaamassa.

creek,
Vili on syönyt perunaa pienen ikänsä, ja se tuntuu kyllä sopivan, paitsi mitä pelkään sen aiheuttavan kutinoita ja siksi en ole sitä halunnut paljon antaakaan. Vatsa sietää sitä kyllä hyvin.
Vili oudoksuu hunajaa, ei ole siitä kovinkaan innostunut, mutta ei sitä syljeskele sentään. Kattellaan, mitä tuleman pitää...

creek kirjoitti...

Hyvä juttu :) Eli tuskin perunasta teille sitten mitään massuvaivoja tulee.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Terkkuja ihmisten refluksipuolelta.

Ihmisellä ainakin gastriinin taso verikokeella mitattuna antaa suuntaa onko kyse liika tai vähähappoisuudesta, jos sellaista epäilee. Onkohan koirien puolella tällaista?

Happojen määrä itsellä ok mutta valitettavasti alasulkijaa vaivaa ne tahattomat aukeamiset :-(

t. Refluksikko/www.refluksi.fi (Suomen Refluksi)

Hanne kirjoitti...

Anonyymi,
kiitoksia tiedoista. Ties vaikka olisivat joskus tarpeen ja voi niistä sitten kysellä eläinlääkäriltä enemmän.
Nyt juuri taitaa Vili pärjätä vatsansa kanssa, mutta koskaan ei tiedä, mitä huominen tullessaan tuo...
Hyvää kesän jatkoa!