Sivut

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Alumiinia ja kortisonia

Pyryinen sunnuntaipäivä.

Mielessä alumiini. Tosin ei kattilan muodossa, vaikka sekin tähän samaan asiaan liittyy.
Juttu alkoi nimittäin Vilin äskettäisistä vatsavaivoista, johon lääkäri määräsi Antepsin-nimistä lääkettä. Vili sai 10 päivän kuurin sitä, mutta ilmeisesti vaiva ei ole täysin poistunut, koska nyt on kahtena yönä tullut herättelemään liian varhain aamulla eli klo 5.30. Närästystä?
Olen jotunut antamaan Vilille sitten jo kahtena iltana tuota lääkettä ja niinä öinä on nukkunut makeasti normaalin pitkän yön. Nyt siis oikeastaan minun pitäisi antaa Vilille taas kuurina sitä troppia. En millään haluaisi, mutta pakkohan se on.
Siinä lääkkeessä on nimittäin alumiinia. En haluaisi kyllästää Vilin elimistöä vieraalla aineella. Enkä varsinkaan nyt, kun on kortisonin alasajo menossa.

"Alumiini on maan kuoren kolmanneksi yleisin alkuaine ja sitä tavataan kaikkialla. Elimistöön alumiinia kulkeutuu sekä ravinnon että juomaveden mukana. Sen imeytyminen on kuitenkin normaalisti erittäin vähäistä, sillä ravinnon fosfaatit sitovat alumiinin imeytymättömään muotoon."

Alumiinia on myös lähes kaikissa rokotteissa, monissa lääkkeissä, elintarvikkeiden lisäaineissa sekä antiperspiranteissa. Tuon alumiinivaaran takia ovat ennen niin yleiset alumiinikattilatkin poistuneet käytöstä.
Normaalisti alumiini poistuu elimistöstä munuaisten toimesta virtsan mukana, mutta jos munuaiset eivät toimi tarpeeksi tehokkaasti, niin alumiinia kertyy elimistöön liikaa. Silloin alumiini on myrkkyä. Sen sanotaan aiheuttavan mm. syöpää, neurologisia ongelmia, dementiaa.

Lisäksi vielä  "Antepsin oraalisuspensio sisältää natriummetyyli- ja natriumpropyyliparahydroksibentsoaattia ( E 219, E 217, E 215), jotka saattavat aiheuttaa (mahdollisesti viivästyneitä) allergisia reaktioita".

Ruuansulatuskanavan lääkkeet

Tieto lisää tuskaa, mutta tuskin normaalioloissa on syytä paniikkiin. Silti on toisinaan ihan hyvä pohtia tätä maailman menoa...

Vilin kortisonin alasajo on tähän asti sujunut mallikkaasti. Näin pitkälle emme ole aikaisemmilla kerroilla päässeet, ennen kuin tilanne on räjähtänyt käsiin. Takapakin vaara kasvaa toisaalta päivä päivältä, mutta toisaalta se on hyvän merkki, mitä enemmän päiviä kuluu. Jokainen päivä on täynnä vaihtuvia tunteita, pelkoa, toivoa, iloa. Päivä kerrallaan.
Faktat löytyvät  Yhteenveto-sivulta.


3 kommenttia:

creek kirjoitti...

Niin. Ei ihme että antepsinin purkissa lukee että munuaisten vajaatoimintaa sairastavien tulee neuvotella hoidosta lääkärin kanssa. :/

Liftari kirjoitti...

Onhan niitä muitakin kuin Antepsin, mutta mitä sitten sisältävät en tiedä. Muistaakseni Gaviscon ei sisällä alumiinia.
tuleepa sitten takapakkia tai ei tuon kortisonin kanssa, niin olettepa pystynyt olemaan tosi vähällä annostuksella. siitäkin jo voi iloita. Ehkä olisikin nyt hyvä pysytellä tuossa ruokavaliossa ettei niitä takapakkeja tulisi. Ruoka oli kuvan perusteella todella terveellisen ja herkullisen näköistä. Hyvä Vili, niin sitä pitää.

Hanne kirjoitti...

Tuo creek'in mainitsema varoitus löytyy myös Gaviscon-lääkkeestä, sekin sisältää jotain alumiinijohdannaista, alumiinihydroksidigeeliä, ei kuitenkaan ihan samaa ainetta kuin Antepsinin sisältämä.
Lisään tuohon tekstiin yhden mielestäni hyvän linkin noista happolääkkeistä.