Sivut

torstai 30. joulukuuta 2010

Vuoden viimeiset

Vuosi vaihtuu huomenna ja tämä olkoon vuoden 2010 viimeinen postaus.

Nyt on sitten kaksi viikkoa Vili kutissut poikkeavan paljon. Aiheuttajaa en tiedä, osaan vain epäillä, mutta selvitykset sen suhteen ovat vielä kesken. "Syytetty on syytön, kunnes toisin todistetaan." Siitä sitten tuonnempana eli ensi vuonna.


Tässä vuoden viimeinen kortisonikalenteri. Surullista kerrottavaa. Vuoden huippuluku! Kokonaiset 45 mg mennyt joulukuussa!
Kortisonia on siis mennyt reippaanlaisesti ja nyt päätin antaa viikon verran joka päivä sen 2,5 mg, jotta tilanne rauhoittuisi.
(Sininen merkki tarkoittaa ½ tablettia Prednison'ia eli 2,5 mg kortisonia)Yöt ovat olleet levottomia. Vili ei raavi öisin, mutta tulee häiriköimään sänkyyn aamuyöstä, herättää parhaasta unesta. Häipyy välillä jonnekin ja sitten pian on taas tuijottamassa sängyn vieressä tai herään niskan nuolemiseen... Raivostuttavaa!
Tiedän, että Vili ei minua kiusakseni herätä, vaan hänellä on jollain tavalla levoton olo. Hätä ei ole syynä, Vili käy iltaisin viimeisellä lenkillä klo 22-23 aikoihin. Syynä ei ole myöskään nälkä ( Vili todellakin herättää yöllä, jos potee nälkää! ), sillä Vilille jätetään yöksi aina pieni huikopala kuppiin.
Nyt poika makaa tuossa koivet kohti kattoa onnellisena, on saanut meidät nousemaan klo 6 ja aamulenkin jälkeen uni maittaa. Vilille. Onhan poika tehnyt taas yövuoron.

Huoneilma

Olen yrittänyt perehtyä huoneilman vaikutukseen terveydelle. Asia on minulle uusi, toki olen siitä kuullut, mutta en ole perehtynyt asiaan ollenkaan.

Oikea huoneilman lämpö on 20-22 °C ja lämmityskaudella suositeltava sisäilman kosteus on 25-45%. Kosteus ei saisi jatkuvasti olla suositusta korkeampi, koska se edistää pölypunkkien ja homeen lisääntymistä. Kesäaikana sisäilman kosteus voi olla ajoittain jopa 60 % johtuen säätilasta.

Ilman laatua voi lisätä kätevästi ilmanpuhdistimella. Huoneiston tuulettaminen on myös tärkeää ja sen suorittamiseen oikein löytyy hyviä neuvoja alla olevista linkeistä.
Allergisille ihmisille ja eläimille voi syntyä sisätilojen ilmanlaadun puutteista haittoja monella eri tavalla. Huonekasveihin kertyvä pöly, kukkaruukkujen mullassa muhiva home, sisustus- ja rakennusmateriaaleista tuleva haju sekä sisällä tupakointi ovat esimerkkejä niistä.
Kosteusmittari on hyvä olla joka perheessä lämpömittarin lisäksi. Luotettavimman tuloksen antaa hiuskosteusmittari, jonka voi aika ajoin kalibroida itse. Sellaisen saa jo 20 eurolla.

Ilmanpuhdistin, jonka kapasiteetti riittää noin 60 neliön huoneistoon, maksaa noin 600 euroa.
Pienen, makuuhuoneeseen soveltuvan saa puolta halvemmalla.

lähteet:
Terveellisen asunnon ABC
Sisäilman laatu
Sisäilmaopas Allergia- ja astmaliitto

4 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Mulle tuli mieleen, että jos ihan pakkanen kuivattaa ja pistää kutisemaan... Oot kyllä varmaan itekin miettinyt sen(kin) vaihtoehdon jo, mutta kun tää mun oma elämä on tollasta ilmankosteus-pelleilyä aina talviaikaan. Meillä mittari näyttää nyt sisällä 45%, mutta mun puolesta sais olla vieläkin korkeampi, kun tuntuu, että kuivun siltikin pystyyn. Silmät vuotaa, nenä sattuu, iho kiristää ja kutiaa. Kuivaan kaiken pyykin sisällä ja hamstraan viherkasveja, syön paljon pähkinöitä ja siemeniä (5-6 ruokalusikallista päivässä) sekä juon toki vettä, mutta silti olo on talvisin hyvin kuiva ja kutiseva.

No, kohta tulee kevät (uusine ongelmineen), mutta ainakin tää ilmankuivuus helpottaa.

Parempaa uutta vuotta 2011 teille kaikille :)

Danny ja Eikka kirjoitti...

Talvessa on omat plussat ja miinukset meidänkin elämässä. Talvella ei vaivaa ulkopölyt, mutta tämä kuivuus :( Varsinkin kerrostalossa on koneellinen ilmastointi, joka kuivattaa, huomaan sen omastakin ihosta ja olosta. Meillä on kohta vuoden ollut käytössä ilmanpuhdistin, maksoi noin 250e. Vaihtelen hieman sen paikkaa, mutta eihän se koko kaksiota puhdista. Kesällä puhdistin suodattimen, joka oli aivan järkyttävän täynnä pölyä. Uskoisin että tästä jotain hyötyä tähän huoneilmaan on ollut. Seuraavana hankintaltistalla olisi kostutin, niitä näyttää olevan eri laatuisia/kokoisia. Kiitos linkeistä, täytyy tutustutua niihin.
Parempaa uutta vuotta!

Liftari kirjoitti...

Meillä on mietinnässä vielä parempi imuri hepa-suodattimineen. Sellaisella pestävällä suodattimella. Kosteuttaja puksuttaa tasaiseen tahtiin ja Essin krupsuttaminen onkin hiukan vähentynyt. Ceridal öljyä pahimpiin kutikohtiin ja sitä helokkiöljyä napaan. Siinä meidän kotikonstit toistaiseksi.
Meillä neiti nukkua tuhisee suvereenisti kainalossa, oma peti ei kiinnosta. Imuroin myös hänenkin petinsä joka kerta kun muutenkin imuroin. Pöytäpintoja vedellään kostealla jne jne. Mutta mitäpä sitä ei murunsa eteen tekis.
Tuo kukkien mullan ongelma onkin sitten hankalampi hoitaa. Vaikka sitä koukkii sieltä pinnan puhtaaksi niin aina sieltä nousee uutta sieni/homekerrosta. En ymmärrä minkälaista multaa näinä päivinä on tarjolla, kun minkään sortin multa ei ole toistansa kummempi, kaikilla samat ominaisuudet. Mitään kovia myrkkyjä ei viitsi koiran takia käyttää. Hmmhh !
Ja omat kädet on kuin rupisammakon selkänahka, kun talvi kuivattaa.
Mutta kyllä lähtee, sanoo kummelit. Uusi vuosi alkaa ja mennään kohti kevättä. Tulee valoa, kosteutta ja se kevään haju. Silloin sitä taas herää. Toivon apua Essille tuosta kversetiinistä, että tulevat siitepölyt ei kiusaisi niin.
Vieläkö Vili saa niitä xietangeja?? Oletko kokeillut jättää niitä pois ja huomannut mitään eroa kutinoissa?? Tuli vain mieleeni, että olisko niissä kuitenkin jotain sopimatonta seassa, kun Essillekin aiheuttivat niin voimakkaan reaktion jo puolesta tabletista.

Hanne kirjoitti...

Itselläni ei ole allergioita, joten kärsin talviajan sisäilman kuivuudesta vain normaalisti eli kuiva iho ja sähköinen tukka, ei onneksi sen kummempaa. Siksi en myöskään ole koko asiaa paljonkaan pohtinut. Kosteusprosentti meillä näyttää olevan 32%, jos tuohon mittariin nyt on uskominen.
Viime talvi meni Vilin osalta ilman sen isompia ongelmia, mutta nyt on vaikeampaa.

Vili saa niitä Xia Tangeja edelleenkin, jos oirehtisi niistä, niin ne merkit olisivat tulleet jo aikoja sitten, kuten Essilläkin tosi nopeasti. Toisaalta voisin kokeilla taukoakin, eihän yrittänyttä laiteta...
Olen selvittämässä mahdollista muuta syyllistä Vilin tämän hetkiseen tosi huonoon tilanteeseen, siitä kerron, kunhan saan vastauksia...

Pitäisi kai hankkia kotiin ilmanpuhdistaja, mutta tarvitaanko sitten vielä kostutinkin? Ja mistä tiedän, mikä olisi tehokas, kaikki valmistajathan omiaan kehuvat?

Aikuinen kuopukseni, joka on allerginen pölypunkille, yöpyi hiljattain pari yötä meillä ja sanoi saavansa jo oireita, joten kai meillä sitten on liikaa allergisoivaa.

Helokkiöljystä luin, että toki on hyvää, mutta ylimainostettua ja -hinnoiteltua, ota sitten selvää, mikä pitää paikkansa, mikä ei!
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00049

Parempaa uutta vuotta teille jokaiselle!