Sivut

tiistai 14. syyskuuta 2010

"Rokotukset eivät lisää allergioita"

lähde 'Lukijan postia' Koiramme 9/2010

"Allergioiden yleistymisen syitä ei tunneta ihmisilläkään. Mahdollisiksi syiksi on arveltu esimerkiksi elinympäristössämme tapahtuneita muutoksia ja loistautien vähenemistä. Koirien allergioiden lisääntymisen perimmäisiä syitä tunnetaan vielä huonommin. Koska ihmiset ja koirat elävät samassa ympäristössä, on oletettavaa, että samat tekijät voivat vaikuttaa allergioiden yleistymiseen sekä ihmisillä että eläimillä. Perinnöllisellä alttiudella on ilmeisesti vähemmän merkitystä kuin ympäristötekijöillä.

Rokottaminen turvallisempaa kuin sairastaminen


Rokotuksilla suojataan koiraa hengenvaarallisilta virustaudeilta, joita ovat esim. raivotauti, penikkatauti, tarttuva maksatulehdus ja parvovirusinfektio.

Näihin tauteihin ei ole täsmähoitoa, joten rokottaminen on ainoa tehokas tapa ehkäistä koirien sairastumista ja kuolemia. Vaikka Suomessa tautitilanne on hyvä, raivotautia ja penikkatautia on yleisesti jo lähialueillamme. Esimerkiksi itäisen Euroopan raivotautitilanne on huonontunut viime vuosina. Myös Etelä-Euroopassa raivotauti on viimeisen vuoden aikana levinnyt Balkanilta Pohjois-Italiaan.

Penikkatautia todetaan Suomessa vuosittain muutamia tapauksia joko ulkomailta tuoduista koirista tai ulkomaisten koirien kanssa kontaktissa olleista koirista. Parvotartuntoja koirissa on myös kotoperäisinä, vaikka sitä todetaan tavallisimmin ulkomailta tuoduissa pennuissa. Pentukoirille myös parvo voi olla hengenvaarallinen tauti.

Rokotusten aikaansaama immuniteetti vaihtelee eri yksilöillä. Joku saa erittäin hyvän suojan, suurin osa kohtalaisen suojan ja joillakin suoja voi jäädä riittämättömäksi. Riittämättömän suojan saaneet koirat voivat sairastua, jos infektiopaine kasvaa riittävän suureksi. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että koirat on rokotettu riittävän kattavasti, jotta laumaimmuniteetti estää näiden tautien leviämisen suomalaiskoirien keskuudessa.

Hoitava eläinlääkäri laatii kullekin koiralle sille sopivan rokotusohjelman. Tällöin otetaan huomioon koiran terveydentila, käyttötarkoitus ja elinympäristö. Matkailevan metsästyskoiran, kansainvälisissä näyttelyissä käyvän koiran ja kotimaassa pysyttelevän, vanhenevan koiran rokotustarve on erilainen. Evira antaa vain yleisluontoisia suosituksia. Erityisesti pentuvaiheen rokotukset ja näiden tehostaminen vuoden iässä ovat tärkeitä kunnollisen suojan aikaan saamiseksi.

Hoitavan eläinlääkärin velvollisuus on kertoa eri rokotusvaihtoehdoista, rokotteista saatavasta hyödystä kuten myös rokotteiden mahdollisesti aiheuttamista haittavaikutuksista. Asiakas voi myös lukea tietoja rokotepakkauksissa olevasta pakkausselosteesta, josta selviää myös rokotteen koostumus. Asiakkaalla on oikeus saada riittävästi tietoa, jotta hän pystyy päättämään, miten hänen koiransa rokotetaan. Osa asiakkaista pitää hengitystievirusten varalta rokottamista tarpeellisena. Matkustavalle koiralle voidaan haluta leptospiroosirokote.
Rokottaminen on tärkeä osa koiran terveydenhoitoa eikä liukuhihnatoimintaa.

Koiran allergia ei ole vasta-aihe rokottamiselle. Vain silloin, kun rokote on aiheuttanut hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion, jossa koira menee shokkiin, koiraa ei tule rokottaa uudelleen samalla rokotteella. Tällaiset vakavat reaktiot ovat hyvin harvinaisia.

Prof. Liisa Kaartinen, yksikönjohtaja ja Erikoistutkija
Karoliina Alm-Packalén, Eläintautivirologian tutkimusyksikkö
Prof. Liisa Sihvonen, tutkimusjohtaja
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira"

"Ylijumala" on puhunut. Ei siis ole mahdollista keskustella asiasta Koiramme-lehden palstoilla. Aihe on kuopattu kuoliaaksi. Sensuuri on iskenyt.

Täytyy sanoa, että oheinen teksti on jotenkin hienosti ja asiallisesti kirjoitettu. Joitakin asioita en ymmärrä, mutta eihän sillä merkitystä ole. Otsikkoja lukuunottamatta lihavoinnit tekstissä ovat bloginpitäjän tekemiä.

* Onko joku saanut tekstissä mainittua palvelua eläinlääkäriltään? Palvelua, joka on eläinlääkärin velvollisuus ja asiakkaan oikeus!
* "Raivotautirokotteen antamista samanaikaisesti muiden rokotteiden kanssa ei suositella, koska samanaikaista käyttöä ei ole riittävästi tutkittu." sanoo Evira nettisivuillaan. Miksi eläinlääkäri ei toimi tämän suosituksen mukaisesti?
* Tutkitaanko koirien rokotuksista saamaa suojaa jotenkin? Tarvitseeko jokainen koira jatkuvia tehosterokotuksia? Jos suoja on hyvä, niin silloinhan sellainen tehoste on aivan turhaa.
* Miksi asiallista keskustelua aiheesta ei sallita?
* Miksi ei julkaista tutkimustuloksia aiheesta?
* Miksi ei sanallakaan mainita ravinnon ja rokotusten mahdollista osuutta allergioiden syntyyn?

Luulen tietäväni, miksi. Taloudelliset intressit ovat päällimmäisinä, taas kerran.

6 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Näitä samoja asioita olen itsekin miettinyt jonkin verran. Opiskelen eläinlääkäriksi ja oman koiran sairastuttua kaikenlaiset allergia- ja autoimmuuniasiat ovat alkaneet kiinnostaa. Luin tuon kyseisen tekstin Koiramme-lehdestä ja kiinnitin myös huomiota joihinkin samoihin asioihin.

Tein keväällä tutkielman koiran parvosta, ja yhtenä lähteenä käytin Journal of Comparative Pathology -lehdessä julkaistua artikkelia rokotuksesta saatujen vasta-aineiden säilymisestä. Tutkimuksessa selvisi, että tutkituilla koirilla vasta-aineet olivat vielä 9 vuoden kuluttua rokottamisesta tarpeeksi korkeita antamaan riittävän suojan parvoa ja penikkatautia vastaan. Koirat oli siis rokotettu vain kerran. Tämä tutkimus julkaistiin vasta alkuvuodesta, joten uskon ja toivon, että näiden tulosten perusteella asiaa tutkitaan vielä lisää jatkossa. Omasta mielestäni vasta-aineiden mittaaminen verestä säännöllisesti ja rokottaminen vain tarpeen vaatiessa kuulostaisi järkevältä, mutta käytännön toteutuksesta en osaa sanoa. En kuitenkaan usko, että tämänhetkisen käytännön muuttaminen tulevaisuudessa olisi mitenkään mahdotonta.

Tässä vielä linkki artikkeliin: http://www.4rottweilers.com/long_term_protective_immunity_article.pdf

Hanne kirjoitti...

Anne,
kiva, että kommentoit!
Uskon vakaasti siihen, että tulevaisuuden eläinlääkärit ovat valveutuneempia kuin valtaosa nykyisistä, muussa tapauksessa eläinlääkärien uskottavuus on kyllä koetuksella.
Minä en ole rokotusten vastustaja, kuten yleensä kritisointi halutaan ymmärtää. Toivon koirille järkevää rokotuskäytäntöä.
On aika ristiriitaista, että rokotusten avulla koirat eivät sairastu tiettyihin tauteihin, mutta siitä huolimatta nykyinen koirakanta on sangen sairas. Taudit ovat vaihtuneet toisiksi.
Joskus tulee mieleen sellainenkin visio, että jos koiria rokotettaisiin vähemmän ja otettaisiin tietoisesti se riski, että eräät koirat tulevat menehtymään tarttuviin tauteihin. Toisaalta ei sitten ehkä olisi olemassa moniakaan näistä "uusista" sairauksista, jotka aiheuttavat koirille suurta kärsimystä ja monta turhaa kuolemaa.

Liftari kirjoitti...

Löysin todellisen ruokaohje-blogin täynnänsä mukavia reseptejä. Kasvisruokaa,laatikkoja,puuroja nameja koirille. Käypä vilkaisemassa. Paljon ohjeita joita allergisellekin koiralle voi soveltaa.
http://www.herkkusuun.vuodatus.net/page/puuroja

Hanne kirjoitti...

Maija,
Kiitos! Eipä ole liikoja keittokirjoja koirille jemmassa. Huomasin kyllä, että olin jo joskus tallentanut tuon sivun, vaan en muistanut ollenkaan...

Anonyymi kirjoitti...

Tosiasiassa kukaan ei tunnu tietävän miten koiraa pitää rokottaa ja eläinlääkäriltä on aika vaikea kysyä rokotuksista. Näyttelykoiran kanssa ne leimat on siellä paperissa oltava.

Mä oon kyllä sitä mieltä että nykykoirien sopimaton ruokavalio on todella iso syyllinen allergioihin. Jos aletaan pennusta lähtien syöttää mannavelliä kun pennun pitäisi saada lihaa kun elimistö ei mahda viljoille mitään. joillakin allergiaoireet alkavat jo ennen kuin yhtäkään piikkiä on pentuun keretty laittaa.

Oishan se hienoa mitata vasta aine tasoja sun muuta, mutta paljonkas se maksaa piikkiin verrattuna...?

Hanne kirjoitti...

Anonyymi,
jos noita rokotuksen immuniteetitasoja mitattaisiin, todettaisiin monen koiran kohdalla, että koira ei tarvitse enää uusintarokotuksia, vaan immuniteetti on hyvä.
Se vasta rahastusta on, että automaattisesti rokotetaan vuodesta toiseen, ihan turhaan.
Niinpä, "olet, mitä syöt", se pätee niin koiriin kuin ihmisiinkin! Ruoka on hyvinvoinnin perusta.
Oikealla tavalla ruokittu koira kestää myös rokotuksetkin ja muut elämän haasteet paremmin kuin jo sairasteleva koira.