Sivut

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Kortisoni

"Kortisoli eli hydrokortisoni on lisämunuaisen kuorikerroksen erittämä hormoni. Kortisolia kutsutaan myös stressihormoniksi, koska henkinen, psyykkinen ja fyysinen rasitus nostavat kortisolin tuotantoa."

Kortisoni, tuo kaksihaarainen miekka!

Kortisonia käytetään ihmisillä lukemattomissa sairauksissa, näitä ovat mm.
reumataudit
allergiat
monet ihosairaudet
hengitysteiden sairaudet
verisairaudet
mahaan ja suolistoon liittyvät sairaudet
kasvaimet

Kortisonitietous perustuu pääasiallisesti ihmisten käyttökokemuksiin, mutta on todennäköisesti samankaltainen koiran ollessa kysymyksessä.

Kortisoni tuo suuren avun juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Se lisää elämän laatua. Kortisoni ei kuitenkaan hoida eikä paranna sairautta, vaan lievittää tai jopa poistaa oireilua.

HUOM. Kortisonilääkitys saattaa estää vastustuskyvyn syntymistä rokotuksen yhteydessä. Kannattaa kysyä eläinlääkärin mielipidettä tässä asiassa!

Kortisonitabletit ovat reseptilääkkeitä ja niitä on käytettävä lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Ne ovat ihmisille valmistettuja lääkkeitä paitsi Medrol vet. ja Vetaraxoid vet, jotka ovat eläinlääkkeitä.

* Lääkkeiden nimet toimivat linkkeinä ko. lääkkeen infosivulle.

* Solomet 4 mg (metyyliprednisoloni )
- apuaineet: laktoosimonohydraatti, maissitärkkelys, liivate, magnesiumstearaatti, talkki.

* Prednison 5 mg (prednisoni )
- apuaineet: laktoosimonohydraatti, maissitärkkelys, liivate, perunatärkkelys, talkki, magnesiumstearaatti.

* Vetaraxoid vet (prednisoloni 5,0 mg, hydroksitsiinihydrokloridi 10,0 mg) on yhdistelmälääke, jolla on mm. kouristuksia, ahdistusta ja tuskaisuutta vähentävä vaikutus. Nämä vaikutukset yhdessä rauhoittavat eläintä ja vähentävät kutinaa täydentäen siten prednisolonin allergiaa ja tulehduksia estävää vaikutusta.
- apuaineet: mikrokiteinen selluloosa, hydroksipropyyliselluloosa, magnesiumstearaatti ja laktoosimonohydraatti

HUOM. Ei pidä käyttää samanaikaisesti metoklopramidia sisältävien lääkkeiden kanssa, esim. Primperan, Metopram, koska se aiheuttaa aggressiivista, hyökkäävää käytöstä!

* Medrol vet. 4 mg (metyyliprednisoloni )
- apuaineet: laktoosimonohydraatti, maissitärkkelys, sakkaroosi, kalsiumstearaatti.

* Kyypakkaus 50 mg tai Ampikyy 50 mg (hydrokortisoni) apteekeista ilman reseptiä
- apuaineet: laktoosimonohydraatti, maissitärkkelys, perunatärkkelys, liivate, natriumtärkkelysglykolaatti, piidioksidi, talkki, magnesiumstearaatti.

Kyytabletit sopivat ainoastaan äkillisen allergisen reaktion lyhytaikaiseen hoitoon. Ei pitkäaikaiseen käyttöön! Annostus 1 tabletti/10 kg.

Kortisonihoito aloitetaan yleensä suurella annoksella ja sitä vähennetään vähitellen joko ylläpitotasolle tai kuuri lopetetaan kokonaan. Ylläpitolääkityksen tulee olla pienin mahdollinen koiraa auttava annostus.

Hoidon suuret alkuannostukset ( = ensimmäinen viikko) aiheuttavat usein koiralle (ja myös omistajalle!) harmillisia oireita, jotka häviävät heti annostuksen pienentyessä. Näitä oireita ovat ruokahalun lisääntyminen, voimakas jano sekä siitä johtuva tihentynyt tarve päästä pissalle. Koiraa tulee ulkoiluttaa tarvittaessa muutaman tunnin välein, myös yöllä ja jos se silti pissaa sisälle, ei koiraa saa siitä rangaista!

Pitkäaikaishoidossa kortisoni saattaa aiheuttaa monenlaisia häiriöitä elimistölle, esim.
turvotus, piilevän diabeteksen puhkeaminen, lisääntynyt infektioalttius, luuston haurastuminen, virtsatiekivien muodostuminen, lihasten surkastuminen. Kortisonille voi myös allergisoitua, tosin tämä on harvinaista.

Monivuotinen, jatkuva kortisonihoito lyhentää koiran ikää jonkin verran, mutta nostaa elämän laatua. Lyhytaikaiset kortisonikuurit eivät vaikuta koiran terveyteen mitenkään epäedullisesti. Kissa sietää jostain syystä kortisonilääkitystä huomattavasti paremmin kuin koira.

Kortisonilääkityksen lopettaminen

Lyhyen kortisonikuurin lopettamisessa ei yleensä ilmene sivuoireita. Se kannattaa lopettaa lääkärin ohjeiden mukaan.
Pitkäaikaisen kortisonilääkityksen lopettamiseen liittyy usein paljon erilaisia vieroitusoireita, esim. hengenahdistus, ruokahaluttomuus, nivelkivut, lihasjäykkyys, vatsakivut, oksentelu...

Pahimmassa tapauksessa koiralla ilmenee Addisonin tauti eli lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta. Sitä hoidetaan jatkuvalla kortisonilääkityksellä koko loppuikä. Addisonin tautiin koira voi sairastua myös ilman edeltävää kortisonihoitoa.

"Joskus pitkäaikaisen kortisonilääkityksen lopettamisen jälkeen koiran lisämunuaiskuori ei enää toimikaan. Addisonin tautia sairastava koira on usein väsynyt, innoton ja sillä on huono ruokahalu. Tällainen oireilu voi jatkua pitkäänkin. Oksentelua ja ripulointia voi myös esiintyä ja sairautta voi helposti ensin luulla tavanomaiseksi mahataudiksi.".
 

Pitkään käytetyn kortisoninhoidon annosta kannattaakin yleensä vähentää selvästi hitaammin kuin mitä lääkärit suosittelevat.

Muita allergiaoireiden lievittämiseen sopivaa löytyy tästä blogista täältä Apua allergiaan


9 kommenttia:

Liftari kirjoitti...

Voi miten ihana kuva Vilistä. Filosofinen asento ja katse kaukaisuuteen. Aivan ihana väreiltään ja Vililtään.
Kattava artikkeli kortisonista. Olen paljon miettinyt sitä asiaa ja verrannut kortisonin käyttöä reumapotilaisiin, joista monet käyttävät tulehdustilaa hoitamaan tätä lääkettä. Lyhentääkö se heidän elinikäänsä? Kuukasvot on tuttu asia reumaatikoilta ja se osittain johtuu kortisonista , osittain siitä yleisestä tulehdustilasta kropassa ja niistä lääkkeiden yhteissummasta. Vaa´assa painaa niin moni asia, kun sitä miettii. Ainahan se on selvä, että ilman lääkkeitä on parempi vaihtoehto elämiselle kuin lääkkeillä. Mutta käytettävä niitä on silloin, kun niitä tarvitaan. Ja jos luontaismetodit eivät riitä. Itselläni on sellainen arsenaali lääkkeitä, että joka päivä harmittaa niiden olemassaolo. Vaan ilman niitä olisin vielä sairaampi, huonommassa kunnossa. Ja koko ajan yritän hakea myös itselleni helpompaa tietä luontaispuolelta. Vaan se ei kaikkeen tehoa, joskus tarvitaan lääke jossa on enemmän potkua.
Kysyin lääkäriltä nyt viimeksi Essiä käyttäessäni siellä, eikö antihistamiinivalmiste ajaisi samaa asiaa kuin tämä kortisoni. Hän vastasi, että antihistamiinit eivät koiraan kovin hyvin tehoa. Ja hän oli sitä mieltä, että tuossa Vetaraxoidissa oleva antihistamiini on melko turhaan siinä kylkiäisenä. Että tiedäpäs näistä nyt sitten.
Helokkiöljy alkaa selkeästi näkyä Essin turkissa, sen hyvät vaikutukset siis. Nyt pitää hoidella kalkkipuoli kuntoon, että voi estää tuon luuhaurastumisen.
Kyllä me saamme HooPee, olla koko ajan kieli keskellä suuta ja tarkkoina näiden "lapsiemme" kanssa. Itse koen sen hyväksi, että kohtalotovereita on. Mikä itseltä jää huomaamatta, sen toinen kaivaa esille jne. Kenttä on laaja ja parhaan katteen saa blogeja seuraamalla. Kaikilla on hyviä vinkkejä joita voi alergikkonsa kanssa pohtia ja kokeilla. Kaikilla kun on tähtäimessä se tasapainoinen ravintorikas ruokinta joka tukee sitä hyvinvointia. Jotta saisimme pitää heidät luonamme niin kauan kuin suinkin on mahdollista.
Essi muuten ei kortisonin takia ole pissinyt mitenkään valtaisaasti. Yhdet pitemmät tekee sinä päivänä, kun kortisonia on annettu. Ei juo ylenmäärin ollenkaan. Itse asiassa juo vähän.
Nyt olemme taas joka kolmas päivä annostuksessa. Vielä on mahdollista saavuttaa tuo joka neljäs päivä vuoden loppuun mennessä. Sitä odotellessa.
Terveiset Vilille.

Hanne kirjoitti...

Maija,
onhan se hyvä, että on olemassa lääkkeitä, kyllä niitä tarvitaan! Ilman kortisonin tuomaa elämänlaadun paranemista Vili olisi jo koirien taivaassa...
Eiköhän vuosikymmeniä pitkä kortisonilääkitys ihmiselläkin lyhennä ikää jonkin verran, mutta niin tekee myös ehkä se vakava sairaus, minkä takia joutuu sitä kortisonia nauttimaan. Lienee myös aika yksilöllistä.
Kyllä se ihmisen/koiran elämä voi lyhentyä, vaikka ei olisi sairautta eikä lääkitystä: ei tarvitse kuin menehtyä johonkin äkilliseen onnettomuuteen.

Eli se siitä ja elämän pituudesta. :)

Vetaraxoidissa oleva histamiini on ehkä lääkkeessä mukana myös sen voimakkaan ahdistusta vähentävän ja rauhoittavan vaikutuksen takia?

Vili ei oireile mitenkään kortisoninantopäivinä. Silloin kun kortisoni aloitettiin annoksella 5mg joka päivä viikon ajan, niin silloin se oli yhtä juomista ja pissaamista. Se show loppui heti kun annosta vähennettiin. Onneksi!

Hitaasti hyvää tulee! Essin pitää nyt hoitaa nuo perusasiat kuntoon ja sitten taas mars eteenpäin!

Liftari kirjoitti...

Hauska juttu muuten tuo heppakvartetti :)
Tämmöset piristää arjen arkisuutta kivasti.
Oikeassa olet toveri kallis, hitaasti hyvä tulee. Välillä se on vaikeaa, kun lapikkaat tahtoo tömistellä jo kurviin kun muu kroppa ja varsinkin pää on vasta kääntymässä siihen suuntaan.
Välillä on joidenkin lääkärikäyntien jälkeen sellainen fiilis, että arvaileekohan noi vaan ja hoitaa jotain sinne päin, vai tietääkö tosiaan. Mutta muutakaan ei voi kuin luottaa. Tämä viimeisin lääkäri tuntuu mukavalta, on rauhallinen ja vastaa kaikkiin kysymyksiin tosi miettivän oloisesti. Ja on perehtynyt Essin papereihin, sekin oli positiivista.
Nyt on paraneminen hyvässä vauhdissa, että ehkäpä tämä tästä.
Diarsanyl-pastasta Essi ei tykkää yhtään. Eka kerralla sitä olikin enemmän parrassa, lattiassa ja matossa kuin hänen suussaan. Nyt menee jo kokemuksen tuomalla tekniikalla oikeaan osoitteeseen.

Pyry-Onnenpekka kirjoitti...

Terve!

Siis oikein kirjaimellisesti. Minulle määrättiin antibiootteja (Clavubactin 250 mg) hinkuvaan yskään. Onneksi auttoivat, koska sitten olisi pitänyt alkaa napsimaan lisäki kortisoonia.

Äipällä puhkesi astma ja hänen lääkkeessään (avaava ja hoitava) on tietääkseni kortisoonia. Mutta lääkkeen avulla äippä hengittää taas normaalisti ja jaksaa ulkoiluttaa minua reippaasti.

Hyviä vointeja teille molemille!

Hanne kirjoitti...

Pyry,
kyllä nuo lääkkeet ovat siunaus, ilman lääkkeitä meitin isäntäkin jo makaisi mullan alla ja nyt lääkkeinensä jaksaa talutella meikäpoikaa.
Jospa minustakin kaikesta huolimatta tulee joskus 15v papparainen, Vili-pappa. :)

Pyryä tupaan, sanoi Vili

Hanna kirjoitti...

Voiko kortisonin käytöstä seurata vasa oireita esim oksentelua?

Hanne kirjoitti...

Kortisonitabletit voivat aiheuttaa närästystä ja/tai gastriittia (mahan limakalvon tulehdus) ja ne ilmenevät usein oksenteluna. Näin on käynyt koiralleni Vilille ja näin on todennut myös eläinlääkärimme. Silloin tällöin tai kuurina annettavat kortisonitabletit tuskin aiheuttavat minkäänlaisia vatsaongelmia. Vasta kun kortisonia joutuu nauttimaan säännöllisesti pitkiä aikoja, niin asia on eri.

Anonyymi kirjoitti...

Apua !

7vuotiaalla kissallani todettiin ohutsuolessa tulehdus, lääkkeenä nyt 1/2 tabl.vetaraxoid

päivässä, kissa ottaa sen vesitippaan sekoitettuna, vastahakoisesti, ja kohta suustaan tulee

limamaista vaahtoa jota vaikuttaa olevan sen vaikea niellä,

voisko olla joku allerginen reaktio vai vaan inho?

Hanne kirjoitti...

Omasta kokemuksestani tiedän, että kortisonitabletti maistuu tosi kitkerälle jo kun sen asettaa kielen päälle hetkeksi. Siis se maistuu varmaan kissastakin tosi pahalta, jos sen liottaa vesitilkkaan. Koiralleni annoin sen tabletin aina voinokareen sisällä, joten sen makua koira ei tuntenut ja meni liukkaasti nielusta alas.
Kissoista minulla ei ole omakohtaista kokemusta ollenkaan, mutta lapsillani on kissoja ja tiedän, että ne ovat hankalampia potilaita kuin koirat, jos on lääkkeen ottamisesta kyse. Sinä varmaan kissanomistajana tiedätkin kaikki niksit jo, mutta jos niin ei ole, niin varalta laitan yhden linkin:

http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1216721089

Tuon vaahdon kissan suusta oletan kyllä olevan inhoa pahan maun vuoksi ja varmaan se liotettu tablettikin voi aiheuttaa vaahdon muodostamista.
Kokeile jotain muuta kuin veteen sekoittamista.
Kortisonitabletit vähentävät nimenomaan allergista reaktiota, joten siitä ei voi olla kysymys.
Lykkyä tykö ja kerro, miten onnistuit!