Sivut

maanantai 20. syyskuuta 2010

Punkit ja hirvikärpäset

Punkki on tuttu elukka useimmille koiranomistajille. Olen tullut punkkien kanssa sinuiksi asuessamme saaristossa, siellä niitä riitti joka lähtöön. Musta koiramme oli oikea punkinpesä, joka ilta, huhtikuusta lokakuun loppuun asti, poistimme häneltä tusinan verran punkkeja. Sen sijaan vaalea koiramme oli aniharvoin punkin hyökkäyksen kohteena.



Ehdottomasti parhaat punkkipihdit ovat kuvassa olevan kaltaiset. Meillä on ollut käytössä nuo jo vuodesta 1992 lähtien, yhä ovat ehjät ja niitä on käytetty todella paljon!






Näin tartutaan punkkiin kiinni. Paina punkkikynän päästä, jotta pihdin leuat aukeavat. Sitten asetat leuat punkin ympärille kuvan osoittamalla tavalla, ihan lähelle ihoa ja päästät punkkipihtien päästä irti, niin että leuat lukkiutuvat. Sitten kierrät pihtien avulla punkkia vasemmalle, kunnes se irtoaa.


Tämä punkkipihti on helppo käytössä.
Ihan pieniä punkkeja sillä ei saa pois.

Punkeilla on kolme elinvaihetta ja jokaisen vaiheen kehittymiseksi ne tarvitsevat ainoastaan yhden veriaterian voidakseen siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Yksi veriateria pitää punkin hengissä siis vuosia.
Sellainen pyöreän paksu punkki on elinkaarensa loppupäässä ja imee itsensä täyteen verta voidakseen synnyttää ne ehkä jopa 3000 munaa. Uros kuolee pariutumisen jälkeen ja naaras myös saatuaan ne munat maailmaan.

Koiralle voi halutessaan hankkia punkkipannan. Se on kuitenkin myrkyllinen eikä saa joutua varsinkaan lasten koskettelemaksi. Kissoille se on vaarallinen. Kannattaa miettiä, altistaako koiransa puoleksi vuodeksi joka vuosi myrkkypannalle vai viitsiikö poistella punkkeja sen puoli vuotta joka vuosi. Kumpaa pitää omalle koiralle turvallisempana vaihtoehtona, se on omistajan päätettävissä.

Punkkipanta
Lisää tietoa punkeista


Hirvikärpänen on todella epämiellyttävä tuttavuus. Punkki on ihan kiva eläin verrattuna tähän varsinkin tänä vuonna erittäin runsaslukuiseen kärpäseen. Tosin punkit saattavat levittää sairauksia...

Vasemmassa kuvassa hirvikärpänen siipineen ja toisessa kuvassa ilman siipiä. Se heittää siipensä heti pois löydettyään isännän.

Hirvikärpänen on vikkeläkinttuinen eläin, sitä on vaikea saada pois, vaikka sen löytäisikin. Se tarraa koukkujaloillaan karvoihin ja jos sen päästää hetkeksi irti, niin sen uudelleen löytäminen on melkein mahdotonta. Hirvikärpänen sietää hyvin saunaa ja suihkua, on todella sitkeähenkinen öttiäinen. Sen hengiltä saaminen on hankalaa, koska sillä on kova panssari.

Kerran olin kuljettamassa sellaista ulos pidellen sitä sormieni välissä. En ilmeisestikään puristanut tarpeeksi lujaa (enhän toki halunnut litistää kärpäsressukkaa) ja tämä käytti tilaisuutta hyväkseen ja puri minua sormeen! Sattui!

Hirvikärpäsprojekti
Hirvikärpänen Wikipedia

Ei kommentteja: