tiistai 27. heinäkuuta 2010

Jaksamisen ongelma

Taas kerran olen pohtimassa tämän kaiken mielekkyyttä. Tuntuu olevan loputon suo, tämä Vilin allergisuus, tämä ei tunnu loppuvan ikinä. Toisinaan löydän jotain positiivista, saan kerättyä uskoa parempaan, toivonkipinä herää ja sitten taas mennään syöksyliitoa maankamaralle.
Koko ajatusmaailmani pyörii Vilin ympärillä. Jos ei tietoisesti, niin alitajuntaisesti. Onhan minulla toki muutakin elämää, edes vähän, mutta nuo harmaat aivosolut raksuttavat taukoamatta...

Yritin eilen pitkittää kortisonin antamista ja jo illalla Vili oli hyvin levoton, käpälänjyrsintää, rapsutusta, kuopimista, peittojen raapimista. Siis kortisonista ei varmaan päästä ikinä eroon.
Toisaalta mietin, että pitäisikö sittenkin uskaltaa kohdata totuus silmästä silmään ja jättää seurauksista välittämättä kortisoni pois.

Vili pärjää hyvin annoksella 2,5 mg Prednison'ia joka 3. päivä, eli kahdella välipäivällä. Miten oppisin hyväksymään sen, että Vili todennäköisesti tarvitsee kortisonia lopun ikänsä? Hyväksymään myös sen, että se toisaalta auttaa ja toisaalta vahingoittaa Viliä, että Vilin elinaika lyhenee ehkä muutamalla vuodella.

Vähitellen alan uskomaan eläinlääkäriämme. Hän oli sitä mieltä, että eliminaatiodieeteistä ei ole apua, että olisi enemmänkin kyseessä atopia, mitä se sitten tarkoittaakaan. Lisäksi kortisonia loppuikä.

Tekisi mieleni lopettaa tämä ruokarumba ja antaa Vilille vaihtelevaa, monipuolista ruokaa. Kala ja kananmuna ovat allergisoivia, niistä olen aivan varma, oireilu oli niin johdonmukaista ja ilmiselvää. Muista allergisoivista elintarvikkeista ei ole näyttöä eikä edes mitään epäilyksenalaista.

Yhteenvetoa:

* 08/2009 kala-allergia todettu
* 01/2010 muna-allergia todettu
* 03/2010 3. rokotuskerta
* 04/2010 alkaen kutinaa+kortisonia

Tiedän, että olo helpottaisi, jos osaisin hyväksyä Vilin tilanteen. Olen kuitenkin edelleenkin katkera siitä, että Vili on allergiakoira. En ole katkera kenellekään, vaan vain tälle tosiasialle. Tahtoisin voida muuttaa tilintaan toisenlaiseksi, mutta minun tahtoni ei riitä. On kuin takoisin jatkuvasti päätäni seinään enkä silti ota siitä opikseni.

Vili on ulkoisesti ihan terveen oloinen koira. Kukaan vastaantulija kadulla ei arvaisi Vilin olevan kroonisesti sairas. Vilin turkki on vielä kaunis ja kiiltävä, tosin se on ohentunut huomattavasti. Liekö hellekesästä johtuvaa vai kortisonista? Silmät hiukan vuotavat, mutta niinhän ne tekevät usein tällaisilla kurttukuonoisilla.

Vinkkinä pentujen kasvattajille ja uusille omistajille haluaisin sanoa jotain:
- antakaa jo vieroitettaville pennuille yksinkertaista ruokaa, josta tiedätte kaiken, mitä se sisältää
- antakaa pennulle uudessa kodissa myös yksinkertaista ruokaa, josta tiedätte kaiken, mitä se sisältää

Yksinkertainen ruoka ei tarkoita huonoa ruokaa, vaan päinvastoin, hyvistä, tarkoin valituista raaka-aineista valmistettua koiranruokaa.

Jos käy niin hullusti, että koira myöhemmin allergisoituu, niin eliminaatiodieetissä ei ole mitään mieltä, jos koira on jo saanut syödäkseen monenlaisia, tuntemattomia proteiineja.

Kuivamuonat sisältävät mm. monia eri lihalaatuja ja eri viljoja. Myös suosittu Yrjölän puuro sisältää hirssiä, tattaria, riisiä ja ohraa.
Pakaste- ja kylmähyllyruuissa ja tölkeissä ym. siis lähes kaikissa on käytetty useampaa kuin yhtä liha- ja viljalähdettä.

Jos koira on ehtinyt syömään edellä mainittuja ruokia ja saamaan jo ainakin kertaalleen lähes kaikkia proteiini- ja hiilihydraattilähteitä, seurauksena se, että sopivan eliminaatiodieetin löytyminen on lähes mahdotonta.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei
Ymmärrän niin hyvin miltä sinusta tuntuu... Myös minä olen välillä niin maassa kun huomaan tuttavien koirista miten helppoa heidän elämänsä on kun koira voi syödä huolettomasti mitä vaan, eikä juuri koskaan sairastele. Myös minä vahtaan koiraa jatkuvasti ja heti kun hän rapsuttaa niin täytyy katsoa, että raapiiko se nyt korviaan verille vai raapiiko se jotain muuta. Tällä hetkellä hän syö kolmatta viikkoa antibioottia kun vasen korva oli niin pahasti tulehtunut. Taas oli myöskin mahasta hieman punertava ja sitä nuoltiin, nyt hieman parempi. Mutta silti hän on maailman ihanin! Ja nyt hän nukkuu varpaitteni päällä ja lämmittää mukavasti. (vaikkakin lämpöä riittää tällä hetkellä muutenkin)
Toivon teille sinne kaikkea hyvää ja voimia. T Maria Paraisilta.

Anonyymi kirjoitti...

Tiedän kuinka vaikeaa tuo ainainen ruuan vaihtelu ja kyttääminen on, mutta eliminaatiodiettihän on hidasta hommaa, parissa päivässä ei tuloksia näy, ehkä viikkojen päästä?

Onko sulla tullut mieleen oisko Vili allerginen esim. jollekkin säilöntä/lisä aineelle?
Meillä mm. epäillään myös tällaista koska multidog vitamiinilisästä ja nutrolin öljystä tulee oireita (tosin suoliston kautta)

Entä onko nyt lähiaikoina tehty tassuille hiiva testiä?
Jos tassuissa on hiivaa ja sitä ei hoideta, ni sekinhän tietysti kutisee, eikä nähdä auttaako uusi ruokavalio vai ei.

Meille tuli hiivaa kun koira mussutti kokoajan tassuja ja antibiottikuurit oli päällänsä, sen kanssa sitten tapeltiin kauan ennen kuin päästiin eroon (kauluri oli muutenkin varmaan 3kk putkeen päässä, koska tassut ei saanu mahdollisuutta parantua jos koira niitä repi)

Tällähetkellä meillä on taas hiivaa antibiottikuurin jäljiltä, mutta onneksi tilanne ei ole niin paha kuin aikoinaan.. :)

T: creek

Maija kirjoitti...

Minulla on myös allerginen koiruli, ihana 3,5 v. parsonityttö. Allergiat alkoivat meillä ihan samoilla oireilla kuin sielläkin. Tassut punoittivat,korvat kutisi ja punoitti jne jne. Aikani tätä rallia vedettyäni ja kokeiltuani sitä ja tätä,puhalsin pelin poikki. Vein koiran allergiatesteihin (vakuutus korvasi) ja saatiin täsmätiedot mitä vältetään. Yllätys oli suuri, kun yksi monista allergisoivista oli kana, jota olin syöttänyt hyvässä uskossa ettei voi allergisoida. On turha arvailla ja jatkaa noita loputtomia eliminaatiokokeiluja, kun koira siitä kärsii sen kokeiluajan. Saneerasin ruokavalion listan mukaan. Tukena käytettiin pitkähkön aikaa myös lääkitystä Atopica, mutta Essin vatsa ei sitten lopulta kestänyt sitä. Nyt on lääkitys puolikas Vetaraxoidia joka toinen päivä. Syksyllä katsotaan sitten tarvitaanko lääkitystä talvisaikaan, kun ruokavalio on kohdallaan.
Essi syö nyt niin luonnonmukaista ruokaa kuin mahdollista eli ollaan puolibarf-ruokavaliolla. Perusruoka on tummasta ja vaaleasta riisistä (pääosin tummaa) ja kalkkunajauhelihasta tehty puuro johon sitten lisään raakaraasteina sallittuja vihanneksia ja raakaa kalkkunajauhelihaa. Siitepölyjä pyrin hallitsemaan allergiatipoilla (esim. Lecrolyn tms tai Viscotears) ja pyyhkimällä hänet märällä pyyhkeellä lenkiltä tultua. Kotipölyn pidän kurissa siivoamalla ehkä vähän enempi kuin normisiivousta.
Teetä testit niin pääset selvyyteen mikä Viliä kiusaa ja osaat valita ruokavalion oikein. Ei se ruuan tekeminen itse ole hankalaa eikä vaivakaan, ei edes matkoille mentäessä. Meille on löytynyt tasapaino näillä konstein. Ja tilanteen hyväksyminen helpottaa sinun oloasi ja sitä myöten myös koiraa. Koirathan on herkkiä vaistoamaan asioita ja reagoivat sen mukaan.
Huomaan sinussa paljon omaa käyttäytymistäni. Kyllä minäkin olen vielä herkkäsilmäinen Essin tekemisten suhteen ja tsekkaan likan kroppaa aina välillä, sillä ei se ole paha asia olla ajan hermolla ja askeleen edellä tilannetta.
Kortisonista ei tarvitse tuolla annostuksella olla huolissaan. Annostusta voi aina välillä jos tilanne pahenee, nostaa hetkeksi ja laskea sitten taas. Kun Vili vanhenee ja kroppaa tukee mahdollisimman terveellisellä ravinnolla, rakentaa sen niistä ruuista jotka ei allergisoi, allergiat helpottavat ja oireet sen mukana myös. Usko huomiseen. Ravinnon merkitys terveydessä on suuri. Pääset kyllä tilanteen herraksi kunhan saat testituloksen kouraasi ja pääset kiinni sopivaan ruokavalioon Vilille. Kaikkea hyvää ja kuntoutumista Vilille.
Toki saat kysellä lisää, jos kiinnostaa. Vaikkakaan en muuta osaa kertoa kuin mitä olen itse asioita tutkinut ja muilta kyselemällä kerännyt tietoa.
Tsemppiä sinne. Kyllä se siitä lutviutuu.

HooPee kirjoitti...

Maria,
niinhän se on kuitenkin rakas tuo koira, vaikka surua aiheuttaakin sairastamisellaan. Ei tätä rumbaa kukaan muuten jaksaisikaan!

creek,
ei ole Vililtä tutkittu tassuja mitenkään. Tällä hetkellä tilannehan ei ole paha, kiitos kortisonin?

Maija,
olen kyllä miettinyt tuota allergiatestiä, käsitykseni mukaan kortisonia ei silloin saisi käyttää, jottei tulokset mene vielä enemmän pieleen kuin ne kuulemma muutenkin menevät. Eläinlääkärimme sanoi niiden olevan vähän arpapeliä, mutta saattavat olla suuntaa antavia. Täytyypä selvitellä tuota kortisonin osuutta testattaessa.

Kiitos kaikille kommentoijille sekä henkisestä että neuvoa-antavasta tuesta. Se on suuri asia, kun kuulee erilaisia allergiatarinoita, niistä voi poimia tiedonmurusia itselleenkin.

Eihän tässä meidän kaikkien auta kuin jaksaa eteenpäin!

Maija kirjoitti...

Pitää paikkansa että kortisonista pitää olla tauko ennenkuin testiä voidaan ottaa ja se aika on 6 viikkoa. Sillä välin voi koiran olotilaa yrittää pitää kunnossa syöttämällä vain sitä ruokaa perusmuodossa josta ei ole tullut oireita ja heitellä sitten vitamiineja mukaan, että koiran kunto säilyy.
Meillä on pitäneet hyvin paikkansa nuo testit. Ja on niihin tipahdellut kokeilujen kautta sellaisiakin joita listassa ei ole. Listassa testataan vain tietty määrä eri allergeenejä, muistaakseni niitä oli kuitenkin noin sata. Että sikäli saisit kattavan listan ja myös muut allergisoivat jutut kuten pölyt, siitepölyt ja mm. homeet.
Olen pitänyt Essistä blogia joka nyt on ollut vähän tauolla. Löydät sen netistä laittamalla hakusanaksi Essi Messinen tai Liftari& MEssinen. Sieltä katselemalla viimeisen parin vuoden juttuja löydät meidän kokemuksiamme allergiasta ja omista ratkaisuistamme.
Kaikkea hyvää teille ja voimia.

HooPee kirjoitti...

Maija,
kortisonista ei taukoa näillä näkymillä voi pitää, valitettavasti. Olisikin joku ruoka, mikä ei aiheuttaisi oireilua, silloin ei meillä olisi ongelmiakaan.
Kiitos blogista, lueskelenpa sitä, ehkä löydän jotain tietoa meillekin hyödyksi.

Anonyymi kirjoitti...

Jos olette menossa eläinlääkäriin suosittelen varalta ottamaan hiiva testin, jos hiivaa on niin eihän se kortisoonin vaikutus siinä näy, siis jos kutinaa aiheuttaakin vain hiiva :)

T:creek

HooPee kirjoitti...

creek,
otan kyllä hiivan mahdollisuuden puheeksi, jos menemme lääkärille. En kylläkään usko hiivan vaivaavan Viliä. Tilanne olisi varmaan pahempi, jos olisi hiivasta kyse. Myös hiilihydraattien määrä on Vilin ruuassa aika alhainen, makeita ei saa ollenkaan.
Juuri nyt anturat näyttävät normaaleilta, nuoleskelee pääasiassa ranteitaan nyt viime aikoina.
Tilanne saattaa tietenkin ykskaks ryöstäytyä valloilleen.
Viime aikoina en ole tassuja mitenkään hoidellut enkä edes pessyt, olen antanut olla ihan rauhassa.