Sivut

perjantai 14. toukokuuta 2010

Rokotuksista

Vilin rokotusreaktion jälkeen olen etsinyt tietoa rokotuksista. Mm. seuraavanlaisia lauseita löysin "asiantuntija"-sivuilta.

* Rokotusten on tarkoitus stimuloida immuunijärjestelmää tuottamaan vasta-aineita.

* Rokotteiden suurin haittapuoli on se, että ne stimuloivat elimistön immuunipuolustusta

* Yhdysvaltalainen eläinlääkäri W. Jean Dodds uskoo, että eläviä viruksia sisältävät rokotteet ja yhdistelmärokotteet aiheuttavat suuren osan lemmikkien autoimmuunisairauksista ja allergioista. Monet eläinlääkärit ovat alkaneet kuunnella asiakkaidensa huolia ja suhtautua rokottamiseen vakavammin. Eläinlääkärien tulisi ottaa huomioon muidenkin tahojen kuin vain rokotteiden valmistajien ja lääkefirmojen mielipiteitä aiheesta.

* Monet eläinlääkärit peräänkuuluttavatkin nykyään suurempaa varovaisuutta rokotteiden käytössä. Verikokeilla voidaan mitata vasta-aineiden määrää elimistössä ja näin välttää turhat rokotukset. Jotkut eläinlääkärit ovat esittäneet, että kerran saavutettu immuniteetti taudille kestäisi koko eliniän, jolloin uusintarokotukset olisivat täysin turhia. Yhdysvalloissa on siirrytty noudattamaan uutta, varovaisempaa rokotusohjelmaa, jonka mukaan eläimet tulisi rokottaa vain 3 vuoden välein ja vain jos alueella on riski saada tarttuva tauti ja jos kokeet osoittavat, että siihen on tarvetta ja vain jos eläin ei ole vanha tai sairas.

* Raivotautirokotteen antamista samanaikaisesti muiden rokotteiden kanssa ei suositella, koska samanaikaista käyttöä ei ole riittävästi tutkittu.

* Suurin osa rokotusten jälkeisistä komplikaatioista on yliherkkyysreaktioita.

* 69,2 % allergisista koirista tuli allergisiksi kolmen kuukauden sisällä rokottamisesta.

* Allergisten reaktioiden riski nousee 3. ja 4. rokotuskerran jälkeen.

* Rokottamalla aikaansaatu suoja ei yleensä estä infektiota, mutta se voi rajoittaa infektion esim. pitämällä sen paikallisena. Saadessaan infektion rokotetut eläimet erittävät yleensä vähemmän taudinaiheuttajaa.

* Vaikka immuunivaste olisi hyvä, ei ole lainkaan varmaa, että rokote suojaa kliiniseltä taudilta.


Catherine O'Driscoll: Who Killed the Darling Buds of May?
Vaccines: What Vets Don't Tell You

Taitaa olla aikamoinen bisnes lääketehtaille nuo rokotteet. Samoin eläinlääkäriasemille sekä koiranruokatehtaille, allergisten koirien huuhaa-ruokia ilmestyy markkinoille solkenaan...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse epäilin rokotuksia olisivatko voineet aiheuttaa kutinat ja koiralle annettiinkin joku aika sitten homeopaattinen kuuri rokotusvaurioihin. Tällä ei kuitenkaan ollut vaikutusta. Jatkoa rokotusten suhteen pohdin, koska perheessä on toinen näyttelykoira, joka käy ulkomaillakin ja mahdollisesti voisi "kantaa" pöpöjä mukanaan. Olen siis vähän kahta mieltä rokotuksista, ne voivat olla hyödyksi mutta myös monesti haitaksi. Rokotusten jälkeenhän elimistö on tavallaan sairas. Tulevaisuudessa aion ainakin käyttää rokotusten yhteydessä homeopaattista thujaa.

Hanne kirjoitti...

Pakkohan on koira rokottaa, jos aktiivisesti osallistuu koiratapahtumiin. Virallinen suositus on antaa rabies-rokote aina eri käynnillä, vähintään kuukausi väliä, eli ei kahta rokotetta samalla kertaa.

Rokotuksen jälkeen olen kuullut annettavan myös merilevä-puhdistuskuureja ja lienee muitakin varokeinoja.

Tässä yksi linkki aiheesta:
http://personal.inet.fi/yritys/annamultanen/artikkeli-rokotukset.html

Kannattaa olla viisaasti kriittinen rokotuksia kohtaan, niissä on paljon hyvää, mutta myös omat vaaransa. Markkinoille tulee aina uusiakin rokotteita, ei välttämättä tarpeellisia, mutta bisnes on bisnestä...