torstai 16. helmikuuta 2012

Hieroisinko koiraani?

Olen joskus kauan sitten käynyt koirahierontakurssilla, siis sellaisella yhden illan kestävällä, jossa annettiin perustietoa ja -taitoa ja mahdollisuus ohjattuna hieroa omaa koiraansa juuri opitun ohjeen mukaisesti. Minulla oli mukanani Niilo-koirani, joka oli perusluonteeltaan pidättyväinen ja varovainen. Tarkoitukseni oli hieronnalla vahvistaa Niilon luonnetta kehittymään vahvemmaksi, itsevarmaksi, antaa lisää itseluottamusta ja hyväksyntää.

* Se koirahieronta, jolla halutaan vaikuttaa lihaksistoon parantamisen tarkoituksessa, on asia erikseen. Sen tyyppistä hierontaa ei pidä tavallisen koiranomistajan ryhtyä ollenkaan harrastamaan. Ammattimaiseen koiran fysikaaliseen hoitoon vaaditaan oikea koulutus.
Meille suositeltu koirahieroja Turun seudulla Koirahierontaa RentoWuh

Nyt on siis tarkoitus keskittyä vaarattomaan hierontaan, jolla ei voi saada mitään pahaa aikaiseksi. Hierontaliikkeiden tulee olla aina helliä, koiralle miellyttäviä eikä niissä missään tapauksessa pidä käyttää voimaa. Oman Niiloni kohdalla hieronta tuotti tulosta. Aluksi Niilo ei siitä tykännyt, oudoksui, mutta vähitellen tuli itse jo tyrkylle. Nämä hierontahetket lähensivät myös meidän suhdettamme ja rauhoittivat meitä molempia miellyttävällä tavalla. Lempihierontamme oli korvien sively, sitä oli helppo tehdä milloin vain koiran istuessa jalkojen juuressa ja samalla itse katsella vaikkapa teeveetä tai seurustella toisen kanssa...


Suomenkielisiä ohjeita on ollut vaikea löytää, enkä halunnut ihan ulkomuistista mitään kirjoittaa. Alkuperäinen sivu löytyy englanninkielisenä linkkinä alempana, samoin saksankielinen.
Kopsasin tähän sen ainoan selkeän suomenkielisen ohjeen, jonka löysin ja se vastaa sisällöltään sitä, mitä minullekin on opetettu.

"TTouch jaetaan kolmee ryhmään: pyörityksiin, liu´utuksiin ja nostoihin. Hieronnan tavoitteena on siis että koira oppii hyväksymään kosketuksen ja nauttimaan siitä, se vahvistaa itseluottamusta ja vähentää ei-toivottua käyttäytymistä.

Tässä muutamia TTouch-tapoja:
Clouded Leopard TTouch on kaikkien pyöreiden TTouchien perusliike. Kuvittele iholle kellontaulu, jonka halkaisija on noin 1cm. Taivuta vähän sormiasi ja pyöritä iho sormenpäillä myötäpäivään hieman yli täyden ympyrän. Lying Leopard TTouch on muuten samanlainen kuin Clouded Leopard, mutta siinä kämmen on vähän suorempana, niin että sormien koko alapuoli koskettaa ihoa.
Chimp TTouch sopii erityisesti hermostuneille koirille. Pane kätesi kevyesti nyrkkiin, pidä sormet yhdessä ja pyöritä koiran ihoa hellävaraisesti myötäpäivään hieman yli täyden ympyrän verran.
Karvojen liu`uttaminen tekee hyvää pitkäkarvaisille koirille, ja siitä on hyötyä myös koirille, joikka on turkinhoito-ongelmia tai jotka ovat kovia haukkumaan. Kierrä karvoja varovasti ja liu´uta sormesi niiden päähän asti. Jos koirasi ei pidä kiertämisestä, tee pelkkiä liu`utuksia.
Raccoon TTouch parantaa verenkieroa, vähentää turvotusta ja edistää paranemista. Tee kuten Clouded Leopardissa, mutta käytä pyöritysliikkeeseen vain sormien kärkiä. Tee Raccoon TToucheja korvanjuureen, hännäntyveen, selkärangan molemmille puolille, varpaiden väliin ja lapojen taakse.
LIama TTouch tehdään kämmenselällä, ja se sopii hienosti hermostuneiden eläinten aloitushieronnaksi, koska niistä kämmenselän kosketus voi vaikuttaa vähemmän uhkaavalta. Pidä sormet pehmeinä ja silitä koiraa kevyesti tai tee myötäpäivään hieman yli kokonaisia TTouch-ympyröitä koiran kuonoon ja runkoon.
Korvien sively poistaa korvanjuuren, otsan ja niskan yläosan kireyttä, rentouttaa ja auttaa koiraa rauhoittumaan. Ota hellästi, mutta kunnolla kiinni koiran korvasta ja sivele sitä tyvestä suoraan kärkeen asti. Siirrä käden paikkaa joka sivelyn jälkeen varmistaaksesi, että käyt läpi koko korvan."
lähde

engl. Tellington TTouch Training
saks. TTouchforYou
saks. Massage & Gymnastik

1 kommentti:

Liftari kirjoitti...

Tosi mahtiartikkeli !!! Olen aina ollut kiinnostunut koirahieronnasta. sain siitä joululahjaksi kirjankin, vaan olenkos kertaakaan siihen perehtynyt. No en. Tarttis jostain enste löytyä se piristävä ruiske jolla saisin itteni liikkeelle.
Mutta tuo video helpotti mua tosi paljon, sillä ihan tietämättäni on joku ohjannut käsiäni tekemään juuri tuota Messiselle. Kukaan ei ole opettanut minua varsinaisesti, mutta vaisto on saanut ottamaan just nämä otteet Messisen kohdalla. Ehkä se on sitten tuo vyöhyketerapiasta tullut tieto jossain pääkopassa joka on ne liikkeet antanut käsille.Vaisto voisi ohjata meitä monessa, vaan useimmin me heitämme tuon vaiston ohjauksen roskikseen. Huoh !
Essi kyllä tykkää ja täytyy nyt kokeilla Onniinkin. Tiukuhan rakastaa itseensä kohdistuvaa huomiota, jota ilman muuta hierontakin on.
Mutta tosi kivasti koottu tietoa tästä pehmeämmästä ja todella tärkeästä hoidosta, jonka ihan itse voi koiralleen antaa.
Mukavaa hieronnalista viikonloppua Vililään. Kyl pojan kelpaa kun on hieroja ihan omasta takaa. Ja aina paikalla.
Terkkuja.