sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Taas sapuska mielessä

En tajua, kuinka aina päädyn Vilin kanssa tilanteeseen, että Vilille ei enää kelpaa se, mitä aiemmin söi innokkaasti. Tämä sama kaava toistuu jatkuvasti. Nyt esim. kala ei maistu missään muodossa, tölkkiruoka on out, broileri on pakkoruokaa ja kalkkuna on hyi. Vili norkoilee ihmisten ruokia ja sieltä saadut muruset maistuvat hyvin. Iltaisin Vili yleensä syö runsaasti, eihän terve koira näännytä itseään nälkään. Mukamas koiran parasta olisi, että se syö aina samaa ruokaa. Näin ainakin ns. viisaat väittävät. Pöh. Eihän luonnonvarainen koiraeläin syö joka päivä samaa ruokaa. Joskus saa jäniksen kiinni, joskus joutuu tyytymään hiiriin tai lintuihin ja onnenpäivinä pääsee peräti peura-aterialle. Kyllä siinä vaihtelua riittää.
Kuivamuona eli nappulat, joita annan päivittäin muutaman kappaleen aivotyöskentelyn merkeissä aktivointilelujen täytteenä, niin niitten perään Vili hinkuaa. En soisi, että Vili syö sen enempää nappuloita kuin mitä nyt. Näissä Vilin nappuloissa on tuoteselosteen mukaan hiilihydraatteina peruna+ohra tai riisi+kaura.
En kertakaikkiaan usko nappularuuan turvaavan koiralle edes paljon mainostettua ja kaikenkattavaa suojaravinteiden saantia, puhumattakaan viljojen ja huippukuumennetun mössön (terveys)vaikutuksista. Onkohan niihin lisätty jotain ruokahalun kiihoketta tai riippuvuutta aiheuttavaa ainetta? Ei kai koira voisi muuten hinkua sellaisten perään.


Millä reseptillä voisin itse valmistaa kuivanappuloita koiralleni? Tietenkin ottaisin lihaa, ehkä perunaa, terveellisiä öljyjä ja vitamiineja. Sitten jauhaisin kaiken mössöksi ja kuivattaisin nappulankokoisina uunissa tai kuivurissa. Tulisiko niistä koiran kuivamuonaa, mitäs luulette?

Selasin saksankielistä nettiä ja löysin sellaisia mainintoja, että kuivamuonaan sekoitetaan houkutusaineiksi useita erilaisia aromivahventeita, mm. glutamaattia E 621, jota on runsaasti mm. hiivauutteissa. Luonnollisia maunparantajia ovat mm. sokeri, suola, virtsa!, mallas ym., jotka eivät myöskään ole koiralle hyväksi. Toisin kuin ihmisten teollisissa ruuissa eläinten rehuissa ei lakisääteisesti tarvitse luetella lisättyjä makuaineita. Hui, tuli taas niin paha olo kaikesta lukemastani...

Deutschen servieren Haustieren den letzten Frass
Mistä on pienet nappulat tehty?

Mieleeni tuli, että koska kuivamuonaan käytetään kaikki mahdollinen eläinperäinen sivutuote sen mahdollisen oikean lihan lisäksi, niin onko mahdoton ajatus, että koirillekin syötetään koiraa...
Muistelen monia vuosia sitten tapahtunutta juttua, jolloin syötettiin jollekin eläimelle rehun joukossa oman lajinsa lihajauhoa ja siitähän ei tietenkään hyvää seurannut. Muistaakseni oli vielä kyse kasviksista ravintonsa saava eläin. Ahneudessaan teollisuus kyllä kykenee mihin vaan. Siis se ihminen siinä teollisuudessa.

*******

Löysin blogilistaltani hyvän jutun koiran mm. barfruokinnasta, olkaa hyvä:

Jagsterilta bongasin artikkelin ravinnon vaikutuksista koiran aggressioihin:

*******

Kevät on tulossa!

maata näkyvissä
kevätfiiliksiä
jalkakäytävä

16 kommenttia:

Anniina kirjoitti...

Näitä tekstejä sekä jakamiasi linkkejä lueskelleena olen alkanut yhä enemmän ja enemmän kiinnostua koiran vaihtoehtoisesta ruokinnasta. Meillä jokainen koirani on aina syönyt PÄÄravintonaan ihan perusnappulaa ja nyt jos koskaan täytyy koputtaa puuta tätä sanoessa, mutta millään koiristamme ei ikinä ole ollut onneksi mitään ongelmia tällaisen ruokinnan kanssa; ei allergioita, ei iho- eikä turkkiongelmia. Lähinnä ei-nappularuokinta kiinnostaisikin ihan vaihtelun kannalta, jottei koiran joka päivä tarvitsisi syödä samaa settiä.

Yritin etsiskellä nopeasti blogistasi löytyisikö juttuja soijan käytöstä koiran ruokinnassa (ja ennen kaikkea saako koira siitä mitään hyötyä). Itse kasvissyöjänä kaapeista pursuaa erilaisia soijatuotteita, joita voisi hyvin myös koiranruokaan iskeä. Googlailemalla löysin tietoa jonkin verran, mutta varsin ristiriitaisesti. Kerrothan siis ihmeessä, jos Sinulla on kokemuksia tai tietoa asiasta? :)

Oikein kivoja kevätsäitä teille Vilin kanssa!

Liftari kirjoitti...

Luin jostain (täytyy kaivaa tieto esiin uudestaan), että gluteeniton ruokavalionon koiralle hyväksi. Eli samat viljat kuin keliaakikollakin ja vehnästä proteiini poistettuna ei tee oireita vehnäallergiselle koiralle. Olen Onnin kohdalla tämän kokenut todeksi, itse kun olen keliaakikko ja viljat siis sen mukaan. Minun leivästäni Onni ei oireita saa.
Soijasta en ole varma, muistan kyllä siitäkin lukeneeni, oisko ollut Malin Ekblomin kirjassa luoonnonmukaisesta koiran ruokinnasta. Soijahan on hyvä proteiinin lähde, Täytyykin tutkia tuo asia, kiitos vinkistä.
Oletko HooPee yrittänyt huijata Viliä teeskentelemällä syöväsi hänen kupistaan.? Meniskös poju halpaan sen suhteen? Jos hän on kiinnostunut sinun ruuastasi, voisi olla että menisi retkuun ja kuvittelisi kupissa olevan tosi herkkua, koska mamikin syö. No, tiedä häntä. Nää on niin ovelia nää meidän koirat, Essi ja Vili.
Totta on mitä sanot, ettei terve koira itseään nälässä pidä. Ei edes meidän diiva tuo Tiuku. jos syystä mistä hyvänsä kieltäytyy syömästä aamulla, niin kyllä illalla jo kelpaa. Jos ei illallakaan syö niin sitten tehdään kyllä jo kaikki tanssikuviot ja hommataan herkkuja. eli me menemme vipuun ja kunnolla.
Senkin olen jostain lukenut, että nappularuokiin todella lisätään jotain ja se on sitä samaa joka koukuttaa ihmisiäkin syömään jotain ruokia tai tuotteita. arvaatko mikä se on? Se on sokeri. ei uskoisi mutta totta. Kaikissa selosteissa sitä ei edes mainita määrällisesti. Sokeri antaa aivoille jonkin ihmetunteen ja saa haluamaan sitä lisää. Sitä on niin yllättävissä paikoissa ettei uskoisi. Essin myötä olen oppinut lukemaan selosteet tosi tarkkaan. sama tapa on sitten jatkunut meidänkin ruokien kanssa. Ja kyllä on monesti hämmästyksen sormi ihmetyksen suussa. Ei voi käsittää sitä kaikkea. Joten teollista ruokaa ostamme enää harvoin. Teemme itse ihan raaka-aineista asti, maustamattomia ja marinoimattomia tuotteita ostamme. Sitten tietää mitä niissä on.
On tää semmoista viidakkoa. Nappulat saattavat sisältää muutenkin laadullisesti heikkoja aineita, vaikka miten niitä kehuisivat. Muutaman dokumentin nähneenä en ostaisi niitä vaikka Essi saisi syödä niitä. Vaan allergisena ei saa niitä napsia. Kätevää ja helppoa niitten käyttö on. Sehän siinä houkuttaa.
Terkkuja Vilille, kyllä se lumi siitä kaikkoaa. sehän hupenee ihan silmissä.

HooPee kirjoitti...

Valitettavasti en tiedä mitään soijasta koiran ruokavaliossa. Jagsterilla on Katiskassaan yksi juttu, ehkä jo sulle tuttukin: http://www.katiska.info/ravitsemus/lisaravinteet/soija/

Niinhän se on, moni koira pärjää nappuloilla hyvin, yhtä moni varmaan huonosti. Koira on suht sopeutuvainen eläin, eikös ne Grönlannissakin syö vain hylkeenlihaa ja kalaa. Kirjassaan "7 vuotta Tiibetissä" kertoo kyseinen vuoristokiipeilijä mukana olleen koiransa syöneen koko ajan ihmisen jätöksiä eli ulosteita...
Eli silleen.
Kyllä on syytä pohtia koiransa ravintoa, vaikkei mitään ongelmia olekaan. Jokainenhan meistä haluaa sitä parasta omalle koiruliinilleen.
Aurinkoista kevään odotusta toivotellen!

HooPee kirjoitti...

No jopa olin oivaltamaton: tietysti ainakin sokeri koukuttaa. Pitäisihän minun karppina se tietää ihan ajattelemattakin. On niissä jotain muutakin, mielestäni olen lukenut jotain joskus jossain, mutta kun en paremmin muista eikä semmoisia julkisesti kerrotakaan.
Tuskinpa Viliä voi höynäyttää. Vili suo mielellään ateriansa minulle, sillä ei ole ollenkaan koirille tyypillisiä vahtimis- ahmimis- tai kateuskäyttäytymistä. Ajattelisi varmaan, että "maistapas, niin tiedät, miksi mulle ei maistu..."

Anniina kirjoitti...

Kiitos paljon linkistä, mulle ei osunut ollenkaan tuota eteen lueskellessani! Tuon valossa ei kohtuullisista (eli meidän tapauksessa ainakin alkuun vähäisistä) määristä olisi mitään haittaa. Täytyykin siis tutustua vielä tarkemmin ja laittaa mietintämyssyyn.

Anniina kirjoitti...

Ps. Linkkailin blogiasi omaan tekstiini, sillä arvostan kovin blogiasi ja juuri näitä ruokintajuttuja sekä jakamiasi linkkejä! Jos asia Sinua häiritsee, ilmoitathan, niin poistan linkin välittömästi!

HooPee kirjoitti...

Ei, älä poista linkkiä! Silloin kun aloitin blogini kirjoittamisen, oli mielessäni kolme seikkaa:
- kirjoitan itselleni, jotta muistan kaikki Vilille tapahtuvat asiat
- toivon, että joku muu vastaavassa tilanteessa oleva koiranomistaja saa vinkkejä minun kokemuksistani
- toivon itselleni eli Vilille apua muilta lukijoilta

Joten ihan OK.

creek kirjoitti...

Minä kikkailin tässä sun sivulla hyvän tovin, en nimittäin osaa käyttää tätä "kommentoi" systeemiä. *nolo*

Mulla tulee sekunniksi näkyviin kommenttikenttä, kun päivitän sivun, mutta siis katoaa samantien. Tämän kommentin onnistuin saamaan painelemalla "vastaa" viestejä ja sielä vilahti jossain "kommentoi".
Tämä nyt sivuaa aiheesta hyvin kaukaa, mutta ku en ymmärrä :D

Ja se kommentti: siihen että jotkut väittää koiran olevan hyvä syödä vain yhtä ruokaa, mikä on varmasti keksitty pelkällä nappulalla oleville koirille, koska esim. barf, raakaruokinta/luonnonmukainen on kaikkea muuta kuin sitä yhtä ja samaa. Mikä taas kertoo mun mielestä helposti kumpi on sitä terveellisempää, jokapäiväinen nappula vaiko monipuolinen raakaruoka.

Nappuloihinhan on lisätty kaikenmaailman vitskut keinotekoisesti, josta koira siis ne tarvitsemansa luultavasti kuitenkin saa. MUTTA, koira voi elää pelkillä jätteilläkin, minkä taas voi rinnastaa nappulaan. Jätteistähän nappulat tehdään ja jatketaan jollain halvalla, joista sitten saadaan helposti allergia/suolisto jne oireita, kun koiran elimistö ei vieläkään ole täysin muokkautunut sulattelemaan ja suodattamaan sitä mitä esim. kanat syö. (mm.hiilari)

Mun mielestä nappulat on hyvä herkkupala, tai ruokinnan rinnallekkin, niille jotka sitä voi syödä, mutta että pääsääntöisesti vain ja ainoastaan nappulaa? Käy joillekkin koirille, joillekkin ei..?

Ja ihanan keväistä teillä sielä, ku maa jo näkyy! Täälä on tänään vuorotellen tuiskuttanut lunta, ja toisena hetkenä paistaa aurinko. Lämmintä kuitenkin :)

HooPee kirjoitti...

Jonkun muun blogissa muistan lukeneeni samankaltaisista kommentointiongelmista. Muistaakseni se johtui jostain eri selaimesta. Käytän nykyään Chromea, talven yli käytin Mozillaa. Sinulla on varmaankin joku muu kuin Chrome...
Ihan samoilla linjoilla ollaan, mitä tulee nappuloihin. Tarkoitus on ehkä alunperin ollut hyvä, kun niitä on ryhdytty valmistamaan, mutta kuten usein, ihmisten ahneus saa vallan ja tuotteita tehdään ala-arvoisista aineksista, voisi melkeinpä sanoa, että se on eräänlaista jätehuoltoa. Bisnestä nääs. Ja koska se on helppo ruokintatapa, niin kauppa käy ja ahneus senkus kasvaa.
Onneksi on olemassa koiria, jotka hyvin sietävät nappulaa. Kuitenkin luulen, että monella koiralla vuotaa silmät ja korvat pukkaavat töhnää ja siitä huolimatta joutuvat syömään ikänsä nappulaa. Niin kuin se olisi ihan vähäpätöistä joku silmien ja korvien oireilu! Itsestäni ei ainakaan olisi ollenkaan kivaa, jos silmäni valuttaisivat jatkuvasti ja korvani kutisisivat koko elämäni.
Kyllä se kevät tulee sinne teillekin pohjoiseen!

Liftari kirjoitti...

Kiitos HooPee linkeistä. Ovat tosi hyviä. Ilolla otin vastaan.
Hei, täällähän on ohjeet, jonka mukaan voit noita nappuloita tehdä http://www.herkkusuun.vuodatus.net
Siellähän niitä reseptejä on vino pino, joita varmasti voit soveltaa Vilille sopiviksi. Täytyykin itsekin katsoa, josko vois pienen erän tehdä Essille. Ei kait niihin silloin mikään varastopunkki pesiydy. Tietysti pitää katsoa mistä ne sitten tekee, eihän niihin kuivamuonaa meillä voi käyttää. ainakin maksasta muistaakseni oli tehty uunissa kuivattamalla nameja. Kaipa nekin nappuloista käy.

Ällöttävä ajatus tuo lajitoverin syöttämisestä. Mutta mikäpä ihmisen ahneuden rajoitteena olisi. Varmasti ihan mahdollinen juttu. Mistä senkään tietää miten terveitä nuo eläimet muutenkaan on, joita rehuiksi kaytetään. Ja niistä ruhoistahan on jo karsittu kaikki ihmiselle käyttökelpoinen. Ne loput roskat sitten ajetaan koiranmuoniin, oiksos se näin?? En tiedä, välistä tuntuu, että ihan kaikkea saa epäillä, kun mikään ei tänäpäivänä ole mahdotonta.

HooPee kirjoitti...

Tuttu linkki tuo minullekin niiltä blogini alkuajoilta. Ei, en aio valmistaa mitään kuivamuonia Vilille. Mieluummin kuivattelen lihanpaloja suoraan nameiksi.
Se kaikki, mitä viimeaikoina on paljastunut ihmisille tarkoitetuista kotimaisista teollisista ruuista, makkaroista ym, niin sen perusteella eläinten ruuissa on ihan kaikki mahdollista. Kaiken lisäksi ne valmistetaan ties missä ja raaka-aineetkin saadaan ties mistä. Vähän aikaa sittenhän oli Nutritonal Balance Lamb & Rice -koiranruuan takaisinveto,
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/tama-koiranruoka-vedettiin-kaupoista---aiheutti-kaytoshairioita/art-1288390252244.html
Lienee jäävuoren huippu...

Anonyymi kirjoitti...

Hyi yök, kyllä taas vahvistui mielipide siitä että meillä ei nappuloihin palata! Ja kuinka paljon herkullisemmalta se koiran kuppi näyttää kun on lihat, viljat ja kasvikset ihan oikeassa muodossaan eikä yhtenä puristettuna papanana!

Liekö koiranruokabisneksessä työskentelevillä työsopimuksessa vaitiolovelvollisuus työsuhteen päätyttyäkin, kun ei ole tullut vastaan että kukaan olisi mitään juttuja paljastanut kulissien takaa. Olisi myös kiva tietää pääseekö eläinlääkärit joskus seuraamaan tätä valmistusprosessia. Suurin osa heistä kuitenkin suosittelee ravinnoksi vain nappulaa. Jos itse opiskelisin eläinlääkäriksi, niin tahtoisin ehdottomasti tietää koko totuuden ennenkuin sitä voisi alkaa suositella!

HooPee kirjoitti...

Aivan varmasti nappulateollisuudessa vallitsee salassapitovelvollisuus. Ties millaisella palkkiolla tai/ja uhkauksella se on työopimukseen printattu. Ikinä en ole nähnyt filmiä koiranruokatehtaalta, vaikka nykyään tulee dokumenttia vaikka mistä asiasta. Jo se salassapito kertoo, että on jotain salassapidettävää.
Enpä usko, että edes eläinlääkäriksi opiskelevat pääsevät nappulatehtaalle, he olisivat turvariski, koska heitä ei sitoisi mikään salassapitovelvoisuus. He pääsevät kyllä kuuntelemaan nappulamerkkien edustajia, jotka tietenkin osaavat myydä edustamaansa tuotetta.

Anonyymi kirjoitti...

Soija sopii hyvin koiran ruuaksi.Sitä pitää vain liottaa ensin vedessä tunti pari ja sitten keittää esim,jauhelihan kanssa.Kannattaa aloittaa varovasti,varsinkin vatsavaivaisen koiran kanssa.
Joku teistä mainitsi kuivatun maksan.Idea on hyvä,kun muistaa,että maksa on tosi vahvaa ruokaa.Varovaisesti siis sitäkin aluksi.

Anne kirjoitti...

Kuivamuonan valmistusprosessia olisi kieltämättä mielenkiintoista päästä seuraamaan. Ruokafirman edustajan pitämällä luennolla meille kerrotaan valmistusprosessin eri vaiheet, mutta tehtaalle ei ole toistaiseksi tullut kutsua. Ainakaan vielä pari vuotta sitten Suomessa ei taidettu edes valmistaa kuivamuonaa. "Kotimaiset" Jahti&Vahti ym valmistettiin nekin ulkomailla. Nykyisestä tilanteesta en osaa sanoa.

Iloksenne voin kertoa, että ainakin meidän vuosikurssillamme (valmistumme eläinlääkäreiksi parin vuoden kuluttua) on useampikin raakaruokinnasta innostunut opiskelija, eli ehkäpä me osaamme jatkossa suositella myös jotain vaihtoehtoja niille iänikuisille valmisruokapussukoille. :)

HooPee kirjoitti...

Tietääkseni Suomessa ei valmisteta vieläkään kuivamuonaa, kaikki tulee ulkomailta. Jahti&Vahti suomenkielisestä nimestään huolimatta valmistetaan Saksassa Joseran (=kuivamuonamerkki) tehtailla.