Kuivamuonia on ollut markkinoilla jo ainakin 40 vuotta. Se on helppo tapa ruokkia koira. Jos valmistajien mainoksiin on uskominen, niin tuotteessa on ”kaikki, mitä koirasi tarvitsee”.
Kaunis ajatus ja kuulostaa kuluttajan korvissa erinomaiselle. Eihän koiranomistaja haluakaan muuta, kuin parasta koiralleen.
En ole puolesta enkä vastaan, pohdin vain mielessäni kuivamuonan perusolemusta. Ainakin se on kypsää ruokaa, nappulat valmistetaan erittäin korkeissa lämpötiloissa. Valmistusprosessi olisi mielenkiintoista nähtävää. Eipä taida löytyä mitään filminpätkää sellaisesta.
Paperipussin kyljestä löytyy se pitkä tuoteseloste, josta ei tavallinen ihminen ymmärrä kovinkaan paljon.
* Mitä tarkoittanee, jos tuote sisältää ”eläinperäisiä sivutuotteita”?
Suomeksi sanottuna teurasjätettä; kaikkea sitä, mitä eläimestä jää jäljelle, kun kaikki ihmisravinnoksi kelpaava on otettu pois. Käytännössä nappulat voivat sisältää kynsiä, nokkia, jalkoja, sisäelimiä, höyheniä, turkkia, karvaa, verta, jne. Osa edellämainituista on ihan käypää koiranruokaa, mutta missä mittasuhteessa mitäkin nappuloissa on, niin se lienee valmistajan salaisuus.
Amerikkalaisen AAFCO:n mukaan teollisissa koirien ruuissa on ollut luvallista käyttää täyteaineina mm. sairaaloiden ja ravintoloiden ruoanjätteitä, kuivattua tuotantoeläinten ulostetta, sahanpurua, hiekkaa, kiviä, puuta ja pakkausmateriaaleja, kuten selluloosaa. Myös lopetettujen eläinten ruhoja käytetään lemmikkien ruuissa.
Vasta vuodesta 2004 on EU:n alueella seuraavien ainesten markkinoille saattaminen ja käyttö eläinten ravinnoksi kielletty (2004/217/EY)
1. Ulosteet, virtsa sekä ruoansulatuskanavan sisältö, joka on saatu ruoansulatuskanavan tyhjennyksen tai poiston yhteydessä
2. Parkkiaineilla käsitellyt vuodat ja niiden jätteet.
3. Siemenet ja muu kasvien lisäysaineisto, jotka on sadonkorjuun jälkeen käsitelty kasvinsuojeluaineilla sekä niistä peräisin olevat sivutuotteet.
4. Puu mukaan lukien sahanpuru ja muut puusta peräisin olevat tuotteet, jotka on käsitelty puunsuoja-aineilla
5. Yhdyskunta-, talous- ja teollisuusjätevesien käsittelyn kaikki eri vaiheissa muodostuvat jätteet
6. Kiinteät yhdyskuntajätteet, kuten kotitalousjätteet.
7. Maatalouselintarviketeollisuuden tuotteiden käytöstä peräisin olevat pakkaukset ja pakkausten osat.
Tämä siis Euroopassa, miten lie USA:n lainsäädäntö?
Joitakin vuosia sitten vedettiin markkinoilta useita eri kuivamuonamerkkejä niiden sisältämien myrkkyjen takia. Myrkky oli peräisin Kiinassa käytetystä vehnägluteenin lisäaineesta, melamiinista, jonka avulla saadaan tuote keinotekoisesti näyttämään siltä, että proteiinipitoisuus olisi korkeampi. Muutama vuosi sitten tätä ainetta oli Kiinassa lisätty myös lasten maitotuotteisiin ja lukuisia lapsia kuoli, syylliset tuomittiin kuolemaan.
Kolme eläinruokaa valmistavaa yritystä on vetänyt tuotteitaan markkinoilta Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Etelä-Afrikassa.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Suomen markkinoilla ei ollut myynnissä myrkyttynyttä kissan- tai koiranruokaa.
* Säilöntäaineet?
Rasvan eltaantumisen vuoksi ruokaan on pakko lisätä suuria määriä säilöntäaineita ja siitä huolimatta rasva tuskin säilyy eltaantumatta kovinkaan kauan.
Tuttu teksti pussin kyljestä kuuluu "sisältää EU:n hyväksymiä lisäaineita ja antioksidantteja".
Yleisimmin käytettyjä säilöntäaineita hapettumisenestoon ovat E320 eli BHA ja E321 eli BHT. Molemmat myrkyllisiä aineita, jotka saattavat aiheuttaa mm. syöpää ja yliherkkysreaktioita.
Myös etoksikiinia eli E324 käytetään eläinten ruokien säilöntäaineena.
Se saattaa aiheuttaa mm. immuunipuolustuksen heikkoutta, syöpää, iho-ongelmia. Etoksikiini on terveydelle niin vaarallista, että sen säilytys ihmisten ruokien lähellä on kielletty. Sitä käsiteltäessä pitää suojautua hengityssuojaimella, koska se on myrkyllistä hengitettynäkin. Eläinten ruokiin etoksikiinia saa lisätä 150 mg per kiloon ruokaa. Etoksikiinia ja muita säilöntäaineita käytetään usein myös eläinlääkäreillä myytävissä erikoisruoissa.
* Entä maininta ”ei lisätty säilöntäaineita”?
Miten se tuote sitten säilyy? Ovatko raaka-aineet jo valmiiksi niin säilöntäaineiden kyllästämiä, että säilöntäaineita ei ole todellakaan enää tarvinnut lisätä?
Kysyin vuosia sitten tuosta säilyvyydestä valmistajan edustajalta ja vastauksessa luki, että ’parasta ennen’-päiväys on mitoitettu kuumaan ilmastoon, siis tuote säilyy +40 asteen helteessäkin sen luvatun ajan. Tuotettahan myydään ympäri maailman, kuumiinkin maihin. Joten kyllä säilyvyys on aina jotenkin pyritty varmistamaan. En usko väitteeseen, että tuote säilyisi ilman mitään säilöntäainetta.
* Ei ole käytetty keinotekoisia säilöntäaineita?
Silloin ne on säilötty esim. rosmariinin ja tokoferolien avulla. Jos nämä luonnolliset aineet ovat riittäviä takaamaan säilymisen, niin miksi eivät kaikki valmistajat käytä niitä? Kuinka suuria määriä näitä aineita tarvitaan takaamaan ruuan säilyvyys? Ovatko ne suurina määrinä, yliannoksina, vielä haitattomia? Ovatko ne vain kosmetiikkaa ja varsinaiset säilöntäaineet ujutetaan muulla tavalla tuotteeseen?
* Väri- ja makuaineet?
Eläinten teollisiin ruokiin lisätään usein myös väri- ja makuaineita parantamaan ruokien ulkonäköä ja maittavuutta. Suomessa atsoväriaineet olivat jo kerran kiellettyjä, mutta EU:n myötä ne sallittiin uudestaan. Ne saattavat aiheuttaa allergiaa.
Eräät keinotekoisista makuaineista tekevät eläimestä fyysisesti riippuvaisen ruuasta. Sen takia omistaja kuvittelee koiransa tykkäävän ihan valtavasti nappuloistaan, koska lemmikki popsii ruokaa aivan innoissaan.
Lisäaineet: E-koodit
* Nykyään löytyy kaupoista runsaasti myös luomunappuloita, joiden raaka-aineiden todellakin pitäisi olla laadukkaita ja terveellisiä. Valmistusprosessi tuskin kuitenkaan on hellävaraisempi.
* Kuinka paljon valvotaan koiranruokien teollista valmistamista? Käykö niillä tehtailla kukaan koskaan tutkimassa valmistusprosessia? Luulisi tehtaiden entisten työntekijöiden kertovan julkisuudessa suurta rahaa vastaan jotain siitä nappulanvalmistuksesta. Hyvää tai pahaa. Vai kuuluuko heidän työsopimukseensa pykälä, että vaitioloa tullaan palkitsemaan jollain summalla?
Yksi asia on varma. Kuivamuonateollisuus on valtava bisnes ja raha on se, joka maailmaa pyörittää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti