tiistai 17. elokuuta 2010

Vastauksia...

* Kreikanherne
Sarviapila on yksi vanhimmista lääkeyrteistä. Sitä käytetään monissa kulttuureissa yleisrohtona.
Kreikanherne/Rohtosarviapila (Trigonella foenum-graecum) on vanha, jo antiikin ajoilta tunnettu rohto- ja maustekasvi.
Saksankielisiä nimiä ovat Bockshornklee, Griechischer Klee, Siebenzeitensamen ja Kühhornsame. Englanninkielellä se tunnetaan nimellä Fenugreek.
Ei ole siis totaalista humpuukia, yrtit joko auttavat tai sitten ei, luonnonlääkintää siis. Maksavat Suomessa suurin piirtein saman verran kuin muissakin maissa.

Sattumalta löysin irtomyynnistä sarviapilajauhetta basaarista eli maahanmuuttajien omasta kaupasta, hinta taisi olla 4 e/100g. Pitäisiköhän opetella maustamaan sillä ruokia...

* Vehnäallergia
Olen etsinyt tietoa netistä, mutta löytänyt huononlaisesti. Kuitenkin löytämäni perusteella ja kommenttina saatuna tietona pitäisi paikkansa se, että varsinaista vehnäallergiaa ei koirilla ole, vaan se olisi vilja-allergiaa.
En kylläkään tajua, että ns. vehnälle allergisille koirille on kautta aikojen suositeltu riisiä.

Siis mitään viljoja ei saa antaa, huono juttu. Epäselväksi jäi kuitenkin se, että onko asialla jotain tekemistä gluteenin kanssa. Voinko keitellä esim. gluteenitonta spaghettia silloin tällöin Vilille?
Entä peruna? Sehän ei ole vilja, kai sitä saa antaa pienissä määrin? Se sisältää hiilihydraattia, joten runsaasti ei sitäkään pitäisi syödä. Se on kuitenkin kasvispuolen ainoa edustaja, joka maistuu Vilille.

* Allergiatestit
"- Verinäytteistä tehtävät testaukset (”jenkkitestit”). Niillä mitataan allergiaan liittyvien IgE-vasta-aineiden pitoisuuksia erilaisia allergiaa aiheuttavia aineita vastaan, kuten siitepölyt, homeitiöt, pölypunkit jne. Näiden testien ongelma on siinä, että allergisella koiralla esiintyy IgG-vasta-aineita moni kymmentuhatkertainen määrä IgE:hen verrattuna ja IgE-testit ristireagoivat jossain määrin IgG-vasta-aineiden kanssa. Kun jälkimmäisten määrä on niin valtavan paljon suurempi, niin pienikin ristireagointi aiheuttaa virhepositiivisia tuloksia. Tästä johtuen näillä IgE:ä mittaavilla testeillä saadaan positiivisia tuloksia lähes kaikilta koirilta.
- HESKA-yhtiöt on Sveitsissä kehittänyt uuden testauksen. Nämä Allercept-testaukset ovat mullistaneet allergiatutkimukset eläinpuolella. Virhepositiivisten tulosten mahdollisuus on erittäin vähäinen. Suurempi ongelma ovat virhenegatiiviset tulokset. Näitä aiheuttavat virheellinen tutkimusajankohta, kortisonia sisältävät lääkitykset (tabletit, pistokset, voiteet, korva- ja silmätipat) ja virheellisesti valittu tutkimuspaneeli.
"
lainattu Eläinlääkäriasema Veter'in sivuilta.

Kaikesta edellämainitusta huolimatta on olemassa testeihin tyytyväisiä asiakkaita, jotka ovat löytäneet apua koirillensa.
Itselle tai oikeastaan Vilille on harmillista se, että kortisonilääkitys saattaa vääristää tuloksia.

* MirraCoat SpecialCare
Kyselin selvennystä itse pääkallonpaikalta ja tulihan sieltä vihdoin myös vastaus.
"Kaikki MirraCoat tuotteet ovat vastaavia tehoiltaan ja arvoiltaan.
Omega Coat O3 on Amerikassa hyväksytty luomu-tuotteeksi, mutta säädökset niin erilaisia, ettei tätä luomutunnusta saa Suomessa käyttää.
"

Jatkoa seuraa, sitä mukaa kuin vastauksia löytyy!

2 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Olen antanut Essille sekä perunaa että kauraa. Ja koska olen itse keliaakikko, saa Essikin joskus makaronin tai kaksi, kun vehnä on todettu testeissä sallituksi. Olen antanut itseni kirjoista ymmärtää, että myös vilja-allergikko syö gluteenitonta ruokaa, joten kyseessä on kait sitten se viljan proteiini joka allergisoi.
Peruna ei ole huono keitettynä. Onhan raksujakin allergisille perunapohjaisina. Peruna, tomaati ja munakoiso kuuluvat koisokasveihin ja sisältävät solaniinia, joten sen takia niitä on syytä antaa vain silloin tällöin eikä suurina määrinä.Vaaraa niistä ei ole, ei siis myrkyllisiä, mutta suositus on tämä. Perunahan on muutenkin melkeinpä vain tärkkelystä kuten viljatkin.
Käypä tutkailemassa sivustot; kennelrehu.fi, siellä on ruoka-aineympyrä koirille. Sekä flagstones.info josta löytyy osio luonnonmukainen ruoka. Sielläkin hyviä vinkkejä ja käytännön tietoa.
Terveiset Vilille rapsutuksien kera.

HooPee kirjoitti...

Maija,
perunaa Vili syökin silloin tällöin, ihan vaan kokonaisena, keitettynä ja kuorineen. Olen ostanut ihan pieniä perunoita erityisesti Viliä varten, joskus jättää syömättä, joskus menee peruna päivässä.
Kiitos linkeistä, tutustuminen on työn alla...