torstai 26. elokuuta 2010

Kesä loppuu pian

Vili on ollut hyvin reipas poika viime päivinä, lelut ovat levällään kuin lastenhuoneessa konsanaan ja ulkona tassu nousee kevyesti. Vili tekee pidempiä lenkkejä ihan omasta halustaan kuin vielä koskaan aikaisemmin. Kuuliaisuuskin on lisääntynyt ja "ylimielisyys" vähentynyt. Onkohan poika kasvamassa aikuiseksi?Tassut ovat edelleen lähes yhtä kurjassa kunnossa kuin vuosi sitten. Tällä kertaa takatassut ovat onneksi saaneet olla rauhassa. Onko pelkkää sattumaa, että silloinkin oli elokuu, kun tassut olivat viimeksi tässä kunnossa? Tilanne ei kuitenkaan ole pahentunut, ehkä lievästi parempi kuin joitakin päiviä sitten.

Pienenä ilonaiheena ovat silmät. Ne eivät ole vuotaneet pariin viikkoon ollenkaan. Mikä lie hyvä vaihe menossa.

Murren Murkinan Mixit eivät maistu. Ei ollenkaan. Liekö syynä ne kasvikset, Vili kun ilmiselvästi ei ole jäniksensukua, niin ei tykkää mistään kasviksista. Aikaisemmat koirani ovat kaikki syöneet mielellään porkkanasiivuja tai -raastetta, Vili ei. Minä soisin mielelläni, että Vili söisi noita Mixejä, mutta kun ei niin ei. Niissä näyttää olevan nestettä ihmeen paljon, liekö kasviksista peräisin. Ne tuoksuvat miellyttäviltä ja niiden koostumus on myös ok. Paitsi se runsas nesteen määrä.

Hevosen jauheliha oli eilen käsittelyssä. En oikein tiennyt, mitä siitä tehdä ja missä muodossa sitä antaisin Vilille. Pyörittelin siitä sitten pieniä palleroita, osan pakastin sellaisenaan ja osan kypsensin ensin lievästi lämpimässä uunissa. Maistiaiset on annettu ja Vili tykkäsi. Nyt täytyy ostaa lisää erilaisia hevostuotteita.

Olen nimittäin oppinut taas jotain lisää. Oikeastaan ainakin luulen oppineeni. Ensinnäkin, ei ollut hyvä idea siirtyä vapaamieliseen ruokailuun Vilin kohdalla. Tämä ns. uusi elämä ei kuitenkaan ole ollut turha kokeilu, opinhan tuon edellämainitun seikan...
Eliminaatiodieetit eivät ole tähän mennessä tuoneet mitään uutta tietoa paitsi sen, että niistä ei Vilin kohdalla ole apua.

Uusi kuningasajatukseni on soveltaa sellaista vanhaa tietoa kuin että atooppisilta ihmisiltä/eläimiltä kannattaa minimoida kaikki allergianaiheuttajat.
Muistui mieleeni kuopukseni, joka on ollut pienestä pitäen atooppinen. Hän oli aikoinaan sairaalassa tutkimuksissa allergiansa takia ja lähinnä silloin oli kyseessä koiranpito. Lapseni oli allerginen monille eläimille, pölyille ym. Viisas ja ymmärtäväinen lääkäri silloin neuvoi, että voidaksemme mahdollisesti pitää koiran, tulisi koti saneerata kaikesta mahdollisesta allergisoivasta materiaalista. Niin teimme ja koira sai silloin jäädä. Kuopuksellani on yhä edelleenkin koira.

Jos ympäristössä/ravinnossa on runsaasti erilaisia allergeeneja, niin niillä kaikilla on oireita lisäävä vaikutus. Jos ympäristössä/ravinnossa sen sijaan on vain muutama allergeeni, niin niiden yhteisvaikutus on loogisesti vähäisempi, lievempi.

Vilin kohdalla se tarkoittaa, että Vilin ruokavalion pitänee olla aika yksioikoinen, vain muutama proteiininlähde ja vähäinen määrä hiilihydraattia. Kuitenkin kyllin vaihteleva, että poika ei pääse kyllästymään ja saa myös tarpeeksi ravintoa ruuastaan. Niin, ja sitä kortisonia sitten kai loppuikä...

Tämä on nyt sellaista kotikutoista ongelmanratkaisua. Ei ota jos ei annakkaan.
Ongelmana on edelleen se, että en tiedä, oliko se vehnä, joka aiheutti yllättävän kutinan lisääntymisen. Nyt on sentään jo 10 päivää kulunut eikä vieläkään olla selvillä vesillä, kutinaa on edelleenkin ja kortisonia 2,5 mg melkein joka toinen päivä.

PS. Lisätty "Vastauksia".

5 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Ajattelin taas kuinka samanlaisia polkuja nyt olette tallanneet kuihn minä ja Essi. :)
Olet ihan oikeilla jäljillä siinä, että yksioikoista ruokaa ja niistä aineista , jotka ei anna reaktioita. Elimistön puhdistuminen kestää kauan. Vehnäallergiaa epäilit, sen vaikutukset näkyvät kropassa kuukauden ainakin siitä, kun olet jättänyt sen pois.Vehnä on yleisimpiä allergisoivia asioita koiranruuassa. Essi ei testien mukaan reagoi vehnälle, mutta ohralle kyllä. Ainoa vilja mitä Essille annan on kaura, se kun sopii monelle keliaakikollekin.
Essi syö vielä vetaraxoidia 2,5mg joka toinen päivä. Nyt kun syys on saapumassa alan vähentää sitä asteittain, josko se onnistuisi.
Yksi eläinlääkäri on muuten sanonut meille kerran, että jos koira on allerginen esim. possulle, niin yksi ohut siivu kinkkua ylläpitää allergiaa kuukauden verran. Siinä olisi ollut ihmeissään eliminaatiodieetin kanssa ja samalla ihan hakoteillä allergian aiheuttajista, kun allergia olisi jyllännyt vain sen kinkunsiivun takia.
Minusta olette ihan hyvällä tiellä nyt Vilin kanssa. Kärsivällisyyttä nyt vaaditaan, sillä tuloksia tulee varmaan pienellä viiveellä.
Olen itse allerginen koiralle muutaman plussan verran. Mitään oireita ei kuitenkaan minulle tule koirasta, jonka turkki on karkeampi. Sanokoot lääkärit mitä tykkäävät tästä. Ja minäkin teen samaa kuin sinä, yritän välttää muita allergisoivia asioita kodissa. Ja myös Essin takia pidän pölyt kurissa. Helpotan hänen oloaan siinä samalla.
Tää on tätä seikkailua, luovimista karikoissa, että saa pidettyä koiransa kunnossa. Essi on nyt hyvässä kuosissa kaikin puolin. Yritän nyt pysyä tällä tiellä, jotta tilanne pysyy vakaana. Essi muuten tykkää kasviksistä, mutta en osta mitään sekoituksia. Raastan suoraan kuppiin jotain sopivaa eikä nestettä sitten tule niin paljoa. Mahtaiskos Vilikin tykätä kasviksista sillätavalla. Ja samallahan kasvisten vitamiinit pysyvät tosi tuoreina.
Täytyypä taas omassakin blogissa pistää muistiin näitä ateriajuttuja.
Vilille mukavaa syksyä. Jospa se tilanne rauhoittuisi, kun siitepölyjen viimeisetkin hipenet ovat kaikonneet.
Tsemppiä teille , voimia ja uskoa siihen, että vielä tuosta allergiasuosta ponnistetaan selvemmille vesille. Suloinen tuo naamakuva Vilistä.

Maija kirjoitti...

Laitoin tietoa sinulle "Vastauksia"-kirjoitukseesi. Käy kurkkaamassa, siellä on pari linkkiä sinulle jos et vaikka olisi vielä niissä käynyt. Siellä olevasta sivustosta löytyy ruoka-aineympyrä,josta on hyötyä kun koostaa sitä päivän annosta sille omalle karvanoppiaiselle.

HooPee kirjoitti...

Maija,
oikeasta tiestä en tiedä ennen kuin ollaan perille päästy...
Kaura olisi kyllä mieluinen vaihtoehto, kaurapuurona vai miten sitä pitäisi antaa? Kasviksia on Vilille tarjottu kaikissa muodoissa, porkkanasose pilttipurkista menee jotenkuten ruuan joukossa. Ja hernekeitto. Tuoreena eli raakana ei mene mikään lajike.
Jatketaan vaellusta.

Maija kirjoitti...

Onkohan sitä sillä tiellä ikinä perillä?? En ole edes miettinyt sitä, sillä kaikki hyvä aika, jokainen hyvä pätkä on ollut minusta sitä oikeaa tietä. Kun karvanopalla on hyvä olla ja mukavaa, ollaan sillä oikealla tiellä josta sitten ei parane sivuraiteille luisua.
Kauraa laitan puurona Essille, joko pelkästään kaurapuuroa ja raakaa jauhelihaa + kasvista tai sitten heittelen sitä sen perus-riisijauhelihapuuron sekaan. Saa olevinaan vitamiinisempaa siitäkin ja tuohan se vaihtelua.
Toivottavasti viilenneet ilmat ja katoavat kasvipölyt tuo helpotusta myös Vilin olotilaan. Rapsutusterveiset Vilille lähettää Essi.

HooPee kirjoitti...

Maija,
luin juuri eilen, erään arvostetun suomalaisen eläinhomeopaatin sivuilta (http://www.greendog.fi), että hän syöttää koirilleen mm. yön yli liotettua kauraa. Oletan, että kaurahiutaleita eikä kauranjyviä.
Kaurapuurolle hyvä vaihtoehto.
Otan nyt joka tapauksessa kauran ruokalistalle, muodossa jos toisessakin.
Rapsuista kiittelee Vili.