tiistai 10. elokuuta 2010

Koiranruuasta

Olen taas nukkunut mietintämyssy päässä. Aatosta on monenlaista ja kaikki sekalaisena soppana tuolla mielessä...

Koira villieläimenä (susi) syö ravinnokseen saalistamansa eläimen yleensä kokonaan. Karvoineen päivineen. Siitä onkin vahvistunut se käsitys, että koiran ei ole hyvä syödä pelkkää paistia, kuten ihminen tekee, vaan koiran pitää saada myös noita ihmisen mielestä vähempiarvoisia osia saaliseläimestä.

Koiranruokateollisuus on tämän ottanut onkeensa, mikä toisaalta on hyvä asia. Vaan onko menty äärimmäisyydestä toiseen eli sisältävätkö nuo paljon kehutut lihapakasteet vain ja ainoastaan näitä lihanjalostuksen sivutuotteita?
Tölkkiruokaa/kuivamuonaa ei kannata lihasta puhuttaessa edes mainita, ne sisältävät ehkä muutaman prosentin "lihaa".

Ihmisen ahneuden ja varsinkin teollisuuden rahanhimon tietäen oletan, että näin on. Paistit ja muut arvokkaat lihat päätynevät aivan varmasti myyntiin jossain ihmisille tarkoitetussa muodossa.

Muistelen vanhoja aikoja eli lapsuuttani. Silloin sai ilmaiseksi jokaisesta lihakaupasta "luita koiralle", kävin niitä kouluikäisenä kyselemässä koiralleni. Niissä luissa oli runsaasti lihaa, ne olisivat kelvanneet vaikka lihakeiton tekemiseen. Silloin oli pulaa monestakin, elettinhän sodan jälkeisiä vuosikymmeniä, ihmiset suurimmaksi osaksi hyvin varattomia, mutta eivät niin ahneita kuin tänä päivänä.
Nyt jos ostan lähimarketista "luita koiralle", maksan niistä vähintään 5 euroa kilo ja mitä saan vastineeksi? Todellakin luita. Ei grammaakaan lihaa ohessa, kaikki on vuoltu pois.
Eikö ihminen olekin ahne?

Eihän villikoirat/sudet jätä niitä kinkkuja ja sisäfileitä saalistamastaan eläimestä hukkaan, vaan syövät myös ne kuten kaiken muunkin.
Tämän mukaan koiranruuassa pitäisi olla teurastuksen sivutuotteiden (nahka, kynnet, sisälmykset, silmät, karvat, veri jne) lisäksi melkoinen osa myös kinkkua, filettä, etuselkää, paistia ym oikeata lihaa. Vaan onko näin?

Olenko jotenkin vainoharhainen vai muuten vaan kriittinen ja epäileväinen?

Ei kommentteja: