Sivut

perjantai 11. maaliskuuta 2011

AIHA

Törmäsin nettiselailussani minulle entuudestaan tuntemattomaan sairauteen. 
Tässä lyhyt, suoraan kopioitu tietoisku siitä.

"Mikä on AIHA (autoimmuuni hemolyyttinen anemia) ? 

Se on sairaus, jossa elimistön puolustussysteemin lymfosyyttiset valkosolut muodostavat ns. autovasta-aineita omia punasoluja kohtaan eli kohtelevat niitä ikään kuin ne olisi leimattu merkinnällä ”vieras”.  Hyökkäys omia punasoluja vastaan johtaa niiden hajoamiseen luuytimessä, maksassa ja pernassa. 

AIHAssa laukaisevana tekijänä voi olla esim. tulehdusprosessi, parasiitit, lääkeaineet, rokotteet, pahanlaatuiset kasvaimet, muut autoimmuunisairaudet. 
AIHAN esiintymistä koskevissa tutkimuksissa ei ole havaittu selviä eroja eri koirarotujen välillä, myöskään koiran iällä ei näytä olevan merkitystä. Sen sijaan sukupuolten välinen ero on selvä: nartut sairastuvat uroksia useammin.

Oireet
Primaarisen AIHAN oireet ovat pääasiassa etenevän anemian aiheuttamia. Heikkous, väsymys ja pyörtyily ovat tyypillisiä oireita, mutta myös nopeasti kehittyviä dramaattisempia oireita kuten kuume, limakalvojen keltaisuus ja pahoinvointi voi ilmetä.
Sekundaarisessa AIHA:ssa taudin kuvaan voivat kuulua myös AIHAN laukaisseen muun sairaudet oireet esim.  märkävuoto kohtutulehduksessa, nivelaristus reumassa, kasvainlöydökset elimistössä.
Koiran suun ja silmäluomien limakalvojen vaalea jopa harmahtava väri herättää aina epäilyn anemiasta. Limakalvojen tulee olla kauniin vaalenpunaiset (tummapigmenttisillä koirilla vaikea tulkita).

Ennuste  
AIHA:n ennuste riippuu sen ilmenemismuodosta. 
Viidestä eri muodosta kahden (luokka I ja II) ennuste on huono ja sairaus johtaa usein kuolemaan hoidosta huolimatta.
Sekundaarisen AIHA:n ennusteeseen vaikuttaa taustalla olevana muun sairauden vakavuus. Joissakin tapauksissa AIHA:lla on taipumus toipumisen jälkeen uusia, tämä on ennustetta huonontava ilmiö. 

Kaikenkaikkiaan AIHA, kuten muutkin autoimmuunitaudit, on erittäin ikävä ja usein salakavala sairaus, jonka edessä sekä koiranomistaja että koiraa hoitava eläinlääkäri usein tuntevat olevansa voimattomia.

(lyhennetty el.lääk.lis. Maija Räihän artikkelista)"

Ei kommentteja: