Nyt on kuuden päivän verran annettu Vilille lääkkeitä. Vilin ja minun välinen suhde on koetuksella, Vili ei nimittäin tykkää ollenkaan siitä Antepsin-lääkkeestä eikä varsinkaan siitä, että annan sitä ruiskulla. Makukin on Vilin mielestä tyrmistyttävä, omaan nenääni tuoksuu kyllä oikeinkin karamelliselta.
Se toinen lääke onkin niin pieni, että Vili tuskin huomaa sen nielemistä.
Ihmetyttää se, että lääkäriltä en saanut sen kummempia ohjeita lääkkeiden antamiseen kuin annokset. Muistelin kotona, että Antepsin olisi ollut ravistettava lääke ja tarkistin sen lääkeinfosta ja niin hän se on, ravistettava hyvin. Klinikalta saadun pullon kyljessä luki vain lääkkeen nimi, ei muuta.
Itse kysyin silloin klinikalla noitten lääkkeitten antamisesta, voiko ne antaa yhtä aikaa jne. Ei kuulemma voi antaa, vaan niiden välillä on oltava mielellään vähintään tunti aikaa. Tätäkään tietoa ei kysymättä kerrottu.
Suurin osa lemmikinomistajista on ihan tavallisia tallaajia eikä terveydenhuollon ammattilaisia! Miksi ei neuvota, jos nuo neuvot ovat tarpeellisia? Ei kai niitä olisi olemassakaan, jos ne eivät olisi lääkkeen tehon takia tärkeitä.
Vili on nyt voinut lääkkeiden ansiosta hyvin. Ruokahalu on hieman kadoksissa, mutta syö sentään välttävästi. Jatkossa sitten tiedän seurata Vilin vatsahappotilannetta, nyt kun tunnistan oireilun.
Voi Viliressua, kun on joutunut ties kuinka kauan kärsimään happovaivoista, kun en ole niitä ymmärtänyt olevankaan...
Luin, että vatsahaava- ja närästyspotilaille suositellaan makeiseksi lakritsia. Se suojaa vatsalaukun limakalvoja happohyökkäyksiltä. Ihan mielenkiintoinen tieto ja minulle aivan uusi. Itselläni ei ole koskaan ollut edes närästystä, joten ei ole tullut perehdyttyä koko aiheeseenkaan. Aikaisemmista koiristani eräät ovat tykänneet kovastikin lakuista, ollut oikein suurtakin herkkua. Niin, ja yksi koirani tykkäsi Marianne-karamelleista, osasi kuoria itse paperinkin pois...
Vilin kutinat ovat pysyneet myös poissa, tähän asti ainakin. Tietysti nämä lääkkeet nyt sotkevat pakkia ja ovat lisärasite Vilin immuunisysteemille, vieraita aineita.
Toivottavasti niistä ei mitään riesaa synny enää, kun tähän astikin on hyvin sujunut.
4 kommenttia:
Essi sai myös silloin allergian ensimmäisinä aikoina Antepsinia ja yhtä muuta lääkettä. Meille sanottiin silloin, että puoli tuntia riittää väliin aikaa. Vaan sekin oli kyllä haasteellista, kun työaamuna yritti rytmittää sitä lääkkeen antamista ja ruokintaa sopiville väleille ja keritä vielä töihinkin.
Nyt mulla on antepsin tabletteja, joita murskaan ja annan muruina vaikka kalkkunaleikkeen sisällä. Nestemäinen on helpompi annostella, mutta Essikään ei paljoa perusta noista ruiskuista. Viimeksi jouduin silloin syksyllä massutaudin takia antamaan oraalipastaa ja silloin yritettiin jo livahtaa pakoon. Mies kun antoi sitä, sitä oli matossa , lattialla ja kaapin kyljessä. Mahtoiko koiran suuhun riittää.
En usko, että nuo lääkkeet mitenkään sotkevat sitä hyvää draivia, joka Vililla nyt on menossa. Me olemme pääsemässä nyt samaan uomaan ja toivon tosiaan sen jatkuvan täälläkin.
Antepsin: "maha- ja pohjukaissuolihaavan ja niihin liittyvien ylävatsaoireiden sekä ruokatorventulehduksen hoitoon."
Annetaan 0.5-1 tunti ennen ruokailua, tyhjään vatsaan. Ilta-annos ennen nukkumaan menoa, että se jää hoitamaan yöksi.
Kuitenkin ruokatorventulehduksen hoidossa antepsin annetaan n.0,5h-1h ruuan jälkeen.
Muita lääkkeitä käyttäessä on hyvä pitää annosväliä vähintään 1tunti. (meillä oli omepratsolin kans 2tuntia)
Antepsin tekee vatsalaukkuun kalvon, joka voi estää muiden lääkkeiden imeytymisen, siksi lääkkeitä ei anneta yhtäaikaa, koska siitä ei ole hyötyä. (ennen tähystystä meillä piti lopettaa antepsin muutamaa päivää aikasemmin, ettei kalvoa ole ja ne näkee limakalvojen ym. tilanteen)
Aika outoa, ettei teille ole kerrottu miten antepsinia käytetään, koska mulle on aina painotettu yllä olevat asiat.
Antepsin on pahaa. Mini ajoittain nuoli sitä pipetistä suoraan, mutta viime aikoina se on pitäny ruikkassa suuhun nopeasti.
Maija,
todellakin, tuo lääkkeitten aikavälillä antaminen on vaikeaa, vaikka ei olisikaan lähdössä töihin. Nälkäinen koira ja tunti odotusaikaa... Siinä on kestämistä, selitä nyt koiralle, miksi täytyy odottaa!
En tiedä, mikä merkitys noilla imeytymissäännöillä on, todennäköisesti ne ovat tärkeitä, mutta käytännössä niistä ei kuitenkaan välitetä. Ihmisillekin kipataan lähes kaikki tabletit kerralla suuhun. Niin kotona kuin sairaalassakin. Muutamin poikkeuksin.
creek,
siinähän ne tulivat, valmistajan ohjeet, kiitos. Minä ainakin noudatan niitä mielelläni, olen sen verran lääkekriittinen.
Tulipa mieleeni, että monissa lääkkeissä, myös joissakin kortisonivalmisteissa, käytetään tabletin apuaineena liivatetta. Liivate on eläinproteiinia, joko sikaa tai nautaa.
Entä jos koira on allerginen niille? Pitääkö kortisoni samalla sitä allergisuutta yllä, noin niin kuin kutinan eston sivutuotteena?
Prednison sisältää liivatetta, Vetaraxoid vet ei. Eli syytä on vaihtaa lääke, jos koira on allerginen possulle tai naudalle. Kävin asian heti katsomassa lääkeoppaasta. Tästä sen taas huomaa kuinka saa olla silmät ja korvat auki alituiseen.
Lähetä kommentti