Sivut

maanantai 3. tammikuuta 2011

Ilmanpuhdistimen hankinta

Apua! Sormi menee suuhun, niin vaikeaa on osata hankkia itselle ilmanpuhdistaja!

" Ilmanpuhdistimet poistavat epäpuhtauksia (kuten pölyä tai hajua) eri menetelmin. Ilmanpuhdistimen valinnan tekeminen on hankalaa, sillä etukäteen on mahdotonta sanoa, auttaako mikään laite vähentämään allergian oireita

1) Selvitä mihin käyttötarkoitukseen laitetta tarvitset

Esimerkiksi pelkän siitepölyn poistoon ei tarvita tarkinta mahdollista suodatusta.

2) Selvitä meluhaitta

  • Yöaikaan makuuhuoneissa ei saisi olla yli 30 dB:n melua
  • Laitteen melu on testattava sillä tehoasetuksella, jolla laitetta aiotaan käyttää
    • Huom. laitteen läpi virtaavan ilmamäärän tunnissa tulisi vastata yöaikaankin huoneen ilmatilavuutta

Vaikutukset hengityssairaiden oireisiin

Kotimaista tutkimusta ilmanpuhdistimien vaikutuksesta hengityssairaiden oireisiin ei ole tehty. Laitteiden tehoa on kyllä tutkittu, mutta tutkimukset tehdään usein ’laboratorio-olosuhteissa’, jotka eivät välttämättä vastaa kotiolosuhteita.

Ilmanpuhdistimet eivät ole hoitolaitteita. Laitteet eivät poista epäpuhtauslähteitä, korvaa ilmanvaihtoa, eivätkä huolellista siivousta. Laitteet eivät myöskään korjaa tai paranna kosteus- ja homevaurioita, eivätkä ne ilmeisesti pysty vähentämään merkittävästi tupakansavun terveyshaittoja. Kaasumaisten epäpuhtauksien poistosta laitteet suoriutuvat vaihtelevasti; osa laitteista pystyy suodattamaan jonkin verran kaasuja, mutta mikään laite ei pysty poistamaan radonia.


Yhdistelmälaitteiden, eli useampaa eri tekniikkaa hyödyntävien laitteiden hyödyn ja toimivuuden arviointi on vaikeaa, koska vertailevaa puolueetonta tutkimusta ei ole tehty. Vertailu on ylipäätään hankalaa eri tekniikoiden välillä."

Voiko joku asia olla vaikeampaa, kuin omiin tarpeisiinsa oikean ja toimivan ilmanpuhdistajan valinta? Harvalla ihmisellä on varaa tehdä taloudellisesti huonoja ostoksia, nämäkin laitteet ovat sen verran hintavia, että varaa pettymykseen ei oikein ole. Halvallakin saa, mutta mitä?
Ilmanpuhdistimia on olemassa monta eri ryhmää: mekaanisia, kemiallisia, UV-säteileviä, elektrostaattisia, ionisoivia jne. Lisäksi vielä erilaisten tekniikoiden yhdistelmiä. Mikä laite on mekaaninen? Entä mikä kemiallinen?
Tietty laite voi olla edullinen hinnaltaan, mutta käyttökustannukset ovat suuria, toinen laite voi maksaa maltaita, mutta jatkossa kulut ovat pieniä.

Osa ilmanpuhdistimista on saanut allergialiiton hyväksynnän.
Laitteita ja neuvoja löytyy allergiakauppojen sivuilta, mutta bisnestähän nekin ovat ...

Runsaasti kehuttu on tuo Elixair. Ihmetyttää kuitenkin, että erinomaisuudestaan ja hienoista, monikielisistä sivuista huolimatta sen suosio ei ole yltänyt muualle Eurooppaan? Ainakaan en ole löytänyt siitä mitään tietoa muualta maailmasta...

Käyttäjien kokemukset ovat kuitenkin niitä arvokkaimpia! Kommentoikaa, mitä laitteita omistatte ja mitä mieltä olette niistä!


5 kommenttia:

Liftari kirjoitti...

En omista ilmanpuhdistinta ja olen usein miettinyt sen tarpeellisuutta. Jos putsaamme kaiken liian siistiksi, niin mitä siitä seuraa?? Jotenkin tuntuu, että onko siitä sen suurempaa hyötyä, kun joka tapauksessa sitä joutuu menemään ulos ja hengittelemään sitä ilmaa siellä. Kesällä et saa sieltä niitä siitepölyjä pois, mitä tapahtuu kun putsatusta sisäilmasta tulet sinne ulos ja keuhkoihin ja nenään kosahtaa oikea ryöppy kaikkea. Onko kuitenkin parempi harrastaa sitä siedätystä edes jossain määrin ja ylläpitää sitä jonkinlaista vastustusta? Onhan siitä meitä varoiteltu koko ajan, että siivoamme liikaa ja liian tujuilla aineilla. Meiltä on katoamassa se luontainen vastustus ja sairastumme helpommin kuin koskaan ennen.
Voi kun taas tietäis. Mielenkiinnolla odotan minkälaisia vastauksia saat sellaisilta joilla jo on käytössä tuommoinen vempain.
Silloin kun meillä vielä mies tupakoi (parvekkeela tosin), ajattelin puhdistimen hankintaa. Nyt olen jättänyt koko asian mielestäni. Ajattelen , että ilmankostutin riittää. Limakalvot eivät kuivu eikä iho. Josko se riittäisi.

Hanne kirjoitti...

Minullakaan ei ole tietoa sen enempää ilmanpuhdistimen eduista/haitoista, omassa tuttavapiirissä ei kenelläkään ole ilmanpuhdistinta, mutta useilla lemmikinomistajilla kuulemma sellainen on ja kovin ovat tyytyväisiä.

Ulkona on ilmanvaihtuvuus loogisesti aivan eri luokkaa kuin sisätiloissa, oletan sillä olevan paljonkin merkitystä.

Kuulostelen nyt muita ja sitten joko meille tulee sellainen vempele tai sitten ei.

Danny ja Eikka kirjoitti...

Tässä taloudessa on 2 pölyallergista, minä ja koira. Meillä on käytössä "eletrolux oxygen air cleaner", ollut kohta vuoden. En tiedä miten koiran oloon on vaikuttanut, mutta ainakin itse tunsin jo parin nukutun yön jälkeen että nenä ei ollut aamuisin ollenkaan tukossa. Meillä ei siivota hysteerisesti, ihan normi siivous kerran viikossa, mielestäni ei saa liian pölytöntä olla. Tuossa puhdistimessa on 5 asteikkoa, kaikkein tehokkainta käytän silloin kun teen viikkosiivouksen, silloinhan sitä pölyä eniten pöllyää. Siinä on myös yösäätö joka on todella hiljainen ettei sitä kuule ellei ihan vieressä kuuntele. Suodatin oli kyllä todella pölyinen kun sen viimeksi putsasin.

Mutta joo tiedä sitten mikä on tämän laitteen konkreettinen hyöty.

Nettimartta kirjoitti...

Meillä on n. 10 vuotta ollut Philips Allergis 75, hepa&rota system. Tämä on nyt sitten vissiin semmoinen mekaaninen laite?

Järkyttävän kalliita ne suodattimet ostaa. Kerran vuodessa vaihto, ovat silloin tumman harmaita.

Minulla on astma. Imuroinnin jälkeen pukaan suodattimen päälle. Mielessä on ollut jonkun nykyaikaisemman laitteen osto, mutta vaikea tehdä valintaa, kun kenelläkään ei ole kokemusta. Hmmm...

Hanne kirjoitti...

Minäkin odotan tulevalta ilmanpuhdistajaltani edes sitä, että koirankarvat eivät leiju kevätauringon paistaessa suoraan kahvikuppiin, nyt pimeään vuodenaikaan niitä ei niinkään huomaa...

Saa nähdä, mitä mieltä tulen olemaan. Sitten kun olen sellaisen pömpelin hankkinut.