sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Karppi

Karppi.info


1) Karppi on kala.
2) Karppi on henkilö, joka "harrastaa" vähähiilihydraattista ruokavaliota.Heti alkajaisiksi: kaikki alla olevat asiat on selitetty yksinkertaisella maallikkokielellä, paneutumatta niihin sen enempää. Jokainen perehtyköön niihin itse syvällisemmin, jos mielenkiintoa riittää.

Hiilihydraatit (hh) eli hiilarit ovat aina sokereita, vaikka ne olisivatkin peräisin leivästä tai mistä tahansa muusta hiilihydraattipitoisesta elintarvikkeesta.
Insuliini (elimistön oma hormooni) kontrolloi mm. veren sokeripitoisuutta ja pitää sitä normaalilla tasolla.

Karppaus eli vähähydraattinen elämäntapa, siis ei dieetti, on ollut viime aikoina esillä yllättävän tiuhaan. En tajua, miksi se herättää niin voimakkaita tunteita, aivan kuin kyseessä olisi uskonto tai politiikka. En myöskään ymmärrä, että se esitetään yleensä epäterveellisenä elämänmuotona. Tiedän toki, että on olemassa fanaatikkoja tässäkin asiassa, mutta eihän muitakaan asioita yleensä arvioida fanaatikkojen mukaan, vaan tosiasioiden. Usein minusta on tuntunut siltä, että karppaamisesta puhuva ihminen ei ole siihen ollenkaan perehtynyt, vaan lukenut ainoastaan iltapäivälehtien otsikoita.

* Suosittelen: Mielikuvia karppauksesta

Kerron oman kokemukseni karppauksesta. Ensimmäiseksi kuulin siitä eräältä miespuoliselta työtoveriltani. Reaktioni siihen oli jotain, että ei kiinnosta, kiitos vaan. Paljon myöhemmin ajatus alkoi kypsyä mielessäni ja aloin kyselemään häneltä enemmänkin karppauksesta. Siitä se alkoi.

Taustaa:
Olen ikäni ollut hyvin perso makealle ja se on läpi elämäni ollut useasti ongelmana. Tunteita hoitelen makean syömisellä siinä kun joku toinen tarttuu ehkä tupakkaan, pulloon tai lähtee ulos lenkille tai jopa hakkaamaan halkoja. Lapsena ja nuorena olin hyvin hoikka (=laiha), mutta iän lisääntyessä jo suklaalevyn katseleminenkin alkoi asettumaan vyötärölle sentteinä.
Minulle tulee elämässä aina silloin tällöin vaiheita, jolloin sorrun ylettömään herkkujen ahmimiseen. Voin huonosti, jos syön paljon makeita ruokia, mutta myös muut runsaat hiilihydraatit saavat vointini turpeaksi ja raskaaksi, ahdistaa. Tietenkin makeiset ovat se kaikkein pahin, ovathan ne puhdasta sokeria. Suklaa, niin ihanaa kuin se onkin, on vieläkin pahempaa, siinä kun on rasvaa sekä sokeria, se on hyvin huono yhdistelmä.

***
En pidä karppaamista laihdutusdieettinä, vaikka se auttaakin painonpudotuksessa. Pitkällä tähtäimellä se on elämäntapa ja auttaa pysymään tavoitepainossa. Oma vointini on erinomainen, kun vähennän hiilihydraattien syömistä. Siis vähennän, en lopeta. Ihminen tarvitsee hiilihydraatteja, niistä saa välitöntä energiaa. Ihminen ei kuitenkaan tarvitse niin paljon hiilareita (=hiilihydraatteja), kuin nykyihminen ravinnostaan saa.

Leipä, kasvikset, marjat ja hedelmät ovat tärkeimpiä hiilihydraattien lähteitä. Runsaasti hiilareita sisältävät mm. sokeri, hunaja, leipä, riisi, pasta, vähiten hedelmät ja kasvikset, täysin ilman hiilihydraatteja ovat mm. kala, liha, juusto, muna, rasvat.
Fineli - eniten/vähiten hiilihydraatteja

Hiilihydraatit ovat siis ensisijaisesti nopean energian lähde, mutta muutoin niiden merkitys elimistölle on aika vähäinen, 100 grammaa päivässä riittää elimistön normaaliin toimintaan. Urheilijat ja paljon liikkuvat henkilöt tarvitsevat enemmän hiilihydraatteja kuin muut.
Erittäin nopeasti verensokeripitoisuuteen ja energian saantiin vaikuttavat esim. sokeri, hunaja ja sokerimehut, mutta niiden vaikutus menee myös yhtä nopeasti ohi. Ne saavat elimistön erittämään runsaasti insuliinia. Insuliinin tarkoitus on alentaa verensokeri takaisin normaalille tasolle ja se tapahtuu varastoimalla ylimääräinen hiilihydraatti rasvavarastoihin eli kun hiilihydraattivarastot ovat täynnä, keho alkaa muuttaa sokeria rasvaksi. Tarkoittaa siis, että ihminen lihoo.
Ja koska nopeaa energian lähdettä (=hiilaria) on jatkuvasti saatavilla, ihminen käyttää sitä energian lähteeksi eikä rasvaa, jota näin ollen kertyy elimistöön aina enemmän ja enemmän. Elimistön liiallisen rasvapitoisuuden teveysvaikutuksestahan jokainen tietää sen olevan haitallisia.

* Jokainen voi itse laskea, kuinka valtavan suuria määriä hiilihydraatteja tulee ihan huomaamattaan päivän mittaan syötyä, varsinkin lapset isojen karkkipussiensa kera...

Mistä niitä hiilareita oikein tulee? ei ainakaan saunalahdelta...

Tässä suuntaa antava lista. Listassa on hiilihydraattien määrä grammoina = yksi annos eli 100g, jos ei toisin mainita. Huomio, että annoskoot ovat aika pieniä, esim. juomissa 100g = 1 dl. Itselleni ei ikinä riittäisi vain 100 grammaa pizzaa tai yksi desi juomaa...
lähde

spaghetti 73g
keitetty peruna 15g, kermaperuna 10g, uuniranskalaiset 40g
riisi 30-80g
ruisleipä  13g siivu
makeiset 80g, suklaalevy 54g, vaniljatuutti 23g kpl
palasokeri 32g 10 kpl
aamiaismurot 80g, veteen keitetty kaurapuuro 7g
banaani 18g
korvapuusti 50g, pipari 6g kpl
pizza 16-30g
maito 10g
sokeroidut Coca-Cola, Fanta ym. virvokejuomat ja tuoremehut 10g


Väitetään, että karppaaja syö epäterveellisesti. Minä syön paljon kasviksia, vihanneksia sekä hedelmiä, hiilihydraattini saan pääasiassa kokojyväviljasta enkä makeisista ja kahvipullasta. Minun ei silti tarvitse luopua mistään hyvästä, kahvin kanssa voin syödä pienen palasen kakkua tai korvapuustin, määrä on oleellinen asia siinäkin, kuten monessa muussakin asiassa. Kohtuus. Usein kuitenkin teen mieluummin itselleni voileivän. Jos menen syntymäpäiville tai saan tilaisuuden syödä seisovasta pöydästä, syön kaikkea juuri niin paljon kuin maistuu. Nuo tilanteet ovat poikkeuksia elämässä ja niistä pitää osata nauttia. Kaikesta huolimatta.
Rasvana käytän öljyjä, voita sekä Arlan Ingmariinia, joita käytän juuri sen verran kuin tarvitsen eli niukasti enkä suinkaan runsaasti, kuten mielellään lehdissä kerrotaan karppaajan keittiössä kaiken lilluvan rasvassa. Kevyttuotteita en ole käyttänyt ikinä. Jos tuotteesta poistetaan rasvaa tai sokeria, niin se korvataan aina jollain muulla, yleensä keinotekoisella aineella.

Karppauksen piirissä on olemassa myös fanaattisia Atkinsin dieetin tyyppistä karppausta suosivia. Olin useita vuosia  karppausinfon foorumilla aika aktiivisena omassa asiassani ja se oli kauan oikein mukavaa ja kannustavaa. Kunnes noin vuosi sitten aloin saada hyvin negatiivisia kommentteja joiltakin fanaatikoilta. Minua kritisoitiin siitä, että olin kerran kauppareissulla syönyt yhden jäätelötuutin ja tehnyt kotona hernekeittoa sekä syönyt tomaatteja. Kuulemma aivan liian paljon hiilareita sisältäviä elintarvikkeita!!!
Lyhyen, kiivaan vuorokeskustelun jälkeen alkoi koko juttu tympimään niin, että en ole käynyt siellä foorumilla enää ollenkaan.

* En voi missään asiassa sietää enkä ymmärtää fanaattisia ihmisiä !

Karppaus jaetaan karkeasti kolmeen kastiin, ketokarppi, alakarppi ja hyväkarppi. Itse olen erityisen hyvä karppi, syön aina enemmän hiilareita kuin siinä suositellaan. Jokainen tekee ratkaisunsa itselleen sopivana versiona. Oma hyvinvointi on se tärkein.


Minäkin tässä saarnaan kuin paraskin esimerkki. Kuitenkin olen monasti langennut noihin edellä mainittuihin omiin syömishäiriökuvioihini, heikko ihminen kun olen. Se on kuin kehä, alat syödä runsaasti hiilareita (=makeisia, pullaa), voit huonosti, mutta kroppa ja mieli huutavat edelleenkin lisää hiilareita. Loppujen lopuksi syöt hiilareita (makeisia), koska a) elimistö vaatii ja b) on niin paha olla. Itseinho lisääntyy päivä päivältä ja siihenkin on pakko syödä jotain makeaa...
Kuten tiedetään, sokeriin tulee himo, siihen jää koukkuun aivan kuten muihinkin riippuvuutta aiheuttaviin aineisiin, alkoholiin ja tupakkaan. Sokeri on puhdasta hiilihydraattia ja se saa elimistön erittämään runsaasti insuliinia, mikä taas puolestaan lisää näläntunnetta eli ruokahalua.
Oma painoni nousee aina näissä surkeissa vaiheissa, mutta en ole milloinkaan ollut tosi lihava, ylipainoinen kylläkin. Onneksi se on jäänyt sellaiseen 10-15 kg eikä sen suuremmaksi taakaksi, BMI on aina pysynyt alle 30. Lisäksi olen aika pitkä (174 cm), joten en ihan pallona pyöri...

Reseptejä
Kolhydrater iFokus

4 kommenttia:

Ida ja mäykkyneidit kirjoitti...

Hei Vilin porukka! Täältä Sandra-mäyräkoiran mamma kirjoittelee :) Olen nyt intoutunut täydentämään oppimateriaaleja netistä löytämilläni artikkeleilla, oppimateriaaleilla, tutkimustuloksilla etc ja satuin löytämään mielenkiintoisen stressi-artikkelin. Koska oma koira selvästi reagoi ihollaan stressitilanteisiin ja koska Vilillä aikanaan niitä iho-oireita oli, niin linkitän sinullekin luettavaksi, voi toki olla, että olet jo lukenut :) http://www.shetland.fi/Artikkelit/Stressi%20reaktio.pdf

Aurinkoista kevättä teille! :)

Liftari kirjoitti...

Tuhtia asiaa sivun täydeltä. En ole mikään karppaaja sinänsä, mutta elelin tässä tammikuun ilman leipää ja hups, samantein on mennyt helmikuukin. Enkä taida tuota leipää enää ostella, sillä poissa ompi närästys. Enkä kaipaa sitä kaveriksi enää. Olen yhden leivän ostanut viime viikonlopuksi ja sen puitteissa totesin, että ihan turha ostos. Närästys oli paikalla oitis. En osaa sanoa miksi näin enkä enää jaksa moista pohtiakaan. Ilman leipää ihan hyvä olla, mitä sitä sitten itseään pakolla kiusaamaan.
Karppauksesta olen kyllä muuten sitä mieltä ettei sitä ole syytä ihan mutu-tuntumalla aloitella vaan pitäisi perehtyä siihen kunnolla ettei käy huonosti. Näitähän tässä nyt on lehdissä ollut tajuntansa menettäneitä, sydänkohtauksen saaneita yms. karppaajia, jotka ilmeisesti ovat olleet juuri sellaisia musta tuntuu asenteella liikkeellä. Se on vaarallista karpata ilman tietopohjaa. En ole osannut vielä oikein päätellä mitä mieltä olen siitä, että perheessä karpataan lapsia myöten. Mitä se vaikuttaa lapsiin?? Ei taida olla vielä tarpeeksi pitkältä ajalta tietoa tästä karppaamisesta, että voitaisiin tietää onko se lapsille turvallista tai tarpeellista.
Kiitos Idalle linkistä. Varmasti stressillä on koirien iho-ongelmiin oma lisänsä. Vaikuttaahan se ihmisiinkin. Jos on allerginen, iho-oireet ynnä muut stressistä vaan ottavat kunnolla vauhtia. Nimimerkillä kokemusta on tästäkin.
Terveisiä Vilille. Komee kuva susta taas. Oot sää niin filosofin näkönen tuossa hangen päällä miettimässä. Mahdatko aatella samaa kuin minä, että riittäs jo tää lumen tulo.

HooPee kirjoitti...

Kiitos linkistä, en ainkaan muista lukeneeni sitä aiemmin. Tallensin se talteen. Ihan mielenkiintoinen ja selkeä kirjoitus stressistä. Moni koiranomistaja ei varmaan ensimmäiseksi osaa ajatella stressin aiheuttavan koiralle mitään, siitä puhutaan enemmänkin ihmisen ongelmana.
Terveisiä ja kevään tuloa!

HooPee kirjoitti...

Jospa sulle sopii leipä eli sen ravintoaineet paremmin keitetyn puuron muodossa? Kokeilepas.
En usko hiilihydraattien vähentämisen olevan kenellekään vaarallista. Siis toistan: vähentämisen. Lehtiotsikoiden sensaatiohakuisuus on ärsyttävää. Oletko jo nähnyt otsikkoa, että "tupakoiva tai ylipainoinen tai terveellisiä elämäntapoja noudattava sai sydäninfarktin", et varmaankaan.
Kuten sanot, asioista pitää ottaa selvä, ennen kuin ryhtyy mihinkään. Ei karppaus tarkoita sitä, että pitää syödä päivät päästään vain pekonia ja juustoa sekä janojuomaksi kermaa, kyllä siihen aivan olennaisena osana kuuluu kasvikset, juurekset ja vihannekset. Ja järki käteen, "äly hoi, älä jätä", sopii hyvin vaikka iltarukoukseksi...
Lapsia ei pidä asettaa millekään dieetille, kasvuikäiset tarvitsevat paljon ja kaikkea. Vaikka vanhemmat olisivat kasvissyöjiä, niin minun mielestäni lapsille se ei sovi. Kun kasvu päättyy, niin sitten vasta. Karppausta lasten kohdalla voi toteuttaa vain vähentämällä makeisten ja makean syömistä.
Taisi Maijalta jäädä silmälasit pöytälaatikkoon: Vili ei istu hangella, vaan omalla penkillään, sillä, millä istuskelee muinakin vuodenaikoina. Tosin penkillä oli aimo kerros hankea.
Kevät sais jo tulla, siinä olen samaa mieltä.