torstai 21. huhtikuuta 2011

Pääsiäinen

Hyvää pääsiäisen aikaa!

Pääsiäinen on kristillisen kirkon vanhin ja tärkein juhla. Vuosikaudet yhdistin sen ainoastaan Jeesuksen kuolemaan, kunnes hoksasin, että Raamattuhan sanoo, että "Jeesus saapui Jerusalemiin viettämään pääsiäisjuhlaa opetuslastensa kanssa". Ihmettelin, että kuinkas se nyt noin menee... No, asia oli hyvin simppeli.
Jo silloin juutalaiset viettivät pääsiäistä, mutta aivan eri syystä kuin me täällä Suomessa tänä päivänä eli juutalaiset juhlivat pääsiäisenä omaa vapautumistaan Egyptin orjuudesta ja niihin juhliin Jeesuskin juutalaisena osallistui. Kristityt viettävät siis pääsiäistä Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja ylösnousemisen muistoksi ja juutalaiset em. syystä.

Kummallista on myös pääsiäisen ajankohdan vaihtelu vuosittain. Joulu on tiettynä päivänä joka vuosi, joten olisi loogista, että pääsiäinen noudattaisi samaa kaavaa.
Varhaiskristilliseltä ajalta periytyvän perussäännön mukaan pääsiäissunnuntai on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
Kristityillä kirkoilla on tällä hetkellä kaksi erilaista tapaa määrittää pääsiäisen ajankohta. Ortodoksit määrittävät päivämäärän juliaanisen kalenterin mukaan. Protestantit ja katoliset taas laskevat pääsiäisen ajankohdan gregoriaanisen kalenterin perusteella. Lisäksi on muitakin monimutkaisia laskutapoja, joista ainakaan minä en ymmärrä yhtään mitään. 
Vuonna 1997 Kirkkojen maailmanneuvosto hyväksyi ehdotuksen, jonka mukaan pääsiäisen ajakohta tulisi perustua nykyaikaiseen tähtitieteelliseen tietoon eikä erilaisiin kalentereihin. 
Kirkkojen maailmanneuvoston ekumeeninen seminaari on päässyt yhteisymmärrykseen pääsiäisen ajankohdan määrittämisestä. Ensi kerran yhteistä pääsiäistä olisi tarkoitus viettää 8.4.2012.

Perinteisesti Suomessa on pääsiäisviikon päiville omat nimityksensä, kuten monissa muissakin maissa.  
  • palmusunnuntai eli virposunnuntai
  • malkamaanantai
  • tikkutiistai
  • kellokeskiviikko
  • kiirastorstai
  • pitkäperjantai
  • pääsiäislauantai, lankalauantai eli hiljainen lauantai
  • sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai
Monet pääsiäiseen liittyvät perinteet ovat pohjimmiltaan pakanallisia ja liittyvät valon lisääntymiseen luonnossa. Noita-perinne on vanha länsi-suomalainen pakanallinen pääsiäiseen liittyvä perinne.

Virpominen puolestaan on karjalainen perinne, joka liittyy pääsiäisen aikaan eli palmusunnuntaihin. Karjalaiselle virpomiselle on ominaista runsaat ja hauskat virpomisluvut. Itse muistan lapsuudestani tällaisen, omat juureni kun ovat siellä Karjalassa:
 
Virvon varvon,
tuoreeks, terveeks,
tulevaks vuueks,
vitsa siulle, palkka miulle! 
Virpomassa käytiin kummien ja sukulaisten luona, ei ventovieraiden ihmisten, kuten nykyään. Muita olennaisia piirteitä ovat virpovitsan luovuttaminen virvotulle ja tämän maksama palkka. Palkka saatiin aina vasta pääsiäislauantaina ja omassa lapsuudessani se oli isohko suklaamuna, jonka sisältä löytyi useimmiten sormus.
Toisen maailmansodan jälkeen tynkä-Suomeen sijoitetun karjalaisväestön mukana tullut virpomisperinne sekoittui läntisen trulliperinteen kanssa. Sen seurauksena syntyi nykyinen lasten harjoittama tapa kulkea ovelta ovelle virpomassa pääsiäislauantaina noidiksi pukeutuneena.Ikävä muisto itselläni on värjätyistä, elävistä pikkutipuista, joita myydään tänäkin päivänä monessa maassa pääsiäisenä. Aikaisemmin ne olivat sallittuja Italiassakin, nykyään onneksi laki kieltää ainakin siellä moisen eläinrääkkäyksen.
Pääsiäisen vietossa löytyy siis jokaiselle jotakin. Eri syitä viettää tai olla viettämättä pääsiäistä, erilaisia perinteitä ruokatapoineen. Kuulemma mämmi on ainoa aito supisuomalainen ruoka, sillä ei ole juuria muissa maissa, vaikkakin sattumalta Iranissa syödään meikäläisen mämmin kaltaista Sämänua kevään kunniaksi.
Kaikki oheiset kuvat ovat netin löytöjä...3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sehän on enemmän kuin selvä, että ei-kristilliset asiat sekoittavat itse juhlan tarkoituksen. Näin se menee, vaikka muuta toivoisi.

Aika hieno havainto tuo Jeesuksen ajan pääsiäisen vieton merkitys. Silloin juutalaiset juhlivat vapautumista orjuudesta, nyt kristityt voivat juhlia Jeesuksen ylösnousemusta samasta näkökulmasta; vapaus vihollisen orjuudesta löytyy ylösnousemuksen kautta.

Hyvää pääsiäistä, myös hauvallesi.

Maija kirjoitti...

Hyvää Pääsiäistä Vililään Essilästä.

Tietorikas kirjoitus jälleen kerran.

HooPee kirjoitti...

Kiitoksia pääsiäisentoivotuksista!